Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejlepší kámošky a zároveň nejlepší studentky ve třídě Amy (Kaitlyn Dever) a Molly (Beanie Feldstein) jsou velmi moudré, šikovné... a dost neoblíbené. Myslí si, že život je ukryt jen v učebnicích a na své spolužáky s horšími známkami se dívají s neskrývaným despektem. Jenže den před ukončením studia si obě najednou uvědomí krutou pravdu - 4 roky šprtání byly v podstatě ztrátou času a ony si mohly užívat přesně jako všichni ostatní. A tak se rozhodnou, že poslední den na střední škole si to všechno vynahradí a roztočí to jak se patří. Čeká je velmi dlouhá noc plná dobrodružství, na jaké je žádná z knih nemohla ani zdaleka připravit. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (216)

Matty 

všechny recenze uživatele

Nedlouho po Gretě Gerwig prokázala svůj režisérský talent další americká herečka spjatá s mumblecore - Olivia Wilde. Obě ve svých debutech po vzoru filmů, v nichž předtím hrály, nabízejí úsměvný, upřímný a nenucený pohled na dívčí dospívání. Zatímco ale Lady Bird od Gerwig byla neokázalou, nesentimentální indie komedii, Booksmart nabízí méně introspektivní a více stylizovanou, byť v jádru stejně pravdivou výpověď o nejistotě a obavách žen na prahu dospělosti. Vtipný, chytrý, svěží a s jistotou zrežírovaný generační film je zároveň nadčasovou obžalobou škatulek a škatulkování, na jejichž utváření se podílely mj. dřívější středoškolské komedie. 85% ()

Toren 

všechny recenze uživatele

9/10. To byl hrozný náser. Dialogy neuvěřitelně nápaditý, nahláškovaný a přesto zcela přirozený. Chemie mezi ústředním duem dodává celému konceptu fantastickou šťávu a fakt smekám klobouček. Obrovský překvápko, které sice přichází s tisíckrát viděnou zápletkou, ale ta forma je podobně v topu, jako kdysi u Jump Streetu. Nechápu, že jsem se k tomu dostal až teď. Komediální náhul! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je teda pravda, že Olivia Wilde je multiinstrumentálně šikovná. Na to, jaké má film téma, se režisérsky drží neuvěřitelně v kramflecích. I ty holky jsou fajn a celé to má takový ten feeling středoškolských amerických komedií. Nebejt těch genderovejch keců a jednoho kluka, kterej kdyby se nepokoušel o tu černošku, tak si myslím, že je ženská, tak bych hodnotil i víc. Holt ale americká popkultura aktuálně mluví jasnou řečí a tak mám pocit, že Amíci na středních školách neřeší nic jiného, než hnutí LBGT a gender. Jo a čeští distributoři si ten název mohli taky tak trošku odpustit...vypadá to blbějc, než to ve skutečnosti je. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Určitě ambiciózní neotřepaný pohled na puberťácké komedie o sexu a dramatu. Je to nápaditý, hravý a ústřední postavy a herečky naprosto válí. Avšak je to hrozně neučesaný, nejasný a ve výsledku stejně předvídatelný a tradiční, Celkově spousta myšlenek a nápadů se nakonec překrývá a je to celé zmatené, nemluvě o podivné glorifikaci party, sexu učitelky s žákem a střední celkově. Na to aby to bylo suprovou dekonstrukcí to pak ve výsledku nestačí a film končí někde na půl cesty. Přesto je fajn vidět tento typ filmu z druhé strany snaživých studentek. Každopádně ve výsledku zajímavá žánrovka, která si zaslouží pozornost už jen skrze její neotřepanost a snahu o unikátnost. 6/10! ()

Superpero

všechny recenze uživatele

Mám podezření, že stárnu jelikož nejsem schopen koukat na dnešní filmy pro mladé. Napřed mě iritovalo netflixí Sex Education a teď tohle. Z Booksmart jsem vydržel asi patnáct minut a musel jsem to vypnout. Přišlo mi to ani ne trapný, jako prostě nevtipný a totálně mimo mě. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Sexy Olivia Wilde debutuje komedií, která by se dala označit za novodobé a moderní prcičky pro ženy a je to velmi svěží. Na teen komedii je film velmi kreativní, co se týká nápadů ( barbie panenky), zvláštní né zrovna typické postavy pro žánr, slušné dialogy, slušivé herecké výkony a ve většině případech se filmu daří vyhýbat typickému klišé a krásně ho obměňuje. Po humorné stránce to mohlo být údernější, ale přesto skvělá zábava a příjemné překvápko. 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Hm, kde sa to v tej Trinástke vzalo? Pre mňa jeden z najlepších amerických filmov roka. Niekoho môže troška rušiť nepopieram jemne zvláštna kombinácia nezávislej feel gool melodrámy, kde sa riešia aj boliestky hrdiniek s komédiou trochu ako á la Prci, prci, prcičky. Ale na mňa fungovali obe roviny a často som sa spokojne usmieval a možno bolo aj nejaké to dojatie (a nie malé). Okrem pandy musím vyzdvihnúť aj vedľajšie postavy, ktoré sú takmer všetky skvelé a obľúbite si ich. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Takovej holcici Superbad a prekvapive fajnova komedie. Samozrejme je to takova ta ocekavana pubertacka blbost, kde se dvojka neoblibenejch holek snazi dostat na party a jenom nez se dej dostane k samotny party, utece vic nez pulka filmu. Hlavni rozdil oproti podobnejm komediim je v tom, ze hlavni dvojice vlastne nejsou zadny vylozeny looseri a jejich spoluzaci je vlastne docela berou. Druhej rozdil je, ze se film snazi obcas tvarit krapet artove, cemuz napomaha hlavne kamera, ale nastesti se moc netlaci na pilu. Vetsinu casu to je tak sled tu vice, tu mene vtipnejch scenek, je tu spousta ujetejch postav, neustaly fuckovani a film v podstate nikde nedrhne. Obcas to sice uz zacina bejt lehce trapny, ale humor prevlada a par foru je fakt brutalnich, takze za me spokojenost. Jenom ta hlavni dvojka neni zrovna dvakrat sympaticka. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Tajně jsem se těšil na druhé a lepší Superbad, takže nemůžu zastírat nepatrné zklamání, žádný Booksmart je tak nějak ve všem "v pohodě", ale v ničem neexceluje. S vývojem postav se pracuje příliš obtížně, když se film odehrává prakticky během jednoho dne, taktéž žádných legendárních vtipů typu McLovin se nedočkáme. Booksmart rozhodně není stupidní, ani lacinný film pro náctileté, je to neurážející a jak bylo řečeno "pohodová" komedie pro mladé dospělé... 6/10 ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Holky možná nejsou tak zábavné jako kluci, které stylově vykradly, ale vše kolem školy je uvěřitelné a příjemné na sledování. Nikdo neslezl z přehlídkového mola, oblečení většiny žáků dokonce vypadá jako z thrift shopu a party se svou opulentností nesnaží šokovat. Po záplavě bromance už bylo potřeba, aby i děvčata dostaly svoje modly a Dever s Feldstein jimi rozhodně jsou. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Sakra, to je naposledy, co mi Třináctka na instagramu řekne, ať se na něco podívám, a já se hned natěšeně běžím podívat. Když pominu, že k smrti nemám ráda tady to vyhrocené zobrazování "přátelství", které by bez té hádky do krve, manipulace a skryté vzájemné nenávisti a opovržení snad ani nebylo přátelství nebo co, tak jsem si úplně zavařila mozek snahou přijít na to, jestli je to komedie jako žánr a tudíž jsou všichni karikatury cíleně, a nebo jestli je to coming of age drama a komediální je jenom mód vyprávění a v tom případě wtf? Další oříšek pro mě představovala otázka, kdo je vlastně cílové publikum tohohle filmu. Baví Booksmart současné středoškolské puberťáky? Protože mně přijde, že přes to téma a veškeré takzvané Generation Z pozlátko je film mířen spíš na dospělé (myslím tím mileniály, když už tady házím těmi pojmy). Možná to, co mě mate a vede k myšlence, že tenhle film nemůže připadat zábavný snad nikomu, je "jenom" jakási křečovitá snaha o lehkost ze strany debutující režisérky, protože většina toho, co má ve filmu být vtipné a spontánní, bohužel pořád velmi slyšitelně šustí papírem a vnější manipulací. Příkladem budiž hned scéna prvního setkání hlavních hrdinek ve formě impromptu tancování, kde vidím prostě herce plnící pokyny a nikoliv dvě osoby bavící se svojí společností. A když už mluvím o tom papírovém scénáři, tak tam by se taky prostor pro zlepšení našel, hlavně v klasické kategorii "show, don't tell". Je tam víc scén, u kterých jsem si říkala, že postavy (hlavně Beanie Feldstein) zbytečně vyslovují nahlas něco, už vyplynulo, nebo mělo vyplynout z kontextu. Například první vážný rozhovor s Jaredem na lodi je toho plný. Možná to má sloužit spíš jako charakterizace té postavy, která to říká, a nikoliv jako zdroj informací, ale určitě by to v rámci dialogu šlo udělat bystřeji, takhle to akorát dál vrší již známé informace a ucpává sdělovací kanály. A na závěr vytáhnu taky nějaké pozitivní věci: Za nejpodařenější scénku bych označila krátké setkání s rozvážečem pizzy, a co se týče herců, tak tam bohužel nemůžu říct, že by mě někdo zaujal svým výkonem, ale můžu říct, že Jessica Williams mi připadala neskutečně krásná. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Holčičí verze Superbad a stejně povedená - vtipná, velmi pohodová i dojemná. A s perfektně vybranými představitelkami a jejich hereckými výkony. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že jsem se tu jednou fakt parádně zasmál a i mimo tento highlight zde bylo několik úsměvných momentů, ale film je to ve výsledku horší než lepší. Říkám si, kdyby mi bylo 15, možná bych si film dokonce užil. Bohužel však převažovaly velmi trapné scény a dílo uspokojí maximálně sexuálně zvídavé náctileté. Jinak je to hyperkorektní nevtipná chůjovina. Pak je tu ještě jedna věc, důvěryhodnost příběhu. Holčiny představují vzorek školního vyvrhelu, pak dorazí na párty a všechna cool děcka se z nich najednou můžou posrat. 45% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Kdo tvrdí, že Booksmart není žádný ženský remake Superbad, ten se jednoduše plete a patrně některý z filmů neviděl. “Nejvtipnější komedii všech dob” jsem shodou okolností viděl před pár týdny a tady se opisovalo jedna báseň (scénář navíc prý vznikl už v roce 2009). Bohužel mne to příliš neoslovilo. Olivii Wilde úspěch přeju, ale viděl bych jí raději před kamerou, stejně tak producenta Ferrella. Nicméně není tomu tak a film sází na vesměs neznámé tváře. Za sebe nicméně doporučit nemohu, nejvíc jsem se bavil až na konci. PS : Sudeikis je boží a měl dostat mnohem více prostoru! Zasmál jsem se u jedné scény a byl u ní on. PPS : Beanie Feldstein je sestra Jonaha Hilla (zjevně). Kruh se uzavřel. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Vycucané z prsta a nasilu napísané. Film roka? Prečo, preboha? Stredostavoský stredoškolský filmový shit, tváriaci sa ako diamant. Toto vidieť opakovane, pripadal by som si ako Alex z Mechanického pomaranča, keď ho nasilu nútili pozerať filmy v kine. A fajn, Jessica Williamsová tu je sexy. Takže hviezdičku si zaslúži. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Spolužáci si myslí, že jediné, co je zajímá, je „absolvovat milion přípravek a dostat se na Yale a (…) nakonec se stát nejmladším soudcem, který byl kdy nominovaný do Nejvyššího soudu Spojených států.“ Jenže ony jsou nejen chytré, ale své okolí hodlají přesvědčit, že i zábavné. Holčičí komedie je typickým příběhem jedné noci, kterou si „chtějí“ užít, protože na sklonku střední školy zjistí, že na solidní univerzity se dostali i spolužáci, jež uplynulé roky jednoduše proflámovali na večírcích, a jak se ony dvě o volný čas okrádaly. Za poměrně upřímným scénářem stojí čtyři ženy, režijně debutuje herečka Olivia Wilde, která se evidentně snažila, aby každý se v někom našel (sympatická rozmanitost postav). Šťastnou ruku totiž měla při výběru (nové) nezkrotné dvojice Kaitlyn Dever a Beanie Feldstein, stěžejní bylo právě i pestré pojetí vedlejších postav. Hlavní devizou podobně laděného snímku má být nicméně humor a ten mi docela scházel. Nikdy nesklouzáváme tak, že bych si vyloženě řekl, že tohle už tvůrci přepískli, ale že bych mluvil o nějaké novodobé teenagerovské klasice, tak to zase určitě ne. Skvělý výběr hudby. A Diana Silvers je k nakousnutí. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Blbý český název je na filmu to nejhorší, protože jinak je to úplně pohodová komedie, které záleží nejen na nečekaných situacích, do nichž se hrdinky dostávají, ale hlavně také na těch hrdinkách. Vtipy někdy explodují hned, jindy jen zapálí doutnák a pointu si šetří na později, Kaitlyn Dever a Beanie Feldstein jsou bezvadné, velmi mě bavila i všudypřítomná Billie Lourd a vtipnější scénu halucinací jsem dlouho neviděl. Doufám tedy, že Olivia Wilde brzy zase něco natočí. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Hodinu se to tváří jako strašně divnej, nevtipnej odvar Projectu X, za kterej není vůbec těžký se v plno scénách stydět. Jenže to je celý účel, kterej diváka dostává pod kůži hlavních postav a všech jejich kámošek a kámošů. Pak odstartuje posledních třicet minut, který považuju za absolutně nejlepší feel-good/dramedy/kaličskou komedii v tomhle století. Ke konci už sem bulel smíchy, radostí i dojetím. Strašně se těšim, až to s někym nepřipraveným uvidim podruhý. Olivia Wilde ví jak zapařit! ()

Související novinky

Olivia Wilde natočí spin-off Spider-Mana

Olivia Wilde natočí spin-off Spider-Mana

20.08.2020

Olivia Wilde se poslední roky věnuje spíše režii než hraní, a po úspěchu s filmem Šprtky to chtěj taky se z ní v Hollywoodu stalo horké zboží. Není divu, že si jí tak vyhlédlo studio Sony, jež se jí… (více)

Reklama

Reklama