Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský divadelní režisér Sam Mendes (nar. 1965) se doma i v zahraničí prosadil řadou pozoruhodných jevištních inscenací, mj. slavného muzikálu Kabaret nebo Schnitzlerova Reje (pod názvem Modrý pokoj), a bylo jen otázkou času, kdy si jeho talentu všimnou v Hollywoodu. V roce 1999 mu byl nabídnut scénář Alana Balla Americká krása a Mendes výzvu přijal, určitě i proto, že mu společnost DreamWorks zaručila značnou tvůrčí svobodu. Výsledek předčil veškerá očekávání. Americká krása se stala filmem roku s pěti Oscary na svém kontě (nejlepší film, režie, původní scénář, herecký výkon v hlavní roli – K. Spacey, kamera) a celou řadou dalších prestižních ocenění. Mendesova nečekaně hluboká a působivá sonda pod nablýskaný povrch spokojeného předměstského života si navíc získala i přízeň diváků... Hrdinou filmu je dvaačtyřicetiletý Lester Burnham (Kevin Spacey), který se v náhlém hnutí mysli rozhodne opustit teplé, ale nudné místo redaktora v místním inzertním časopise a dělat jen to, co ho baví. Jeho manželka Carolyn (Annette Beningová), která se snaží udělat kariéru jako realitní agentka, ho už dávno považuje za odepsaného a obdivem k němu neplane ani jeho zasmušilá pubertální dcera Jane (Thora Birchová). Lesterovo okouzlení dceřinou vyzývavou kamarádkou Angelou (Mena Suvariová) a příjezd nových sousedů, zakomplexovaného plukovníka Fittse (Chris Cooper), jeho vyhaslé ženy (Allison Janneyová) a podnikavého syna Rickyho (Wes Bentley), dávají do pohybu sled událostí, směřujících k neodvratnému konci... Mendesovi se podařilo dát Ballovu propracovanému scénáři svébytný filmový tvar (za mimořádné pomoci kameramanského veterána Conrada L. Halla), jehož jednotlivé složky jsou ve vzácném souladu. Mimořádné herecké výkony všech představitelů jen umocňují výsledný dojem. Americká krása je nemilosrdně ironickým portrétem americké posedlosti úspěchem, která, pokud propukne naplno, dokáže zničit všechno lidské, co v člověku je. Není divu, že po úspěchu jeho debutu byla i další Mendesova díla očekávána s nevšedním zájmem. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Artigas

Artigas (hodnocení, recenze)

Kevin Spacey je v tomhle filmu prostě famózní. Mám ho zafixovaného hlavně z K-Packu, ale tohle je stejně dobré.

jprmusic

jprmusic (hodnocení, recenze)

Omlouvám se všem , kteří dávali 4 nebo 5 * , ale mám otázku : co se Vám proboha na těch pošahanejch američanech jako evropanům tak líbí ? Vždyť ten film je pro normálního obyvatele starého kontinentu absolutně nerealistický. Pravdou je , že Kevin Spacey je na Oscara skoro vždycky , ale jeho fascinaci pubertální blondýnkou jsem mu prostě tentokrát nevěřil. Sorry Kevine.

Amarcord_1

Amarcord_1 (hodnocení, recenze)

Hyena_15: Uz dlouho jsem nevidel v diskusi takovejhle drsnackej spoiler :o) Koukni se na to jeste jednou. Ma interpretace: Militantni a xenofobni Cooper homosexualy nenavidel a to, co videl z okna v kombinaci s rozhovorem se synem ("whoat did he make you do?" atd.) ho dovedlo patrne k presvedceni, ze se jeho syn diky Spaceymu stava / stal / stane jednim z nich. To ho trochu rozhodilo a tak se sel uklidnit prochazkou v desti ;o)

Hyena_15

Hyena_15 (hodnocení, recenze)

ani dodnes som presne nepochopil na sto percent .preco chris cooper zastreli kevina spaceyho.. cooper bol v skutocnosti gay ? chcel aby to ostalo tajomstvo ?

fefee

fefee (hodnocení, recenze)

Je to klenot Filmového umenia, a bez debaty patrí do top 100 naj. filmov sveta...

martas11

martas11 (hodnocení, recenze)

Tento film se nemusí stydět za to, že je ve společnosti filmů jako je Kmotr, Forrest Gump, Vykoupení z věznice Shawshank, Sedm, Pianista, Želary, atd.., které jsou v mé TOP 10. I když tyto filmy pojednávají o něčem jiném, přesto mají něco společného: filmovou krásu.

Susinnon

Susinnon (hodnocení, recenze)

ten film nie je zlý, ale ja osobne za výnimočné považujem iné, veď to je normálne... :) ale uznaj, nebudem brať názor niekoho, kto mi povie, že Remarque je bítnik a Walk to Remember natočil Aronofsky

fedoo

fedoo (hodnocení, recenze)

Tak prepáč, že som to pred tým napísal tak surovo :-), ale srašne často vidím hocikde napísané slovo pseudointelektuál a nejak ma to uráža :). A ešte dodám, že Americkú krásu som videl absolútne neskazený a úplne ma to zasiahlo po prvom pozretí, čo znači o kvalite toho filmu (aspoň pre mňa).

Susinnon

Susinnon (hodnocení, recenze)

nie... ja to rešpektujem... mne sa ten film nepáči, to je jedna vec...ale tak nejaký odpor som k nemu získala už len preto, že tí najväčší tupci, ktorých poznám, sa vždy oháňali týmto filmom, lebo sa niekde dozvedeli, že je dobrý...ale vysvetliť to nejako nedokážu... proste to vravia len preto, lebo to tak je všeobecne známe... a myslia si , že týmto budú braní za intelektuálov...

fedoo

fedoo (hodnocení, recenze)

Definuj pseudointelektuál. Ja si skôr myslím, že ľudia, ktorí nedokážu prijať názor iných a nepochopia, že sa iným môže páčiť to, čo jemu nie, sa oháňajú práve týmto termínom. :-)

Susinnon

Susinnon (hodnocení, recenze)

ja neviem, nepovažujem ho za zlý film... ale akúsi averziu mám voči nemu, všetci pseudointelektuáli sa ním oháňajú... asi tým to bude

fedoo

fedoo (hodnocení, recenze)

BlechaLuk: Každé tvoje slovo sedí presne na mňa. Americká krása má v sebe neuveriteľnú atmosféru, ktorá sa dá samozrejme odôvodniť (hudba, prostredie, herci, téma...), ale aj tak je filmov podobných Americkej krásy málo.

BlechaLuk

BlechaLuk (hodnocení, recenze)

Jeden z mých top 10 filmů. Spacey naprosto vynikající. Americkou krásu jsem viděl snad už 10x a vždy když ji sleduji, mám v sobě zvláštní pocit. Z toho filmu vyzařuje něco co žádný jiný film nemá. Obsahuje tolik citlivých scén a tolik krásy, která mě dokáže až dojmout...

Hyena_15

Hyena_15 (hodnocení, recenze)

zivot obycajnich ludi - a preda neobycajnich.. mna to ocarilo a inspirovalo

elle.V

elle.V (hodnocení, recenze)

muj nejfavorite film..uzasne herecke vykony, hudba, pribeh....davam 10/5

fefee

fefee (hodnocení, recenze)

to fedoo: Mne sa najviac páčila Anette Bening :-) Ale v konečnom dôsledku je to aj tak jedno pretože se mi najviac páčil K.Spacey, geniálne to zahral... a vôbec geniálny film. U mňa patrí jednoznačne k Top 10 filmov... *****

D3sert

D3sert (hodnocení, recenze)

Jeden z mých nej filmů fakt třída, Kevin Spacey boduje a hudba je výborná! Jasnejch 5*.

Amarcord_1

Amarcord_1 (hodnocení, recenze)

feddo: Bylo by moudrejsi uvest, podle ceho (a mozna i proc) je srovnavate. Podle toho, jakou roli hraji (Suvari ma byt umela a obycejna), jak to hraji (mne prisly obe ve svych rolich presvedcive), nebo jak vypadaji (ciste osobni zalezitost)? Jo... a najdete mi schvalne nekoho, kdo uprednostnuje umelost pred prirozenosti, zeptate-li se takto neobratne ;o) Nebo ze by jedna byla umele prirozena, a druha prirozene umela? Ze by to nebylo tak jednoduche? Hm? :o)))

Tom Riddle

Tom Riddle (hodnocení, recenze)

fedoo: to určitě jediný nejste, ale s tím, že Mena Suvari je umělá, opravdu nesouhlasím...

Související novinky

Sam Mendes jde do války

Sam Mendes jde do války

20.06.2018

Oscarový režisér Americké krásy a dvou posledních bondovských filmů Sam Mendes si vybral svůj další projekt. Napíše a natočí válečné drama 1917, na kterém se bude produkčně podílet i Steven Spielberg… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

09.11.2009

Filmový kanál HBO Vás srdečně zve na krvavý maratón do Bia Oko v Praze. V sobotu 14. listopadu od 18. hodin se na seriálové fanoušky chystá maratonová projekce seriálu True Blood - Pravá krev.… (více)

Reklama

Reklama