Reklama

Reklama

Ledová archa

(seriál)
  • USA Snowpiercer
Trailer 1
USA, (2020–2025), 30 h 58 min (Minutáž: 43–53 min)

Předloha:

Jacques Lob (kniha), Benjamin Legrand (kniha) (více)

Hrají:

Jennifer Connelly, Daveed Diggs, Mickey Sumner, Sheila Vand, Alison Wright, Iddo Goldberg, Lena Hall, Aaron Glenane, Mike O'Malley, Karin Konoval (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Planeta zamrzla a v obřím vlaku, který krouží po zeměkouli, se poslední lidé snaží bok po boku přežít v křehké rovnováze. (Netflix)

Recenze uživatele Scalpelexis k tomuto seriálu (5)

Ledová archa (2020) 

[1. série] Svět Snowpierceru je sám o sobě vskutku vděčný prostředek na rozebírání nezměrného množství zajímavých témat. Můžeme klidně řešit globální oteplování, resp. naopak mrznutí. Nabízí se problematika technologického projektu perpetuum mobile vlaku. Rozebrat vlak jako poslední archa lidstva. Anebo jít dál, směrem k třídním bojům, vládě a sociálním konfliktům. O to víc zamrzí, že tato adaptace od Netflixu se do všeho zakousne tak trochu vyjma onoho třídního boje a spíš si do toho musí přihodit koření dnešní doby: Rasové nuance, něco z LGBT též nesmí chybět a celkově kvůli tomu dojíždí nejen trochu vláček, ale hlavně celý scénář. Kvalita dílů je neuvěřitelně nevyrovnaná a značně kolísavá; jo, tunu odboček vytvořit? Rádi! Ale dotáhnout to? E-e. A vždycky dojde k tomu, že když se nějaká postava zavede a vyloží se její karty přesvědčení, tak málo logickým způsobem musí kiksnout, aby vznikla nová roznětka. Herecké výkony (vyjma řemeslně prohnané a zkušené Conelly) jsou nevýrazné a děj tak netáhnou postavy, ale cliffhangery. Ty ke konci sílí a přidávají na intenzitě, což mě rozhodně příjemně vnadilo, nebýt toho posledního, jehož podvodná (i když efektní) existence vznikla snad dřív, než 1. díl seriálu. Na jednorázovou zábavu Snowpiercer poslouží průměrně, ale nezbavím se pocitu, že potenciál (o tom bych mohl mluvit hodiny) byl mnohem, mnohem výš. Druhá sezóna má velkou šanci to naprosto zabít, ale naopak je zde i prostor se dosti poučit. 3* ()

Nejdřív se změnilo počasí (2020) (S01E01) 

Odhalení jedné z největších možných point/tajemství identity hlavního strůjce v 1. díle mě nebývale zklamalo; s tím se dalo pracovat. Protagonista mě vůbec nezaujal. ()

Vesmír je lhostejný (2020) (S01E07) 

A jak to mělo stoupající tendenci, tak tenhle díl se vrátil zpátky k ledu. Panu detektivovi a jeho dámě nejde fandit, i když se tvůrci nás snaží k tomu dotlačit silou lokomotivy. A čirou náhodou paní šéfová se začně chovat a dělat boty tak, aby se jí to najednou mohlo všechno vymknout z jejich totálně ledově jistých pracek a každý měl příležitost se od ní odvrátit zády. Laciné. ()

Vlak žíznil po krvi (2020) (S01E09) 

Pravděpodobně nejlepší díl. Očekávaný obrat byl napínavý a řešení poměrně elegantní. Ty předposlední díly mají něco do sebe. ()

994 vagonů na délku (2020) (S01E10) 

Slušný cliffhangeřík, který nechá nervy na stopkách, ale to budování k němu bylo slabé. Takhle z ničeho nic, zkratkovitě, na základě nesmyslného samostatného rozhodnutí jednoho ze strojvůdců zakrývat pravdu. Obraty postav, které jedou dle notiček a pak udělají něco mimo sféru jejich klasických rozhodnutí, aby se něčeho docílilo, není dobré psaní. ()

Reklama

Reklama