Reklama

Reklama

Ledová archa

(seriál)
  • USA Snowpiercer
Trailer 2
USA, (2020–2025), 30 h 58 min (Minutáž: 43–53 min)

Předloha:

Jacques Lob (kniha), Benjamin Legrand (kniha) (více)

Hrají:

Jennifer Connelly, Daveed Diggs, Mickey Sumner, Sheila Vand, Alison Wright, Iddo Goldberg, Lena Hall, Aaron Glenane, Mike O'Malley, Karin Konoval (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Planeta zamrzla a v obřím vlaku, který krouží po zeměkouli, se poslední lidé snaží bok po boku přežít v křehké rovnováze. (Netflix)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (55)

LND 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Představa, že by se celý svět musel smrsknout na jediný vlak, je sama o sobě celkem drsná. Přesto se v první sérii jedná o generický netflixovský blender, jehož děj je roztříštěný na několik linek a ani jedna není příliš zajímavá. To se ovšem změní s druhou sérií a příchodem společného nepřítele. Sean Bean je ve své roli perfektní a celkově se jeho postava dost povedla. Spád, jaký to dostane v druhé polovině, je vynikající. V době, kdy moc nových věcí nevychází, jsem moc rád, že tady máme seriál, jako je Snowpiercer, 1034 cars long. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

1. série - 80% - Sympaticky jiné než skvělý, ale veřejností polozapomenutý film. Neopakují se tamní motivy, spousta zdánlivě neotřesitelných kanonických faktů se obrací na hlavu, takže místo prequelu se jedná o zcela nové uchopení námětu - a to je moc dobře, protože tvůrci nejsou ničím svázáni. Navíc přimáčknout diváka k obrazovce pomocí detektivní zápletky je tah přímo geniální, protože tomu pak nezbývá nic jiného, než se do vlakového mikrosvěta ponořit, aby se neztrácel v reáliích. Rozličná skupinka hlavních postav je navíc tak zajímavá (Ruth, Melanie), že dává i vzhledem k postupnému odhalování vagónů či zákonitostí vzpomenout na legendární Ztracené. 2. série - 80% - Po tvůrčí stránce ještě sebevědomější, kdy občas přijde speciální epizoda, jindy se zahrává s časovými rovinami a jakkoli se to vzhledem k premise zdá nemožné, přichází i nová postava. Sean Bean si Wilforda vychutnává každým slovem i gestem a nikdy není jasné, jestli se maniakálně rozesměje nebo zabije nejbližšího kolemjdoucího. Možná jsem nevěřil, že se putování poslední archy může uchytit a nejspíš jsem ani nevěřil, že mi může takhle sednout, ale po nervy drásajícím finále jsem rád, že je tu právě takový seriál, čím dál víc připomínající boom mysteriózních počinů z nultých let. ()

Reklama

dan4815 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mají štěstí, že nepatří pod České dráhy... Jak už u Netflixu bývá - silná proměnlivost. Zajímavé interiéry a... tím asi končíme. Herecké výkony jsou vcelku nevýrazné, vyjma některých postav. Je až trestuhodné ta přesládlost "zadáků", kteří se motivují naprosto debilními popěvky a motty. Zatímco první třída reprezentovala poměrně uvěřitelný svět vyšší vrstvy intelektuálů, nebo jenom šťastlivců s penězi, tak zadáci ztělesňovali se vším všudy plytký odpad. Zatímco jednotlivé třídy vcelku čitelně vyjadřovaly své trable, zadáci prahli jenom po nenávisti. Nic více, jen jsme se museli dívat, jak trpí, ale ve výsledku jsme neviděli, jaká zvířata mezi nimi byla. Jasně, kanibalové, ale to byla jenom chvilka. Nevěřím, že by se příliš nelišili od jiných tříd po těch letech strádání. Nečetl jsem knihu, ani jsem neviděl film, nemohu soudit, jak moc se drží předlohy, ale seriál není ani tak o třídních rozdílech a tužbách, a ve výsledku není ani o tom, proč tam všichni jsou. Je to jenom o tom, že zadáci se chtěli dostat k moci, protože byli utlačovaní, žádné další poslání. Žádné naznačování, co se dělo před vlakem, ani kde se vzal, ani proč vůbec funguje a na jaký pohon vůbec jede. Nic nevíme, seriál je příliš úzce spjat s myšlenkou - dostat se k moci. Ono by to fungovalo, kdyby to seriál bral vážně, jako GoT nebo House of Cards. SnowShit to bere béčkově - jen tak rychle, téměř na místě, zastaví vlak dlouhý mnoho kilometrů s kdovíjakou hmotností; jen tak se tam kde kdo dostane z jedné části vlaku do druhé, jen tak se tam někdo rozhodne o svém osudu a hraje každou půlhodinu na jinou stranu. Není to příliš uvěřitelné, nemám rád nereálnost v takovém typu seriálu. Postavy, děj i technické aspekty se berou na lehkou váhu, a už často cítím prvoplánovost některých situací. Uvidíme, co přinese druhá série. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

[1. série] Svět Snowpierceru je sám o sobě vskutku vděčný prostředek na rozebírání nezměrného množství zajímavých témat. Můžeme klidně řešit globální oteplování, resp. naopak mrznutí. Nabízí se problematika technologického projektu perpetuum mobile vlaku. Rozebrat vlak jako poslední archa lidstva. Anebo jít dál, směrem k třídním bojům, vládě a sociálním konfliktům. O to víc zamrzí, že tato adaptace od Netflixu se do všeho zakousne tak trochu vyjma onoho třídního boje a spíš si do toho musí přihodit koření dnešní doby: Rasové nuance, něco z LGBT též nesmí chybět a celkově kvůli tomu dojíždí nejen trochu vláček, ale hlavně celý scénář. Kvalita dílů je neuvěřitelně nevyrovnaná a značně kolísavá; jo, tunu odboček vytvořit? Rádi! Ale dotáhnout to? E-e. A vždycky dojde k tomu, že když se nějaká postava zavede a vyloží se její karty přesvědčení, tak málo logickým způsobem musí kiksnout, aby vznikla nová roznětka. Herecké výkony (vyjma řemeslně prohnané a zkušené Conelly) jsou nevýrazné a děj tak netáhnou postavy, ale cliffhangery. Ty ke konci sílí a přidávají na intenzitě, což mě rozhodně příjemně vnadilo, nebýt toho posledního, jehož podvodná (i když efektní) existence vznikla snad dřív, než 1. díl seriálu. Na jednorázovou zábavu Snowpiercer poslouží průměrně, ale nezbavím se pocitu, že potenciál (o tom bych mohl mluvit hodiny) byl mnohem, mnohem výš. Druhá sezóna má velkou šanci to naprosto zabít, ale naopak je zde i prostor se dosti poučit. 3* ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

filmového Snowpiercera sem viděl několikrát a dost se mi líbil.Seriálová verze se sice docela snaží si z filmu dost vzít,ale daří se jí to se střídavou úspěšnosti.Dokáže nabídnout slušné momenty s tou správnou atmosférou,ale taky dokáže nudit ve chvílích,kdy se začne babrat ve vztazích a zbytečných řečech.Seriály mají tu výhodu,že mají mnohem větší možnost práce s postavami,ale ani to tady úplně nefunguje a nějakou větší hloubku sem nezaznamenal.Ani Jennifer Connelly to nezachrání.Na druhou řadu se každopádně po povedeném posledním díle podívám.I kdyby jen z čiré zvědavosti...60% ()

Galerie (1 061)

Zajímavosti (18)

  • V epizodě zazní několik písní, které nazpívala Lena Hall (Audrey). (Duoscop)
  • V kajutě hraje z rádia píseň „More Than This“ od Roxy Music. (Duoscop)
  • V závěru epizody zazní píseň „Stormy Weather“ od Etty James. (Duoscop)

Reklama

Reklama