Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak vlastně vzniká úplně nový stát? Kdo určí, kudy povede jeho hranice? Je možné, aby se na tom prostě dohodla skupina spiklenců? Dokumentární film Maffiáni se věnuje vlivu tajného spolku s názvem Maffie na vznik Československa. Uskupení, mezi jehož členy patřili mimo jiné Karel Kramář, Alois Rašín nebo Ema Destinová, na Masarykovo přání založil Edvard Beneš, jeho úkolem byla protirakouská špionáž a cílem založení samostatného státu. Režisér David Sís, přímý potomek jednoho z Maffiánů, prostřednictvím průvodce Otakara Brouska mladšího navštěvuje památná místa tajných schůzek, nastiňuje portréty stěžejních postav, ptá se historiků. Dozvíme se mnohé o dobových špionážních technikách a pokusíme se představit si alternativní historii: Co by se stalo, kdyby Maffie vůbec nevznikla? Vyšel by plán rakouského císaře vytvořit po první světové válce jakousi první evropskou unii? Jak by to dopadlo s bolševickou revolucí, kdyby Kramář uspěl ve snaze poslat legionáře zpátky do Ruska? Kde se vzala mapa území Československa, jež ignorovala přání německých menšin a měla tak osudový vliv na události ústící ve druhou světovou válku? V naší historii stále existují bílá místa a dokument Maffiáni dokazuje, že politické pozadí slavných událostí stále skýtá mnoho vzrušujících otázek a překvapivých odpovědí. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

progression 

všechny recenze uživatele

Mnoho zajímavých i poměrně neznámých informací o "Maffii". Výborně zvolená forma (moderátor v dobovém kostýmu, místopisné záběry, rozhovory a především zajímavě podané souvislosti). Každopádně vzhledem k délce dokumentu (pouze 52 minut) hodně nadprůměrné množství faktů, perliček, informací i vysvětlení, takže informační hodnota i zajímavost dokumentu je opravdu velmi vysoká. To se Davidu Sísovi opravdu hodně moc povedlo ! ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Dokument o tajné organizaci, která pomohla ke vzniku samostatného Československa v opravdu rozverné formě - moderátor v kostýmu, který občas hraje scénky, dokonce odborní spolukomentátoři v kostýmech. Obvykle takovou formu beru s rozpaky, ale tady je výsledek velmi dobrý - přehledné kdy, kdo založil Maffii, kdo byl jejím členem ( pěkně přehledná tabule s fotografiemi ), dobové souvislosti, několik perliček z akcí členů Maffie, ale největší bombou pro mne je informace jak vlastně vznikly hranice moderního Československa - prostě agent Sís, který byl v řetězci tajné pošty ( kterou dle svého upravoval ) žádal mocnosti o uznání hranic podle mapy z letáku o výstavě o době Karla IV. ( asi v té době s německými a polskými menšinami nebylo tak samozřejmé jako dnes kudy ty hranice vést ) ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument o přípravách vzniku československého státu a boj o ministerská křesla a post prezidenta. Na to, že jde o politický dokument se na to dá dívat. Někdo byl schopný organizačně, další seděli ve vězení. Pobavil mě klasický spor dvou lidí v dnešních kancelářích když spolu byli v jedné cele Kramář a Rašín. První chtěl větrat a čerstvý vzduch a druhému byla zima a chtěl teplo. Po shlédnutí si podprahově říkám, proč se tolik Čechů nechalo v 1.světové válce nechalo dobrovolně zabít v boji proti Slovanům. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Česká televize k výročí stého založení samostatného československého státu připravila bohatý program. Jedním z původních pořadů, bohužel v tom množství dalších trochu pozapomenutým, jsou Maffiáni, tedy příběh tajné organizace domácího odboje během první světové války s názvem Maffie. Založení tajného výboru, jehož úkolem bylo připravit veřejné mínění na samostatnost a myšlenku čechoslovakismu, inicioval ze zahraničí sám Tomáš Garrigue Masaryk. Pětičlenné předsednictvo zpočátku tvořili zástupci Realistů Edvard Beneš a Přemysl Šámal, Mladočeši Karel Kramář a Alois Rašín a pátým členem byl starosta České obce sokolské Josef Scheiner. Pořadem – a úmyslně nepoužívám slovo dokument, protože jde spíše o popularizační pořad – provází Otakar Brousek mladší oděn dle dobové módy. Jde o formát blízký televiznímu pátrání, kdy divák společně se svým průvodcem zjišťuje postupně jednotlivé informace a skládá si z nich celkový obraz. K tomu zde pomáhá celá plejáda historiků, kterých se Brousek ptá na detaily životních příběhů jednotlivých maffiánů. Za zmínku stojí například prof. Jiří Svoboda, který nedávno natočil televizního Rašína, nebo armádní historik plk. PhDr. Eduard Stehlík. Díky tomu se tak diváci dozvědí, že hlavou celé organizace byl Přemysl Šámal, jenž byl však po válce obejit a zbyl na něj jen post pražského primátora, Edvard Beneš brzy Maffii opustil a vydal se do exilu za Masarykem a trojice Rašín-Kramář-Scheiner byli postupně zatčeni a krk jim zachránilo až zmírnění trestu po nástupu nového císaře. Po technické stránce je zajímavě pracováno s dobovými černobílými záběry a s fotografiemi, které postupně přechází do současných záběrů tak, že vždy ještě několik vteřin zůstávají také černobílé a vybarvují se až postupně. Za námětem, scénářem i režií stojí David Sís, zkušený televizní režisér seriálů typu Trapasy či dokumentů jako Lucie: Příběh jedný kapely, a také praprasynovec jednoho ze zakládajících členů Maffie Františka Síse. Ten byl jako šéfredaktor Národních listů vlivným novinářem a spolu se svým bratrem Vladimírem byli významnými osobami v poslední fázi první světové války. Právě příběh bratří Sísových vyplňuje zhruba poslední třetinu pořadu, kdy je popisováno jak Vladimír Sís žijící v bulharské Sofii předával kódované informace přicházející od bratra Františka představitelům států Dohody. Tyto skutečnosti na obrazovce popisuje sám režisér Maffiánů David Sís, který předává divákům příběh svých předků sám. Z informačního hlediska jde o velmi zajímavý počin, historie prvorepublikového domácího odboje je totiž v širší společnosti velmi málo známá a tímto způsobem může určitým způsobem dojít k nápravě. Odlehčená forma je plusem pro diváky, které nebaví obvyklý strohý dokumentární styl. To však s sebou nese i jedno velké negativum, a to že Otakar Brousek v roli průvodce působí místy až příliš afektovaně a svou roli přehrává, což je vzhledem k tématu a zpracování rušivé. ()

Richie24 

všechny recenze uživatele

Takovýchto dokumentů je třeba. Jsem rád, že v souvislosti se stým výročím republiky vznikly a byl jsem nadmíru potěšen, že si právě Maffiány zvolili studenti naší školy ke shlédnutí během oslav. Ba až překvapen, protože jsem čekal, že to tradičně vyhraje legionářská tématika. Snímek je velmi příjemně zpracovaný, představující širší veřejnosti často až zapomenuté postavy domácího odboje. Budu si muset něco nastudovat o režisérových prapředcích Františku a Vladimíru Sísových, abych si ujasnil, nakolik byl jejich příběh (navzdory nesporným zásluhám o vznik Československa) Davidem Sísem přikrášlen. Zejména v otázce podoby československých státních symbolů. :) 4 ****. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • V dokumentu se objevuje režisér Jiří Svoboda, který ve stejný rok natočil dva snímky na téma Alois Rašín (Rašín 2018–, Rodina Aloise Rašína – 2018). Tudíž jde již o třetí film stejného tématu za jeden rok. (griph)

Reklama

Reklama