Reklama

Reklama

1983

(seriál)
Trailer
Polsko, 2018, 7 h 32 min (Minutáž: 50–63 min)

Tvůrci:

Joshua Long

Scénář:

Joshua Long

Hrají:

Michalina Olszańska, Zofia Wichłacz, Robert Więckiewicz, Andrzej Chyra, Agnieszka Żulewska, Helena Sujecka, Maciej Musiał, Edyta Olszówka, Ewa Błaszczyk (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Naivní student práv a životem ostřílený detektiv přicházejí na kloub konspiraci, která Polsko tyranizovala po celé dekády. Thriller z alternativní historie. (Netflix)

Recenze uživatele okkac k tomuto seriálu (1)

1983 (2018) 

Netflix válí. Po německém Dark (pro mne osobně vynikající) přichází s polským 1983. V tomto roce proběhla série teroristických útoků ve Varšavě, Krakově a Gdaňsku, která měla za následek rozpadnutí Solidárnosti a přetrvání SSSR a Polské lidové republiky až do roku 2003, kdy se seriál odehrává. O tom jak svět při zachování železné opony vypadá se dozvíme jen kusé informace, seriál se v tom nehrabe a nepodává přímočará vysvětlení, ale informace o této alternativní realitě jsou zmíněny jen při řešení hlavní dějové linky, kdy se ve flasbackcích vracíme do událostí předcházejícím oněm výbuchům a odhalení tajemství, které k nim vedlo. Bohužel finálních odpovědí se nedočkáme a jak je současným trendem počítá se s případnou další sérií, proto mé hodnocení není vyšší. Jinak tvůrčí tým v čele s Agnieszkou Holland (která mi dlouholeté zkušenosti i s Hollywoodem) dodal materiál hodný klasické angloamerické konkurence a u nás je na tom snad jen Pustina od HBO či Hořící keř (který taky dělala Agnieszka Holland). Neřeším, že v roce 2003 Warszawa vypadá jako moderní současná metropole a technika jako mobily a počítače spíše odpovídají roku 2013, než 2003, zato se stále jezdí autama jak z 80. a raných 90. let. Prostě originální námět, dobré řemeslné zpracování mne k obrazovce upoutalo, že doufám v další sérii a konečně odpovědi na událost, která byla středobodem děje. 8/10 ()

Reklama

Reklama