Reklama

Reklama

Česko-německé století

(seriál)
Česko, 2018, 5x52 min

Režie:

Jiří Fiedor

Scénář:

Jiří Fiedor

Obsahy(1)

Sto let česko-německých vztahů v dokumentárním cyklu. Česko-německé století představuje jedinečnou sérii dokumentů mapujících vývoj vztahů Čechů a Němců na území Čech, Moravy a Slezska během posledních sta let. Cyklus se nesoustřeďuje pouze na dílčí události, ale vypráví příběh vzájemných vztahů a nahlíží jej jako komplexní celek v historickém kontextu. Autor kombinuje svědectví obyčejných lidí- pamětníků s názory historiků, se zobecňujícím komentářem a využívá při tom velké množství dosud neznámých filmových archivů a fotografií. Ojedinělý cyklus, který způsobem svého vyprávění připomíná filmovou kroniku a k prožívání jednotlivých etap česko-německých vztahů se vrací prostřednictvím vzpomínek jednotlivých protagonistů, se kterými v průběhu cyklu pomyslně postupuje v čase. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

PaulCZE 

všechny recenze uživatele

Němci jsou vygumovaný a po staletí zcela nepřátelský národ, tady se z nich dělají utlačovaní chudáci. Prý máme otevřít oči a zapomenout na to jaký to jsou hovada, hlavně pak máme zrušit Benešovi dekrety. ČS vláda zabraňovala Němcům stavět německé školy.. no tragédie. To, že Němci zabraňovali Čechům stavět školy v pohraničí za R-U tam není ani zmínka. Možná, kdyby se svých rodičů zeptali proč byli v SS místo toho nářku tak by udělali lépe. "Historik" z Hlučínka mele nemalé hovadiny. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Kvalitně zpracovaný, vyvážený dokument. Připomněla bych, že stejně jako Němci uvěřili Hitlerovi, uvěřili Češi Benešovi. A v kterémkoli z dalších dějinných okamžiků mohou uvěřit dalšímu lháři nebo ideologovi, který jejich hlasy – a také jejich nenávist – využije jen pro dosažení konkrétních cílů – ty tedy skutečně důsledně zpytujme. S menšími následky se to zatím děje i dnes každým dnem… ()

Reklama

Takaru 

všechny recenze uživatele

Děkuji, všem tvůrcům tohoto dokumentu, stejně tak všem pamětníkům z řad Čechů a Němců, kteří se s námi podělili o své vzpomínky na často tragické a nepochopitelné události spjaté s válečným obdobím a následným poválečným odsunem německého obyvatelstva. Každý podobný počin nám musí znovu a znovu připomínat, nad čím tak často a rádi přivíráme oči. Neexistuje nic jako spravedlivá odplata, pokud je tato odplata z velké části páchána na nevinných lidech, převážně ženách a dětech. Je mi smutno a považuji to za skrytou hrozbu, že i dnes existují lidé, kteří slepě obhajují a považují způsob odsunu německého obyvatelstva za spravedlivý. Pravda je ale prostá a děsivá. Nešlo o nic jiného, než o další prohloubení lidského utrpení apokalyptického rozměru, které přinesla druhá světová válka. ()

Zvahlav 

všechny recenze uživatele

Cenný příspěvek ke studii našich dějin v tématu, se kterým se naše společnost jako celek stále nedokázala vyrovnat (takže z toho vznikla částečná neuróza). Důkazem toho jsou i některé zdější fanatické a historicky mýtomanské komentáře. Dokument veskrze konvenční, ke kterému sice mám tři sta třicet tři připomínek, ale v hodnocení oceňuji i snahu tnout do palčivých, protože stále živých ran. Skalpelu je potřeba, když rána hnisá... ()

Honzeek95 

všechny recenze uživatele

Myslím, že jsme si s Němci fifty-fifty. My jsme jim konfiskovali domy, oni nám nezaplatili reparace za druhou světovou válku. Nemáme si s nimi co vyčítat a opravdu je čas na usmíření. Sudetští Němci s námi mohli žít v klidu a míru, ale rozhodli se připojit k Hitlerovi, chtěli patřit k "Velké Říši". Paradoxně po válce jim to bylo prostřednictvím vyhnanství umožněno, přestože ta Říše už nebyla tak velká, jak by si bývali přáli. Ovšem Němci se z historie nepoučili a vytvářejí si ze své země dlouhodobě neživotaschopnou multikulti utopii, jakou byla i První republika. Aby se tam náhodou v budoucnosti neopakovalo to samé, co v poválečném Československu... Dokument ujde, ale šlo z něj vytěžit víc, zejména mohlo být zpovídáno více lidí. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama