Reklama

Reklama

Ledová archa - Série 1

(série)
Trailer 3
USA, 2020, 7 h 52 min (Minutáž: 44–53 min)

Předloha:

Jacques Lob (kniha), Jean-Marc Rochette (kniha) (více)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Jennifer Connelly, Daveed Diggs, Mickey Sumner, Susan Park, Katie McGuinness, Annalise Basso, Sheila Vand, Sam Otto, Iddo Goldberg, Lena Hall, Jaylin Fletcher (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Recenze (20)

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nadpriemerny sci-fi serialik o tom, ako by mohli fungovat zbytky ludstva, keby ste tychto "vyvolenych" narvali do 1001 voznoveho, takmer sebestacneho vlaku a brazdili nim svet v dobe ladovej. Pacil sa mi uz starsi rovnomenny film. Toto prevedenie mu nerobi hanbu. Je to napadite, da sa zabavit, hoci su tu i slabsie pasaze. Charaktery a ich pohnutky su zaujimavo podane a nie plytke. Niekomu sadne, iny si bude klepat na celo. Mne sa to pacilo. 60% Odporucam. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Film ma uchvátil. Neuveriteľné scény (bitka dvoch armád), geniálna vízia, famózny nápad, parádny kasting, logický a nevyhnutný záver, nezabudnuteľné postavy. Viem, že som nebol jediný, kto si vtedy vravel, že by bolo fajn spracovať to ako seriál, aby bolo dosť času na rozobratie rôznych vecí, na ktoré vo filme proste nebol čas. Seriálové spracovanie by okrem toho scenáristom umožnilo detailnejšie sa ponoriť do sveta ohromujúceho vlaku, ktorý blúdi svetom a v jeho útrobách sa rodia generácie, ktoré už nevedia, aké je to, žiť „vonku“. Seriál prekvapivo napokon vznikol... a je zlý. Hlavne je to strašná nuda, ale mínusov by sa našlo viac. Napríklad nesympatický kasting (s čestnou výnimkou Jennifer Connelly ako pani vlaku) v čele s neskutočne fádnym ústredným hrdinom. Alebo skôr antihrdinom? Som jediný, kto bol na strane „vyššej“ vrstvy a vzburu tých zozadu bral ako začiatok konca (vo filme mi to nevadilo, skôr naopak, ale seriál tému dvoch odlišných svetov spracoval stokrát horšie)? Dialógy trhajú uši, akcie je málo a to, čo tu je, nestojí za reč. Ono, nápad poňať to ako vyšetrovanie vraždy (aspoň v prvej polovici, potom už je to o niečom inom) nie je blbý, lebo vďaka postave, ktorá v prvej ("exkluzívnej") časti vlaku nikdy predtým nebola, sa môžeme ako diváci lepšie zoznámiť s tým, ako to vo vlaku funguje, čo kde je, kto je kto, čo sa smie, čo sa nesmie atď. Ale v konečnom efekte to nefunguje. Najviac ma sklamalo, že sa tvorcovia málo pohrali s dizajnom jednotlivých vagónov (najchudobnejšie časti, najbohatšie časti, futuristická lokomotíva, akvárium, bitúnok) a to, že hoci to má celé takmer 10 hodín, dozvedeli sme sa strašne málo o tom, ako to celé funguje. Vagóny vyzerajú ako normálne vagóny, iné sú poschodové a široké ako stodola. Ako štandardnými tunelmi prejdú také gigantické vozne? Akou rýchlosťou musí súprava ísť, aby dokázala rozrážať ľadové a snehové prekážky? To ide takou rýchlosťou stále, alebo ju mení podľa potreby? Lebo väčšinou to vyzerá tak, že ide tak 50 km/hod. Nech už ide akokoľvek rýchlo (alebo skôr pomaly), vnútri sa takmer nikdy nič netrasie ani nechveje. Odpovede na tieto otázky ma zaujímajú viac, ako nejaká vzbura. ()

virus10 

všechny recenze uživatele

Škoda, takový potenciál. Film je rozhodně lepší. Postavy na kterých mi nezáleží, dobrá je v podstatě jen Jennifer Connelly a docela ujde ta bohatá znuděná zrzka. Určitě by se našlo dost dalších výhrad. Naštěstí se najdou i dobré pasáže a i když to ne vždy vyloženě graduje, aspoň si to kolísavě udržuje nějaký standart. Ke konci série jsem zase přemýšlel o vyšším hodnocení. Zatím 3,5 a doufám v lepší pokračování. ()

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příjemné zpracování původního filmu, který vychází z knižní předlohy. Ač jsem se u prvních dílů bál, nakonec jsem byl o to pozitivněji překvapen, že tvůrci pochopili jakými cesty mají ohledně vývoje charakteru a děje jít a jaká překvapení přichystat. Natěšenost na druhou řadu je maximální a spokojenost z první též značná. Tak si to v budoucnu nepokazte. 75% ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Tento postapo orwellovský koncept ma absolútne uhranul už keď som videl ten pôvodný nie úplne zlý celovečerák z 2013eho. Keď som objavil na netflixe seriál, neskutočne ma to potešilo. Lebo nápad je miliónový! Eternal engine AKA lokomotíva 1000 a 1 vozňov dlhá v sebe má posledných preživších na svete. A tá otázka balancovania medzi "Order" a "Humanity" aby dobre bolo je Sophiina voľba. Seriál ma síce zaujal, ale ako sa to robí bohužiaľ a pochopiteľne. Ide sa tu zbytočne naťahovať. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fyzikální a přírodní zákony ponechme úplně stranou, pokaždé, když se něco semele, bychom tu mohli být hodiny. "Spravedlivá" revoluce taktak přežívajících černých pasažérů ze zadní části vlaku má také svoje logické, morální i ideologické mouchy (a že demokracie tady fungovat vážně nemůže), jenže mě prostě ta základní postapo premisa věčné lokomotivy a striktně třídně děleného vlaku, dlouhého 1001 vagónů, vyloženě fascinuje. Přestože interiérů uvidíme jen pár, trikových ledových plání ještě méně a postavy zaujmou spíš výjimečně. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rovnako ako film aj seriál sa mi páčil, no trochu menej. Aj keď tu mnoho užívateľov vraví o sklamaní. Jednak postavy boli fakt nesympaticke, až na Jennifer Conolley, jej tá úloha sadla. Ale tak to LGBT bolo fakt na škodu a zbytočné. Plus chýbala nejaká väčšia akcia, uvidíme kedy ponúknu druhú sériu. Určite pozriem a počkám na všetky epizódy, prišlo mi trošku nevhodné že ich netflix vydával každý týždeň po dvoch. 3* ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Snowpiercer si za svoju predlohu zobral unikátny nápad a v seriálovej verzii mu to aj celkom sluší. Je pravda, že seriál je totálne neokresaný, ale má svoje kúzlo. Svojským štýlom sa podobá sériam ako Maze Runner, Hunger Games či Divergent series. Od týchto sérii je, ale na míle ďaleko vďaka svojej farbitosti a vyspelosti. Bude to asi moje osobné guilty pleasure. Nie je to také výborné ako tu opisujem, ale je to ozaj prdel (zväčša vážna prdel). Postavy sú väčšinu času dobré napísané, ale i tu sa dajú nájsť scenáristické fauly, keď sa vám scenáristi snažia vopchať emotívnu scénu, i keď k nej nemáte žiadne puto a tak...Jennifer Connely má svojou rolou záporáčky, klaďasa, opäť záporáčky a nakoniec neutrálnej postavy naozaj chytila a často som jej fandil ešte viac ako Laytonovi. Čo k tomu viac dodať. Podarená jednohubka (pre tých náročných). ktorá okúzli aj niečim iným než len vizuálom. Posledná epizóda dojala. Ak by som to mal ale hodnotiť asi by som tomu zatiaľ dal rozporuplnú Známku: B+ ...Teraz si počkať na druhú sezónu... ()

Litvicek 

všechny recenze uživatele

Ty 4 zásadní scény v celém seriálu, které rozhodí děj a hrajou do karet celkovému vývoji, kterým se seriál vyvíjí, tvůrcům odpustím, i když působí jako pěst na oko a dokážou člověka doopravdy nasrat. Když pominu tohle, jde o výživnou a zajímavou zábavu. Slabší 4 hvězdy, černý rastafarián mi v hlavní roli neseděl a nesedí ale celkově jsem zvědavý na druhou sérii. ()

pilarius 

všechny recenze uživatele

Jak shrnout první řadu jedním slovem? Jednoduše: propracovaná. Na rozdíl od sedm let starého filmového zpracování tohle není temné, ale to je jednoduše dáno i dobou, jakou je Snowpiercer v provozu - ve filmu to bylo již celých 17 let, tj. takřka celá jedna generace, tady v seriálu to máme pouze 7 let, takže je ještě relativní hojnost všeho možného (dokonce zjevně i líčidel). Máme tu tajemství (ne však před divákem), máme tu menší detektivní zápletku, hudba má doslova rytmus jedoucího vlaku. CGI jsou sice zjevné, ale jsou vyšperkované, takže se na ně moc dobře dívá. Všechny postavy jsou nehorázně propracované, mají svoje motivace a hodnoty, ale dokážou měnit názory a uzavírat spojenectví. V čele je famózní Melanie Cavill v podání Jennifer Connelly (být ženou, žádná si nemůže přát v padesáti vypadat lépe než ona, prostě nikdo). Být v takovém vlaku, jen těžko si přát někoho lepšího ve strojovně. Na závěr musím hlavně dodat, že naprosto nechápu, co tenhle seriál dělá v modrých... Lidi, přijměte tu absurdní premisu a dejte tomuhle seriálu šanci. ()

Mr.Ward 

všechny recenze uživatele

No... První díly v pohodě, pak celkem nuda, ale poslední dva díly to dost zachránily! Lepší průměr a opatrně doporučuji, ty poslední dva díly za to stojí. Uvidíme, jak se tvůrci poperou s druhou sérií. ()

PaTeXx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Největší roli tady bohužel hraje nelogické přemýšlení postav, ale bohužel i tvůrců. Oproti původnímu filmu jsem čekal, že se musí automaticky zlepšit alespoň vizuální stránka Snowpiercera, ale ani to ne. Z dialogů je mi špatně (stejně tak z hlavní postavy) a nemyslím si, že by se to v další sérii zlepšilo. Z nějakého důvodu se ale na další sérii celkem těším, avšak doufám, že bude poslední. ()

Naby 

všechny recenze uživatele

Za mě celkem fajn. Původní film jsem neviděl vůbec, takže žádnou základní myšlenku jsem neznal. Sci-fi to zase až tak moc není, jde spíš o politiku. Občas celkem zajímavý scény, stejně jako občas hodně předvídatelné, nebo trochu nudné. Takový pohodový seriál na odpolední večery. Dobrá je i kvalita na Netflixu (Dolby Vision a Dolby Atmos). Celkem 3,3* ()

Tycygo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Málokdy se stane, že druhá série je lepší, než první. Zde se to stalo a druhá serie nakopává snowpiercera into overdrive. První je taky fajn, ale teprve druhá vás shodí ze židle. Celkově fajn seriál, který za to opravdu stojí. Jediné mínus je místy trochu táááááhlý děj, ale je to jen v pár dílech, jinak to moc natahované není, jako u jiných netflix seriálů, takže jo, doporučuju, je to moc fajn koukatelné. ()

OsahuKimina 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

5.5/10 První řada seriálového zpracování Ledové archy začíná jako velká nezáživná nuda, kde tvůrci pravděpodobně vůbec nebrali na zřetel, že každá úspěšná nová série  by měla dokázat diváka vtáhnout hned od prvních dílů nebo si koledují o průšvih. První tři díly nesvedly vůbec naznačit s jak propracovaným, temným a napínavým sci-fi to mají diváci co dočinění. Z počátku prvních dílů to působí jako sci-fi varianta na vraždu v Orient Expresu v chatrných kulisách. Ani samy herci tomu vůbec nepřidali. Opět si dovolím neodpustit, že tento seriál je zase jeden z těch, který trpí na největší problém castingu filmů a seriálu v posledních letech a to ten, že se herci do rolí vybírají převážně podle etnických tabulek a aby zapadali do všech těch LGBT rolí, bez kterých v dnešním světě nic neztvárníte. Nějaké herectví a případná společná chemie herce s jeho postavou, kterou by měl znázornit jde až na druhou kolej. V Ledové Arše to platí na většinu obsazení s výjimkou úžasné a uhrančivé Jennifer Connelly, která táhne celý seriál z počátku úplně sama. Až v pozdějších dílech, kde se konečně rozjíždí příběh, se rozehrává i ostatních pár hercu jako třeba náš dredatý detektiv Lil Wayne aka Layton. Stále jsou to, ale prkené výkony co nedosahují potřebných kvalit složitých, barvitých postav s nejednoznačným záměrem, který příběh nabízí. Tam je určitě velké mínus seriálu. Samotný příběh je dost kolísavý s hluchými pasážemi, ale přeci jen celkově vyprávění graduje a dokáže nabírat na napětí až vás prostě donutí se zajímat o všechno to dění ve vlaku v postapokalyptickém zamrzlém světě mezi všemi těmi posledními frakcemi lidstva rozdělenými mezi chudé, bohaté až po tu největší "spodinu" vlaku lidí bez jízdenky a všech jejich záměrů a představ o životě mezi sebou. Zůstanete na pochybách komu je vlastně správné fandit a vůbec netušíte čí strana by vlastně měla být ta správná i když vám od začátku dávají najevo kdo bojuje na správné straně, tak si po většinu dílů říkáte vážně by to tak mělo být? To vše pak bohužel v popředí nevyváženého postapo. světa s hromadou nelogických prvků. Za které, ale může určitě už z části i samotná předloha seriálu. Takže je lepší celý koncept jediné záchrany lidstva v podobě vlaku co jezdí kolem zeměkoule vstříc lavinám a smrtelnému mrazu co nedává žádný smysl lepší hodit úplně za hlavu. Následně si to všechno dokážete užít až tak, že jsem byl překvapený jak mě seriál postupně dokázal obrátit na svou stranu v podobě stoupající kvality dílů, napětí, dějových zvratů, intrik a i nakonec zajímavých nejednoznačných postav. Když se divák o těch pár negativních věcí dokáže oprostit může to být skvěle fungující podívaná s dobře vytvořenými sociálními konflikty a pletichy, mezi posledními přeživšími lidstva s akčním přesahem. Závěrem hodnotím nečekaně kladně! ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Laciný seriál, tvůrci postavily podoby 4-9 vagonů zbytek zelené pozadí ala Antarktida a hotovo, knižní předloha francouzského spisovatele a socialisty o třídních poměrech ve vlaku, tvůrci vytěžilo těma jak to šlo detektivka zajímavá jinak nuda. Podobné téma jako metaforu kdy všichni jedeme v jednom vlaku zvolila již před lety Věra Chytilová ve filmu Kalamita tam je-li všichni jen ve dvou třídách které byly stejné tak se Věra Zaměřila na službách v tomto vlaku viz suprový vrchní Boris Rösner v jídelním voze viz socialismus v praxi pravá ruka neví co dělá levá v Ledoborci jde vydět že tvůrce je Francouz který je na super služby zvyklý tedy jen ty sociální nerovnosti. Zastaralý námět. ()

Reklama

Reklama