Reklama

Reklama

LEGIE 100 - Ve stínu italských hor

(TV film)

Obsahy(1)

V Itálii umírali naši legionáři v zákopech i na popravištích. Dokumentární cesta s hercem Jiřím Dvořákem do míst, kde se před stoletím bojovalo za československou samostatnost. Itálie vstoupila do Velké války až o necelý rok později, v květnu 1915. Fronta s rakousko-uherskou armádou se tenkrát rozprostřela v horském prostředí podél řeky Soča, kde proběhlo několik krvavých italských ofenzív. Pak přišel mohutný rakouský nápor, jenž přenesl válčiště dolů k údolím při řece Piavě. Český voják se zprvu zdráhal dezertovat, neboť italské prostředí bylo tradičně nepřátelsky nakloněno ke všem, kdo nosili rakouský mundůr, třebaže to byli Češi. A navíc český dezertér riskoval, že skončí s oprátkou kolem krku… Do Itálie se vypravíme opět s Jiřím Dvořákem a se skupinou mužů z Obce legionářské. Nalezneme památky na české hrdinství, stejně jako místa osobních tragédií. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Vlkys odpad!

všechny recenze uživatele

Klasický republikánský narativ považující legionářské desertéry za hrdiny. Pan Dvořák jako průvodce je trapný, až to tluče dveřmi. Naprostá ztráta času... :( ()

fille 

všechny recenze uživatele

Žádný republikánský narativ, ale narativ českého odboje za osvobození v Italském království. Pan Dvořák je skvělý herec a průvodce našeho odboje za svobodu českého národa. ()

Reklama

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Češi původně monarchii bořit nechtěli, ale pak už jim nic jiného než český republikánský narativ nezbylo, protože R-U se po hloupě rozpoutané sebevrazedne válce stala prostě německým vazalem a rakouští Němci nás chtěli připojit k Německé říši. Hrdinství českých legionářů k nám patří tak jako hrdinství našich vojáků v rakouské armádě za celou dobu její historie. A zaslouží si úctu, všichni. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama