Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský divadelní režisér Sam Mendes (nar. 1965) se doma i v zahraničí prosadil řadou pozoruhodných jevištních inscenací, mj. slavného muzikálu Kabaret nebo Schnitzlerova Reje (pod názvem Modrý pokoj), a bylo jen otázkou času, kdy si jeho talentu všimnou v Hollywoodu. V roce 1999 mu byl nabídnut scénář Alana Balla Americká krása a Mendes výzvu přijal, určitě i proto, že mu společnost DreamWorks zaručila značnou tvůrčí svobodu. Výsledek předčil veškerá očekávání. Americká krása se stala filmem roku s pěti Oscary na svém kontě (nejlepší film, režie, původní scénář, herecký výkon v hlavní roli – K. Spacey, kamera) a celou řadou dalších prestižních ocenění. Mendesova nečekaně hluboká a působivá sonda pod nablýskaný povrch spokojeného předměstského života si navíc získala i přízeň diváků... Hrdinou filmu je dvaačtyřicetiletý Lester Burnham (Kevin Spacey), který se v náhlém hnutí mysli rozhodne opustit teplé, ale nudné místo redaktora v místním inzertním časopise a dělat jen to, co ho baví. Jeho manželka Carolyn (Annette Beningová), která se snaží udělat kariéru jako realitní agentka, ho už dávno považuje za odepsaného a obdivem k němu neplane ani jeho zasmušilá pubertální dcera Jane (Thora Birchová). Lesterovo okouzlení dceřinou vyzývavou kamarádkou Angelou (Mena Suvariová) a příjezd nových sousedů, zakomplexovaného plukovníka Fittse (Chris Cooper), jeho vyhaslé ženy (Allison Janneyová) a podnikavého syna Rickyho (Wes Bentley), dávají do pohybu sled událostí, směřujících k neodvratnému konci... Mendesovi se podařilo dát Ballovu propracovanému scénáři svébytný filmový tvar (za mimořádné pomoci kameramanského veterána Conrada L. Halla), jehož jednotlivé složky jsou ve vzácném souladu. Mimořádné herecké výkony všech představitelů jen umocňují výsledný dojem. Americká krása je nemilosrdně ironickým portrétem americké posedlosti úspěchem, která, pokud propukne naplno, dokáže zničit všechno lidské, co v člověku je. Není divu, že po úspěchu jeho debutu byla i další Mendesova díla očekávána s nevšedním zájmem. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 660)

golfista 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitní film, asi oprávněně Oscar, ale já osobně bych mu hlas nedal. Působilo to tak rádoby reálně, až to vyznělo z mého pohledu naprosto nereálně. Ovšem Kevin Spacey by hlas samozřejmě dostal :-) ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Je jedno, jestli je spouštěcím motorem k tomu, aby si člověk řekl "dost", Mena Suvari nebo jiný stimulant. Jde spíš o to, aby to stihl ještě v tomhle životě a pochopil, že slova jako "musím" a "má se" jsou jenom berličky, o které se opíráme, abychom se z pocitu, že si o všem můžeme rozhodnout sami a nemusíme vůbec nic, co nechceme, nezbláznili a že cesta nemusí být prostředkem, jak dojít k cíli, ale cílem samým, i kdyby to mělo trvat jen jeden rok. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Brilantní satira, herecký koncert Kevina Spaceyho. Zkrátka jeden z nejlepších filmů všech dob. A film, který zásadním způsobem ovlivnil můj život. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Pokaždé, když ten film vidím, připadá mi slabší... klouže po povrchu a hraje na efekt, ačkoliv se snaží vzbuzovat dojem, že vypráví o skutečných lidech, jsou jeho hrdinové spíš na jedno místo nahrnuté šablony (feťák, rebel, pozér, hysterická žena s krizí středního věku, chlap, co chytá druhou mízu) bez skutečných charakterů. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 5 : Nejlepší film, Režie, Kamera, Herec HR - Kevin Spacey, Scénář + 3 nominace: Herečka HR - Annette Bening, Střih, Hudba ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Film, který rozbrečel Stevena Spielberga. Mendesova jistá invenční režie, chytrý scenář nemilosrdně tepající do pokrytecké morálky a pokřivených rodinných vztahů průměrné americké rodiny a fenomenální herecké výkony, včetně vedlejších rolí (vynikající CHris Cooper!!) udělaly z tohoto nenápadného filmu zaslouženě filmovou událost roku. Emocionální konec pak jen podtrhuje mimořádný a hluboký zážitek. Když jsme s kamarádem odcházeli z kina domů, skoro jsme nepromluvili ani slovo, jak nás to hluboce vzalo. MUST SEE! ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Dokonalý snímek s výborným Kevinem Spaceym (ostatně herecké výkony všech představitelů jsou na vysoké úrovni), který nahlíží do zdánlivě šťastné společnosti a rozebírá vztahy mezi nimi. Specifická lehkost, ve které se film celou dobu nese, společně s cynismem a sarkasmem ("I need a father who's a role model, not some horny geek-boy who's gonna spray his shorts whenever I bring a girlfriend home from school.") jednotlivých postav tvoří z tohoto snímku výborné psychologické drama. Hudební složka od Thomase Newmana skvěle sedne a exceluje především v samotném závěru filmu, který je kapitola sama pro sebe. Až v něm divák zjistí, že vše není předem předurčené a každá postava má i svou temnou stránku osobnosti. I přesto, že je American Beauty drama, opak je pravdou a ve výsledku působí pozitivním dojmem, který se zapsal do podvědomí nejednoho z nás, a za to mu ze srdce děkuji. (10/10) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Oscarová žeň, kterou sklidil Mendesův film, byla naprosto zasloužená, a kdybych bláznivě nezbožňoval Hilary Swankovou, dal bych Oscara Anette Benning. Nezapomenutelné... that's....what....I....think. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Fight Club pro diváky o generaci starší. Černá komedie o životní deziluzi někdejších hipíků, s postavami, které jsou sice výstřední, ale ne tolik, abyste je přestali mít rádi (a pořád je lze považovat za docela normální ve srovnání s konzervativním magorem, kterého hraje Chris Cooper). Takže ve výsledku navzdory depresivnímu tématu nejste znechuceni a nemáte z toho všeho blbý pocit, ale naopak věříte, že jste viděli něco obohacujícího, co vám dodalo trochu chuti do života, což mi osobně přijde v rozporu s tím, o čem celý film (a zejména Spaceyho postava) je. Kromě hlavního hrdiny jsou postavy dost ploché a docela mě mrzelo, že film není víc o Lesterovi a méně o lidech okolo něj, pro které režisér a scenárista zjevně neměli zdaleka tolik pochopení. Natočené je to sice znamenitě, ale stejně bych raději viděl zpracování téhož námětu Toddem Solondzem. 75% Zajímavé komentáře: kleopatra, Eodeon, gudaulin, TotalFilm ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jedinečný snímek. Vztahy lidí, zajímavá filozofie a přehektizovaná společnost posedlá (leckdy) naprostými nesmysly, nevšímající si důležitých maličkostí ve svém životě. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Úžasné. American Beauty, aneb jak střídat tragiku s komikou co půl minuty. Fenomenální herecké výkony doplňují geniální scénář a vytváří tak jeden z nejhezčích, nejvtipnějších, nejsmutnějších a (v podstatě) nejpravdivějších filmů, co jsem kdy viděl. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Společně s Klubem rváčů můj nejosobnější film. Zatímco ten první tepe hlavně co do podnětnosti myšlenek, Americká krása boduje v emocích. Když jsem ji viděl poprvé v prváku na střední, rozložila mě na několik týdnů a dokázala to při každé další projekci. Dneska už na mě působí trochu jinak, neútočí na základní pocity až přehnané sounáležitosti s hrdiny (což se možná ve čtyřiceti změní), ale jako dokonalý portrét lidí, kteří se rozhodli vzepřít konvencím, mě baví stále a emoce ve mně dmýchá pořád naplno. Vyzdvihovat dávno omleté (Spacey, Conrad L. Hall, Mendes) nemá smysl, snad jen doplním opomíjené (Cooper, parádní hra se světlem v noci) a dodám, že tohle je jeden z těch absolutních ‚top filmů‘ mého života. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kevin Spacey je excelentní herec a v tomhle filmu to znovu dokazuje. Celkově ale Americké kráse k dokonalosti malý stupínek chybí. Je to ale opravdu jen pár drobností, co bych tomuto filmu vytknul, ani to nestojí za zmínku. Za zmínku ale stojí okouzlující Mena Suvari, která v Prci, prci, prcičky zdaleka nepůsobí tak sex-appeálně, jako zde. Ona a Spacey dělají asi 1/2 tohoto snímku. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Americká krása je neuvěřitelně filozofický film hlavně díky hlavní postavě Kevina Spaceye. Tomu se rozpadá manželství a k tomu se zamiluje do kámošky svojí dcery, kterou původně měla hrát Kirsten Dunst. Má to zapeklité, ale když vidím v čem žije ani se mu nedivím. Jeho role se Kevin zhostil naprosto skvěle a je vidět, že do filmu dává všechno a že právě on je ta hlavní hvězda filmu i když kolem něj je početný zástup neméně zajímavých herců a hereček, kteří v jeho životě také nemálo zasáhnou. Na úkor příběhu, který je nabyt zvraty od začátku do konce a hlavně díky muzice, která je překvapivě jednoduchá, ale notně působivá, jsem se prostě musel skvěle bavil. Jediné co bych mohl vytknout tak přílišnou překombinovanost děje. Ale co, je to debut režiséra, který má hvězdnou kariéru zajištěnou a právě tento film ho nakopl do pověstných výšin. Co k tomu dodat? Snad jen to, že pokaždé, když tento film vidím, mám z něj neuvěřitelnou radost, z oné atmosféry, která Vám vnutí sledovat scénu, kde si vítr hraje s plastovým pytlíkem a jinak neuvěřitelně nudná scéná, zde na Vás stejně jako na mě absolutně nechápavě zapůsobí. Za to také může excelentní muzika v podání skladatele Thomase Newmana (Zelená míle, Road to Perdition), ale taky fakt, že režisér to s kamerou a lidmi kolem ní opravdu umí. --- Začínám mí pocit, že narůstá propast mezi tebou a Jane. - Nenávidí mě. - Je jenom tvrdohlavá. - Tebe nenávidí taky. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Mendes natočil úchvatnou satiru na Americký sen. Klidný život navenek, uvnitř zloba. Lidské předsudky a diskriminace. Ukázka úpadku rodinného života. Otec milující svého syna, ale schopen na něj zapomenout kvůli jeho "homosexualitě". Otec, který radši než manželku má myšlenku na mladou kamarádku své dcery. Manželka, která se snaží urovnat vše mezi manželem a dcerou a ještě více to zhoršuje. Voayer s kamerou, který je uchvácen pohledem na listí ve větru, na umírající lidi a marihuanou. Dívka, která se snaží být středem pozornosti za každou cenu i cenu lhaní. Snaží se být Ta co všechno zkusila a může o tom říkat kamarádkám. Všechno se dá vidět v normálním životě. Proto je tento film tak realistický a působivý. Životní role Kevina Spaceyho. Naprosto dokonale napsané a zahrané. Ozvučené na jedničku. Mendes se tímto stává věčný .... ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Film mého srdce. Negativa: žádná Pozitiva: úžasný scénář, přesná hudba i režie a samozřejmě výborní herci: hlavně Spacey můj oblíbenec, ale Beningová (měla dostat Oscara) a Birchová s Bentleyem. A mistrovský závěr - který kupodivu na mě díky komentáři působí spíše uklidňujícím dojmem než depresivním. I ten tančící pytlík mi opravdu přišel poetický. Jeden z nejzaslouženějších Oscarů za nejlepší film. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Přelomový film v dějinách hollywoodské kinematografie. Sam Mendes přesně postihl a popsal fenomén rozpadajícího se narůžovo uměle nalakovaného amerického snu a obsahově vyprázdněného konzumního života spojeného s krizí středního věku a příslušností ke střední třídě, jako to udělal před lety třeba i Elia Kazan ve své Tiché dohodě v roce 1969. Pak ovšem skončila éra květinových dětí a myšlenkové svobody a hollywoodské filmy si za svá ústřední témata vybíraly úplně jiné věci a tenhle životní pocit se odsunul kamsi do kolektivního podvědomí (a do světa filmu nezávislého). Uplynulo však 30 let a Amerika je znovu tam, kde kdysi bývala - na scestí maximálního blahobytu a absurdnosti takového života. Doba se otočila ve spirále času a nutně musel přijít nový Kazan. Bravurní režie původně divadelního režiséra (lokální obdobou je náš Vladimír Morávek a jeho vynikající filmový debut...), geniální herecké výkony (Kevin Spacey si touto rolí zajistil místo v herecké síni slávy), úžasná minimalistická hudba Thomase Newmana, obrovská koncentrace podstatných filmových momentů (zvláště poletující mikrotenový pytlík je nezapomenutelný a signifikantní...) a téma, které naplnilo nejednu sociologickou studii... Americká krása, při odhalování jejíž podstaty mrazí... Podobné filmy: Tichá dohoda, Pan Rosnička, Elementární částice, Ledová bouře, Generace X, Volání o pomoc ()

Související novinky

Sam Mendes jde do války

Sam Mendes jde do války

20.06.2018

Oscarový režisér Americké krásy a dvou posledních bondovských filmů Sam Mendes si vybral svůj další projekt. Napíše a natočí válečné drama 1917, na kterém se bude produkčně podílet i Steven Spielberg… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

09.11.2009

Filmový kanál HBO Vás srdečně zve na krvavý maratón do Bia Oko v Praze. V sobotu 14. listopadu od 18. hodin se na seriálové fanoušky chystá maratonová projekce seriálu True Blood - Pravá krev.… (více)

Reklama

Reklama