Reklama

Reklama

1983

(seriál)
Trailer
Polsko, 2018, 7 h 32 min (Minutáž: 50–63 min)

Tvůrci:

Joshua Long

Scénář:

Joshua Long

Hrají:

Michalina Olszańska, Zofia Wichłacz, Robert Więckiewicz, Andrzej Chyra, Agnieszka Żulewska, Helena Sujecka, Maciej Musiał, Edyta Olszówka, Ewa Błaszczyk (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Naivní student práv a životem ostřílený detektiv přicházejí na kloub konspiraci, která Polsko tyranizovala po celé dekády. Thriller z alternativní historie. (Netflix)

Recenze (17)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Poľský špionážny seriál z fiktívneho prostredia a z dielne Netflix. Hlavne ten Netflix tam je veľmi cítiť. Človek má pocit, že pokojne sleduje The Man in the High Castle alebo niečo podobné. Len ten dej nie je taký výrazný, podobne aj herci. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celý seriál je mezinárodní úspěch polského filmu. Pobavil mě prezident Al Gore (možná b se zpomalily změny klimatu) a rozvoj vzájemné bratrské spolupráce a obchodu s Vietnamem, takže se rozrostla komunita vietnamských přistěhovalců až mají ve Varšavě vlastní čtvrť. Životem otlučený policejní inspektor je v takové hollywoodském drsném stylu a protihráče má idealistu studenta práv. Jsou zde dvě komplikované dějové linky, postavy různého věku, povah, přesvědčení i sociálního zázemí. Kriminální policie, státní bezpečnost, armádní velení, povstalecké hnutí, vietnamský gang nebo zpravodajské služby cizích zemí. A mezitím dochází k dalším vraždám, z piteven se ztrácejí mrtvoly a z archivů důležité materiály. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Naprosto uvěřitelná alternativní historie. Docela by mě zajímal podobný seriál z českého prostředí. Díly mohly být občas trochu kratší, místy mi vadilo pomalejší tempo, ale jinak celkově dobrý, i když ten konec nechal hodně prostoru pro druhou sérii. Těžko po čtyřech letech říct, jestli vznikne. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

na tuhle alternativní verzi historie/skoro současnosti sem se těšil,ale po shlédnutí jsem nakonec celkem zklamán.V jádru nic víc než klasická konspiračka,která svoje reálie nijak extra nevyužívá a navíc je zbytečně překombinovaná...a nebo mi možná unikla nějaká souvislost při sledování v polštině s anglickými titulky,ale pochybuji...60% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriály ze žánru alternativní historie mám docela rád, ne kvůli ději samotnému, ale kvůli pozměněným dobovým reáliím. Ty mě na nic zajímají mnohem více. Přišlo mi trochu škoda, že děj samotný nabízel mnoho spletitostí, ale ve finále vyřešil jenom část. Herecké výkony nebyly špatné, přišlo mi fajn, že dostali šanci mladí polští herci. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Netflix válí. Po německém Dark (pro mne osobně vynikající) přichází s polským 1983. V tomto roce proběhla série teroristických útoků ve Varšavě, Krakově a Gdaňsku, která měla za následek rozpadnutí Solidárnosti a přetrvání SSSR a Polské lidové republiky až do roku 2003, kdy se seriál odehrává. O tom jak svět při zachování železné opony vypadá se dozvíme jen kusé informace, seriál se v tom nehrabe a nepodává přímočará vysvětlení, ale informace o této alternativní realitě jsou zmíněny jen při řešení hlavní dějové linky, kdy se ve flasbackcích vracíme do událostí předcházejícím oněm výbuchům a odhalení tajemství, které k nim vedlo. Bohužel finálních odpovědí se nedočkáme a jak je současným trendem počítá se s případnou další sérií, proto mé hodnocení není vyšší. Jinak tvůrčí tým v čele s Agnieszkou Holland (která mi dlouholeté zkušenosti i s Hollywoodem) dodal materiál hodný klasické angloamerické konkurence a u nás je na tom snad jen Pustina od HBO či Hořící keř (který taky dělala Agnieszka Holland). Neřeším, že v roce 2003 Warszawa vypadá jako moderní současná metropole a technika jako mobily a počítače spíše odpovídají roku 2013, než 2003, zato se stále jezdí autama jak z 80. a raných 90. let. Prostě originální námět, dobré řemeslné zpracování mne k obrazovce upoutalo, že doufám v další sérii a konečně odpovědi na událost, která byla středobodem děje. 8/10 ()

Alt.64 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem od toho víc, včetně konečné zápletky. Nechybí tam “Piłsudski”, všechny tajné služby světa i jasné narážky na současnou polskou vládu. Potěšil obsazení /Hepnarová, Ucho předsedy/, ale v té zašmordchanosti se člověk někde v půlce ztratí. ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

S hodnocením bych šel i výš, ale vadila mi velká překombinovanost, která byla na úkor plynulosti a uvěřitelnosti děje. ()

edie sedgwic 

všechny recenze uživatele

Celkom zaujimavy pocin z dielne nasich susedov ale vahala som medzi 3 a 4 hviezdickami. Tak zacnime pozitivami, ktorych nie je malo. Vyborne a pokrokovo natocene, zaujimave postavy a zapletka. Je to serial natoceny podla americkych sablon zasadeny do totalitneho polskeho prostredia. Problem mam skor so samotnym pribehom ako s formou. Je tam tolko postav, zvratov a konspiracii, ze sa v tom clovek zacina postupne stracat a nepomahaju ani dalsie casti. Chapem, aky efekt sa rezia snazi dosiahnut, ale divaka to akurat totalne zmatie a mozno dokonca odradi od pokracovania. Na druhej strane je obdivuhodne, ako sa polska tvorba snazi drzat krok s tou svetovou. Prva seria teda zvladnuta, druhej serii dam urcite sancu. ()

inutihar 

všechny recenze uživatele

Začátek výborný, ale pak se to stávalo víc a víc překombinované, aby se to ke konci rozplizlo jaksi do ztracena. Evidentně ty neukončené dějové linky předpokládají nějaké pokračování, kterého se nedočkáme. ()

FIAT 500 

všechny recenze uživatele

Tak po dokončení celého seriálu dávám čtyři oriony, protože mne to bavilo. Snad bude druhá série. Logické přešlapy tam jsou - Varšava má mrakodrapy, Poláci prakticky vymyslí dotykový mobil, ale jezdí auty maximálně z konce 90. let (tu a tam se tam mihne moderní prototyp elektrické Syreny). Pokud ale tuhle "logiku" nechám být, pak je 1983 hodně zajímavá utopistická vize toho, jak by mohl vypadat moderní stát pod nadvládou Strany a s jinak v seriálech příliš neakcentovanou vietnamskou menšinou. Bavilo mne to, i když je to hodně zamotané a místy nepřehledné (vynechal bych linii prodeje zbraní a agentku Mosadu). Kajtek dobře zahraný, Effy démonická a komisař správně mrzutý. Snad tedy bude i druhá série, k níž si závěr hodně okatě otevřel (ale vlastně i zavřel) dveře... ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdu brutalni pruser. Postavy vypoustejici naprosto neskutecne blaboly. Smesne znazorneni struktur moci. Totalni disha mezi tim, jak o sobe postavy mluvi, a tim, jak jsou provedeny. Vsemu vevodi pocit totalni SMESNOSTi. Apage satanas. Impotentni pokus amateru se dostat do prvni ligy. Requiem za Agniezsku H. ()

Lukiz 

všechny recenze uživatele

Konspirační thriller na fiktivně-historickém pozadí. Jasné prvky netflixí série.. kombinovat, natahovat a neodhalovat. Strany: policejní vyšetřovatel, státní bezpečnost, armádní velení, podzemní rebelové, vietnamský gang, agentka Mosadu, USA, Írán, ... (po zhlédnutí 5 dílů) ()

vicvixx 

všechny recenze uživatele

Herci dobrý, hudba dobrý, zápletka dobrý, řemeslo dobrý, atmosféra dobrý, Michalina dobrý, krásný, nádherný a božský. Je to dobrý. ()

Reklama

Reklama