Reklama

Reklama

Bájné nestvůry

(seriál)
  • Velká Británie Mythical Beasts
Velká Británie, 2018, 10x45 min

Obsahy(1)

Po tisíciletí věřily různé civilizace v bájné nestvůry - draky, kyklopy, obry, upíry a mořské obludy, jež nás fascinují dodnes. Odkud však tyto příběhy o bájných tvorech pocházejí, kolik pravdy v sobě ukrývají a co nám tyto legendy vypovídají o středověkých a starověkých národech, které je vytvořily? Odhalíme tajemství skrývající se za těmi neznámějšími a nejhrozivějšími bájnými tvory. (Viasat)

(více)

Recenze (2)

oashi 

všechny recenze uživatele

Původ legendy o sv. Jiří prý sahá až do Egypta, kde Horus a jiný bůh (Thovt?) chaosu spolu neustále bojovali jako dobro a zlo. A zobrazeni jsou při vyvrcholení posledního úkolu soutěže, jak Hor na koni bodá kopím do proradného krokodýla pod sebou. - Mno, na tři čtvrti hodiny jediná nová informace. :-/ Většina tohoto dílu se točí kolem švýcarského Lucernu a místních vykopávek kostí dinosaurů. -- Ani díl o sfinze nijak zvlášť nezaujal: Snad jen opět připodobněním gryfa k lebce triceratopse ze "středního východu". Ale křídla nijak nevysvětlují, zmatek v počtu párů končetin třeba. -- Obří kyklopové zas měli být inspirováni dávno vykopanými lebkami slonů či mamutů: Jenže to byl nosní dýchací otvor v lebce, ne oční jamka. -- V každém dílu je několik stále se opakujících animací: Holt nemají filmaři dostatek materiálu k předvádění. -- Celkově značně evropocentrické povídání, ikdyž po dobu 3-5 minut zmiňují třeba i asijské draky, v pokusu o vyváženost a pluralitu. Podobně sfinga: Egypt, minuta o gryfech na "středním východě", pak už zas "naše" Řecko. A neustálý vliv křesťanství, které věci pokřiví k obrazu svému. 66 % ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin českého jazyka a literatury. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o mytologii. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama