Reklama

Reklama

Henry: Portrét masového vraha

  • USA Henry: Portrait of a Serial Killer (více)

Snímek volně inspirovaný skutečným příběhem sériového vraha Henryho Lee Lucase sleduje Henryho a jeho spolubydlícího Otise, bývalého parťáka z vězení.Mnohé z jejich vražd jsou považovány za ty nejbrutálnější,jaké kdy byly ve filmu natočeny... Henry je ztrápený tulák, který se bezcílně potlouká z místa na místo a s děsivou nenuceností páchá jednu brutální vraždu za druhou. Jeho nahodilé chování, které je pro něj příslibem relativní beztrestnosti, maří jakékoli pokusy policie dát si jeho četné zločiny do souvislosti a postavit jej před spravedlnost. Když Henry přijede do Chicaga, dělí se o dočasný domov se starým parťákem z vězení a jeho sestrou. Jakmile se svými spolubydlícími začne sdílet i svá tajemství a násilný životní styl, získá dva nové komplice – jejich porozumění však nemůže trvat věčně. (Cinemax)

(více)

Recenze (212)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Neznášam hodnotenia medzi 3-mi a 4-mi hviezdičkami (je ich skutočne veľa). V určitom smere je tento filmový príbeh o sériovom vrahovi originálnou exhibíciou nízkorozpočtových, sadomasochistických a naturalistických killer-orgií. Na strane druhej ani toto nie práve najambicióznejšie "umelecké dielo" sa taktiež potýka s nováčikovskými chybami v neuchopenom koncepte. Každopádne mám rád tú nefalšovanú prízemnosť a úprimnosť, takže sa prikloním k vyššiemu hodnoteniu. ()

Lulu13 

všechny recenze uživatele

O tématiku sériových vrahov sa dosť zaujímam, ale toto bola nekonečná nuda presiaknutá najvyšším stupňom amaterizmu a absolútne nevyužitý potenciál. Ako bolo uvedené v zaujímavostiach, tento snímok "voľne čerpá zo života Henryho Lee Lucase" a práve to je škoda. Z jeho skutočného života nám nebolo ukázané takmer nič a to málo z neho bol skutočne iba slabý odvar. Čo mi však vadilo najviac bola úplná absencia psychológie postáv. Keby sa režisér zameral viac na Henrycho a Otisovu mladosť, divák by skôr pochopil ich správanie a dej by sa neuberal tak nezáživným smerom. Takže jedna slabá hviezda za námet, no potešil aj mladý Michael Rooker (Merle z Walking Dead) s jeho lookom á la baránok :D. ()

rykardo 

všechny recenze uživatele

"Henry-portret masoveho vraha" je skutecne asi to nejlepsi, co se "serial killer-movies" tyce ...!!!! Hlavni devizou filmu je bezesporu omezeny rozpocet, s kterym byl McNaughton nucen pracovat a diky kteremu je toto dilko tim, cim je.., neopakovatelnou, extremne syrovou podivanou, zachycujici par dni v zivote psychopatickeho zabijaka Henry Lee Lucase...Neuveritelne presvedcivy a realisticky je predevsim herecky vykon hlavniho predstavitele Henryho - Michaela Rookera, asi to nejlepsi, co jsem v jeho podani mel moznost videt...Tech 85% je plne zaslouzenejch, i kdyz si myslim, ze film ma i na tech 90...I kdyz se jedna o naprosto nekompromisni, deeply disturbing podivanou, doporucuji ke shlednuti i lidem, kterym tento zanr nic moc nerika... ()

Dr.Zhivago 

všechny recenze uživatele

:-O Brutalita! Jako nějaké obří myši, zmutované veverky, umělí žraloci a jiné latexové příšery mi nevadí, ale tenhle Henry! Toho doufám už nikdy neuvidím............ ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Příjemně hřejivý rodinný film na nedělní odpoledne. Škoda jen toho garážového low-cost audiovizuálu. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Sledovat nepřitažlivého vrahouna a jeho odporného kumpána, jak vraždí bezbranné holky pro své potěšení, mi moc sexy nepřišlo. Výstižný koment: Shadwell*****, LeoH**. ()

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Nijak extra autentické mi to nepřišlo a to ve vší skromnosti o sériových vrazích vím docela dost a díky tomu jsem zíral co s tím tvůrci vyvedli. Příběh absolutně mimo skutečnost vše je jinak a Henryho vztah s Otysem to je výsměch realitě. Jedinej kdo za něco stojí je Rooker a je fakt, že to zahrál hodně hodně dobře skoro jsem měl dojem, že tam nepatří jelikož vše ostatní je o třídu níže. Tři hvězdy tak čistě jen díky němu. Ovšem chápu, že lidem kteří nemají páru jaký byl skutečný Henry se to líbit může daleko více. ()

Starletka 

všechny recenze uživatele

Pokud čekáte horor plný lekaček, efektních triků a hektolitrů krve, jděte o dům dál. Tento horor je totiž velmi komorní a poskytuje pohled na jednoho sériového vraha z úplně jiného úhlu než na který jsme z Hollywoodu zvyklí. Žádné vyhrocené situace, žádné sáhodlouhé napínání, žádné emocionální vydírání, žádný velkolepý závěr s šílenou přestřelkou, vykoupením nebo zadostiučiněním. Každá vražda v tomto filmu je vyobrazena až nesnesitelně přirozeně a jednoduše, jako jen další z každodenních rituálů, stejně jako třeba chození do obchodu nebo pití piva, a tím zrcadlí brutální realitu, čímž je potom celý snímek strašidelnější než jakýkoli jiný horor, protože takové jedince jako jsou Henry a Otis může v životě potkat každý z nás. Herci byli vybrání naprosto skvěle a všichni jsou ve svých rolích naprosto přirození a uvěřitelní. Především Rooker jako Henry je geniální a zabíjí už jen svým pohledem, Towles jako Otis je nechutný už od pohledu a Arnold jako Becky vnáší do celého příběhu jistou nevinnost a vzbuzuje lítost nejen v Henrym. Už dlouho jsem při sledování filmů necítila takovou pachuť a zhnusení. ()

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

Velmi silný snímek, ze kterého se slabšímu publiku udělá určitě zle, protože film je vyloženě natočenej reálně a podobné vraždy byste uviděli maximálně na Dark Webu. Henry vlastně nemá žadnej charakter, kterej by zaujal, ale přesto nám vypraví, co si všechno za mladých let prožil, a právě proto postupně chápeme proč dělá všechny ty zvěrstva. Ve skutečnosti jsou vrazi potom dva a jsou to dlouholetý parťáci, co bydlí spolu. No rozdíl mezi Otisem a Henrym je velkej. Henry chce zabíjet ženy převážně, protože jeho matka byla lehká a mlátila ho od nevidím do nevidím, no Otisovi je to vesměs jedno, zabije všechno, co vidí a ještě ke všemu se přiklání k nekrofilii. Znásilnění vlastní sestry bylo celkem i na mě dost a to jsem viděl už všechno možný. Jedná se o velmi kontroverzní a nechutnou záležitost, která je celkem originální. Přesto snímku nemůžu dát plnej kotel hvězd, protože všechno mělo hrozně málo prostoru pro vyvíjení všech postav, což se dá při velmi nízkém rozpočtu pochopit. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Jednou zde, podtuhé tady, pořád v pohybu. Usedlík má nárok tak na jednu vraždu, a stejně se někdy na to přijde. Pojem "masový vrah" je ve filmové historii explicitně přiřazen (v názvu) Henry Lee Lucasovi a Heirichu Himmlerovi. Ten druhý, i když osobně nikoho nezabil, nejspíš ani nezranil, si toho označení zaslouží víc. Kde jsou v mozku lokalizovány synapse, které mění sexulání choutky ve vražedné?... Michael Rooker je naprosto přesvědčivý. Tvrdí se, že štáb i herci mezi natáčením místy nevěděli s kým tu jsou, s kým mluví, s Rookerem nebo Lucasem. ()

Laurent 

všechny recenze uživatele

Když si ti dva "sympaťáci" pořídí svou první videokameru a nadšeně natáčí Home video, snímek dostává nádech snuff movie. Celý snímek je protkán velmi tíživou atmosférou, kterou podporuje dobře zvolená hudba. Atmosféra a hudba, to jediné lze označit jako good, ostatní je bad. Ve srovnání s obdobným snímkem Angst působí Henry jako amatérské béčko pro kutily. 3,5* ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Brutální a bez příkras. Nelíbí, ale fascinuje. Stylem (nikoli ovšem dějem) mi to připomíná staré Jarmuschovy snímky. 4½. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Henry Lee Lucas a Ottis Toole boli naozaj kamaráti a úchylní degeneráti k tomu... Tu však veškerá (možno až na pár drobností) podobnosť filmu s realitou končí. ()

Morloth odpad!

všechny recenze uživatele

Nejen, že je to děsná amatéřina od kamery, po hudbu a až po herecké výkony. Jako bonus je to trapně nechutný, nic neříkající, nelogický a zbytečně zvrhlý. Nemám nic proti humusárnám, ale mělo by to mít nějakou logiku či opodstatnění. Hnus jen pro hnus je jako umění pro umění... O ničem. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

No jo vraždit jo, ale solo, jak do toho začneš tahat známý stojí za prd. Šílená skvadra lidí co v té Americe žije,vůbec se nedivím, že je tam takových lidí sposta, Jinak vraždy nápaditý a závěr super, jo pojedem na výlet.....ještě , že měl sebou kufr. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Mám z toho špatnou náladu. Je to příliš depresivní a pravdivé. Chladné vyprávění bez honby šokovat a dělat věci jen pro fanoušky hororu. Žádné cool věci u kterých vás to bude zvráceně bavit. Film je o několika dnech v životě masového vraha Henryho Lee Lucase. Henry pocházel ze špatné rodiny, ze špatných sociálních podmínek. Jeho rodiče byli nenormální a tím ho vychovali k nízké toleranci, soucitu i úctě k životu. Zabíjení se pro něj stalo jen dalším úkonem, který normální člověk potřebuje k vyřešení problému. Žije ze dne na den, nemá moc peněz a spolubydlícího, kterého zasvětí do své tajné schopnosti. Je to děsivé sledovat, jak žijou jako žebráci v hnusném bytě a když se nudí, jdou si vybít svoje problémy a frustrace tím, že zabíjejí, mučí a ještě si to rádi natáčí. V anonymitě světa a hlavně velkého města se všechno ztratí. Zabití člověka je na denním pořádku a než najdou pachatele, tak už je dávno pryč. Prostředí Chicaga je vykresleno nepříjemně. Chudí, málo práce, všechno omšelé a zničené. Žádná budoucnost, žádná jistota. Několik bohatých a tolik chudých, kteří by se také chtěli mít dobře. Uzavřený kruh chudých a nevzdělaných, kteří nakonec vždy páchají zločiny. Když vidíte ty dva vrahy jménem Henry a Ottis, kteří neumějí pomalu ani číst a rozhodují se, koho dnes zabijí nebo umučí, tak si říkáte kdo je vlastně více schopný? Normální lidé, kteří otročí a pracně si vydělávají? Nebo 2 primitivové, kteří si říkají my a nebo oni. Chtějí přežít a smrt jiných je netrápí. Překáželi v cestě nebo měli něco, co oni nemají. Proč si to nevzít? Vždyť oni se nebrání. Právo silnějšího v té nejsyrovější podobě. Je to tak jednoduché si počkat na ženu, která se vrací domů. Nikdo se nestará a až najdou její mrtvolu, Henry už bude řešit jiné problémy v jeho triviálním životě. Nedivím se, že tento snímek patří mezi nejvíce kontroverzní filmy. Není to ale vyobrazenými činy, ale tím neutěšeným prostředím a pocit, že takových lidí je v jednom městě více než jeden exemplář. Můžou cokoliv a jsou produktem výchovy, nezajímající se společnosti. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Takový film o sériovém vrahovi se opravdu jen tak nevidí. A i když by se tam hodila nějaká psychologie postav (kterou to čistě v základu trošičku má, že víme aspoň to nejpodstatnější) a úplně jiný závěr, který by nebyl tak unylý a klasický, tak i přesto ten styl kupodivu funguje a dokázal si i držet moji pozornost. Ve svém subžánru je to opravdu unikát, protože ten film nebuduje napětí, nesnaží se lacině vzbuzovat hrůzu a ani nepracuje s tím klasickým očekáváním, kdy po vrazích půjde policie apod., ale prostě konání téhle dvojce jen tak zobrazuje, stejně jako jen tak zobrazuje vraždy a úplně všechno ostatní. To hodnocení si ještě rozmyslím, podle toho jak se mi to rozleží v hlavě, protože ten konec mě opravdu hodně zklamal a pořád nevím, jestli to na ty čtyři hvězdy opravdu mám, ale ten styl na mě fungoval a propracované to bylo tak, že tomu něco prostě chybí, ale zase ne tak moc, abych z toho byl výrazněji zklamaný... Než si to ale nějak víc rozmyslím, napadá mě úplně jiná otázka - viděl tohle Harmony Korine před tím, než natočil Vodpadkáče? Inspirace stylem z Henryho je tam prostě znát. Slabé 4* ()

Související novinky

Staronová noční můra

Staronová noční můra

05.10.2006

O pokračování kultovní série, kterou Wes Craven začal v roce 1984 svou Noční můrou v Elm Street, se hovoří už delší dobu, ale až dnes začíná tato myšlenka nabírat reálné kontury. I když popravdě… (více)

Freddy zas a znova?

Freddy zas a znova?

04.04.2006

Ani šest pokračování kultovního hororu Wesa Cravena Noční můra v Elm Street a tři roky starý crossover Freddy proti Jasonovi zřejmě nestačily zabijákovi z městečka Springwood. Podle slov Roberta… (více)

Reklama

Reklama