Reklama

Reklama

Nikdy nezestárnou

  • Velká Británie They Shall Not Grow Old (více)
Trailer 1
Velká Británie / Nový Zéland, 2018, 99 min (Alternativní 95 min)

Uhrančivý snímek Petera Jacksona ukazuje filmový materiál z první světové války tak, jak jej ještě nikdo neviděl... Oscarový režisér Peter Jackson vybral archivní černobílé záběry každodenního života vojáků i civilistů a s pomocí moderních technologií je převedl do barev, které odpovídají dobové realitě. Ve svém unikátním projektu vybral archivní černobílé záběry staré více než 100 let a s pomocí moderních technologií znovu přivedl k životu ty, kteří mohou příběh války odvyprávět nejlépe – muže, kteří v ní bojovali. Po měsících strávených v archivech BBC a britského Imperial War Museum v Londýně vznikl film, v němž znovu a doslova v nových barvách ožívá každodenní realita v přední linii jednoho z největších světových konfliktů. Jaké postoje k němu zastávali jeho řadoví účastníci, co jedli, jak spali a jaký život vedli mimo válečné zákopy? Jackson sáhl do mlhy času, aby vrátil hlas těm, kteří byli navždy poznamenáni první světovou válkou. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (137)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kdo dává dobrý pozor a uvědomí si souvislosti, získá to, co mu žádná učebnice dějepisu neumožní. Čím byla 1. světová válka a co udělala z lidí, kteří se jí dobrovolně či nedobrovolně účastnili. Češi byli do ní zataženi nedobrovolně, a po mrtvých zbyli jen pomníčky postavenné (povině) z popudu T.G.Masaryka. Po živých nezůstalo nic, přestože jejich zážitky byly vesměs podobné jako ty brtiské. Nikde není zapsáno, jak můj děda se díval do Piavy, která tekla červená jako krev. Po válce se vrátil k rodině (můj otec byl jeho nevlastní syn), raději než pracoval na polích, toulal se. Ve stáří pásal kozy, a když mě požádal, abych řekl, jak se mám v Německu, usmíval se a pokyvoval hlavou, vím však, že mě neposlouchal. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Unikátny ( technicky ) pohľad na ´´zákulisie´´ prvej svetovej a jej podanie masám. Takže vlastne nejde o nič viac a o nič menej, ako hociktorý lepší dokument od NatGeo. Verím, že v archívoch sa nájdu určite nejaké tie hrôzostrašnejšie zábery, z ktorých by sa z nás stali naveky pacifisti. Vizuálne ale opulentné dielo. ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Nemám v úmyslu srážet škarohlídsky edukační význam a celkové hodiny práce, které se za projektem Petera Jacksona táhnou. Co už vám ale nikdo nepoví, je, že se mnohé remasterované záběry opakují vícekrát, než je zdrávo, a taky že celá jedna část dokumentu stojí na ubíjejících černobílých skicách a frustrujícím válečném audiu (chápu, účel splněn). Kanonáda vypravěčských příběhů mohla taky občas spočinout, tichá výmluvnost obrazů samotných tak ve filmu v podstatě neexistuje. A to je trochu škoda. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Úžasný počin k 100. výročiu skončenia I. svetovej. Nikdy som nevidel nič tak komplexné, mozaikovité a neuveriteľne presvedčivé. V tejto spojitosti ma napadá, že sa k tomu ako-tak blíži iba 1917 a Cesty slávy. Bol by som rád, keby sa film premietal na stredných školách. Aby si obézni teenageri, tráviaci väčšinu života pred monitorom počítača, uvedomili, že skutočná vojna je niečo úplne iné, ako virtuálne vojny, v ktorých bojujú, víťazia a nezomierajú. Vojny, v ktorých jediná bolesť je bolesť usedeného zadku, prípadne nejaké problémy s rukou manipulujúcou s myšou. A pokiaľ by mal niekto námietky, že išlo o 1. svetovú vojnu a už II. svetová bola na "vyššej" úrovni, tak by mali vedieť, že každá ďalšia vojna je hroznejšia, ako predchádzajúca a o "humánnych vojnách" môže rozprávať iba kaviarenský povaľač. Niekedy mi mierne prekážali farby, ale to je jediná a naviac veľmi slabá výčitka smerom k tomuto vynikajúcemu filmu. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

působivý "dokument" přibližující přes skvěle zrestaurované záběry a komentáře pamětníků skoro již zapomenutou dobu.Pro to připomenutí neprávem upozaděného je to výborné,pro větší dopad by bylo fajn občas komentáře stopnout.Takhle jsem se kolikrát mnohem víc soustředil na titulky a obraz mi unikal...80% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Peter Jackson pro film nashromáždil komentáře 120 válečných veteránů 1. světové války, jejichž nahrávky byly pořízeny v roce 1964. [Zdroj: kinobox.cz] (Duoscop)
  • Režisér Peter Jackson  tímto dokumentem uctívá památku seržanta Sidney Rucka (padl 8. 5. 1915) a poručíka Thomase Walshe (padl 4 .5. 1918). (MATADOR)
  • Pre potreby filmu bolo spracovaných a zozbieraných viac ako 600 hodín rôznych rozhovorov a výpovedí od viac než 200 veteránov. Z celkových 600 hodín tvorcovia vybrali 100 hodín a až po ich posúdení začal film vznikať. (MikaelSVK)

Související novinky

AFO bude bořit mýty

AFO bude bořit mýty

06.04.2019

Blíží se 54. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Čeká vás 6 dní plných vědy, poznání, filmů a mnohem víc! Od 23. do 28. dubna si nenechte ujít tuto… (více)

Co chystá Peter Jackson?

Co chystá Peter Jackson?

30.01.2019

Režisér filmových trilogií Pán prstenů a Hobit Peter Jackson se v posledních letech soustředil spíše na produkci. Nedávno si však odskočil k dokumentu, jeho film They Shall Not Grow Old spočíval v… (více)

Reklama

Reklama