Reklama

Reklama

Nikdy nezestárnou

  • Velká Británie They Shall Not Grow Old (více)
Trailer 3
Velká Británie / Nový Zéland, 2018, 99 min (Alternativní 95 min)

Uhrančivý snímek Petera Jacksona ukazuje filmový materiál z první světové války tak, jak jej ještě nikdo neviděl... Oscarový režisér Peter Jackson vybral archivní černobílé záběry každodenního života vojáků i civilistů a s pomocí moderních technologií je převedl do barev, které odpovídají dobové realitě. Ve svém unikátním projektu vybral archivní černobílé záběry staré více než 100 let a s pomocí moderních technologií znovu přivedl k životu ty, kteří mohou příběh války odvyprávět nejlépe – muže, kteří v ní bojovali. Po měsících strávených v archivech BBC a britského Imperial War Museum v Londýně vznikl film, v němž znovu a doslova v nových barvách ožívá každodenní realita v přední linii jednoho z největších světových konfliktů. Jaké postoje k němu zastávali jeho řadoví účastníci, co jedli, jak spali a jaký život vedli mimo válečné zákopy? Jackson sáhl do mlhy času, aby vrátil hlas těm, kteří byli navždy poznamenáni první světovou válkou. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (137)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

I když jsem byl zpočátku mírně zaskočen, že nevidím tu slibovanou „barvu“ (přijde na ni až ve 25. minutě), rychle mě to přestalo mrzet. Dokument je totiž vystavěn opravdu chytře. Už úvodní promluvy na pozadí všech těch propagandistických plakátů a černobílých dobových záběrů mě dokázaly snadno vtáhnout. A poté co se divák spolu s mladíky dostane přes prvotní nadšení, touhu po dobrodružství a následný tvrdý výcvik, přichází nástup na frontu a s ním i barva. A že se na ni koukalo moc pěkně, zvlášť na záběry dělostřelectva (např. scéna s padajícími střešními taškami při odpalu). Paradoxně však byla nejpoutavější pasáž s německými kulomety, ačkoliv divák jen slyšel pamětníky, zvuk bitvy a viděl u toho statické obrázky. A pak to vystřízlivění na konci…velmi působivý dokument, který si zaslouží solidní 4*. „Když jsem se vrátil, moje matka ani otec vůbec nechtěli vědět, co se dělo, neměli ani ponětí, jaké to bylo. A nebyl žádný důvod, proč by měl být někdo z nás oslavován a opěvován za tu trochu bláta a ztrátu dobrých způsobů.“ ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Záběry z 1. světové války doplněné o komentáře zúčastněných a především obohacené barvou a zvuky. Jedinečný pohled na ohyzdnou válku, u kterého si jistě ucvrknou všichni fanoušci historie. Pro mě je spíše fascinující a současně hrůzné sledovat, jaké způsoby dokáží lidé vymyslet, aby se mohli navzájem zabíjet. ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Do kompaktně návazného celku sestříhané hlasy desítek britských pamětníků přibližují peklo 1. světové války - nadšené narukování (nezletilých) mladíčků zmrazené otřesnými podmínkami zákopů západní fronty, které výrazně umocní roztažení a kolorování obrazu při příchodu na bojiště (nicméně HD ostrost fakt nečekejte). Problém nastává ve chvíli, kdy "příběh" sice graduje popisem brutálních jatek velké ofenzivy, jenže z pochopitelných důvodů z ní scházejí jakékoliv záběry, tudíž sledujeme jen leporelo z tematických ilustrací (což dvakrát nebaví). Historická působivost tak ke konci mírně opadá. ()

Abes 

všechny recenze uživatele

Střidání komentářů je otřesné, což vyvrcholí během útoku z první zákopové linie. Zaběry na karikatury a kresby kdy kamera najíždí na detail působí dost lacině, asi jako když si pustíte prezentaci fotografií s tímto efektem. Kolorizace a vyhlazení některých zaběrů je pecka, obzvlášť delostřelecký koutek. Doplnění dialogů do původně němých záběrů poteší, identifikace nehybných těl skrze prostřihy obrazů z výcviku a narukování poděsí. Tohle se vyplatí vidět dvakrát, napodruhé ignorovat titulky, sledovat jen obraz a dobrou polovinu přeskočit. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Vyprávění veteránů nahraná v roce 1964 jsou výmluvná a mají svou sílu, ale opravdu to chtělo místy je utnout a soustředit se na (restaurovaný) obraz samotný, doplněný adekvátním zvukem. Jestliže Jackson a jeho tým restaurovali 100 hodin materiálu, proč z nich vidíme jen asi 50 minut (zbytek je nerestaurovaný materiál nebo dobové propagační plakáty, případně satira). Navíc se některé záběry opakují, což je dle mého chyba dramaturgie celého projektu. Také nejde o první záležitost, která by se pokusila o něco podobného, stačí připomenout Apokalypsu: první světovou válku (i tu druhou). Přitom nepopírám, že jde o vysoce působivou záležitost vyprávějící o všech aspektech frontového života, kde střílení a zabíjení jsou jen občasným "zpestřením" každodenní starosti o jídlo, čistou vodu, nohy v suchu a teple a hygienu. Plně podepisuji komentář uživatele Davies182. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Pre potreby filmu bolo spracovaných a zozbieraných viac ako 600 hodín rôznych rozhovorov a výpovedí od viac než 200 veteránov. Z celkových 600 hodín tvorcovia vybrali 100 hodín a až po ich posúdení začal film vznikať. (MikaelSVK)
  • Veľká časť záberov nebola nikdy predtým publikovaná, keďže sa už dlhé roky tieto historické zábery a snímky nachádzali v trezoroch londýnskeho Imperiálneho vojnového múzea. (MikaelSVK)
  • Premiéra dokumentu sa konala na Londýnskom filmovom festivale v roku 2018 za prítomnosti princa Williama. Kópie filmu boli zaslané do škôl v Spojenom kráľovstve ešte v ten istý deň. (MikaelSVK)

Související novinky

AFO bude bořit mýty

AFO bude bořit mýty

06.04.2019

Blíží se 54. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Čeká vás 6 dní plných vědy, poznání, filmů a mnohem víc! Od 23. do 28. dubna si nenechte ujít tuto… (více)

Co chystá Peter Jackson?

Co chystá Peter Jackson?

30.01.2019

Režisér filmových trilogií Pán prstenů a Hobit Peter Jackson se v posledních letech soustředil spíše na produkci. Nedávno si však odskočil k dokumentu, jeho film They Shall Not Grow Old spočíval v… (více)

Reklama

Reklama