Reklama

Reklama

LEGIE 100 - Hrdinové od Zborova

(TV film)

Obsahy(1)

Pro mnoho mužů začínala pouť k národní svobodě v ruských zajateckých táborech. Dokumentární cesta s hercem Jiřím Dvořákem do míst, kde se před stoletím bojovalo za československou samostatnost... Třetí putování za československými legionáři povede na východ. Herce Jiřího Dvořáka doprovází tentokrát mladý muž. Jeho předek patřil k účastníkům Velké války. Po sto letech rozkrýváme osud tohoto vojáka, jehož cesta do legií se začala odvíjet ze zajateckého tábora v Kyjevě. Navštívíme také Zborov ve chvíli, kdy se u tohoto ukrajinského městečka koná slavnost ke stému výročí této legendární bitvy, která má pro formování československých legií opravdu klíčový význam. Tam zjistíme, proč právě Zborov patří k trvalým symbolům československé státnosti… (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Volný seriál či příběhy-narativy na pokračování důkladně rekonstruuje populární formou dramatické úsilí elitních Čechů a jejich bezpříkladný idealismus v prosazování Masarykova konceptu. Chtělo by to ovšem podobně pojaté doplnění o působení legionářů v druhém odboji a zdůraznění jejich ideálů ve snahách jejich nástupců a dědiců. Legionářem byl nejen Masaryk, ale i Štefánik a Beneš. Ani to se dostatečně nezdůrazňuje. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Osobní putování po místech legionářských bojů u Zborova a Bachmače. Laicky, populárně, s fotografiemi a deníkovými vzpomínkami, s kratičkými rozhovory s pamětníky, bez map ()

Reklama

Reklama