Reklama

Reklama

Bellingcat - Pravda v postpravdivém světě

(festivalový název)
  • Nizozemsko Bellingcat: Truth in a Post-Truth World (více)
Nizozemsko, 2018, 88 min

Obsahy(1)

Sestřelení letu MH-17, bombardování civilistů v Sýrii nebo otravu agenta Skripala obestírají nejasnosti umocněné cílenou digitální dezinformací. Jenže digitální zbraň nestřílí jen na jednu stranu a občanští novináři z mezinárodní sítě Bellingcat vědí, kam ji namířit. Snímek odhaluje pozadí této respektované organizace a na různých místech světa představuje hlavní aktéry, propojené přes elektronické komunikační kanály. Na konkrétních příkladech proložených komentáři srozumitelně předvádí, jak lze ze střípků digitálních stop rekonstruovat cosi, co se zdálo být dávno ztraceno. Fakta. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

Harry_ 

všechny recenze uživatele

Popis filmu je tak dobrý, že není moc co dodat. Aktivistickou skupinu Bellingcat, která se zaměřuje na potírání dezinformací a investigaci, jsem neznal a o to byl dokument pro mě přínosnější. Jejich práce mi přijde jako jeden z mnoha bojů s větrnými mlýny (několik skupin potvrdilo, že letoun letu MH-17 sestřelili na Ukrajině proruští separatisté nebo dokonce vojáci běžné armády "na dovolené" ruským systémem Buk z nedaleké ruské základny - no a co? změnilo se něco? Rusko vinu pochopitelně stále odmítá.), ale tento boj má smysl, jinak propadneme totální propagandě, cynismu a fatalismu, což vede jen k horšímu. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Seznamka s velmi sympatickou iniciativou pro občanskou investigativní žurnalistiku. Pravdivost informací je aktuálně velký problém (neříkám, že nebyl vždy), dezinformační taktiky jsou úspěšný a rafinovaný (x), nacházíme se v době internetové, tzv. post-faktické, která kope hrobeček klasických médií (x) a ceníme-li systém západní demokracie a občanských svobod, je třeba za něj bojovat. Zajímavé samozřejmě navíc nyní ve světle kauzy Vrbětice. ()

Reklama

pushover 

všechny recenze uživatele

Dokument o skupině občanských aktivistů z různých koutů světa, kteří z domova a za použití veřejně dostupných informačních zdrojů, úspěšně vyvrací mezinárodní dezinformace a propagandu. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama