Reklama

Reklama

Uprostřed New Yorku vybuchne za bílého dne bomba. Atentátník zavolá šéfovi policie Walterovi a chce hrát hru „Simon říká“ s poručíkem Johnem McClanem. Walter se mu snaží vysvětlit, že McClane je suspendován, ale když Simon pohrozí, že nechá vybuchnout další budovu, nechá Walter Johna najít. Prvním jeho úkolem je jít do černošské čtvrti s transparentem, že nenávidí černochy. Všimne si ho černý prodavač Zeus a John mu při rozhovoru řekne, o co jde. V ten moment si ho však všimne i parta mladíků a vytáhnou na něj zbraně. Zeus Johnovi pomůže a společně ujedou taxíkem. Dostanou se na policejní stanici, kde se všichni snaží vypátrat Simonovu totožnost. Johnův kolega analyzoval Simonovu bombu, která je velmi propracovaná a součásti na ni byly nedávno ukradeny z jednoho skladu. Podle množství, které zmizelo, je jasné, že Simon může sestrojit obrovské množství bomb, které lze navíc odpálit rádiem, vysílačkou nebo mobilem... Simon znovu zavolá a spojí se s Johnem. Ví i o tom, že Johnovi pomohl Zeus, kterého zapojí do hry také. Za čtvrt hodiny musejí být oba u stanice metra, kam jim zavolá do budky. Po vyřešení jeho hádanky je pošle na další místo, kam musejí dorazit včas, jinak vyhodí do vzduchu vlak metra. John se snaží najít bombu v metru a Zeus jede na určené místo, kam bude Simon opět volat do telefonní budky. Simon to ale neuzná jako splnění úkolu, když přišel Zeus sám. John mezitím našel ve vlaku bombu, kterou vyhodí z okna a ta pak exploduje. Výbuch způsobí obrovské škody v metru i na povrchu, a protože se úkol téměř nedal splnit, myslí si John, že bomba měla vybuchnout právě tady, na Wall Street... Objeví se agenti FBI a několika dalších agentur, kteří si myslí, že za útoky stojí Peter Simon Gruber, bývalý důstojník německé armády, který je zároveň bratrem Hanse Grubera, jehož John před časem zabil v Los Angeles při útoku na budovu Nakatomi. Jeho pomocníky jsou Targo, bývalý důstojník maďarské armády a jeho přítelkyně Katya. Pak zavolá Simon a oznámí jim, že do jedné základní školy umístil jedenáct set kilo trhaviny a je načasovaná na třetí hodinu odpoledne. Nesmějí se pokoušet bombu deaktivovat a rozbušky prý fungují na frekvencích policie a FBI, takže nesmějí používat ani vysílačky... (TV Prima)

(více)

Recenze (753)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

John McClane je pro mě vzor. Posuďtě sami - pálí mu to v bedně a má skvělé nápady, dokáže vystřílet jedno město za dvě sekundy, umí chlastat, z rakovinou plic se taky nesere, /cigáro je cigáro/, rozkazy nadřízených jsou pro něj jen zvuková kulisa, ruce používá k umlácení oponenta, nohy k jeho ukopání, auto má jako ideální doplňek k destrukční činnosti ve městě. Jinak pokud nejde o akci tak na všechno sere a má geniální hlášky. Jo a naprosto dokonale mu sednou bílé natělníky ! To všechno se dá vidět v tomhle bijáku. Willise skvěle doplňuje Samuel L. Jackson, kterej se stejně jako McClane přežral vtipné kaše a Jeremy Irons, kterej jako padouch je skoro stejná svině jako naši politici, akorát, že chodí mnohem lépe oblíkanej . ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Kdyby takovouhle kvalitu měly "trojky" ostatních sérií, tak bych byl spokojen. Stále se daří udržet tempo a z hereckého obsazení mi neseděl jen šéf policie. "Padouši" byly v pořádku :-) ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný akční film. McTiernan dokazuje, že si s McClanem rozumí mnohem lépe než Harlin. samozřejmě, že tahle věc není tak dokonalá jako legendární jednička, ale i tak jde o slušnou kvalitku. Skvělé hlášky a osvědčená ústřední dvojice. Čtyřka si může o tomhle poctivém stylu jen nechat vyprávět pohádky. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Třetí díl už je úplně o něčem jiném než jeho dva starší bratříčci. Do děje se vkrádá příliš mnoho postav a John dostává relativně málo prostoru. Řemeslník McTiernan ale uspívá s hrou na kočku a myš stále úspěšně a film neztrácí tempo a humor ani ke konci. Dvěma největšími slabinami jsou nepochybně odfláklý závěr, který vypadá vedle svých závěrových bratří z předešlých dílů jako postižené batole, a především pak mužatkovitý Jeremy Irons, kterému sice nelze upřít snahu nahradit respekt inteligentními formulemi místo vypracované tělesné schránky, ale...není dost zlý a podlý na záporného hrdinu. Celkově vzato je ale "Past trojka" velice zdařilou akční peckou, na třetí díl filmové série až pozoruhodně rychlou a údernou. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Lepší než dvojka, ale horší než jednička, protože ta nebude na poli akčních "sólovek" nikdy překonaná. Tahle série je vůbec zvláštní tím, že s přibývajícím počtem dílu až tak moc neklesá jejich úroveň. Skvělý výstup Willise s cedulí "nesnáším negry" v Harlemu. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jeremy Irons opravdu zaperlil, ale zkrvaveného a zničeného McClanea už opravdu bylo dost. Opravdu:) PS: Michael Kamen jako obvykle odvedl kvalitní práci... ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

S vědomím matného finále, občasného hrubého střihu (souboj ve skladišti na lodi nezakryje násilné krácení kvůli ratingu) a možná až zbytečně košatých vedlejších linií natahujících stopáž (škola) stejně musím s odstupem let trojku označit za svou nejoblíbenější Smrtonosnou past. Jasně, jednička zůstane jedničkou, ale trojka má podle mě nejchytřejší scénář, ať už se bavíme o výchozím plánu záporáka, jeho nástupu až po hodině do děje, nebo o dynamice Johna a Zeuse. Je pravda, že poslední zmíněné bylo dílem šťastné náhody, protože kdyby v roli byl původně zamýšlený Laurence Fishburne, nikdy by to myslím tak neseplo, jako mezi Willisem a Jacksonem. A pak je tu akce. Jo, zlaté devadesátky. Žádné zbytečné CGI prostředí, ale skutečné Wall Street, honička přes Central Park a poté divoké kličkování v plném provozu za sanitkou. MILUJU! A nakonec vlastně i to, jak trojka překročila vlastní stín a orientuje se na více postav, takže alespoň působí svět kolem Johna McClanea skutečně a ne jen jako chabá výmluva k jeho existenci. Takže jen to finále. To jediné, proč filmu dávám 90 %. Ale i tak je to má nejoblíbenější Past. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

McTiernan se vrátil za kameru a vcelku zdárně se mu protagonistu předchozích dvou filmů, zatvrzelého sólistu, podařilo dokopat k usilovnější spolupráci s parťákem (který jako kdyby utekl z filmu Spikea Leeho). Buddy movie schéma můžeme vnímat jako zpronevěření se zákonitostem jedničky a dvojky, nebo taky jako nutné podřízení se zákonitostem trhu, protože filmy s dvoubarevnou dvojicí slibovaly přilákat více černošských diváků. Klaustrofobní lpění na jedné lokaci (mrakodrap, letiště), nezůstalo zachováno jenom zdánlivě. Prostorem, z něhož John tentokrát nemůže uniknout, je totiž rovnou celý New York, který si padouch proměnil ve své hrací hřiště. Topografie NY je chytře využívána během první poloviny filmu, tvořené z postupného plnění úkolů se samostatným časovým limitem, které - v čem tkví jejich zrádnost - nevedou k hlavnímu cíli (dopadení padoucha) a ukážou se jako pouhé macguffiny k vytváření akčních scén. Tvůrci si díky tomuto chytrému švindlu mohli dovolit navázat na jedno odhalení hned dva body obratu - když se o skutečném smyslu explozivních hádanek dozvíme my (a na základě toho začneme vytvářet své hypotézy) a když totéž o několik minut později trkne také hrdinu. Toto porušení žánrových pravidel nachází paralelu v samotném příběhu. Teprve porušení pravidel diktovaných teroristou, který projevuje obdivuhodnou znalost vyprávěcí struktury akčních filmů ("This, gentlemen, is where the plot thickens"), Johnovi uvolní ruce a spustí dějovou linii vedoucí k likvidaci Grubera. Původní dějová linie ale ještě není zakončena (jakkoli by být mohla, jak se ukáže v překvapivém finále školního subplotu) a dochází tudíž k rozvětvení vyprávění a možností rozvíjet dále paralelně dvě, resp. tři akce (policajti, John, Zeus). Také napětí je tudíž několikanásobné. Jako kdyby nestačilo, že i pouze se Zeusem a Johnem je film neuvěřitelně našlapanou smrští šílených akčních kousků. Pravda, občas až moc šílených, vymyšlených kvůli ohromujícímu efektu a tedy bez ohledu na logiku vyprávění, natož na jakoukoli věrohodnost. 80% Zajímavé komentáře: Lateef, choze, Rex Mundi, agathon, Weirdman, Barak ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Časom preverená akčná megapecka a totálna klasika. Nie najlepšia zo série, ale keď to človek porovná s dnešnými "akčnými" filmami, je to dokonalosť. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Třetí díl celé trilogie už je o něco slabší, ale rozhodně se divák nenudí. Zaujal mě Jeremy Irons v roli psychopatického teroristy. Ten chlap vážně zahraje cokoli. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Smrtonosná past je třída a je úplně jedno jestli se jedná o první, druhý nebo třetí díl. Ten čtvrtý už je moc digitální. Devadesátky na tohle byly těžký bouráci. Digitální efekty ještě moc nefungovaly a tak si to autoři museli dělat po svým. John McClane tak chodil od jedné akce k druhé a vůbec nic ho nerozházelo. Dělal, jako kdyby právě vstal z postele a jediné, co tomu neodpovídalo bylo jeho tílko, který bylo, co chvíle od krve, potu a nervů, které si John musel vytrpět, když v New Yorku vyřazoval jednu bombu za druhou. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $90miliónovTržby USA $100,012,499Tržby Celosvetovo $366,101,666 (z toho v Japonsku film zarobil pekných $81,762,589)║ Režisér John McTiernan a jeho návrat k tejto legendárnej sérii priniesol ďalšiu strhujúcu jazdu Johna McClane, kde sa ani na chvíľu nepoľavuje. A ponúka zbesilý dej plný pascí, ktoré za pochodu rieši McClane s tým že nemôžu chýbať jeho klasické hlášky a akcia na každom kroku. Do deja výborne zapadá aj postava Zeusa hraná Samuelom L. Jacksonom, ten ako nechcený parťák McClanea vytvoril spolu s ním skvele sa dopĺňajúce duo. /90%/ ()

woody 

všechny recenze uživatele

Sice je to slabší než předešlé díly ale Samuel je dobrý pomocník,Irons je dobrý padouch(ale na bráchu nemá) a potom je tam dost nezapomenutelných scén:výbuch v metru,honička přes Newyorský park a Willisův útěk před vodou v tunelu. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

McTiernanův návrat k sérii se vyplatil. Třetí díl je totiž konečně o něčem jiném a jinak. Méně akce, ale když nastane, tak je více než zdařilá. Willis stále trousí cynické hlášky a navíc má konečně pořádného parťáka. Samotný nápad se zadáváním úkolů v rámci filmu funguje výtečně. Ironsův záporák je sice poněkud nedotažený, ale alespoň není úplně blbý. Jediný výraznější zápor trojky je tak až slabý závěr, který je prostě nehodný této stále nadprůměrné akční série. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Mě to sedlo stejně dobře jak předchozí dva díly. Samuel L. Jackson mi tam nevadí a Willisovi nijak nepřekáží v jeho coolovosti. A Jeremy Irons mi coby démonickej Němčour sedne víc, než třeba záporáci ze dvojky. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Hmm... Smrtonosná past se snaží být čím dál tím akčnější, Bruce Willis stále drsnější a postavy stále vtipnější. Ale už to začíná působit příliš uměle. Wilis přežije snad všechno a už se o něj ani nebojíte. Docela slušný záporák Jeremyho Ironse (ale začínám mít pocit, že si padouši stále více zakládají na vnějším vzhledu než na charakteru). Ale pořád to je solidní zábava a Mctiernanova režie je dobrá. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

::::::::::::::::: Můj nejoblíbenější díl ! Skvělý Bruce, ale i Samuel Jackson ! Skvělý film. " Simon říííkááá ......... " ::::::::::::::::::: ()

Související novinky

Smrtonosná past 6 se Samuelem L. Jacksonem?

Smrtonosná past 6 se Samuelem L. Jacksonem?

16.04.2014

Loni v březnu šlo do kin už páté dobrodružství Johna McClanea. Akčňák Smrtonosná past: Opět v akci sice příliš kladných reakcí nenasbíral, jelikož ale vydělal 300 milionů dolarů, slavná série bude… (více)

Reklama

Reklama