Reklama

Reklama

Central Bus Station

  • angličtina Central Bus Station (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Telavivské centrální autobusové nádraží bývalo ještě nedávno největší na světě. Předimenzovaný prostor ale neslouží plně původnímu záměru – přivést sem zástupy lidí, kteří zmateni iluzivním designem interiéru podlehnou nákupní horečce. Z betonového monstra, které nepůjde ani snadno zbourat, se stala postupně schrána, zabydlovaná dočasně lidmi z okraje společnosti – uprchlíky, kriminálními živly, prostitutkami. Režisér snímku, stejně jako jeho hlavní hrdina, turistický průvodce Yonatan, se vyznávají v dokumentární ódě z fascinace jedním z divů světa zbytečnosti i mikrokosmem těch, kteří tu žijí. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (8)

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně podané zpracování lehce experimentální art formou, která podporuje spletitost a stísněnost budovy nádraží. Mimo jiné zajímavá volba formátu (velikosti plátna), který se v průběhu dokumentu neustále zmenšuje - na konci je obraz výrazně menší než v úvodu. Okolní příběhy pak ilustrují pocity místních Izraelců, byť ve většině přistěhovalých. Jako nejnebezpečnější myšlenku vnímám zmiňovanou pasáž o tom, že Izraelci berou rozpravy o pocitech jako slabost - vše si pak raději schovávají pro sebe a to tvoří zvláštně chladnou společnost, která tiše vyrůstá v militaristickém výcviku, kultuře zbraní a zabíjení. Po cestách Balkánem (včetně Mostaru a Sarajeva) bych telavivské nádraží ráda v rámci podobné prohlídky navštívila, musí to být silný pocit procházet jeho chodbami. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jsem nadšený, že tu máme opravdu světově vypadající český dokument. Mrzí mě, jak se místy rozkližuje a zapomíná, že je vlastně o nádraží, které jako metafora funguje i bez dlouhých nepatřičně působících odboček. Když se buduje synekdocha, není potřeba doslovnost... ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Odvážnej experiment s dokumentem, to se musí tvůrcům nechat. Kamerou a světlem vytvářejí z autobusové stanice v Tel Avivu přízračný, abstraktní prostor, kterej se vzpírá logice (jako ostatně celá stavba). Problém je v tom, že režisér neví, co chce vyprávět. Takže je to výpověď o nádraží a jeho lidech, o bizarní izraelské mentalitě, o konzumním způsobu života a alternativách k němu, o životě jednoho polovičního imigranta a jeho zkušenostech s válkou... no a tak nějak prohlídka samotného nádraží. Trochu moc témat na jeden film. Ale věřím, že stojí za to Tomáše Elšíka sledovat dál... Jak píše xxmartinxx, kdyby byl položen důraz jen na stavbu jako metaforu současnýho Izraele, bylo by to ucelené a koherentnější dílo. ()

Alex 

všechny recenze uživatele

Charakteristika snímku zazněla z úst jednoho z protagonistů "dát lidem příležitost uvidět něco, co neočekávali" . Skutečně jsem očekával něco jiného. Prostě "dokument". Ale rozhodně nelituju, je to spíš umělecký - podle mne možná až experimentální snímek. Nápaditá kamera, jednou statická, jindy trhavá, zabírající různé detaily s různými barevnými filtry, otáčení obrazu, zrcadla, kapající voda, blikající světla. Do toho spousta ostrých zvuků, občas hudba... Příběhy lidí a filosofické myšlenky, které ve filmu zazněly, měly určitě taky něco do sebe, ale mně se zdá, že tady zvítězila forma nad obsahem. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení v předimenzovaných prostorách projektu architekta Rama Karmiho probíhalo 4 roky. (ČSFD)

Reklama

Reklama