Reklama

Reklama

Ledová archa

(seriál)
  • USA Snowpiercer
Trailer 2
USA, (2020–2025), 30 h 58 min (Minutáž: 43–53 min)

Předloha:

Jacques Lob (kniha), Benjamin Legrand (kniha) (více)

Hrají:

Jennifer Connelly, Daveed Diggs, Mickey Sumner, Sheila Vand, Alison Wright, Iddo Goldberg, Lena Hall, Aaron Glenane, Mike O'Malley, Karin Konoval (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Planeta zamrzla a v obřím vlaku, který krouží po zeměkouli, se poslední lidé snaží bok po boku přežít v křehké rovnováze. (Netflix)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (55)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

1. série Předlohu ani původní film neznám, ale nápad na příběh Ledové archy mě zaujal a obsazení Jennifer Connelly také nebylo na škodu. U sci-fi je někdy bohužel nutné naučit se odpouštět fyzikální nesmysly a Snowpiercer na tom není jinak. Jak asi cestuje vlak mezi kontinenty? A co šířka vagónů? A jak je možné se dostat z jedné strany na druhou během chvíle? To jen pár otázek, které musí každého napadnout, ale žádné odpověď na ně není uspokojivá. Líbí se mi, když je hlavní postava vykreslena trochu negativně, ale na rozdíl od ostatních se vlastně chová docela logicky. A přesně tak to je u Melanie. Problém je, že kromě ní jsou postavy dost nezajímavé a to včetně Laytona, který je dost otravný a nejde mu fandit. Závěrečný twist určitě navnadil na další sledování, takže jsem zvědav, s čím se Snowpiercer vytasí ve druhé řadě. Třeba konečně přinese nějaké postavy, které tomu dodají šťávu. Zatím 70 % 2. série Druhá řada začala zajímavě, přesně tak, jak závěr předchozí řady sliboval. K obsazení se připojil Sean Bean, který zaujal pozici hlavní postavy. I díky tomu musela hodně do pozadí ustoupit Jennifer Connelly, což mě osobně mrzelo. Čekal jsem kam dál se to vyvine, ale celá série byla víceméně pouze přetahovanou o moc mezi Snowpiercerem a Big Alice. Trochu se bojím, že další série bude znovu to samé a tak si nejsem úplně jistej, jestli ji budu chtít sledovat. 3. série Nakonec jsem se na třetí řadu přeci jen podíval, ale moje obavy se naplnily. I když ne úplně. Ano, bylo to v podstatě to samé, jen to bylo ještě o poznání slabší než předtím. Příběh se ředí, opakuje a natahuje a to dokonce i tak, že máme v desetidílné sérii epizodu, která je celá složená z halucinací. V závěru možná pomohl návrat Melanie, ale koncem téhle série bych klidně ukončit i celý seriál. Přijde však ještě čtvrtá řáda. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

1. série - 80% - Sympaticky jiné než skvělý, ale veřejností polozapomenutý film. Neopakují se tamní motivy, spousta zdánlivě neotřesitelných kanonických faktů se obrací na hlavu, takže místo prequelu se jedná o zcela nové uchopení námětu - a to je moc dobře, protože tvůrci nejsou ničím svázáni. Navíc přimáčknout diváka k obrazovce pomocí detektivní zápletky je tah přímo geniální, protože tomu pak nezbývá nic jiného, než se do vlakového mikrosvěta ponořit, aby se neztrácel v reáliích. Rozličná skupinka hlavních postav je navíc tak zajímavá (Ruth, Melanie), že dává i vzhledem k postupnému odhalování vagónů či zákonitostí vzpomenout na legendární Ztracené. 2. série - 80% - Po tvůrčí stránce ještě sebevědomější, kdy občas přijde speciální epizoda, jindy se zahrává s časovými rovinami a jakkoli se to vzhledem k premise zdá nemožné, přichází i nová postava. Sean Bean si Wilforda vychutnává každým slovem i gestem a nikdy není jasné, jestli se maniakálně rozesměje nebo zabije nejbližšího kolemjdoucího. Možná jsem nevěřil, že se putování poslední archy může uchytit a nejspíš jsem ani nevěřil, že mi může takhle sednout, ale po nervy drásajícím finále jsem rád, že je tu právě takový seriál, čím dál víc připomínající boom mysteriózních počinů z nultých let. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Stejnojmenný snímek z roku 2013 byl vtahující záležitostí s důrazným přesahem, který ve mně rezonoval ještě hodně dlouho po skončení. Seriál z dílen Netflixu tento aspekt působivě rozšiřuje a přidává i svůj neotřelý přístup a inovativní praktiky, jež svět Sněhoborce, poslední kolébky lidstva dlouhé 1034 vozů nabízí. Musím zde rovněž zmínit zajímavě vyprofilované postavy s jejich příběhy či pohnutky, které celému počinu dodávají větší punc uvěřitelnosti, tudíž se s nimi snadněji sžijete. S příchodem druhé série ovšem do hry vstoupí společný nepřátelský element v podobě postavy skvělého Seana Beana, s nimž celý seriál dostává nový a zcela netušený rozměr, díky němuž si Snowpiercer budete užívat ještě o pořádný kus více. Už teď se totiž nemohu dočkat další řady! (Netflix) „Remember when Life was everywhere you looked, everywhere you walked, cradled you, fed you wonder, made you who you are. Now, hear Snowpiercer. Feel the track. Metal on metal. The flow of your Engine Eternal. Her veins bringing power to everything that's still alive.” ()

k212 

všechny recenze uživatele

Překvapivý a originální počin. V první sérii se rozjíždí nejen třeskuté vztahy lokomotiva / ocas, ale zasahuje do nich třetí a první třída, zprvu je nasazen těžký a povedený kalibr v podobě detektivky, ale končí to nefalšovanou revolucí. Nejednoznačnost mnoha charakterů je velmi příznačná! Tam, kde mesiášským komplexem schvácená Melanie končí v první sérii, tam startuje šarmantní psychopat a egomaniak Wilford v té druhé, a tady už je vcelku jasné, kdo kope za jaký tým! Nutno také podotknout, že oba představitelé těchto charakterů s přehledem a minimálně o řád převyšují zbytek hereckého ansámblu. Uvidíme, co přinese třetí série. 1. série - 90%, 2. série - 70%. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

[1. série] Svět Snowpierceru je sám o sobě vskutku vděčný prostředek na rozebírání nezměrného množství zajímavých témat. Můžeme klidně řešit globální oteplování, resp. naopak mrznutí. Nabízí se problematika technologického projektu perpetuum mobile vlaku. Rozebrat vlak jako poslední archa lidstva. Anebo jít dál, směrem k třídním bojům, vládě a sociálním konfliktům. O to víc zamrzí, že tato adaptace od Netflixu se do všeho zakousne tak trochu vyjma onoho třídního boje a spíš si do toho musí přihodit koření dnešní doby: Rasové nuance, něco z LGBT též nesmí chybět a celkově kvůli tomu dojíždí nejen trochu vláček, ale hlavně celý scénář. Kvalita dílů je neuvěřitelně nevyrovnaná a značně kolísavá; jo, tunu odboček vytvořit? Rádi! Ale dotáhnout to? E-e. A vždycky dojde k tomu, že když se nějaká postava zavede a vyloží se její karty přesvědčení, tak málo logickým způsobem musí kiksnout, aby vznikla nová roznětka. Herecké výkony (vyjma řemeslně prohnané a zkušené Conelly) jsou nevýrazné a děj tak netáhnou postavy, ale cliffhangery. Ty ke konci sílí a přidávají na intenzitě, což mě rozhodně příjemně vnadilo, nebýt toho posledního, jehož podvodná (i když efektní) existence vznikla snad dřív, než 1. díl seriálu. Na jednorázovou zábavu Snowpiercer poslouží průměrně, ale nezbavím se pocitu, že potenciál (o tom bych mohl mluvit hodiny) byl mnohem, mnohem výš. Druhá sezóna má velkou šanci to naprosto zabít, ale naopak je zde i prostor se dosti poučit. 3* ()

Galerie (1 061)

Zajímavosti (18)

  • Na konci epizody hraje píseň „Last Mile Of The Way“ od Sister Rosetta Tharpe. (Duoscop)
  • V epizodě zazní píseň „Life On Mars?“ od Davida Bowieho a „Train For Tomorrow“ od The Electric Prunes. (Duoscop)
  • V epizodě zazní několik písní, které nazpívala Lena Hall (Audrey). (Duoscop)

Reklama

Reklama