Reklama

Reklama

Touha po životě

Trailer 1

Obsahy(1)

Působivý film se soustředí na čtyři obyčejné ženy žijící na indickém venkově. Třicátnice Rani je vdova, kterou tíží úkol oženit svého malicherného syna. Jeho mladičká nevěsta Janaki se musí vypořádat s nesmyslnou ostudou, když přijede na svatbu ostříhaná nakrátko. Mezitím Raniina nejlepší přítelkyně Lajjo zápasí se svým násilnickým manželem a třetí kamarádka Bijili je coby exotická tanečnice a prostitutka ve společnosti démonizována. Zatímco se každá z žen potýká se špatným zacházením a mužským sexismem, všechny zároveň nacházejí překvapivé, dojemné způsoby, jak převzít kontrolu nad vlastními životy. Barvité, přirozené výkony a scénář, který nijak nezlehčuje složitou situaci mnoha indických žen, činí z dramatu Touha po životě důležitý film. Zaměřuje se na patriarchální kulturu a ženy i dívky, které se nenechají srazit na kolena. (Cinemax)

(více)

Recenze (9)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zamlouvá se mi, že je to snímek bez příkras, tedy nikoli nadbytečných, kdy i to hnusné je zde zobrazeno tak, aby to mělo ten správný efekt. A přitom je to pořád indicky roztančené a rozezpívané, stejně jako barevné. Osudy těchto tří žen jsou dost zajímavé a zajímavě pojaty na to, aby jim divák dal šanci. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Nekompromisně krásný a silný film, formou i sdělením, a nesmírně ne/bezpečný, osvobozující a odvážný, protože jednak zase po tisící dokazuje, že "ženský" film je smyšlená kategorie, protože dosahuje naprosto stejné vrcholné a jedinečné kvality jako "mužský" film a je to zkrátka po formální stránce věci film bez přívlastku (a po tematické a obsahové také, protože každé téma se týká každého člověka a celé společnosti, ať už ho zrcadlí muž nebo žena a ať už pojednává o problémech doléhajících bezprostředněji na muže, ženy, děti, zvířata, přírodu, a ať už je natáčen z jakékoli perspektivy, pořád je to o nás všech, naší společnosti a našich společných možnostech, omezeních a vývoji) a jednak tenhle speciálně má velkou sílu pohnout zarytými předsudky a podat (o) svojí vlastní společnosti tak potřebnou a tak odmítanou a nenáviděnou zprávu o nesmírném utrpení a bezpráví, které si indická společnost vnitřně způsobuje hrubým útlakem svých žen. *** Aneb když ženy opravdu řeknou dost, seberou odvahu, energii a vůli otevřeně promluvit a najdou ve filmovém díle svou "zbraň" a navíc mají talent a disponují nakažlivým nadšením, krásou a vyváženým smyslem pro humor a drama. *** Je to velká síla, mj. mě to úplně vrátilo do jižní Indie roku 2013, kdy jsme žili v Kerale a pobývali v Tamil Nadu a tyhle a podobné těžké příběhy ještě stále byly naprosto běžné a aktuální, ač byste tomu raději nevěřili. *** Must see!*** (V Ekvádoru, sama, v refugiu Bosque Medicinal, kousek od Galaquizy, pustila jsem si na doporučení Maru, 20. února 2024.) *~ ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Štyri obyčajné ženy, ich obyčajné životy, ich radosti a starosti. Na Indiu celkom odvážne natočené, tlieskam. 3,5* ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Ejha, tak to bolo dosť zaujímavé podanie - prostredníctvom trpkých osudov štyroch žien. Miestami to možno pôsobilo trochu feministicky, no väčšinou to zaváňalo silným realistickým dojmom. Trochu ma mrzí, že niektoré scény akoby neboli dotiahnuté úplne do konca, no škoda aj tej cenzúry, hoci pre Indov sú už samotné erotické scény viacmenej tabu. Ale inak jeden z tých filmov, počas ktorého človek sympatizuje s hlavnými postavamim a zároveň to celé donúti človeka zamyslieť sa nad osudmi utláčaných žien, na ktorých sa neprávom vyvršujú nadradení muži. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Tento film z produkcie Ajaya Devgna je skvelý. O ženách, ich problémoch, nadejách, túžbach, o živote. Úžasný príbeh v ktorom sa je stále na čo pozerať. Divák sa chvíľu smeje, chvíľu plače a celý film dúfa, že to tie tri dokážu... Veľmi dobry film... ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Velice sympatický film, který doporučuju primárně nám Evropanům, často považujícím lidská práva a hlavně ta ženská za jakousi samozřejmost, protože už jsme se do takové doby narodili. Proto pak někdy řešíme v celosvětové perspektivě dost marginální nedostatky jako genderově korektní názvy povolání nebo označování záchodků, a zapomínáme, že na světě jsou mnohem závažnější problémy. Genderová rovnost bohužel všude samozřejmá není a jsou stále země, kde to ženy mají dost těžké, ať už jsou vdovami, prostitutkami nebo prostě jen manželkami. Tak jako tak jsou totiž vydány zcela na milost mužům v jejich okolí a ti, s vědomím, že společnost ženám nijak nepomůže, v klidu demonstrují nejhorší stránky své povahy právě na nejbližších ženách ve svém okolí. Proč? Protože prostě můžou. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Women’s lives matter aneb Když patriarchát není jen slovo ale něčí běžný život... ze kterého se snažíte utéct jakoukoli skulinou... ()

Narciska odpad!

všechny recenze uživatele

Je to značně kontroverzní dílo, škoda, že jsem si nečetla dostatečně bedlivě komentáře, protože z provokací už jsem vyrostla. Věnuje se tabuizovaným tématům, kterých by se lépe zhostily dokumentaristé (věřila bych spíš těm západním, Indové umí točit filmy srovnatelné s Hollywoodem a učí se i další než romantické žánry, ale u dokumentů, tam bych na ně po dosavadní zkušenosti zatím nesázela). Dále by bylo tohle téma vhodné pro skromnější snímky, jako třeba Voda, které bývají skromné rozpočtem, silné poselstvím. Nezávislý snímek by téma zpracoval s pokorou, tohle byla bombastická snaha šokovat, prvoplánové překonávání dosavadních filmových mezí (v Indii) a filmem procházela tak silná smyslnost, že si říkám, že to může sexuální napětí spíš podnítit... ()

Reklama

Reklama