Reklama

Reklama

Příběh tří žen - slavné kurtizány, její hospodyně a jejich nové služebné. Všechny žijí v Budapešti v roce 1910. Jejich vášnivý, bizarní a složitý vztah může vést pouze k tragédii... Komorní drama nás zavede do Budapešti v období těsně před začátkem První světové války. Mladá Kató je zaměstnána jako pokojská v domě zámožné Elzy. Postupně odhaluje komplikované vztahy nejen mezi Elzou a jejím milencem Maxem Schmitem, ale zejména s její hospodyní Rózsou. Obě ženy spojuje společná minulost, jejíž stíny stále výrazněji narušují jejich soužití. Kató se dostává do víru událostí, které navždy poznamenají životy všech tří žen. (TV JOJ)

(více)

Recenze (37)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Maďaři jsou mistři minimalismu i když tohle nebylo až tak mini, třeba jen kostýmy a interiér z hlediska doby jsou trefeny dokonale a to skutečně není za minimum. No do bytu ve kterých žijou tři ženy bych asi nenašel odvahu vstoupit, ale naštěstí tam můžeme šoupnout kameru a žensky už se postarají o příběh, hodně zajímavý příběh, plný vztahového dusna, zajímavých dialogů, takovýho příjemně erotickýho oparu. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ač nejsem příznivcem žánru Drama, tak tahle Maďarská komorní ženská trio hra plná intriků, erotického nádechu, vypočítavosti, nadřazenosti a elegance mi slušně sedla. Herecké výkony všech tří ženských hrdinek jsou působivé, dialogy moudré, kulisy působivé a atmosféra tajemná. Závěr jak z divadelní Tragédie. Slušná věc, kde o dusno nebylo nouzi.80% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Maďarský komorní filmový skvost roku 2015, nemohu najít momentálně jiný výraz. Naprosto skvělé, herecké představení tří žen a co se týká dokonale vytvořené atmosféry, tak jsem nemohla pomalu ani dýchat. Vůbec jsem nepřemýšlela o hodnocení, to bylo jasné ještě ne ani v polovině. Přitom námět je už v mnoha obměnách různě zpracovaný, ale ne takovým způsobem jak jsem měla možnost právě spatřit. Díky evulience3 za titulky k takové schované perle. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Tri ženy. Ani jedna z nich nevyhrala pri narodení šťastie v tombole v podobe zámožnej rodiny. A tak sa pretĺkajú životom ako vedia. Ako im umožňuje doba. Jedna sa cez dráhu kurtizány dostane k majetku, samostatnému domu i majetnému amantovi, no nie k dobrej povesti. Jej kolegyňa z nevestinca zámožného platiaceho klienta nechytila, a tak sa stane jej hlavnou slúžkou. A tretia mladučká a krásna je pribratá do domu ako pomocná slúžka. Skvele rozohraná dráma, kde každá z trojice žien kalkuluje s vlastným osudom. S čím však nerátajú, sú zlomené city. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Od úvodu opantaný kúzlom s akým sa človek stretne len zriedka kedy. Skutočne zvláštne čaro má "Felvilag". Vďaka atmosfére vyvolanej samotnou dobou, kulisami a castingom dostatočne mysticky temné (nie však hororovo!). Keď k tomu prirátam dialógy, ktoré sú doslova skvostom tohto filmu, herecké výkony, či ľahký erotický nádych, ktorý vďaka chémii a sexappaelu postáv naozaj zaberá, len sťažka sa mu dá niečo vytknúť. Samotná story je vyobrazením reality: bez žien je naozaj ťažko, no zároveň treba dodať, že sú vo väčšine prípadov príčinou zrodu množstva intríg, ohovárania i závisti. Som veľmi milo prekvapený akým smerom sa celý snímok uberal, ako realisticky bol záver poňatý. Veľmi dobrý film. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Panebože, tolik zlých lidí, kdo je zastaví?",,Ti dobří." Temný snímek, kde slunce nezasvítí, mlha se líně válí v ulicích (a s černými kočáry a řekou s mostem připomíná Londýn), mrzne a za okny se snáší tichý sníh. Šerosvitná kamera, uhrančivá hudba (Gergely Parádi), dusné erotično (dojde i na krotkou lesbickou scénu), ponurá atmosféra. Výborné herecké výkony podtrhují přirozené charisma postav. Mladá služka je postupně zasvěcována do tajemství života, sváděna temnými silami, avšak snaží se udržet si důstojnost. Lehký nástin erotických scén nevadí, jelikož je pouhým prostředkem. Maďaři stále umí... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Musím uznať, Maďari opäť raz prišli so zaujímavým a výborne spracovaným snímkom. V poslednom čase je to už tuším pravidlom. Dejová linka je možno trochu jednoduchšia a ľahko predvídateľná, avšak na diváka tu čaká výborná, vťahujúca atmosféra, v ktorej sa stretáva všeobecná neistota a hmatateľná spoločenská pochmúrnosť v čase tesne pred vypuknutím 1. sv. vojny. Vtedy bolo už aj poslednému bezdomovcovi jasné, že vojne v Európe sa nedá vyhnúť a že táto pohroma už klope na dvere. Výbornú atmosféru tu doplnilo pomerne slušné zapracovanie na jednotlivých charakteroch a výraznosť všetkých hlavných postáv. Samozrejme nemôžem zabudnúť ani na výborné kostýmy a interiér. Veľká spokojnosť. 80/100 ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Příběh banální, přespříliš sexu, vynikající režie a skvělý, silný závěr, k němuž jsem se ale dopracoval jen díky překrásné Lauře Döbrösi a jejímu uhrančivému pohledu, těším se další film s touto herečkou, což je pro mě jediný přínos od Polosvěta. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Úžasná muzika, skvelá ponurá atmosféra a tri herečky, ktoré sa svojich postáv zhostili naozaj so cťou. Evulienke3 vďaka za titulky. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ťažké rozhodovanie pri hodnotení. Ono film má svoju atmosféru, výborne ladenú hudbu, ktorá dokáže v správnej chvíli priniesť tie pravé pocity. Má aj nejakú dejovú líniu, z ktorej odlupujete kúsky a čakáte, čo sa objaví v jadre. Na druhej strane je to ale aj príbeh ženských, ktoré sa predbehujú tom, kto je väčšia kurtizána, prostitútka, proste handra. Ale v záujme blahobytu. Jedna ale suverénne vyhráva aj v oddávaní sa, aj v pýche. Záver je logickým vyústením minimalistických udalostí, ktorých sme sa dočkali. Napriek tomu mám dojem na 70%, ktoré tentokrát zaokrúhlim na červené štyri hviezdy. V pointe som totiž videl istú záslužnosť. A kde sa dvaja bijú... ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Dráma, ktorá ma priklincovala do stoličky takmer počas celej doby svojho trvania, ale záverečných 15 minút som už miestami ani nedýchala. Neviem prečo to na mňa až tak pôsobilo, príbehová schéma nie je totiž nič nezvyčajné. Najskôr to bude bezchybnými hereckými výkonmi všetkých zúčastnených hercov, ktoré svoje role skutočne žili. Rovnako veľký podiel možno pripísať aj bravúrnej filmárskej práci, ktorá budovala atmosféru, ktorá ma dokázala úplne ponoriť do deja filmu. Pre mňa naozajstná lahôdka. Videné v rámci Challange tour marec 2016 - 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Skvostně natočené drama o konkurenci a pomstychtivosti, které je naprosto podtržené výbornými hereckými výkony hlavního ženského tria, kterému tleskám. Na tyhle herečky se asi ještě podívám. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Když jsem (kdysi už hodně dávno) viděl Kočičí hru Istvána Örkényho, měl jsem pocit něčeho výjimečného. Přesto však něčeho podobného, jako nyní při sledování Polosvěta Attily Szásze. Proč právě teď točí "Polosvět" (Demi-monde)? Jeho doba už přece skončila někdy před 1 světovou válkou (děj končí v roce 1914) a jeho centra (Paříž, Berlin, Budapešť...) už od té doby měly jiné starosti. Nebo se toto téma stává opět aktuálním? Není prastará touha žen, být "ženou vydržovanou" opět na pořadu dne? Na to ovšem musí splaňovat jisté předpoklady (musí být sebejistá, neústupná, zkrátka jít přes mrtvoly, dokud se sama nestane mrtvolou - Max Schmidt tuto mez klade do 40. roku věku). A propos Schmidt; tvrdě pracuje (dříve se říkalo "težce", nyní dle angličtiny "tvrdě", rozdíl je značný, je zajímavé ho promyslit), aby zajistil své milence odpovídající komfort. Ano, hodně mužů nyní tvrdě pracuje, ale pokud nepodvádějí (nebo nekradou), se jejich profit rozplyne v dovolených, nábytku z Ikey, daních a poplatcích. Vydržovat si ženu jako Schmidt může málokdo. Ale je to asi ten nejpříjemnější způsob, jak o peníze přicházet .... Maďarský právník a posléze skvělý scénárista, Norbert Köbli, napsal skutečně poutavý, sofistikovaný příběh, plný významových znaků a detailů, který poměrně mladý režisér (Szászovi bylo při natáčení 43 leta před natáčením mu zemřeli dva herci) rozpohyboval s neuvěřitelnou bravurou a dokonalostí. Ještě jenou PRRRRRR a ještě jenou BRRRRRRR. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý maďarský film z prostředí Budapešti před první světovou válku. Takové malé drama spojující více lidí. Takové nenáročné, ale zároveň ne moc běžné. Za mě rozhodně spokojenost. Na moc maďarských filmů se nedívám, ale přijde mi, že když už jo, tak mám dobrou ruku s výběrem. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

kulisy, dobové kostými, kamera skvele vystihli atmosféru doby . Výborná Patrícia Kovycs, len .. to je asi všetko, príbeh ... ma až tak neoslovil . ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Maďarská kinematografie mě poslední dobou stále více zajímá a musím uznat, že komorní historické drama Félvilág má rozhodně něco do sebe. Příběh inpirovaný skutečným osudem známé budapešťské kurtizány Emílie Turcsányi se povedl na plátno přenést nadmíru poutavě. Největší zásluhu na tom mají skvělé herecké výkony všech tří představitelek hlavních rolí a pečlivě budovaná ponurá atmosféra s nádechem erotična gradující v tragickém rozuzlení. Ještě bych chtěla zmínit, že slova písně znějící v závěrečných titulcích na mě ve spojení s tou krásnou hudbou hodně zapůsobila. (85%) ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Pomalé tempo, tmavé obrazy a ke konci i napjatá atmosféra. Félvilág je komorním příběhem z mad’arské historie, o smrti notoricky známé kurtizány (já ji tedy neznal), a musím uznat, že byl bezchybně zahrán co se týče vykreslení emocí a piklů mezi třemi ženami v různém společenském postavení. Ovšem prokousat se ke zmíněnému závěru byla docela fuška, tudíž jen těsný nadprůměr. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Maďarská kinematografie světové úrovně (jak už vím řadu posledních let), které ta naše současná může jen závidět. Patricia Kovács, Dorka Gryllus a Laura Döbrösi v hereckém koncertu a pomalém, minimalistickém stupňování erotického a dramatického dusna. ()

Reklama

Reklama