Reklama

Reklama

Průšvihy první republiky


Syfilis poslance Stříbrného (E01)

(epizoda)

Obsahy(1)

V průběhu jara roku 1926 začal předseda socialistické strany Václav Klofáč rozšiřovat, že jeho spolustraník Jiří Stříbrný má syfilis. Tato zpráva měla za úkol morálně poškodit a politicky zničit výrazného politika, který patřil mezi renomované národní vůdce. Pikantní byl i fakt, že jak Klofáč, tak Stříbrný patřili k těm, kteří kdysi svorně bourali Rakousko. Ulice tak měla opět své velké téma, protože venerické onemocnění špičkového politika byl pochopitelně špičkový skandál. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tématicky trochu bulvární, ale i přes tento fakt dobře uchopený záměrně dosti odlehčený dokument o politických dějinách První republiky, tentokráte o politické i osobní rivalitě mezi soudruhy Stříbrným a Klofáčem...aneb fake news nejsou vynálezem dnešní doby...korupce included... ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Částečně styl dokudramatu s hereckými vložkama což nemám rád, ale zde mají úsporně informační charakter a potěší milovníky hospodského prostředí. Je vidět, že motivy jednání malérů politiků se opakují i dnes. Ale "karbaník, prostopášník a marnotratník" přeci jen dnes na volební kandidátce nebude mít mnoho nadějí ke zvolení.Dokument má v závěru hezkou pointu. ()

Hanka_M 

všechny recenze uživatele

Dobře, že pan Motyčka dělá už jen dokumenty. Jeho hraná tvorba byla pěkně bídná a dělala ostudu České televizi. To, že se uklidil do publicistiky je velmi správné, protože tento cyklus režíruje celkem dobře. Připomíná mi to trochu Šumná města, Myšička je dobrý. Dynamický střih i odlehčená forma je správnou volbou. Doufám, že se v lehkém nadprůměru budou držet i další díly. ()

Reklama

Reklama