Reklama

Reklama

Nikdy nezestárnou

  • Velká Británie They Shall Not Grow Old (více)
Trailer 2
Velká Británie / Nový Zéland, 2018, 99 min (Alternativní 95 min)

Uhrančivý snímek Petera Jacksona ukazuje filmový materiál z první světové války tak, jak jej ještě nikdo neviděl... Oscarový režisér Peter Jackson vybral archivní černobílé záběry každodenního života vojáků i civilistů a s pomocí moderních technologií je převedl do barev, které odpovídají dobové realitě. Ve svém unikátním projektu vybral archivní černobílé záběry staré více než 100 let a s pomocí moderních technologií znovu přivedl k životu ty, kteří mohou příběh války odvyprávět nejlépe – muže, kteří v ní bojovali. Po měsících strávených v archivech BBC a britského Imperial War Museum v Londýně vznikl film, v němž znovu a doslova v nových barvách ožívá každodenní realita v přední linii jednoho z největších světových konfliktů. Jaké postoje k němu zastávali jeho řadoví účastníci, co jedli, jak spali a jaký život vedli mimo válečné zákopy? Jackson sáhl do mlhy času, aby vrátil hlas těm, kteří byli navždy poznamenáni první světovou válkou. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Hrozivější jak sebelepší válečný film. Z některých záběrů skutečně mrazí a k tomu autentické výpovědi vojáků, skutečně si uvědomíte, že to nebyla žádná sranda. Poklona Peterovi, co s původními záběry dokázal, i když mě by to možná bavilo i s původním formátem. Trochu mě mrzí, že záběrů nebylo více (často se opakovaly a jsou hojně nahrazovány satirou či plakáty). Navzdory tomu, muselo to být šílené a jsem rád, že se Peter J. do toho pustil. Výsledek stojí za to. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Waw! Petra Jacksona moc nemusím (nepatrím medzi fanúšikov LOTR ani Hobitov), ale tento projekt bol skutočne vydarený! Kolorizované autentické zábery z archívov prvej svetovej vojny boli fascinujúce. A nielen to, ale aj tie monológy vojnových veteránov, ktorým sa podarilo vojnu prežiť a podať svoje svedectvo a pohľad na túto svetovú tragédiu č.1 (bohužiaľ, vtedy sa ani náhodou netušilo, že nás čaká ešte aj svetová vojna s poradovým číslom 2). Niektoré monológy boli úsmevné, iné zas vyvolávali zimomriavky a vháňali do očí slzy. Počas sledovania tohto dokumentu som sa dozvedel aj viacero nových a zaujímavých poznatkov, o ktorých som doteraz ani len netušil, a niektoré ma aj dosť prekvapili. Takže to malo určite aj edukačný rozmer. 4* ()

Abes 

všechny recenze uživatele

Střidání komentářů je otřesné, což vyvrcholí během útoku z první zákopové linie. Zaběry na karikatury a kresby kdy kamera najíždí na detail působí dost lacině, asi jako když si pustíte prezentaci fotografií s tímto efektem. Kolorizace a vyhlazení některých zaběrů je pecka, obzvlášť delostřelecký koutek. Doplnění dialogů do původně němých záběrů poteší, identifikace nehybných těl skrze prostřihy obrazů z výcviku a narukování poděsí. Tohle se vyplatí vidět dvakrát, napodruhé ignorovat titulky, sledovat jen obraz a dobrou polovinu přeskočit. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument z dílny Petera Jacksona, který vzdává hold vojákům britské armády skrze zajímavě pojaté záznamy z války i natočený zvukový komentář zúčastněných bojovníků. To vše v kompletu, který se nádherně doplňuje a je též nově použit pomalu až s akademickou pečlivostí, kdy postavy v černobílém filmu jsou účelově ukazovány jako konkrétní lidé známých pamětníků a produkce Petera Jacksona se nebála najít záznamy mrtvých lidí, kteří vypadají velice podobně těm (na 99% jsou to jiní lidé), které jako živé ukazují na videu. Tím celý projekt je daleko více filmovější, než dokumentární. Konverze do barvy, ozvučen í a nastavení frekvence snímkování na současné 25p je správný tah na branku, stejně jako snaha k tomuto se uvolit ve chvíli, kdy zazní první výstřely na frontě (do té doby je snímek černobílý). Drsné, reálné a pečlivé zmapování osudů normálních vojáků od náboru po demobilizaci. Škoda, že podobných snímků není více. Ta doba i lidé by to potřebovali. 90% ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Kolorované záběry doplněné svědectvím těch, kteří přežili Velkou válku. Od narukování a fixlování s věkem, přes konfrontaci v Zemi nikoho, spaní v zákopech, přimrzlých botách, gangréně, yperitu, spoustu záběrů na roztrhaná těla, až po prázdný pocit po vyhlášení míru a obtíže při hledání práce a znovuzačleňování do civilizace. Tento a jemu podobné dokumenty by se měly povinně pouštět dětem ve školách. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Silná výpověď vojáků, kteří přežili 1. světovou válku ve spojení s kolorovanými a restaurovanými záběry. Je dechberoucí v jakých podmínkách přežili, jak byli skromní a co museli vytrpět. Doma se s nimi o tom sousedi nechtěli ani bavit. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Kvůli diskuzi o režii Petera Jacksona jsem si pustil jeho experimentální dokument They Shall Not Grow Old z WW1 a je skvělý. Technicky to díky AI velmi rychle zestárne a už za chvíli tu budou na koleně vytvořená kvalitnější díla. Ale vyprávěním a epikou to strčí do kapsy většinu hraných válečných děl a je to lepší adaptace Na západní frontě klid než Na západní frontě klid od Netflixu. To že za tohle nebyl dokumentární Oscar je vyloženě ostudné. A Jackson tu ukazuje svaly, že absolutně nechápu, že se mu před dveřmi nestřídají streamingoví hlavouni s bianco šeky na adaptace fantasy ság. 9/10  Snad mu další Pan Prstenů klapne a on se tam zase vytáhne. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

No teda. Pokud to není nejlepší válečný film vůbec, tak rozhodně o I. světové válce ano. A přitom funguje určitě z půlky jenom s představami. Ovšem kombinace reálných výpovědí, záběrů zrestaurovaných na neskutečnou kvalitu, ilustrací a popisů tvoří takovou kombinaci, že jsem většinu času skoro ani nedýchal. 100% ()

campix 

všechny recenze uživatele

Peter Jackson se pustil do úctyhodné práce. Restauroval záběry z První světové války včetně dobových komentářů. Války, na kterou se tak trošku zapomíná, a normálně bych tento dokument z fleku pouštěl ve školách. Kvalitní restaurační práce a zajímavý formát dělají z They Shall Never Grow Old atraktivní podívanou. Další slova jsou zbytečná. Prostě se na to podívejte. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Je to skvělý dokument od 15. do cca 75. minuty, to je ta část, kdy staví na těch kolorovaných záběrech a má v té chvíli dobře vybudovanou tu vyprávěcí dějovou linku plnou krutých detailů. Je to super, ale nenaplnilo to očekávání kvůli přílišnému užívání kreseb. Kdybych ale téma otevřel poprvé v životě, dávám pět hvězd bez mrknutí oka. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Technicky je to opravdu neuvěřitelný skok dopředu, a když naskočí barva, vyrazí to dech. Škoda, že se Jackson rozhodl použít obraz jen pro otrocké kopírování vyprávění a často tak musí využívat zpomalovačky a opakování záběrů. V případě samotné bitvy si pak musí vypomáhat dobovými kresbami. Když si pak člověk přečte, že takto zrekonstruovali přes sto hodin, zamrzí, že z nich dokument nenabídl více. A proto musím dát jen čtyři hvězdy, protože ač se Jacksonovi podařilo dokonale oživit zákopy tvářemi skutečných lidí, k protnutí vyprávění s obrazem nedochází tak často, jak by si divák přál. ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

Okamžikem, kdy se z těch starých, černobílých a zrychlených záběrů stává plynulý, kolorovaný a širokoúhlý obraz, mi spadla brada. Je neuvěřitelné, co se filmařů podařilo vykřesat, vytáhnout, vybarvit a upravit z těch starodávných filmů. Společně s komentářem tehdejších účastníků (a že jich je!) vznikl dokument ala Na západní frontě klid. Husí kůže hadr. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Už nikdy nepotřebuju vidět žádné zfilmované informace o 1. světové válce, protože pan Jackson mi je právě dopřál v té nejvěrohodnější podobě. Nebudu zastírat, že dokumentem nejsem zase tak unešený, jak bych asi být měl, několikrát jsem se během sledování dokonce přistihl, jak kontroluji, kolik ještě zbývá minut do konce. Ale přestože hlavně začátek kromě zákoutí života v zákopu ničím nevyčnívá, samotný závěr jednoho netradičního ale precizního dokumentárního obrazu je dosti emotivní a politováníhodný. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Tohle byl nápad, který jsem ráda, že se zrealizoval a jen se o něm nemluvilo. K tomuhle je potřeba si sednout a jen urputně sledovat, jak to tam vypadalo, co všechno se tam dělo, ta mrtvá těla, která byla všude okolo a hlavně - je to jiné než v dnešním boji, v dnešní době - i ta mentalita těch "vojáků" je prostě jiná a to je na tom za mě to nejstěžejnější. Ten dokument vypadá jako film - ta barva tomu dala úplně jiný rozměr a vypadá to, jak kdybychom se dívali opravdu na tu situaci, jak kdybychom tam s těmi muži byli....Je to tak realistické, kruté, syrové a surové - a to je na tom právě to nejúžasnější. Doporučuji všem, aby si uvědomili, co jejich dědečci prožívali, s čím se v té době potýkali a také - jak se k tomu právě stavěli. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Peter Jackson a jeho pocta svému dědečkovi, který bojoval za 1 sv. války. Pohled na každodenní život takového typického vojáka, kde střílení a strategie je zpestření boje o přežití. Důležitější byl samotný boj, který se týkal práce na bojišti, hygieny, obstarání jídla, tepla a spánku. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Do kompaktně návazného celku sestříhané hlasy desítek britských pamětníků přibližují peklo 1. světové války - nadšené narukování (nezletilých) mladíčků zmrazené otřesnými podmínkami zákopů západní fronty, které výrazně umocní roztažení a kolorování obrazu při příchodu na bojiště (nicméně HD ostrost fakt nečekejte). Problém nastává ve chvíli, kdy "příběh" sice graduje popisem brutálních jatek velké ofenzivy, jenže z pochopitelných důvodů z ní scházejí jakékoliv záběry, tudíž sledujeme jen leporelo z tematických ilustrací (což dvakrát nebaví). Historická působivost tak ke konci mírně opadá. ()

L_A_D_A_S 

všechny recenze uživatele

S další tvorbou Petera Jacksona stále více oceňuji jakým zázrakem Pán prstenů svého času byl. Od Návratu Krále totiž Jackson točí samý blafy a tímhle dokumentem dokázal i mě, fandu historie a první světové války jako takové, undit během 30 minut. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

´říká se, že když umíráte celý život vám v mžiku proletí před očima, ale mě bylo devatenáct, moc jsem toho neprožil´ ..první světová za devadesát minut (!) kombinace výpovědí reálných účastníků všech těch hrůz, autentické a převelice lidské, děsivé i humorné s úžasně restaurovanou formální stránkou (!) fascinující v každé vteřině, dechberoucí mistrovské dílo ()

Související novinky

AFO bude bořit mýty

AFO bude bořit mýty

06.04.2019

Blíží se 54. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Čeká vás 6 dní plných vědy, poznání, filmů a mnohem víc! Od 23. do 28. dubna si nenechte ujít tuto… (více)

Co chystá Peter Jackson?

Co chystá Peter Jackson?

30.01.2019

Režisér filmových trilogií Pán prstenů a Hobit Peter Jackson se v posledních letech soustředil spíše na produkci. Nedávno si však odskočil k dokumentu, jeho film They Shall Not Grow Old spočíval v… (více)

Reklama

Reklama