Reklama

Reklama

Thomas Crown je milionář, který na to, aby ve svém životě zahnal nudu, krade a před ničím se nezastaví. Vzrušení do zkornatěných tepen nelítostného finančního magnáta nedokáží vlít ani milionářské zábavy jako golf, či plachtění po oceánu. Jeho slabostí je však umění, především impresionističtí malíři a ženy. Ještě více než umění však miluje hry a proto, když se na scéně objeví půvabná a chladnokrevně cílevědomá vyšetřovatelka pojišťovny Catherine Banningová, která podezřívá Crowna z krádeže Monetova obrazu z Newyorského muzea, Crown zvětří šanci a tato krasavice se konečně stává solidním soupeřem jeho intelektu. A tak oba hrdinové začnou hrát hru a prohrává ten, který poruší její pravidla... (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (15)

  • Natáčení probíhalo v New Yorku a Francii. (Terva)
  • Filmový Thomas Crown byl v reálnem životě belgický aristokrat Thomas Van Der Heijden, jehož vášní bylo loupení vzácných uměleckých děl. Nejvíce se proslavil krádeží sedmi obrazů Pierra-Augusta Renoira v roce 1961. (Olík)
  • Ve filmu je v čase 1:24:46 ve scéně, kdy jede Catherine Banning (Rene Russo) taxíkem k muzeu, na ulici v záběru možné vidět česká vlajka. (rey17)
  • Faye Dunaway hrála v originále hlavní ženskou roli, zde si zahrála psychiatričku Thomase Crowna. Role byla vytvořena přímo pro ni, v původním filmu se nevyskytuje. (Reiniš)
  • Divoká erotická scéna byla ve skutečnosti natočena bez účasti hlavních dvou aktérů. Za Pierce Brosnana zaskočil model Jonathon Prandi za Rene Russo kaskadérka Cheryl Wheeler Duncan. (Reiniš)
  • Monetův obraz, který je ve filmu ukraden, se jmenuje "San Giorgio Maggiore at Dusk" a samozřejmě se jedná o reprodukci. Originál se dokonce ani nenachází na území Spojených států, ale visí v muzeu v Tokiu. (StarsFan)
  • Když Thomas Crown podepisuje smlouvu, dá se podle pohybu pera poznat, že píše "Pierce" a ne "Thomas". (StarsFan)
  • Původně měl film ukázat, jak Thomas Crown během loupeže přeloží Monetův obraz, aby se mu vešel do kufříku. Nicméně režisér McTiernan později usoudil, že by divákům mohlo vadit, kdyby Crowna viděli, jak plátno ničí. Scénu tedy následně nechal sestříhat tak, aby v ní bylo vidět jen, jak Crown vkládá obraz do kufříku. Myslel si, že si většina lidí stejně nevšimne, že má kufřík jen poloviční velikost vůči obrazu. (StarsFan)
  • V závěrečné scéně se v muzeu kvůli zmatení policistů prochází řada mužů v saku s kufříky a buřinkami. Podobný nápad už diváci mohli o deset let dřív vidět v Loupeži, jiném filmu s Brosnanem v hlavní roli, kde se během závěrečné loupeže na dostizích objevila řada mužů v havajských košilích. (StarsFan)
  • Ve scéně s havárií lodě veškeré kaskadérské kousky natočil Pierce Brosnan osobně. (StarsFan)

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Jodie Foster se vydá na loupež Mona Lisy

Jodie Foster se vydá na loupež Mona Lisy

30.01.2020

Režisérka a herečka Jodie Foster (Pan Bobr, Hra peněz) si vybrala svůj příští projekt. Čerstvě se upsala adaptaci knihy The Day They Stole the Mona Lisa, která vypráví o proslulé loupeži, která… (více)

Aféra Warner Bros.

Aféra Warner Bros.

29.01.2007

V počátku minulého týdne byly zveřejněny oscarové nominace a už se všude možně spekuluje o potenciálních vítězích v těch hlavních kategoriích (film, režie, scénář, herec a herečka v hlavní roli).… (více)

Pod křídly lva

Pod křídly lva

17.11.2006

Harry Sloan, výkonný ředitel Metro-Goldwyn-Mayer, prozradil, v jakém stádiu se nachází čtveřice očekávaných projektů vycházející pod hlavičkou jeho studia. Jak uvidíte, i následující rok se ponese ve… (více)

Reklama

Reklama