Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Legendární komedie mravů Paula Mazurského satirickou formou přibližuje vliv sexuální revoluce šedesátých let na chování dobře situovaných třicátníků. Dokumentarista Bob (Robert Culp) prožije s manželkou Carol (Natalie Woodová) víkend ve volnomyšlenkářské skupinové terapii. Ted a Alice (Elliott Gould a Dyan Cannonová) tvoří sice tradičněji založený pár, ale vždy si rádi poslechnou vyprávění o provokativních dobrodružstvích „osvícené“ dvojice. Jednoho dne jsou však přizváni prožít si takovou historku na vlastní kůži. Na svou dobu odvážná a s invencí natočená inteligentní komedie je důkazem mimořádného pozorovacího talentu režiséra a spoluautora scénáře, jenž rozvinul zápletku kolem vlastního zážitku z jednoho z jihokalifornských center učících klienty „skutečně prožívat“ vlastní emoce. Jeho debut je intenzivním svědectvím o době, kdy sexuální revoluce dosáhla svého vrcholu a její aktéři byli upřímně přesvědčeni, že lze prostřídat partnery a přesto zůstat přáteli. Film se skvěle souznícím hereckým kvartetem získal čtyři nominace na cenu Americké filmové akademie. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (37)

Matty 

všechny recenze uživatele

„I feel…“ Ve své době to musela být provokativní a minimálně jako současné rozhovory s Paulem Mazurskym vtipná komedie mravů. Ale dnes? Vyčichlá, jenom zřídka úsměvná připomínka časů, kdy mohl být dobrý vtip založený na vyřčení slova „vagína“ ve správnou chvíli. 70% ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Vynikajicí vztahový hippie filmeček (v 69. to snad ani jinak nešlo - summer of love) o dvou spřátelených manželských párech, z nichž jednomu dobová móda "free love" vleze trochu na mozek. Nezaměnitelně šedesátkově lehké a rozevláté, s asi nejdokonalejší manželskou postelovou scénou, jakou jsem kdy viděl, deset minut trvající (debata, humor, hádka, všechno tam je). Je to humorné i vážné, výtečně zahrané, s několika scénami na které jen tak nezapomenete a písničkou, kterou znáte, na závěr. Elliot Gould je super hereckej týpek, mám ho čím dál radši. P.S. dobytek: zas tak žhavý to nejni, moc jsi toho teda neviděl :) 90% ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Někoho tak chlupatýho, jako je Elliott Gould, jsem v životě neviděl. (Tak jiní viděli no :-) Jinak ten film je celkem dobrej, ale chvílema trochu nuda. A Natalie Wood byla fakt kočka. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

U řady filmů sice nadšení fanoušků nesdílím, ale vysoké hodnocení na druhou stranu chápu. V tomhle případě mu ale příliš nerozumím, protože tenhle Mazurského kousek je značně vyčpělý. Spíš než dobrý je snad zajímavý tím, že nepřímo zachycuje atmosféru sexuální revoluce 2. poloviny 60. let. Mělo se původně jednat o komedii, ale komediální stránka na mě už prakticky nepůsobí, a po pravdě řečeno jsem dlouho tápal, v jakém žánru se vlastně snímek pohybuje. Satira to určitě není, na to málo kouše a bodá, režisér se na počínání svých hrdinů dívá se sympatickým pomrkáváním, jako nějaká společenská kritika daného to tedy určitě nefunguje. Není to ani erotický film, protože dnes jsme si už zvykli na mnohem otevřenější zobrazení sexuality, kdy se ve filmu Mazursky vyhýbá nějakým odvážnějším scénám, takže se o tom spíš jen mluví a po pravdě řečeno, právě dialogy považuju za opravdu hloupé a mimo realitu. Celé to zachraňují kvalitní herci a spolehlivá Mazurského režie. Takhle by mohl vypadat kvalitní erotický snímek, kdyby byli aktéři ochotní víc ukázat, protože v daném žánru se většinou pohybují zoufalci, kteří se jinak ve filmové branži neuplatní. Neurazilo mě to, ale jednou stačí... Celkový dojem: 45 %. Je zajímavé, že o desetiletí později natočil Mazursky film Rozvedená žena, který myšlenkově představuje naprostý protipól tomuhle odlehčenému kousku. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Vztahy Boba a Carol a Teda a Alice předkládají divákům velmi zajímavou, otevřenou a nevázanou studii o sexualitě tehdejších, "květinových" let. Přístup jednotlivých postav k různým tématům je odlišný a snímek nakonec vyvrcholí jakýmsi "grouppensexovým pokusem." Všechen sexuální vítr rozpoutala Natalie Wood a je to právě ona, kdo se snaží se vztahy nezávazně experimentovat, a aktivně se do svých plánů snaží zapojit i své přátele. Jinak, Natalie Wood má postavičku k "nakousnutí" a říkala jsem si, že přesně takovými křivkami bych také chtěla disponovat:) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa sa Kamil Peteraj, predtým ako pre Roba Grigorova napísal krásny text "Všetci sa zídeme raz v jednej posteli", inšpiroval práve týmto filmom. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Film si sliným hipísáckým nátěrem šedesátých let, který s odstupem let probouzí spíše než obdiv pocit trapnosti hraničící někdy až se studem za tvůrce - alespoň u mne. Snaží se tvářit jako odvážné odkrývání těch nejopravdovějších pravd lidského sexuáloního chování, ale ve skutečnosti jen exhibuje na povrchu od jedné banality ke druhé ve snaze zaujmout tehdy skandálními výjevy, ze kterých však čas nemilosrdně smyl všechnu pikantérii a ze kterých tak zůstal jen soubor krotkých, nepravděpodobných, vyšpekulovaných momentek. Opravdu se mi to nelíbilo. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Protivně užvaněná ptákovina, kde se řeší věci za hranicí mého chápání. Celý ten film na mě vyznívá jako unylá zpráva z jednoho bizarního světa, který dokáže současníky snad už jen nudit k zalknutí. Při sledování jsem se nemohl ubránit dojmu, že o dva roky mladší Formanův Taking off vypovídá o stejné době neskonale působivější filmařskou cestou. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tri hviezdičky dávam so zaťatými zubami. V dnešnej dobe takmer nepozerateľný film mal svoj nespochybniteľný zmysel koncom šesťdesiatych rokov, keď sa to všetko lámalo. Moja obľúbená Natalie Wood bola pozerateľná už vtedy a je pozerateľná dodnes. Film je to dosť biedny a hviezdičky dávam iba v nádeji, že v origináli dialógy nevyznievajú tak stupídne, ako v tom mizernom dabingu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vynikající komentář k sexuální revoluci konce šedesátých let. Bohatě na ni stačí titulní čtyři postavy, i když některé menší roličky jsou také zábavné (např. psychoterapeut). Vtipně vypointované dialogy i situace a úžasná Natalie Wood. Doporučuji! ()

bassator

všechny recenze uživatele

43rd KVIFF 2008 - NEW HOLLYWOOD II. - Nový Hollywood II., AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 1.39/421 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Méně známé vztahové drama o dvou párech středního věku a jejich rozdílném pohledu jak na vztahy obecně, tak i na nevěru. Milovníky konverzaček možná potěší ale nové "Kdo se bojí Virginie Woolfové" se nekoná. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Pro dnešního diváka jsou některé scény, které byly humorné v době vzniku snímku těžko rozpoznatelné. Musím říct, že jsem se dost nudil, ale závěrečná scéna s orgií je hodně povedená. A nepochybně zajímavá studie vnímání sexuality lidí v šedesátých letech. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Slusny, dobre odsypajuci film -hippie film zo 60. rokovod rezisera menom Paul Mazursky /Moskva na Hudson, Somrak z beverly Hills/. Odlahcene, obycajne dialogy prevazuju, to dodrzuje aj tento film. K tomu este slusne kulisy, provokativne dobrodruzstva, odvazna reziserska praca a vyborna kamera - silne atributy filmu, vrele odporucam . 75 % ()

Reklama

Reklama