Reklama

Reklama

Uprostřed New Yorku vybuchne za bílého dne bomba. Atentátník zavolá šéfovi policie Walterovi a chce hrát hru „Simon říká“ s poručíkem Johnem McClanem. Walter se mu snaží vysvětlit, že McClane je suspendován, ale když Simon pohrozí, že nechá vybuchnout další budovu, nechá Walter Johna najít. Prvním jeho úkolem je jít do černošské čtvrti s transparentem, že nenávidí černochy. Všimne si ho černý prodavač Zeus a John mu při rozhovoru řekne, o co jde. V ten moment si ho však všimne i parta mladíků a vytáhnou na něj zbraně. Zeus Johnovi pomůže a společně ujedou taxíkem. Dostanou se na policejní stanici, kde se všichni snaží vypátrat Simonovu totožnost. Johnův kolega analyzoval Simonovu bombu, která je velmi propracovaná a součásti na ni byly nedávno ukradeny z jednoho skladu. Podle množství, které zmizelo, je jasné, že Simon může sestrojit obrovské množství bomb, které lze navíc odpálit rádiem, vysílačkou nebo mobilem... Simon znovu zavolá a spojí se s Johnem. Ví i o tom, že Johnovi pomohl Zeus, kterého zapojí do hry také. Za čtvrt hodiny musejí být oba u stanice metra, kam jim zavolá do budky. Po vyřešení jeho hádanky je pošle na další místo, kam musejí dorazit včas, jinak vyhodí do vzduchu vlak metra. John se snaží najít bombu v metru a Zeus jede na určené místo, kam bude Simon opět volat do telefonní budky. Simon to ale neuzná jako splnění úkolu, když přišel Zeus sám. John mezitím našel ve vlaku bombu, kterou vyhodí z okna a ta pak exploduje. Výbuch způsobí obrovské škody v metru i na povrchu, a protože se úkol téměř nedal splnit, myslí si John, že bomba měla vybuchnout právě tady, na Wall Street... Objeví se agenti FBI a několika dalších agentur, kteří si myslí, že za útoky stojí Peter Simon Gruber, bývalý důstojník německé armády, který je zároveň bratrem Hanse Grubera, jehož John před časem zabil v Los Angeles při útoku na budovu Nakatomi. Jeho pomocníky jsou Targo, bývalý důstojník maďarské armády a jeho přítelkyně Katya. Pak zavolá Simon a oznámí jim, že do jedné základní školy umístil jedenáct set kilo trhaviny a je načasovaná na třetí hodinu odpoledne. Nesmějí se pokoušet bombu deaktivovat a rozbušky prý fungují na frekvencích policie a FBI, takže nesmějí používat ani vysílačky... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (754)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nahý detektív John McClane s transparentom, na ktorom stojí "Nenávidím negrov!" priamo uprostred new yorkského Harlemu. Tak to je scéna, na ktorú sa nezabúda. A ono by sa ešte pár podobných v treťom pokračovaní "Smrtonostnej pasce" určite našlo. Bruce Willis a Samuel L.Jackson sú tiež v pohode. Prvotriedni herci. Dosť dobrý akčný thriller. No predchádzajúce dve časti sa mi zdali trocha lepšie. *** ()

Matty 

všechny recenze uživatele

McTiernan se vrátil za kameru a vcelku zdárně se mu protagonistu předchozích dvou filmů, zatvrzelého sólistu, podařilo dokopat k usilovnější spolupráci s parťákem (který jako kdyby utekl z filmu Spikea Leeho). Buddy movie schéma můžeme vnímat jako zpronevěření se zákonitostem jedničky a dvojky, nebo taky jako nutné podřízení se zákonitostem trhu, protože filmy s dvoubarevnou dvojicí slibovaly přilákat více černošských diváků. Klaustrofobní lpění na jedné lokaci (mrakodrap, letiště), nezůstalo zachováno jenom zdánlivě. Prostorem, z něhož John tentokrát nemůže uniknout, je totiž rovnou celý New York, který si padouch proměnil ve své hrací hřiště. Topografie NY je chytře využívána během první poloviny filmu, tvořené z postupného plnění úkolů se samostatným časovým limitem, které - v čem tkví jejich zrádnost - nevedou k hlavnímu cíli (dopadení padoucha) a ukážou se jako pouhé macguffiny k vytváření akčních scén. Tvůrci si díky tomuto chytrému švindlu mohli dovolit navázat na jedno odhalení hned dva body obratu - když se o skutečném smyslu explozivních hádanek dozvíme my (a na základě toho začneme vytvářet své hypotézy) a když totéž o několik minut později trkne také hrdinu. Toto porušení žánrových pravidel nachází paralelu v samotném příběhu. Teprve porušení pravidel diktovaných teroristou, který projevuje obdivuhodnou znalost vyprávěcí struktury akčních filmů ("This, gentlemen, is where the plot thickens"), Johnovi uvolní ruce a spustí dějovou linii vedoucí k likvidaci Grubera. Původní dějová linie ale ještě není zakončena (jakkoli by být mohla, jak se ukáže v překvapivém finále školního subplotu) a dochází tudíž k rozvětvení vyprávění a možností rozvíjet dále paralelně dvě, resp. tři akce (policajti, John, Zeus). Také napětí je tudíž několikanásobné. Jako kdyby nestačilo, že i pouze se Zeusem a Johnem je film neuvěřitelně našlapanou smrští šílených akčních kousků. Pravda, občas až moc šílených, vymyšlených kvůli ohromujícímu efektu a tedy bez ohledu na logiku vyprávění, natož na jakoukoli věrohodnost. 80% Zajímavé komentáře: Lateef, choze, Rex Mundi, agathon, Weirdman, Barak ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Kdyz to nestihnes ty stihnu to ja kdyz to nestihnu ja stihnes to ty a co kdyz to nestihneme oba? no pak jsme v prdeli tohle pokracovani kultovni akcni serie uz mi tolik nesedlo porad se vyborne hlaskuje Willis dostal zdatnyho partaka v osobe Jacksona ale par vytek uz k tomuto filmu mam za prve pribeh uz mi tolik nesedi zkratka zaporak ma az tak prehnane genialni plan ze uz snad neni ani uskutecnitelnej a tim jak si z Mc Clanem hraje ale nezabije ho z toho dela spis Bondovku nez Die hard a Jeremy Irons mi proste nesedl desne prehrava a toho zaporaka proste nezvlada taky me trochu nastvalo to finale ktery je vylozene odflaknuty takze takhle 4* to ode mne jeste schyta ale narozdil od ostatnich nepovazuji tohle pokracovani za nejakou extra genialitu na jednicku a dvojku se to proste nechyta po vsech strankach lehce nadprumernej a z myho pohledu trochu nadhodnocenej film vic ani nahodou ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

McClane sa vrátil a spolu sním aj McTiernan. Smrtonosná pasca 3 podla mňa nie je až tak slabá. Mňa osobne baví ako predošlý diel, opäť skvelý McClane v podaní Willisa, super začiatok a priebeh deja, až na to finále. Skrátka tretia napumpovaná pasca s fajn akciami, klasickým hlaškujúcim Willisom, dobre sekundujúcim Jacksonom, dobrou hudbou, strhujúcim tempom, príbehom a záporakom, ktorý ma v rukáve plno bômb a prefíkaných hádaniek. Obľúbený soundtrack: Bank Invasion. 100% - 5* ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

"Simon uloží poručíku McClaneovi úkol a poručík McClane ho splní." SMRTONOSNÁ PAST 3 se narozdíl od prvních dvou dílů neopírá o tradiční vánoční tématiku a po Los Angeles a Washingtonu zkouší štěstí v New Yorku. Na post režiséra se vrátil osvědčený maker jedničky John McTiernan a oproti uzavřenému mrakodrapu se proháníme jedním z největších měst v USA. Námět sice lehce naťukává jedničku, ale jedná se o úplně jiný styl než jsme byli v předchozích pastech zvyklí. I Willisův McClane spíš připomíná Joea Hallenbecka z POSLEDNÍHO SKAUTA. Taky je tu ještě Sam Jackson, který je ale jako McClaneův nedobrovolný parťák vynikající. Navíc původní dabing z videokazet je téměř stejně dokonalý jako ten u kultovního PULP FICTION a hlášky celý film perfektně odsýpají. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (71)

  • Film se natáčel v New Yorku v USA. (reich)
  • Keď Zeus Carver (Samuel L. Jackson) vo Federálnej rezervnej banke zodvihne zlatú tehlu, povie: "Sakra, to je ťažké." Štandardná zlatá tehla držaná vo Federálnej rezervnej banke váži približne 25 libier (čiže asi 11 kg). (WalterIK7)

Související novinky

Smrtonosná past 6 se Samuelem L. Jacksonem?

Smrtonosná past 6 se Samuelem L. Jacksonem?

16.04.2014

Loni v březnu šlo do kin už páté dobrodružství Johna McClanea. Akčňák Smrtonosná past: Opět v akci sice příliš kladných reakcí nenasbíral, jelikož ale vydělal 300 milionů dolarů, slavná série bude… (více)

Reklama

Reklama