Reklama

Reklama

Žár

(neoficiální název)
  • USA The Burning (více)
Trailer

Obsahy(1)

Neoblíbený táborový správce se stane obětí kanadského žertíku, který se však nečekaně změní v tragédii. O pět let později se hrůzně znetvořený muž vrátí na místo tragédie a mezi novými táborníky, kteří jeho příběh znají jen coby zábavně děsivou historku od táboráku, rozpoutá svými ostře nabroušenými zahradnickými nůžkami hrůzostrašný masakr. (nash.)

(více)

Recenze (98)

POMO 

všechny recenze uživatele

Rutinne splácnutá vyvražďovačka, jedna zo známejších odpovedí na Friday the 13th. Teenagerov v kempe masakruje spálený maník so záhradnickými nožnicami. Po sľubnom rozjazde následuje nudná prvá polovica, v ktorej sa prakticky nič nedeje a po nej zúčtovanie s príjemnými gore scénami. Film bol vďaka nim v mnohých krajinách zakázaný. Z celkového hľadiska však snímku nerobí nič výnimočnou. Priblblé dialógy a béčková syntezátorová hudba. Friday the 13th bol produkčne profesionálnejší. Debut vtedy ešte mladých filmových nadšencov (scenár + produkcia) Harveyho a Boba Weinsteinových. Na dve sekundy sa v ňom objaví Holly Hunter. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Slashery nejsou a nikdy nebyly mým nejoblíbenějším subžánrem, protože mi po čase neuvěřitelně splývají, ale tohle se mi celkem líbilo. Až se docela divím, že se The Burning nedočkal pokračování, slušného záporáka by na to měl. Všechny vraždy jsou páchány zahradnickými nůžkami, což imho nepřináší zrovna pozitivní důsledek - jsou si všechny dost podobné. Tedy až na Eraserheadem vzpomínanou akci na voru, tu jedinou si budu pamatovat po delší dobu. Atmosféricky je film povedený (především na začátku a na konci), první polovina by mohla být dějově bohatší, ale dá se to vydržet. The Burning je prostě důstojným zástupcem kempového slasheru osmdesátých let, nic víc a nic míň. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Nad "The Burning" by Carol Clover hodně zaplakala. Vlivná filmová teoretička přišla s dnes široce používaným konceptem final girl a etablovala slasher jako subžánr pozitivně se nabízející feministickému pohledu. Na ni navazující studie, jako třeba práce Richarda Nowella dokládají, že i producenti slasherů v reakci na dobový trh vyloženě počítali s ženským publikem a žánr tak záměrně zabydlovali aktivními hrdinkami i dílčími motivy rezonující s ženskou částí publika. Oproti tomuto dobovému kontextu představuje "The Burning" fetišisticky násilnický a sveřepě misogynní protipól. Film se při tom vzpírá kauzalitě a vnitřní logice, ale právě že drží pohromadě svým opovrhováním ženami a jejich objektivizací. Dívky na smíšeném letním táboře jsou nahlíženy šmíráckou optikou a z jednotlivých situací vycházejí především jako coury, které dělají cavyky, ale při tom všechny myslí jen na sex. Samotného ústředního vrahouna pak má pohánět touha po pomstě za to, že mu parta namistrovaných kluků způsobila děsivé popáleniny, což tedy řeší tím, že místo aby likvidoval šikanující macho borce v táboře, tak radši primárně zabíjí dívky. Že by to vše nějak souviselo s tím, že tenhle biják produkoval i napsal Harvey Weinstein? ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Slasher z kategorie těch nejohranějších/ dobře vygradovaná tábornická rubačka. Parta týpků se pomstí zvrhlému správci dětskýho tábora tak, že ho omylem upálí zaživa. Když už, tak ho ale měli dorazit, protože takhle se o x let později vrací zabíjet... zahradnickýma nůžkama a v několika případech i celkem dost rafinovaně. Na efektech dělal sám velký Savini, takže zapomeňte na nějaký velký náznaky:) Jinak holky v tomhle filmu jsou ošklivky, hudba není tak zlá jak se tady povídá (dokonce jedna stylová country vyhrávka), vrahův osmažený obličej se drží v tajnosti až do úplného závěru (až na jeden malý moment), dojde na hustou vodáckou vochcávku, jo a Glazer je fakt týpek:D No s podivem, že z toho nikdy nevznikla série. (stopáž hodnocené verze: 01:31:27, screeny) ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Naprostá klasika "slasher-tématu", která je příznivci opěvována, ale mnoha dalšími diváky kritizována. Film je tak jedním z nekontroverznějších slasherů v dějinách vůbec. Já se rozhodně po shlédnutí řadím do první skupiny. Tvůrci využili v té době již nastavených klišé, která má každá "správná" vyvražďovačka mít. Vypůjčili si řadu "obsahů" z již vzniklých filmů tohoto druhu, ale nejedná se o bohapustou vykrádačku, nýbrž velice kvalitní horror, který ovšem divák musí posuzovat v rámci žánru. Při sledování filmu je třeba vypnout mozek a nepřemýšlet nad nelogičnostmi a detaily. Pak divák dostane jednak docela značnou porci vykreslení toho, jak to na takových "skautských táborech" vypadá a chodí (zde mi to připomínalo spíše jakýsi polodokument o mládeži na letních táborech), a jednak dinamický vyvražďovací nářez. První část filmu je sice zdánlivě o ničem, ale faktem na druhou stranu je, že ani jeden Pátek 13 (ze kterého si film bere rozhodně nejvíce) nevykreslil atmosféru letních táborů tak dokonale. Od první vraždy v táboře se pak již odvíjí v celku brutální napínavá jízda, kde můžeme obdivovat Savinyho na svoji dobu skvělé gore-efekty ( i když často krátce střižené a ne tak dlouze "mučivé" jako v perfektním Prowlerovi (1981)), napětí, děs, skvělé využití temnoty, temných zvuků a hudby, pár lekaček, gradující bezvýchodnost situace a napětí, atd. Pro mne osobně opravdu perfektní, kvalitní a velice zábavný slasher, kterého je mi upřímně líto, že tak beznadějně v dějinách horroru zapadl ... (ženskou postavu vedoucí tábora si zahrála krásná Leah Ayres, která později hrála po boku Van Damma ve filmu Krvavý sport (1988)). ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Rok 81´ byl pro slasher velice plodný. Kromě druhého Friday the 13th a taktéž druhého Halloweenu přišel na svět i Antropophagus, Vrah Rosemary a v neposlední řadě taky tenhle neprávem zapomenutý klenot. Když se řekne The Burning, automaticky si vzpomenu na brutální scénu s vorem, kde šílený Cropsy vykydlí hned 5 táborníků. Bohužel je to i jediná scéna, kde gore Toma Saviniho dostane tolik prostoru. Je tu ale naštěstí parádní atmosféra lesů, ve kterém je dostatek strachu i přes den. Logika jde stranou, ale je více než jasné, kdo je jeho divákem: hororový maniak hltající Pátek třináctého či Sleepaway Camp, a ne žádný pseudointelektuál. Pro tuhle sortu diváků to bude jen další tupá vyvražďovačka, ale pro fanoušky tábornických slasherů je Žár doslova povinností. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Burning je takovej slasher bratříček Pátku třináctýho, sice postava zabijáka nemá kultovní status, ale za to o to víc zabíjí a o to víc používá extrémně skvělou zbraň v podobě nůžek na křoví a že s nima může být docela dobrá zábava, tam ukázal hned několikrát, krom toho, to co tenhle film mohlo zničit, což byly masky, je tu celkem umě schovávaný a když už se s tim nakonec musí vyjít na světlo, tak, ač ta gumovost z toho čiší celkem dost, tak to vůbec nevadí. Typickej kvalitní slasher 80-tých let ()

choze 

všechny recenze uživatele

Odvar z Pátku třináctého, kde mě víc než vraždění zajímalo, jak tam kluci uhánějí holky, případně se šikanují. Při vraždách sice utěšeně stříká krev (masky a efekty měl na starosti opět Savini), ale v paměti mi uvízla jen scéna s vorem a kánoí a to spíš kvůli té chvilce napětí. Samotný popálený vrah se zahradními nůžkami nezaujal a oproti Pátku nebo Halloweenu se to nezmohlo na výraznější hudbu. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Partia teenegerov si chce vystreliť zo správcu letného tábora. Samotný žart však skončí obrovskou tragédiou. Muž takmer ohorí na smrť. Po niekoľkých rokoch sa po opustení nemocnice vracia na miesto "činu", pričom myslí na jedinú vec - pomstu! Slasher s množstvom slušných gore scén. Až sa nechce veriť, že bol natočený v "dobe kamennej". Vidím, že rok 1981 nebol úspešný len na horory, ale aj inteligentných, pekných, múdrych, skromných, šarmantných ľudí (áno, som 81' :D). Dejová os veľmi jednoduchá a nenáročná. Dialógy typicky primitívne, na úrovni veku hl. hrdinov. Po slušnom úvode nastupuje nudná 40 minútovka. Záverečná polhodinka spĺňa všetky atribúty hororovej klasiky. Z mojej strany prekvapivo spokojnosť - 60%. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Miramax a bratia Wenstenovci spolu za prispenia strihu Jacka Sholdera a šikovnými maskérskymi ručičkami Toma Saviniho v prekvapivo remeselne natočenom camp slashery, ani zďaleka nevyznieva tak trápne ako prvý Piatok 13teho. Pre mňa rovnaké prekvapenie no nie tak uspávajúce ako staručký Black Christmas (1974). Yes, to na tej plti sa len tak nevidí. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Film, kde se vraždí zahradnickými nůžkami... Snímek je klasickým klonem Pátku 13. a má všechny ingredience, které k táborovým vyvražďovačkám patří - otloukánka (Brian Backer), frajera, blbou bloncku, starostlivou vedoucí a šíleného zabijáka, který měl zřejmě křídla, nebo v zadku vrtuli, jelikož nechápu, jak rychle dokázal být na několika místech najednou. Jde sice o béčkový film, vznikl ale v produkci MGM. Asi nejdůležitější pro tenhle horror je přítomnost Toma Saviniho - kvalitní masky a gore efekty. Zabodnutí nůžek do břicha vyděšené šlapky či přišpendlení svalovce skrze krk k trámu jsou vskutku mistrovským dílem. V jedné scéně na voru si Savini připomněl svoji práci na Pátku 13. - při probodnutí krku použil stejné trikové postupy, jako když je krk Kevina Bacona, ležícího na posteli, probodnut šípem. Obstojná kamera, dobrá hudba (místy připomene Carpentera), oblíbená sprchová scéna, přiměřená nahota a rozkošné rudé šplíchance. Dnešní vyškolený horrorový divák musí ovšem přetrpět (po slibném úvodu) pomalý rozjezd a následně si povzdychne, že masakr mohl mít daleko větší grády... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Solídny camp slasher, ktorý sa na nič nehrá a poskytuje všetko, čo sa od žánru čaká a to: kemp, znetvoreného psychopatického zabijaka so špecifickou zbraňou (nožnice), dobrý flashback o jeho vzniku, kopec sexy dievčat, niekoľko z nich aj nahých, krvavé a celkom originálne mordy, ktorých väčšina je on-screen a jednoduchú syntetizátorovú hudbu. Nič prelomové, ale skvelá slasherová zábava, že sa až čudujem, že to skončilo iba pri jednom diele. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Áno klasika, ale čo je trocha na škodu, je až moc klasická. Vyvraždovák bez rozmyslu, v pozadí ktorého stojí pomsta hlavnej obeti, ktorej nemiestny žartík skupinky kempujúcich táborníkov zničil život. Boh si jeho dušu k sebe nezobral, ale dal mu šancu na revanš. V znetvorenom tele nožnicovoruký sadista vracia úder späť! ### Popis celkom navnadí, navyše autorom špeciálnych efektov je Tom Savini, škoda je ale, že sa film nedokázal odpichnúť od tej tradičnej roviny, ktorá sa tak často používa. Paradoxne mne osobne sa páčila viac prvá polovica filmu, v ktorej toho krvavého zúčtovania bolo poskromne. To najlepšie ale čo "The Burning" ponúka, sú Saviniho krvavé, špeciálne efekty. Slasher, z časti žánrovo ovplyvnený formujúcimi klasikami ako REAZIONE A CATENA (1971), DELIVERANCE (1972), HALLOWEEN (1978) ...a inými, prichádza na scénu už v čase tzv. zlatého veku vyvražďovačiek. Nakoniec sa stal aj on klasikou svojho druhu. Vypovedá o tom aj odkazová stránka filmu. Príkladom sú dokumenty SCREAM GREATS, VOL. 1: TOM SAVINI, MASTER OF HORROR EFFECTS (1986), GOING TO PIECES: THE RISE AND FALL OF THE SLASHER FILM (2006), eXploitation CinemA (2009), ... ### "The Burning" Tonyho Maylama sa vo Veľkej Británii v októbri roku 1983 dostal až na koberec britských cenzorov z BBFC, ktorý Uncut verziu vydanú štúdiom “Thorn EMI“ z októbra 1982 stiahli z distribúcie uvalením banu na film umiestnením ho na zoznam tzv. "Video nasties". Na re-release filmu sa čakalo až do roku 1992, kedy štúdio “Thorn EMI“ prišlo na trh so svojou opätovnou verziou, tento krát skrátenou zásluhou cenzorov o 19 sekúnd. Akékoľvek zásahy do filmu pominuli v Británii v roku 2002, od kedy je možné zohnať "The Burning" v pôvodnom Uncut zostrihu zásluhou štúdia "Vipco". DVD disky sú limitované už iba vekovou prístupnosťou (Rated:18). ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Snímek zařazený na listině Video Nasty a další kvalitní slasher z roku 1981 ve kterým měl prsty Tom Savini. Tudíž se neubráním menšímu srovnávání právě se snímkem The Prowler ( Vrah Rosemary ). The Burning je sice oproti Prowler(ovi) bohatější na vraždy, ale gore není na takové úrovni. V The Prowler(ovi) se Savini vyřádil daleko víc. Mínusem je taky pomalej rozjezd. Jinak se ale jedná o hodně dobrou vybíjenou. Slabší 4 hvězdy. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Vedle Pátku třináctého a Sleepaway Camp by tento snímek mohl završit pomyslnou trojici nejlepších kempových slasherů z počátku 80. let. Je zde znát velká inspirace hlavně prvním ze jmenovaných, nicméně The Burning si jde svou vlastní cestou a má několik opravdu divokých scén k nabídnutí. Slušná podívaná. ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Co si budeme nalhávat, nebýt Friday 13th, nebyl by ani The Burning... I když jsou si vraždy docela podobné, aby taky ne, když vrah používá zahradnické nůžky, jsou dostatečně krvavé... A na vraždu na voru určitě jen tak nikdo nezapomene... Prostě kvalitní slasher 80-tých let... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Fajn táborová vyvražďovačka, ktorá naberá na bodoch práve v čase Halloweenu, najlepšie ako súčasť nejakého hororového maratónu s partiou. Ono to chvíľu trvá, kým sa to rozbehne, ale potom sa stáva pán "Spálený" nezastaviteľný. Logické lapsusy sú skôr roztomilé ako trápne, napríklad, keď decká zistia, čo sa deje, tak neplánujú utiecť, ale plačú, že sa z tábora nikdy nedostanú. To je problém nasadnúť do áut a odísť? No a na prekvapenia zabudnite, od začiatku viete, kto vraždí a prečo. ()

Reklama

Reklama