Reklama

Reklama

Ukradené dcery: Oběti Boko Haram

  • USA Stolen Daughters: Kidnapped by Boko Haram
USA / Velká Británie, 2018, 75 min

VOD (1)

Obsahy(1)

7. května 2018 uplynul přesně rok od propuštění 82 z 276 nigerijských školaček, které byly uneseny v roce 2014 ze školy ve městě Chibok na severu země a tři roky skrývány v rozsáhlém pralese Sambisa radikální islamistickou organizací Boko Haram. Dokument "Ukradené dcery: Oběti Boko Haram" vypráví příběh o čase dívek stráveném v zajetí a sleduje jejich životy v průběhu uplynulého roku. Tvůrci získali exkluzivní přístup k osvobozeným dívkám, které byly po svém propuštění převezeny do bezpečného tajného úkrytu v hlavním městě Abudža. Snímek ukazuje, jak se mladé ženy přizpůsobují životu po traumatickém zážitku a jak nigerijská vláda zvládá jejich opětovné začlenění do společnosti. (HBO Europe)

(více)

Recenze (3)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kdo se těší na analytický dokument o existenci organizace Boko Haram a jejich zločinech, bude mít smůlu. Nic podstatného se o vzniku, rozmachu a podstatě existence této společnosti nedozvíte. Kdo chce slyšet příběhy z úst unesených dívek o jejich strastiplném osudu, bude mít rovněž smůlu. Už proto, že nigerijská vláda se rozhodla uvalit na případ informační embargo a dívky i členové jejich rodiny nesmí pouštět na veřejnost žádné informace. Snímek ukazuje traumatizované oběti a jen z náznaků v jejich řeči můžete odhadovat, co všechno zakusily. Film je ale zajímavý tím, že odhaluje, že medializovaný případ je jen vrcholem ledovce v bezpočtu dalších únosů, které nikdy nebyly řešeny a vyřešeny. Vzpomínám si, jak se po přepadení školy rozhořčovaly světové celebrity a Američané vyslali tým špičkových vyšetřovatelů FBI, aby po pár týdnech zase neslavně odcestoval zpět do vlasti. Po emoční stránce určitě silná záležitost, jen vzhledem k výše uvedenému není možné očekávat nějakou zásadní výpověď o zemi a občanské válce. Celkový dojem: 75 %. ()

dan4815 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem čekal... něco jiného. Dokumenty většinou nemohou zklamat, pokud to nejsou konspirační sračky nebo to není na Barrandově. Tento dokument mě mírně zklamal, zejména v momentě, kdy se v dokumentu jasně říká, že dívky nesmí mluvit o tom, co se dělo během zajetí. Ten moment mohl být ihned na začátku dokumentu, pak by se nekonalo žádné zklamání, protože bych si dokument ani nepustil. Dílo spíše nahlíží na neutichající zoufalství dívek a celkově na oslabenou společnost Nigérie. Na jednu stranu se podařilo docílit toho, že jsem se cítil divně - onen pohled na kurevsky zbytečný život v Nigérii má zásadní vliv na celkový pohled na dokument. Proto dávám tři hvězdičky, protože jsem si odnesl nějaké emoce - na straně druhé, od dokumentu jsem očekával i informace o tom, jak takové zajetí a jak taková organizace funguje. Film je vhodný pro ty, kteří chtějí vidět, co letní tábor s Boko Haram udělá s lidmi, nikoliv, jak a proč to udělá. Nicméně i v tomto směru mi progres nepřijde zásadní. V Nigérii se nežije příliš dobře, což má vliv na psychiku tamního obyvatelstva. ()

Reklama

Galerie (7)

Reklama

Reklama