Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský divadelní režisér Sam Mendes (nar. 1965) se doma i v zahraničí prosadil řadou pozoruhodných jevištních inscenací, mj. slavného muzikálu Kabaret nebo Schnitzlerova Reje (pod názvem Modrý pokoj), a bylo jen otázkou času, kdy si jeho talentu všimnou v Hollywoodu. V roce 1999 mu byl nabídnut scénář Alana Balla Americká krása a Mendes výzvu přijal, určitě i proto, že mu společnost DreamWorks zaručila značnou tvůrčí svobodu. Výsledek předčil veškerá očekávání. Americká krása se stala filmem roku s pěti Oscary na svém kontě (nejlepší film, režie, původní scénář, herecký výkon v hlavní roli – K. Spacey, kamera) a celou řadou dalších prestižních ocenění. Mendesova nečekaně hluboká a působivá sonda pod nablýskaný povrch spokojeného předměstského života si navíc získala i přízeň diváků... Hrdinou filmu je dvaačtyřicetiletý Lester Burnham (Kevin Spacey), který se v náhlém hnutí mysli rozhodne opustit teplé, ale nudné místo redaktora v místním inzertním časopise a dělat jen to, co ho baví. Jeho manželka Carolyn (Annette Beningová), která se snaží udělat kariéru jako realitní agentka, ho už dávno považuje za odepsaného a obdivem k němu neplane ani jeho zasmušilá pubertální dcera Jane (Thora Birchová). Lesterovo okouzlení dceřinou vyzývavou kamarádkou Angelou (Mena Suvariová) a příjezd nových sousedů, zakomplexovaného plukovníka Fittse (Chris Cooper), jeho vyhaslé ženy (Allison Janneyová) a podnikavého syna Rickyho (Wes Bentley), dávají do pohybu sled událostí, směřujících k neodvratnému konci... Mendesovi se podařilo dát Ballovu propracovanému scénáři svébytný filmový tvar (za mimořádné pomoci kameramanského veterána Conrada L. Halla), jehož jednotlivé složky jsou ve vzácném souladu. Mimořádné herecké výkony všech představitelů jen umocňují výsledný dojem. Americká krása je nemilosrdně ironickým portrétem americké posedlosti úspěchem, která, pokud propukne naplno, dokáže zničit všechno lidské, co v člověku je. Není divu, že po úspěchu jeho debutu byla i další Mendesova díla očekávána s nevšedním zájmem. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Kincl

Kincl (hodnocení, recenze)

Krásný a povedený film, jen škoda že hned na začátku řeknou jak to skutečně dopadne :)

kosino94

kosino94 (hodnocení, recenze)

Braveheart

Měl tam fotku se svým přítelem, s nímž společně zažili válku ve Vietnamu a který tam zahynul.. Je to tak ve scénáři k dané scéně.

Miller

Miller (hodnocení, recenze)

"Je těžký, se zlobit se, když je na světě tolik krásy. Někdy mám pocit, že ji vidím všechnu najednou, a je toho příliš, a mé srdce se plní jako balonek, co za chviku praskne. A pak si uvědomím, že musím zvolnit, a přestat se snažit to všechno zachytit. A to všechno mnou proplouvá jako déšť, a já cítím jen vděčnost, za každický moment, svého pitomého, hloupého života. Asi ani nemáte ponětí, o čem to mluvím, ale nebojte se, jednou, to pochopíte."

DaleCoper

DaleCoper (hodnocení, recenze)

Hodně přecenovaný film navíc s dost pochybným morálním poselstvím. Jednotlivé postavy jsou dost schematické na ose dobro vs zlo. Na jedné straně homofobní nebo konzumní fašouni na druhé pohodový volnomyšlenkáří v tradic 60s. Realita je ale mnohem složitější.

Braveheart

Braveheart (hodnocení, recenze)

SPOILER Proč si myslíte, že se fotřík-voják tak strašně moc nasral, když zjistil, že mu synátor vlezl do té skříňky s nacistickýma suvenýrama? Já si zcela vážně myslím, že tam někde měl schované nějaké gay porno materiály, protože takové záchvaty vzteku dostával jen tehdy, když se nějakým způsobem jednalo o gaye.

na příspěvěk reagoval Jakkob, kosino94

Monoxid

Monoxid (hodnocení, recenze)

Allien.9

SPOILER - IMO chtěl prostě „napravit“ to, že informace o jeho orientaci unikla. To ostatní mu mohlo taky běhat hlavou, ale nejspíš to není nejdůležitější a samo o sobě ani důvod k vraždě. #1: Nikdo se „to“ nesmí dozvědět!

na příspěvěk reagoval Allien.9

fefee

fefee (hodnocení, recenze)

Allien.9

Tiež si myslím, z každého niečo ale aj napriek všetkému nie je celkom jasné prečo ho zastrelil, aspoň ja na to nemám definitívnu odpoveď!

Mistickzz

Mistickzz (hodnocení, recenze)

Allien.9

Na toje dosť ťažké odpovedať, podla mňa zo všetkého trochu a tak to s ním zamávalo, že to proste neustál. Počas celého filmu môžme sledovať, že je labilná osobnosť zo sklonmi k agresivite už aj pri malých podnetoch. 

Allien.9

Allien.9 (hodnocení, recenze)

Mistickzz

Přehnaná nenávist k homosexuálům pramenila z toho, že někde uvnitř cítil totéž a pohrdal sebou. K tomu jsem se dostala taky. A dál? Zjistil, že se jeho syn "spustil" se sousedem, vyhnal ho a vzápětí šel za Lesterem sám? Dobře, dejme tomu, že už byl natolik zlomenej (syn, manželka, on sám), že neměl chuť dál bojovat proti sobě samému - viz. polibek. Pak mu ale dal Lester najevo, že je na špatný adrese, tak proč udělal, co udělal? Protože Lester "zavinil", že vyhnal syna? Protože Lester "zavinil", že ze sebe vypustil to, čím opovrhoval? Protože teď Lester "věděl", že je gay? Od všeho něco? Nebo prostě jeho mozek nepřijmul fakt, že by se mohl v Lesterovi mýlit a nezvládl stav, kdy by Lester odmítnul otce, zatímco jeho syna by vesele využíval? (PRO TY, KDO NEVIDĚLI, SPOILERY)

na příspěvěk reagoval Mistickzz, fefee, Monoxid

KevSpa

KevSpa (hodnocení, recenze)

Šlo o typické potlačování sexuální orientace, které vedlo k nešťastnému životu jeho i rodiny. Oblíbené to téma scenáristy Alana Balla. :-)

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Allien.9

Rozumím.. =] No, pokud jde o mě, tak já to chápu tak, že otec Rickyho byl homosexuál (ač jimi sám pohrdal) a z těch několika řekněme špatně pochopených podnětů (videonahrávka, běh Lestera s těmi homosexuály, dialog v garáži) se domníval, že i Lester je homosexuál, který to v sobě tak jako on skrýval. Proto ten polibek...

na příspěvěk reagoval Mistickzz

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Allien.9

Tam je to snad poměrně jasné, ne.. ? =] Resp. jak říká kolegyně KevSpa - jak jsi to pochopila ty, popř. co na něm nechápeš.. ?

na příspěvěk reagoval Allien.9

BoncheR

BoncheR (hodnocení, recenze)

sankacoffee: možno... zrejme som nemal náladu zrovna vtedy :/ skúsim znova, snáď zmením názor. zatiaľ sa mi to vždy stalo že keď som film pozeral druhy krat  tak sa mi zmenil názor.. k lepšiemu

sankacoffee

sankacoffee (hodnocení, recenze)

BoncheR: Nemělo hlavu ani patu???? Chápu že ne pro Frenštáta, ale jinak to nemůže nechápat jen hodně povrchní člověk.

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Má zřejmě nejnovější srdeční záležitost, co se filmové tvorby týče.. ! Prostě dokonalost ve všech ohledech, smekám před tvůrci.. !

Ravi

Ravi (hodnocení, recenze)

To máte jedno, nejsme všichni ze stejného těsta. U mě super film.

Abes

Abes (hodnocení, recenze)

BoncheR: Nemělo hlavu ani patu, proč? Příběh to má, zorientovat se v něm taky dalo, silná pointa.

Související novinky

Sam Mendes jde do války

Sam Mendes jde do války

20.06.2018

Oscarový režisér Americké krásy a dvou posledních bondovských filmů Sam Mendes si vybral svůj další projekt. Napíše a natočí válečné drama 1917, na kterém se bude produkčně podílet i Steven Spielberg… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

09.11.2009

Filmový kanál HBO Vás srdečně zve na krvavý maratón do Bia Oko v Praze. V sobotu 14. listopadu od 18. hodin se na seriálové fanoušky chystá maratonová projekce seriálu True Blood - Pravá krev.… (více)

Reklama

Reklama