Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rafael Padilla přezdívaný Chocolat byl prvním černošským klaunem. Vystupoval společně s ostříleným kolegou Footitem a toto na první pohled nepravděpodobné duo si na počátku 20. století podmanilo Paříž. Jenže lákadla slávy a dobové předsudky připraví Padillovi v podání Omara Sye (Nedotknutelní, Samba) víc překážek, než s kolika počítal... (AČFK)

(více)

Recenze (37)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na dnešní poměry to skoro vypadá, jak kdyby Francouzi rasisticky natočili příběh pana Čokolády - prvního černého klauna na území Francie. V dialozích je to samej negr a už ten název Pan Čokoláda hraničí s tím, zdali by se film měl promítat v tak rasistické zemi, jak je, dle Skotů, právě Česká Republika. Za sebe ale můžu říct, že Omar Sy je výborný herec a svým charismatem si podmanil celý příběh. Dokonce si myslím, že je i jeden z nejlepších, kteří ve Francii aktuálně vládnou. Některé scény byly opravdu ukázkové a emocionálně nádherné. Vypravěčsky je to pak taková správná klasika, kterou potřebujete, když si chcete odpočinout a zároveň se podivit nad nějakým příběhem podle pravdy. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Omar Sy je dost možná nejlepší herec z Francie současnosti a ještě jsem s ním neviděl špatný film. Ten chlap má charisma, je vtipný a umí výborně hrát, což jsou základní atributy dobrého herce. Monsieur Chocolat vypráví příběh o prvním černošském klaunovi, který se z absolutní špíny a hnusu dostane do největšího Cirkusu v Paříži a podmaní si absolutně všechny, ale jak už to se slávou bývá, málokdo ji dokáže přijmout a zvládnout, proto problémy s alkoholem, ženami a gamblerstvím jsou nevyhnutelné. Silný příběh, který mě párkrát slušně dojal i pobavil. 80% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Cirkus je hořký, bohudík. Mně se sice nechce věřit, že život pod šapitó býval kdysi doopravdy takhle smutně veselý, ale z pohledu filmového diváka jen dobře, protože příběh pak vyplavuje emoce. Smích zahání smutek, smutek probouzí touhu se smát, a tak pořád dokola, až je vám z toho na konci úzko i hezky zároveň. Říkáte si "k cirkusu nikdy", ale pak vylezete z kina do podzimního psího počasí a nejradši byste zalezli do vyhřáté maringotky. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tohle není film jen o smutném osudu umělců, kterým publikum aplaudovalo a plakalo smíchy u jejich vystoupení, aby na ně záhy zapomnělo. Především je to snímek o jinakosti. Rafael se vší silou snaží stát bílým mužem, aniž by si byl schopen uvědomit, že jediné, co opravdu nemůže změnit, je barva své kůže. Footit sice svoji jinakost může lépe skrýt, ale zase prožívá život odsouzený ke smutku. Film o jinakosti, tvůrčí tvrdohlavosti, odhodlání jít za svým snem i pokusu o zbourání hranic, které bourány být nechtěly. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Životopis prvního černošského klauna ve Francii mě přes nezvyklé téma většinu času nudil. Standardní scénář, rutinní režie, a ani herecké výkony mě nijak nenadchly. V pár scénách zaujala výprava (Paříž přelomu 19. a 20. století), ale jinak fakt nic. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film o klaunoch z doby, kedy bol černoch vo Francúzsku akurát tak v cirkuse a všetci zúčastnení sa na neho pozerali ako na zjavenie, na exotiku z iného sveta. O pár desaťročí sa možno niečoho podobného vo Francúzsku dočkáme opäť, tentokrát v obrátenom garde. Hoci sa film snaží často poukazovať na rasizmus vtedajšej doby, páčilo sa mi, že hlavnú postavu nestavia len do úlohy obete, ale ukazuje ho aj ako bežného človeka, čo dosť chlastal a miloval ženy, čiže bol normálny zdravý chlap. Napriek dlhšej stopáži a niektorým nudnejším pasážam to celkom rýchlo zbehne. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Omar má charisma o tom žádná, ale tyhle laciný životopisný filmy, které nudně vypráví o těžkém životě někoho, koho nikdo nezná, mě prostě nebaví. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film ve Francii určitě přispívá k diskusi o rasových vztazích. Vizuálně je to pěkné a zábavné také.  Klaun vypadá energicky a ukazuje uměleckou krásu klaunství. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Omar Sy se začíná profilovat v jednoho z nejzajímavějších mladých francouzských charakterních herců. Sedlo mu i tohle historické a životopisné drama o prvním černém francouzském klaunovi. Samotný film, je ale spíše jen klasickým životopisným snímkem, kdy dostáváte momenty, které prostě očekáváte - drama s příměsí komedie se skvělým představitelem v hlavní roli. ()

Fíla 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv se nejedná o žádné veledílo, příběh dvou klaunů, je zajímavý. Omar Sy, hraje dobře a James ho možná i předčí, to záleží na úhlu pohledu. Rozhodně skvělá je první necelá polovina filmu, kde se děj ještě odehrává na venkově, nebo předměstí Paříže. Postupem času, se kouzlo filmu vytrácí, stejně jako Chocolat, který doplatí na hazard a také na to, že je černochem. Trošku jsem se přemlouval, ke čtyřhvězdičkovému hodnocení, ale nakonec mi to nedalo a učinil jsem tak. Když nad tím přemýšlím, ten film ani není vtipný, jen jde o to, najít si na tenhle žánr chuť a ať už chcete, nebo ne, prostě to není komedie, nýbrž drama! Takže nepočítejte se smíchem, od ucha k uchu. Monsieur Chocolat, chtěl víc, ale publikum a možná vlastní svědomí, mu to neumožnilo, v době, kdy se černochům na ulici říkalo "negři." I tak se díky Georgovi a vlastnímu talentu, dokázal v cirkusovém prostředí prosadit. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Ja som akosi klaunom nikdy neprišiel na chuť a ich vystúpenia mi vždy prišli skôr trápne ako zábavné, a to odjakživa, aj keď som bol ešte malé decko. Ale po námetovej stránke ma tento film celkom zaujal, rovnako aj Omar Sy, ktorý ma bavil ako v Intouchables tak aj v roli Sambu. Tak som sa na to pozrel, no celkovo mám z toho viacmenej priemerné dojmy. To cirkusové blbnutie ma teda vôbec nebavilo, ale to pozadie celého Chocalatovho vývoja bolo určite pozoruhodné. Od dna sa spolu s Footitom katapultoval do sveta slávy a noblesy, no ako to už býva, sláva opäť zaúradovala a skromného umelca zviedla na zle chodníčky priamo do náručia hazardu a dlhov. Do toho ešte prichádza nárast ega a sebaúcty, a razom je recept na morálny aj profesionálny pád dokonaný. ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Roschdy podle svých slov nechal Omara a Jamese, aby ve většině komických záběrech improvizovali podle sebe, což byl podle mne geniální tah, díky které vše působí bezprostředně a nenuceně a tedy i jako opravdový cirkus. Moje nadšení pokleslo s přechodem k vážnějším tématům. Samozřejmě do filmu patří, když se jedná o skutečný příběh Rafaela, ale postrádá právě tu bezprostřednost, se kterou se nicméně dají vyprávět i těžké, depresivní příběhy. Po Sambě mě to tak utvrzuje v tom, že Omar Sy je výborný komediální herec, ale ty vážné role mu moc nejdou. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Velice otevřený a upřímný příběh - jeden z těch, které se inspirovaly realitou. Vypráví o muži, který šel naproti svému osudu ... který uměl uchopit a využít příležitost, když se ocitl ve správnou chvíli na správném místě, ale neuměl plánovat a myslet na zadní kolečka - žil přítomností ... ve vleku požitků a závislostí, které se mu samy nabízely - a jejichž svodům nedokázal odolat. Kdoví, zdali se jen nesnažil zapomenout ... na svět, který ho přijímal jen jako klauna - a svobodomyslný a rovnostářský byl jen navenek. ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Kdoví, zdali ho společnost jen povýšeně odkázala do patřičných mezí ... nebo byl opravdu špatným hercem ... právě tehdy, když konečně potkal tu pravou. V každém případě jeho život mapuje jen zlomek dlouhé a trnité cesty, která vede ke svobodě. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak by asi měl vypadat dobrý životopisný film. Velkou zásluhu na konečném výsledku má zcela jistě i charismatický Omar Sy coby představitel titulní role. Zaslouží si obdiv za to, s jakou lehkostí dokázal projevit tu širokou škálu emocí, jež ztvárnění prvního černošského klauna vyžadovalo. Rafael Padilla se sice těšil velké přízni Pařížanů, ale poměrně rychle se mu sláva založená na vlastním ponížení začala zajídat a ve snaze z toho všeho vybřednout nakonec poznal, jak nelítostný může okolní svět být. Nejhorší a nejsmutnější na tom všem je, že jde o pravdivý příběh. (85%) ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Tragikomický příběh černého klauna, který rád pil a hodně žen rád měl. OMARSI předvádí vskutku brilantní výkon, jež vysoce převyšuje zápletku, která kopíruje toliko oblíbenou filmovou šablonu černošských klaunů ve Francii na počátku 20. století. Z tohoto důvodu film ani nemůže vybočit z řady. 64% ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Sladký život nemá. Hořké je... nebýt vyvolený, mezi tabulkami. Po chuti bílých. Horká láva po duši stéká, u panoptika akrobatů charakteru. "Louis Armstrongovi" Harlekýnů, bez pozlátka. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Najlepšie to asi vystihol kolega Arsenal83, aj keď téma je silná a film dlhší nebolo to vôbec zlé. Tá charizma od Omara je v každom jeho filme. Dokonca aj keď hrá černocha v cirkuse. Ale ten názov je poriadny bizár. Nechápem. 3* ()

woodsman 

všechny recenze uživatele

naprosta pecka akoze čokolada bol dobry mal talent ten magor co vystupoval s nim si ho mal viac vazit mal ho nasalame ale na konci sa pekne zachoval a zas len alkohol znicil zivot ako aj dalsie miliony ()

Reklama

Reklama