Reklama

Reklama

Avenue 5

(seriál)
  • USA Avenue 5
Trailer
USA, (2020–2022), 7 h 55 min (Minutáž: 27–29 min)

Tvůrci:

Armando Iannucci

Hudba:

Adem Ilhan

Hrají:

Hugh Laurie, Suzy Nakamura, Josh Gad, Zach Woods, Lenora Crichlow, Nikki Amuka-Bird, Rebecca Front, Jung Sun den Hollander, Himesh Patel, Kyle Bornheimer (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(17)

Obsahy(1)

Komedie Avenue 5 od tvůrce, scénáristy a výkonného producenta Armanda Iannucciho, který se podepsal pod komedií Viceprezident(ka), se zabývá vesmírnou turistikou a je zasazena do čtyřicet let vzdálené budoucnosti, kdy sluneční soustava leží každému u nohou. Hugh Laurie ztvárňuje hlavní roli Ryana Clarka, kapitána vesmírné výletní lodi Avenue 5. Zdvořilý, navenek sebejistý, vyrovnaný a sympatický, Ryan je zkrátka muž, na něhož se v každé krizi můžete spolehnout. Josh Gad hraje Hermana Judda, miliardáře stojícího nejen za Avenue 5, nýbrž i za celým impériem Judd zahrnujícím hotely, fitness kluby a vesmírný turismus. Zach Woods se představuje v roli Matta Spencera, vedoucího oddělení vztahů se zákazníky. Nikki Amuka-Birdová je Rav Mulcairová, vedoucí Juddova střediska vesmírných letů na Zemi. Rebecca Frontová ztělesňuje rozenou vůdkyni Karen Kellyovou, která cestuje lodí Avenue 5 načerno, neboť zneužila nepřenosnou jízdenku své sestry. (HBO Europe)

(více)

Recenze (47)

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Taký zvláštny seriál. Je to produkcia USA ale dýcha z toho čiastočne suchý britský humor a súčasne tupý americký. UPDATE PO DRUHEJ SÉRII: Začínam to mať rád, také neuveriteľné náhody a nehody a vôbec všeobecne situácie, ktoré sa tu stávajú, to sa len tak nevidí. A tie riešenia týchto situácii a hlavne ich "riešitelia", tak to je iná parádička. Absurdity ako sviňa, ale tak akurát, aby zabavili. Oproti tomuto bolo Space Force fakt trápne, napriek tomu, že malo fajn kasting aj rozpočet. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pokud podobně jako já nespatřujete potěšení ve sledování příběhů nesnesitelných individuí, a proto věci jako Kancl oceňujete z hlediska nápadu a třeba i kvality hereckých výkonů, ale nepřijde vám to ani tak vtipné jako nepříjemné, tak budete mít s Avenue 5 asi docela problém. Podobně jako já:) Vědom si komediální geniality Hugha Laurieho (viz asi nejvíc A Bit Of Fry And Laurie), očekával jsem něco velkolepého. Zvlášť když ty venkovní záběry na loď naprosto jasně odkazují na Red Dwarfa a seriál je částečně britská produkce. A světe div se, ono to nevyšlo. Ano, jsou tam krásně jízlivé a trefné momenty, ale většina postav mi přišla ubohá a trapná, a nechápal jsem, proč bych se jim měl smát, zvlášť když značná část humoru Avenue 5 hraje na fekální strunu (a to doslova). Jasně, odpichuje od ní správně absurdní a zejména pro fanoušky space opery tím kontrastem geniální humory jako Jana Pavla II. (a připomeňme si, že právě v tomhle karikování velikosti idejí hrdinství, přátelství atd. exceloval už zmíněný Red Dwarf), ale v průměru to byl jeden uchecht na díl, což je i při délce nějakých 22 minut na epizodu málo. Upřímně, hlava mi nebere, čím tvůrci přesvědčili produkci, že se má točit druhá řada. Já do toho rozhodně nejdu, i když musím uznat, že scéna se "specialistkou na VFX" je v temnotě a absurdnosti jejího humoru dokonalá, zvlášť v dnešní době "fake news" a "selského rozumu". Takže abych to shrnul, je to jako kdyby někdo chtěl točit Futuramu jako Kancl, a ještě to celé stálo na "idiot plot" v rovině jakési antiteze Apolla 13 nebo Marťana (což možná má demonstrovat úpadek, ke kterému naše společnost směřuje). Celkově to za mě je tak 60%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

No...musím říct, že Avenue 5 není vůbec špatný, jak se tu tváří. Naopak. Hugh Laurie tu krásně podporuje břitký britský humor a Josh Gad pro změnu naráží na americkou hloupost. Tyto dva druhy humoru se tu kombinují a vytváří tak, na jednu stranu, jednoduchou zábavu, ale na stranu druhou z toho je cítít trošku ten Červený trpaslík. Ale nebojte, jen trošku...aby mě tu někdo náhodou neukřižoval. Nicméně musím dát za pravdu i uživateli cinefob. Opravdu jsem byl velice příjemně překvapen. Podobný seriál mi na tomto světě poslední dobou docela chyběl... ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to taková katastrofická komedie s neschopnými a egoistickými postavami. Pro výborný humor. Režisér se zabývá více konverzací postav, než aby ohromoval kosmickými rekvizitami. Všude na vesmírné lodi Avenue 5 vládne chaos. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

První tři díly působí stejně jako postava, kterou hraje Hugh Laurie. Falešná americká schránka, pod kterou se skrývá britský původ a celé to působí tak nějak falešně a připitomněle. Prvotní zklamání se dostavuje pak právě hlavně kvůli tomu, že doposud se Iannucci vyznačoval tím jak ve svých scénářích solil nejlepší vtipy své generace prakticky mimochodem a díky jejich časté absurdnosti a brutalitě útočily často úplně neočekávaně. Zatímco v Avenue 5 se na pointy vtipů přestříhává, pouzuje se pro smích, upozorňuje se na ně vypnutím hudby či rovnou kamerovým zoomem. Naštěstí od 4. epizody se zajedou postavy (zejména díky tomu, že se nevyvíjejí, protože jsou již vývinu neschopné) a celý ten bizarní cirkus začne perfektně šlapat. Množství scén je pak vtipných jenom kvůli tomu, jak v nich působí všichni nepatřičně a vlastně se celý seriál začne měnit v kompilaci fungujících running jokes. Jak jsem se na začátku u toho kroutil, v závěru jsem se chechtal celkem permanentně a pustil jsem si k tělu i ty vohavný kulisy a kostýmy, protože zapadají do toho kontextu vykreslené společnosti überkonzumního pozdního kapitalismu plnýho falešných zmatených kreténů. ()

cinefob 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že špatná hodnocení na ČSFD souvisí s tím, že v případě tohoto seriálu se docela dost z toho, co jej činí zajímavým, ztratí v překladu, ale na IMDb je to hodnoceno zhruba stejně jako tady, takže problém mého vysokého hodnocení bude spočívat nejspíš ve mně. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Stále nechápu, proč se od každého komediálního seriálu na vesmírné lodi čeká, že to bude nový Červený trpaslík? Ano, je tam loď a humor je často o lidské blbosti, ale to je tak všechno. Já se u tohoto hodně bavil. Některé postavy jsou vcelku otravné, ale skvěle doplňují tu všeobecnou kritiku rekreační turistiky a jak lze jednoduše lidi ovládat. Scéna, kdy se vystřelovali z airlocku byla naprosto kouzelná. Určitě to není ztráta času. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

celkem chápu ty protichůdná hodnocení,ale já jsem se po vlažnějším rozjezdu nakonec bavil hodně dobře.Avenue 5 je totiž jednak zvláštně zlomyslně vtipné (Hugh Laurie je opět v roli uštěpačného cynika skvělý) a druhak jsem už dlouho neviděl nic co by tolik vypovídalo o lidské debilitě (samozřejmě vyjma toho co se teď děje v reálném světě)...80% ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Tohle mě dalo docela zabrat. Je to totiž strašně blbý a neskutečně ukecaný. Zasadit to celé do vesmíru kde letí neschopná posádka a všemožně ujetý cestující. Jako celek to moc nefunguje. Jako satira se to občas nechá, ale i tak to není pro každého. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Je to blbost. A opravdu to nemyslím v dobrém. Za celou sérii jsem neodhalil, co na tom vlastně má být vtipné. Avenue 5 je velice trapný seriál. A ačkoliv má zatracený potenciál a parádní výchozí zápletku, je to bohužel taky seriál velice, velice nudný. Všechny postavy v něm jsou trapné. Humor je někdy na sílu, většinou trapný, opravdu povedený fór je tak jednou dvakrát za díl, občas jen náhodou. Vyloženě dobré díly byly jen dva, což je ale málo i na seriál, který má dílů jen devět, takže to, že se povedly, považuju spíš za omyl. Jediné, co na tomto seriálu skutečně pochválit, je Hugh Laurie, kterého je tady ale strašná škoda a jehož obrovský potenciál tenhle seriál nedokáže využít. Čekal jsem, že to HBO zruší, takže to, že bude druhá řada považuju opravdu za velké překvapení, ale já s ní už asi nebudu ztrácet čas, protože tenhle seriál se fakt nedá. A přitom to mohl být druhý Trpaslík. Ale není to nic. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

„Umím stát poblíž katastrofy v pěkný čepici, cokoli víc nezvládnu!“ Přelidněná blbinka s mým milovaným Hughem. Zdejší nízké hodnocení přičítám tomu, že v Česku jsme zkrátka zvyklí na trochu jiný typ blbinek. ()

geklon 

všechny recenze uživatele

Nápad brilantní, dialogy a postavy už méně. Naštěstí se dá na tento prapodivný scifi humor zvyknout. Nejstrašidelnější je fakt, že tato jakoby komedie, je ve výsledku jen jasnou sondou do duše prehistorického hlupáčka, který stojí na prahu nové éry. Zkrátka jak říká klasik "vezeme děti na parním stroji do virtuální reality." Věřím, že další řadu bude o stupeň lepší. pokud ano, budu shovívavější. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když v roce 2020 přišla řada nových komediálních seriálů, mezi něž patří i tento či Jednotky vesmírného nasazení, tak mě u prvních řad provázelo spíše zklamání. Zřejmě jsem nebyl jediný, jelikož oba tyto seriály byli zrušeny poměrně záhy, už po dvou řadách. Avenue 5 se od začátku patlá od ničeho k ničemu, Laurie je tu z hlediska humoru mnohdy odložený na druhou kolej, a hlášky dostávají někteří jeho pochlebovači (Woods, Crichlow). Těšil jsem se popravdě na tradičný břitký Britský humor, ale Avenue 5 v tomto ohledu připomíná spíš takové ty klasické USA odpolední srandičky na uvolnění, u kterých nemusíte moc přemýšlet. Pokud nečekáte nic světoborného a náročného, tak vás Avenue 5 asi jakž takž uspokojí, já zůstávám po konci serálu tak někde mezi. Není to úplný průšvih, ale z námětu se dalo vytřískat mnohem více, a seriálu by také určitě slušel větší rozpočet, aby mohl prodat i nějaký ten vizuál. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Za mě spíš zklamání. Po náležíté zimní masírce, jaká že to událost se na nás od HBO nepovalí, přišel Ianucci (skvělá Smrt Stalina) jen s průměrným komediálním dramatem v netradičním prostředí. Tak nějak nevím co vypíchnout, pár dílů (nápadů) sice fain - prstenec z výkalů atd, ale ve finále to je jen dost promrhané skvělé obsazení (parádní Woods!) 5/10 ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Děj se odehrává na vesmírné lodi s 5000+ pasažéry, miliardářem (kterého hraje skvěle Josh Gad, ale díky svému vzhledu a mimice si nemůžu pomoct a vidím v něm Jacka Blacka. Jen si představte, kdyby toho miliardáře hrál on!!) a posádkou, kterou tvoří najatí herci. Všichni se musí srovnat s faktem, že kvůli nehodě se jim let protáhne o 3 roky. Celý děj se tedy odehrává okolo tohoto tématu a není nouze o spousty vtipných a nesmyslných situací. Srovnáváni s červeným trpaslíkem je úplně mimo mísu a určitě se o to nesnažte jsou to jablka s hruškama. ()

char_t 

všechny recenze uživatele

Vydržel jsem 6 dílů z 9... Fakt jsem to chtěl dokoukat, fakt jsem doufal, že se tam objeví nějaký skrytý poklad, že tu budeme mít hraného Ricka & Mortyho nebo nového Trpaslíka... A ono pořád nic. Opravdu je to jen stupidní seriál bez příběhu o stupidních lidech, kteří jsou všichni bez výjimky nesympatičtí až na půdu. Sci-fi zasazení? Jen CGI kulisa, o sci-fi to není. Humor? Nekoná se. Herecké výkony? Oukej, Hugh Laurie ušel, jedna hvězda za něj. Zbytek čistá nula. Za mě 25 % a jedno velké NE DÍKY. ()

Související novinky

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

23.04.2019

Nová vesmírná komedie Avenue 5 od oceňovaného režiséra a scenáristy Armanda Iannucciho (Viceprezident(ka), Ztratili jsme Stalina) dostala od HBO oficiální objednávku na první řadu. Děj seriálu se… (více)

Reklama

Reklama