Reklama

Reklama

Henry: Portrét masového vraha

  • USA Henry: Portrait of a Serial Killer (více)

Snímek volně inspirovaný skutečným příběhem sériového vraha Henryho Lee Lucase sleduje Henryho a jeho spolubydlícího Otise, bývalého parťáka z vězení.Mnohé z jejich vražd jsou považovány za ty nejbrutálnější,jaké kdy byly ve filmu natočeny... Henry je ztrápený tulák, který se bezcílně potlouká z místa na místo a s děsivou nenuceností páchá jednu brutální vraždu za druhou. Jeho nahodilé chování, které je pro něj příslibem relativní beztrestnosti, maří jakékoli pokusy policie dát si jeho četné zločiny do souvislosti a postavit jej před spravedlnost. Když Henry přijede do Chicaga, dělí se o dočasný domov se starým parťákem z vězení a jeho sestrou. Jakmile se svými spolubydlícími začne sdílet i svá tajemství a násilný životní styl, získá dva nové komplice – jejich porozumění však nemůže trvat věčně. (Cinemax)

(více)

Recenze (212)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Partička dvoch recidivistov, ktorá sa náramne zabáva náhodným vraždením nevinných obetí. Takmer nulový príbeh, nulový strach. Pociťoval som skôr niečo medzi smiechom a akýsmi úzkostnými stavmi nechute voči "hlavným hrdinom". Neviem čo je na tomto snímku kultovného. Možno akurát to, že odštartoval sériu podobne ladených filmov, ale pre mňa nemástna neslaná záležitosť. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Přesně se shoduji s momentálním hodnocením 69%. Mě prostě tento portrét plně neuspokojil. A to jak ze stránky charakteru a pohnutek postav, tak po stránce výtvarné, ale uznávám, že Michael Rooker se opravdu snažil. Lepší trojka. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Solidní film. Ze začátku na mě ty postavy působily jako dost absurdně ploché a karikaturní, ale časem se Rooker docela zajímavě vyprofiloval. S tím svým inteligentně chladným pohledem si ten film krade celý pro sebe. Připomnělo mi to belgickou kultovku Man Bites Dog, která v tom dokumentárním přístupu ve sledování života übercynického vraha šla ještě o pár kroků dál. 7/10 ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtový horor z 86-teho o sériovom vrahovi, ktorý stál len 111 tisíc dolárov? Môže to snáď byt pozerateľné? Ale áno. Film je priamočiary, jednoduchý a tak drsný.. Krásne surové násilie, žiadne zbytočné naťahovačky, len pekne dusná atmosféra. Proste dostanete to čo chcete. Síce som čakal trochu väčšiu brutalitu po tom čo som čítal, ale i tak je to super. Zaslúžených 100% ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Skutečně působivý netradiční psychologický thriller, jehož hlavní devizou je (právem) kontroverzní, velmi provokativní a děsivá samozřejmost a "lehkost" brutálního a většinou bezdůvodného a nesmyslného vraždění, k němuž zde dochází. Je to ten typ filmu, u nějž očekávání happyendu je znakem čiré lidské naivity, popřípadě značné filmové nezkušenosti. Pochopitelně to hodně stojí také na naprosto přesvědčivých hereckých výkonech, zejména ze strany mužských představitelů. Henry je nesmírně syrový, svérázný, odtažitý a v "dobrém" slova smyslu odpudivý kousek, na nějž možná i budete chtít zapomenout. O to větší je však pravděpodobnost, že se vám to jen tak nepovede... 80 % ()

Ajantis 

všechny recenze uživatele

„Portrét“: 1) obraz (pův. nejčastěji malovaný) zpodobňující někoho, podobizna. 2) kniž. popis nějaké osobnosti, zejména literární, charakteristika. (Akademický slovník cizích slov.) Po dokoukání si pokládám otázku, který z těchto významů měli tvůrci na mysli. Na první pohled se nabízí ta charakteristika, jenže postavy v něm jsou zploštělé na maximální míru, jakou filmové plátno snese. Ovšem i jednorozměrný objekt je objekt, že. Pravděpodobnější bude ale asi ta podobizna, Henryho zde totiž (překvapení!) opravdu uvidíme. Ještě k oné údajné psychologii postav, o níž jsem se leckde dočetl... Otis (druhý ze zabijáků) se sice po první vraždě, za niž tak úplně nemůže, tváří šokovaně a vyjadřuje svůj nesouhlas, druhý den už ale nadšeně navrhuje, aby si zašli někoho zabít. Henry prostě jen tak rád vraždí a znásilňuje, ale ze zásady je proti Otisově polibku se sestrou, za nějž nebožáka málem oddělá, a odsuzuje svou matku, protože byla štětka. A také nesnese vyhození rozbité kamery; takové plýtvání, co by za ni děti v Africe daly! Na psychologické propracovanosti tyhle střípky nepřidají, protože nejsou do obrazu charakterových profilů zasazeny, nýbrž pouze bez ladu a skladu vhozeny, jelikož režisérovi asi přišlo hloupé ukazovat násilí bez jakékoliv omáčky. O skutečných pohnutkách (jsou-li nějaké) jsem se nic nedozvěděl. Je jistě možné, že žádné neměli a mučení obětí a jeho nahrávání na kameru je prostě pouze bavilo, pak se o tom dá ale stěží natočit zajímavý, neřku-li psychologicky propracovaný film. Na samotném začátku jsem oceňoval povedený způsob, jakým se explicitnímu násilí vyhnul (obrázky obětí a autentická zvuková stopa), žel pocit uznání ve mně vydržel pár minut, které ukázaly, jak jsem byl naivní. Snímek totiž stojí pouze na zobrazování brutálního násilí, které bylo na svou dobu možná pro někoho šokující, dnes už je ale televizním standardem. Nudná hromada samoúčelného násilí si mé sympatie vskutku získat nemůže. Hvězda za humorný konec, který (společně s hudbou) sám vytahuje Henryho z toho nejhlubšího bahna. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Už prvé zábery filmu naznačujú veľmi drsnú a zároveň nekonvenčnú formu rozprávania. Po záberoch na mŕtve telá sledujeme nejaký čas mlčiaceho Henryho, vraha daných obetí a tak v nás McNaughton vzbudzuje zvedavosť, čo všetko sa o jeho zvrátených motiváciách časom dozvieme. Problém nebude iba v nie tak úplne luxusnom genofonde, vinu na jeho činoch má samozrejme hlavne prostredie a ťažké detstvo. Režisér ponúka poriadne hlboký pohľad pod povestnú pokrývku západnej spoločnosti, pod ktorým si zvyčajne predstavujeme maximálne rodinné hádky a nejaké to rodinné násilie. Zavedie nás na úplné morálne dno, ktoré dokáže táto spoločnosť vyprodukovať a pohľad je to neskutočne autentický. Zamýšľa sa nad fenoménom videa, ktoré v danej dobe zaplavilo trh a sprístupnilo tak násilie najširším vrstvám obyvateľstva. Najlepšia scéna filmu je tak až Cronenbergovské, šmírácke sledovanie natočených vrážd na videu očami vrahov. Režisér používa skratky, spočiatku vystriháva samotné vraždy, ponecháva iba úvod a záver scény, alebo ich rôzne kombinácie, aby nás tak hneď tou prvou zobrazenou prekvapil a tými ďalšími šokoval. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

To zase jednou tvůrci českého překladu upustili uzdu fantazii a tvořivosti a posíleni vlastní nevzdělaností a debilismem udělali z velmi úspěšného sériového vraha obyčejnou masovou nulu. Žánrové zařazení mezi horory je zde opět omylem. Jedná se o čisté životopisné drama. Divák v podstatě sleduje spíše pouze psychologický portrét hlavního aktéra. Samotných činů moc k vidění není, neboť to doba a technika ani pořádně neumožnila. Přesto atmosféra je moc pěkná. Každý člověk má určitě alespoň jednoho koníčka. Samotářský Henry si rád čas od času někoho zabije. Bylo docela příjemné sledovat nuzný život hlavních tří aktérů. Přežívali ze dne na den. Bez smyslu žití. Vraždy prováděli velmi spontánně a bez sebemenšího důvodu. Prostě se jen nudili. Tohle pro někoho zřejmě může být trošičku šokující a proto jsou v oficiálním textu distributora ty kecy ohledně nějaké kontroverze. Hvězdičkami plýtvat nebudu, protože musím ocenit jistou originalitu a fascinoval mě i ten hnus, který snímek celou dobu provázel. Jedná se o zajímavý portrét sériového vraha a lidé, kteří v tomto vraždícím oboru začínají by si snímek určitě neměli nechat ujít, neboť se jedná o záležitost inspirativního charakteru. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Ze začátku mě to nebavilo, ale pak jsem tomu tak nějak přišel na chuť - nijak hezký, ale působivý film. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Atmosféra veľmi slušná ... autentická, surová, celkom nepríjemná. Henry to mal premyslené a pod kontrolou ... ktovie dokedy. 3,5* ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nevím, co bych dříve viděl jako zcela pravděpodobné, zda najít v americké kinematografii 80. let něco jako „trezorový“ film nebo najít film o zabijácích, u kterého budu natolik pohlcen a natolik prožívat šok i nadšení současně, že sáhnu téměř bezvýhradně po plném počtu. Ale vzhledem k tomu, že už před půlrokem se mnou s podobným výsledkem zamával francouzský film Povolání vrah, tak spíše to první... Všem, který zde oslavovali předloňského (za mě jinak dosti trapného a laciného) Jokera coby něco úžasně výjimečného, kontroverzního a šokujícího, bych nechal na oplátku sledovat tento film. John McNaughton natočil hororový příběh volně inspirovaný skutečnými osobami zcela nekompromisním, undergroundovým způsobem, se silně realistickým až dokumentárním nádechem připomínající spíše evropský art. Ale přesto Henry jako film vůbec nenudí, naopak díky surové atmosféře vyvolávající punc autenticity si to podmaní diváka, aniž by se tvůrci snažili podbízet a jakýkoliv pokus o diváckou senzaci zde nahrazuje neotřele civilní vykřeslení postav samotářského Henryho i jeho otevřenějšího přítele Otise. Jejich vražedná i jiná úchylná počínání jsou prolínány těmi nejobyčenějšími situacemi a film se nebojí sklouznout dokonce do scén, v níž dění je nasnímané amatérskou rodinnou kamerou přímo jedné z postav. Nezapomenutelná zvrácená procházka nejen nočními ulicemi... „Tak se pojď se mnou projít.“ 90% ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Svému reálnému předobrazu jsou filmoví Henry s Otisem a jejich příběh na hony vzdáleni, to však nic nemění na tom, že John McNaughton natočil velmi působivý snímek, jehož největší síla spočívá paradoxně ve všednosti toho, co se odehrává před divákovýma očima. Všichni tři hlavní protagonisté i prostředí ve kterém se pohybují jsou úplně obyčejní a jejich průměrnost ostře kontrastuje s jejich děsivým počínáním. Takhle nějak by mohl vypadat skutečný sériový vrah a člověka při sledování Henryho občas napadne, co asi dělá po nocích ten chlapík od vedle... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Film je prezentován jako autobiografie psychopatického vraha ale ve výsledku se jedná o úplně jiný film než jaký by divák od podobného tématu očekával. Henry je jen jednou ze tří hlavních postav tohoto filmu, který nemá žádný pevně stanovený příběh. Jsou zde divné postavy s temnou minulostí, které dělají špatné věci a výborně se u toho baví. Film není tak šokující jak by se mohlo na první pohled zdát ale rozhodně je značně depresivní a dalo by se říci až nepříjemný na sledování bez jakékoliv myšlenky. Na filmu není nic zajímavého ani zábavného a nejednou jsem si říkal proč se na něj vlastně dívám. Pro někoho kultovní pro jiné kontroverzní pro mě nestravitelný a zbytečný. ()

rollman1 

všechny recenze uživatele

Ano, sice se jedná o dost dobře depresivní snímek, ale že by mě nějak uchvátil, to určitě ne. Má svou atmosféru, má své světlé momenty, ale pořád se jedná pro mě o průměrný film, který mi neukázal nic zajímavého. Chvílemi jsem se i nudil, ale myslím že pro fanoušky hororu je to povinnost, ikdyž se spíš jedná o thriller. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Podle toho, co říká jedna ze zajímavostí o Henrym, mohl jeho život být opravdu kvalitní materiál. Místo toho se film zmohl jenom na pár ponurých scén, ošklivých lidí, úchylných vztahů v rodině a naprosto obyčejný příběh. Nepůsobilo to na mě atmosférou, psychologií, vlastně jsem se jen nudil. 45% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je vším možným jen ne příjemným zpestřením nudného večera. Pokud jste totiž slabší povaha, tak se na tohle superdílo vůbec nedívejte. Mohli by jste totiž přijít o své iluze milujících spoluobčanů, kdy ‘‘láska a víra zvítězí nad zlem a nenávistí‘‘. Tenhle snímek je totiž krutým průvodcem neobyčejného života masového vraha, který na rozdíl od vás nemá absolutně žádné výčitky, emoce nebo slitování. Pro něj jste jen obtížný hmyz, který je potřeba co nejrychleji eliminovat a je mu naprosto jedno kolik vám způsobí bolesti či jak potom naloží s vašimi ostatky. Henry je parchant nejvyššího kalibru a zároveň i jednou z mých nejoblíbenějších postav ze světa filmů či dokumentů o masových vrazích. Tenhle kultovní thriller patří mezi moje nejoblíbenější filmy a vždy si ho pustím s velkou chutí. Můj největší obdiv si po právu zaslouží Michael Rooker, který svou roli zvládl s naprostou bravurou. Přestože jde více méně o smyšlený film je až neuvěřitelné co všechno se může zrodit v hlavě takového zelenáče, jakým v té době John McNaughton byl. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Na mě tradičně moc osmdesátkové, ale dalo se to překousnout. Co mě spíš iritovalo byla absence jakékoli snahy o vysvětlení proč byl Henry, čím byl. Nějaké rozepře v rodině jsou sice načrtnuty, ale ne tak, aby se z toho dalo vyvodit nějaké rozumné vysvětlení. Nekritizuji absenci jakýchkoli orgánů jako policie, domácí apod., protože předpokládám, že to měl být umělecký záměr. Vlastně celý film si u mě šel pro dvě hvězdy, čemuž hlavně napomáhala naprosto nechutná postava Otise a na tři to vytáhl až celkem drsný konec. ()

Související novinky

Staronová noční můra

Staronová noční můra

05.10.2006

O pokračování kultovní série, kterou Wes Craven začal v roce 1984 svou Noční můrou v Elm Street, se hovoří už delší dobu, ale až dnes začíná tato myšlenka nabírat reálné kontury. I když popravdě… (více)

Freddy zas a znova?

Freddy zas a znova?

04.04.2006

Ani šest pokračování kultovního hororu Wesa Cravena Noční můra v Elm Street a tři roky starý crossover Freddy proti Jasonovi zřejmě nestačily zabijákovi z městečka Springwood. Podle slov Roberta… (více)

Reklama

Reklama