Reklama

Reklama

1983

(seriál)
Trailer
Polsko, 2018, 7 h 32 min (Minutáž: 50–63 min)

Tvůrci:

Joshua Long

Scénář:

Joshua Long

Hrají:

Michalina Olszańska, Zofia Wichłacz, Robert Więckiewicz, Andrzej Chyra, Agnieszka Żulewska, Helena Sujecka, Maciej Musiał, Edyta Olszówka, Ewa Błaszczyk (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Naivní student práv a životem ostřílený detektiv přicházejí na kloub konspiraci, která Polsko tyranizovala po celé dekády. Thriller z alternativní historie. (Netflix)

Recenze uživatele Marze k tomuto seriálu (2)

1983 (2018) 

Celý seriál je mezinárodní úspěch polského filmu. Pobavil mě prezident Al Gore (možná b se zpomalily změny klimatu) a rozvoj vzájemné bratrské spolupráce a obchodu s Vietnamem, takže se rozrostla komunita vietnamských přistěhovalců až mají ve Varšavě vlastní čtvrť. Životem otlučený policejní inspektor je v takové hollywoodském drsném stylu a protihráče má idealistu studenta práv. Jsou zde dvě komplikované dějové linky, postavy různého věku, povah, přesvědčení i sociálního zázemí. Kriminální policie, státní bezpečnost, armádní velení, povstalecké hnutí, vietnamský gang nebo zpravodajské služby cizích zemí. A mezitím dochází k dalším vraždám, z piteven se ztrácejí mrtvoly a z archivů důležité materiály. ()

Zapletení (2018) (E01) 

Kritici namítají , že imaginární obraz života v komunistickém Polsku zdá zmatečný, až příliš hollywoodsky unifikovaný a vytvořený bez ohledu na specifičnost historie této země i mentality jejích obyvatel. Vizuální stránka je ponořena do temných stínů a kamera využívá studenou barevnou paletu, především šedomodré tóny. Postavy vyznívají trochu modelově. Vidíme éru strachu a nejistoty, kdy západní civilizace stojí před dilematem, nakolik je ochotna vzdávat se svých svobod výměnou za - často pouze iluzorní - pocit bezpečí i za domnělou cestu k lepším zítřkům pod vládou "pevné ruky". ()

Reklama

Reklama