Reklama

Reklama

Obecní dům, jak jej neznáte

(seriál)
Česko, 2018, 10x3 min

Režie:

Jiří Šmíd

Hrají:

Josef Somr (vypravěč)

Obsahy(1)

Skvost české secese v centru Prahy, reprezentativní centrum českého národního života. Obecní dům není jen secesním skvostem v centru Prahy a dnes běžnou součástí kulturního a společenského života, jak si jeho využití ostatně představovali „otcové zakladatelé“, ale sehrál také zásadní úlohu při vzniku Československé republiky v roce 1918. A to už v lednu, kdy zde byla vyhlášena tzv. Tříkrálová deklarace, požadující právo na sebeurčení pro všechny národy a také jejich právo na samostatný stát. V desetidílném cyklu diváci nahlédnou do prostor, které se staly svědky našich novodobých dějin. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Obecní dům v Praze na Náměstí republiky slouží především reprezentačním účelům a kulturním akcím (koncerty, výstavy). Na místě dnešního Obecního domu stála původně rezidence českých králů. Po Václavu IV. zde sídlil jeho bratr Zikmund Lucemburský, jeho zeť Albrecht II. Habsburský, Ladislav Pohrobek, Jiří z Poděbrad. Vladislav Jagellonský přesídlil zpět na Pražský hrad. V letech 1902–1903 byly všechny budovy v areálu včetně kostela zbořeny. S výkopy základů se počalo 21. srpna 1905, Obecní dům byl slavnostně otevřen 16. prosince 1912. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Pouhá zmínka o tom, že v Praze na Náměstí republiky stojí Obecní dům a kdo je jeho architektem. Víc se toho do těch tří minut nevešlo! :-((( Tohle je hloupý projekt, když to řeknu velmi slušně! Když už něco dělám, tak to dělám pořádně, no ne? ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Díly: 1) - (bez názvu), 2) Primátorský sál, 3) Smetanova síň, 4) Riegrův sál, 5) Palackého sál, 6) Grégrův sál, 7) Dámské salony, 8) Výstavní síň, svítidla a maskarony, 9) Restaurace, 10) Český pánský klub. ()

wodacka 

všechny recenze uživatele

Když jsem byla v Obecním domě poprvé, připadala jsem si jako v pohádce....hltala jsem očima každé sklíčko, secesní nápisy, svítidla, dlažbu, malby. Je to pro mě příjemně pozitivní "břeh" v jinak divoké Praze. Kéž by tento dokument trval tak nejméně 2 hodiny a proskenoval celou stavbu od sklepa až po komíny:-). ()

Reklama

Reklama