Reklama

Reklama

Atatürk, otec moderního Turecka

(TV film)
  • Rakousko Universum History: Atatürk - Vater der modernen Türkei (více)

Obsahy(1)

Jaký byl ve skutečnosti geniální vojevůdce a státník, Mustafa Kemal Atatürk? Co z jeho života a odkazu je v jeho vlasti aktuální dnes – 80 let od jeho smrti? Po stopách reformátora Osmanské říše se vydává mezinárodní koprodukční dokument v režii Moniky Czernin... Mustafa Kemal Atatürk byl jednou z nejzajímavějších osobností své doby. Geniální vojevůdce a revolucionář, kterému se podařilo dostat na kolena tisíciletou Osmanskou říši, aby vytvořil něco zcela nového – první sekulární stát v islámském světě. Jak se Kemalu Atatürkovi (1881–1938) podařilo takřka přes noc získat pro své reformní myšlenky skoro celý národ? Dnes, kdy se zdá, že se Turecko vydává po politicky protichůdné cestě, je film o Atatürkovi aktuálnější než kdy dřív. Film vykresluje nejdůležitější milníky nejen v jeho politické kariéře, ale také v osobním životě. Dokument vznikl ve spolupráci České televize a celé řady významných evropských televizních stanic. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľmi vydarený dokument, až na tie nešťastné hrané dokumentárne vložky. Predstavuje najodvážnejšieho ateistu Atatürka od bitky v Galipoli a začiatkov moderného Turecka až po jeho smrť na cirhózu pečene, keďže mal aj svoje slabé stránky. Film sa nevyhne aj presahu jeho významu do súčasného Turecka, ktoré sa pohybuje na hrane zavrhnutia jeho hlavných myšlienok. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Človek, ktorý z Osmanov urobil Turkov, zo zaostalých v dogmach zakliesnených tmárov celkom moderný národ, ktorý nehľadí fanaticky len na náboženstvo, ale vie, že pokrok sa dá dosiahnuť hlavne mimo šárie. Napriek tomu, že stále to s Turkami nie je ideálne, v rámci islamského sveta sú myslením ďaleko vpred - vďaka tomuto mužovi, ktorý veľmi pomohol ženám. Páčilo sa mi však, že tento dokument neopomína aj temné stránky Turecka, jeho systému, histórie ale aj Kemala samotného, nakoniec nie pre nič za nič dostal cirhózu. A nezabúda sa ani na arménsku genocídu: https://dokumenty.tv/ataturk-otec-moderniho-turecka-dokument/ ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Přehledný dokument o životě zakladateli moderního Turecka Ataturka, který mne obohatil několika informacemi - to že se snažil o přeměnu osmanské/turecké společnosti v moderní společnost západního typu vzděláním, zrovnoprávněním žen ( celkem dobře vysvětlena jeho vnitřní motivace k takovému kroku ) lákáním západoevropských i židovských expertů to je celkem všeobecně známo, ale že to byl hrdina od Galipoli, nebo že nahradil arabské písmo latinkou, aby Turecko odstřihl od arabského zpátečnického muslimského světa jsem vůbec netušil. Jako největší perlu vidím jeho pobyt v lázních v Karlových Varech, o kterém si psal deníkové záznamy a kde byl okouzlen západoevropským způsobem života. To, že se dokonce rozvedl a že si dopřával dost alkohol a zemřel na cirhozu jater je už jiná. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Vydařený stručný vzdělávací přehled Ataturkova života s velkým obrazovým archivem. Když jsem byl dvakrát v Turecku, byl to jejich nejváženější a nejdůležitější člověka. Jak je vidět, měl s islamisty  hodně problémů a hodně pomohla jeho změna arabského složitého písma na evropské. Dokument je k shlédnutí v archivu České televize. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem o této osobnosti před shlédnutím dokumentu nevěděla kromě jména zcela nic. Nejvíce mne zaujala jeho schopnost změnit svůj stát během relativně krátké doby k obrazu, který si vytýčil jako svůj cíl. Volební právo žen uzákonil dokonce dříve než ve Francii, kterou obdivoval a která mu byla vzorem. Zaujala mne snaha o nahrazení arabského písma latinkou, aby Turecko včlenil do evropského světa a pozvání odborníků z Evropy, aby povznesli úroveň obyvatelstva. To je na jednoho člověka až moc a velmi snadno by teď někdo jiný mohl jeho úsilí zmařit. Tato země není připravena na demokracii, její obyvatelé jsou navyklí na rozhodování diktátora a zřejmě jim to zatím nevadí. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama