Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský divadelní režisér Sam Mendes (nar. 1965) se doma i v zahraničí prosadil řadou pozoruhodných jevištních inscenací, mj. slavného muzikálu Kabaret nebo Schnitzlerova Reje (pod názvem Modrý pokoj), a bylo jen otázkou času, kdy si jeho talentu všimnou v Hollywoodu. V roce 1999 mu byl nabídnut scénář Alana Balla Americká krása a Mendes výzvu přijal, určitě i proto, že mu společnost DreamWorks zaručila značnou tvůrčí svobodu. Výsledek předčil veškerá očekávání. Americká krása se stala filmem roku s pěti Oscary na svém kontě (nejlepší film, režie, původní scénář, herecký výkon v hlavní roli – K. Spacey, kamera) a celou řadou dalších prestižních ocenění. Mendesova nečekaně hluboká a působivá sonda pod nablýskaný povrch spokojeného předměstského života si navíc získala i přízeň diváků... Hrdinou filmu je dvaačtyřicetiletý Lester Burnham (Kevin Spacey), který se v náhlém hnutí mysli rozhodne opustit teplé, ale nudné místo redaktora v místním inzertním časopise a dělat jen to, co ho baví. Jeho manželka Carolyn (Annette Beningová), která se snaží udělat kariéru jako realitní agentka, ho už dávno považuje za odepsaného a obdivem k němu neplane ani jeho zasmušilá pubertální dcera Jane (Thora Birchová). Lesterovo okouzlení dceřinou vyzývavou kamarádkou Angelou (Mena Suvariová) a příjezd nových sousedů, zakomplexovaného plukovníka Fittse (Chris Cooper), jeho vyhaslé ženy (Allison Janneyová) a podnikavého syna Rickyho (Wes Bentley), dávají do pohybu sled událostí, směřujících k neodvratnému konci... Mendesovi se podařilo dát Ballovu propracovanému scénáři svébytný filmový tvar (za mimořádné pomoci kameramanského veterána Conrada L. Halla), jehož jednotlivé složky jsou ve vzácném souladu. Mimořádné herecké výkony všech představitelů jen umocňují výsledný dojem. Americká krása je nemilosrdně ironickým portrétem americké posedlosti úspěchem, která, pokud propukne naplno, dokáže zničit všechno lidské, co v člověku je. Není divu, že po úspěchu jeho debutu byla i další Mendesova díla očekávána s nevšedním zájmem. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 662)

Laputa 

všechny recenze uživatele

Podíval jsem se na film znova. Když pominu téma, tak je film solidní. Podle mě zasloužený oscar za kameru a herce. Za střih snad. Ale za hudbu? Nevím nevím. Mě připadala chaoticky neuspořádaná i když základ byl hezký. K ději se nebudu vyjadřovat, protože nemám rád filmy s touto tématikou. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Je úžasné jak neobyčejný dokáže být obyčejný a stereotypní život jednoho američana. Jeho rodina se od sebe každý den vzdaluje mílovými kroky a vše se změní až při příchodu nových a velmi podivných sousedů. Rozhodně největším plusem snímku je sám Kevin Spacey, který si u mě touto rolí povýšil o několik kategorií. Nejednou mi vyloudil úsměv na tváři, což bych u dramatu moc nečekal. Lester (Spacey) konečně i díky snivým sekvencím o mladičké kamarádce jeho dcery poznává, že může žit svůj život jinak a že může mít šťávu. Dalším nezapomenutelnou složkou je vynikající hudba od Thomase Newmana. Vypadá to, že se budu muset podívat na zoubek dílkům Sama Mendeze, jelikož Americká kráse mě velmi navnadila. ()

pufina 

všechny recenze uživatele

Neskutečně moc přeceňovaný film - ano uznávám, že režie a herci výteční (scénář mě v jistém ohledu tak nepřesvědčil). Dost běžné téma: ukázka dokonalé rodiny, která se vzápětí rozpadne - na tom mi nepříjde nic velkolepého, ani díky tomu, proč se rodina rozpadla. A jako nějaká "analýza americké společnosti" mě to taky příliš nezaujalo. Nebýt Thory Birch, Wese Bentleyho (tihle dva mě moc zaujali) a Kevina Spaceyho, bez nich by film nebyl takový, jaký je. Zkrátka mě film ze židle svou "úžasností či velkepostí" nesrazil.. Takže hodnocení je za herecké výkony, za to, že dovede hrát občas na emoce (takže potvrzení skvělé režie a herců, částečně scénář) a taky za scénu s igelitovým sáčkem.. Je těžké zlobit se, když je na světe tolik krásy" Až se ze mě stane sakra velký optimista a můj svět bude v růžových barvách (ne v červených, růžovou nesnáším), pak s tím budu moct souhlasit. ()

Gaaron 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch vzácných filmových zážitků, které způsobí, že se člověk nějakou dobu po projekci cítí ve vlastním životě jako cizinec, tak ho pohltily životy postav. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Dílem absurdní, dílem cynické a dílem nahořklé vyprávění ... o tom, co s námi a s našimi ideály může provést čas (když mu necháme volnou ruku) ... o tom, kam nás může zavést následná revolta ... a v neposlední řadě o tom, že co je normální, nemusí být vždycky v normě - a naopak. P.S.: Přes nesporné kvality mě "Americká krása" nechává z blíže nezjišťovaných důvodů víceméně chladnou, a tak si ve vztahu k ní zachovávám určitý (možná zbytečně podezíravý) odstup. Na můj vkus je nejspíš AŽ MOC americká, když v rámci svého exemplárního tažení proti maloměšťáctví, konzumu a předsudkům staví na odiv svou nezávislost a nezaujatost - tudíž si nejsem úplně jistá, nakolik mám věřit jí ... a jejím drobným úchylkám. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Temné komické majstrovské dielo, ktoré samo osebe oznamuje kolaps americkej rodinnej infraštruktúry. Film je veselý, bolestivý a brutálne úprimný. 10/10 ()

Eviator 

všechny recenze uživatele

Ani po opakovaném shlédnutí neutíchá zážítek z těchto dramatických (pro někoho obyčejných) údálostí života. Zvlášť úžasný nápad je, když Lester vypráví dál svůj příběh i po své smrti. ()

messiah 

všechny recenze uživatele

Tak o tomhle filmu mám od začátku jasno. Na první shlédnutí nadchne. Za týden po něm v hlavně není ani stopy. Prostě nic, člověk si nevzpomene. Až jednou na něj zase někde narazí a vzpomene si..."jo to se mi vonehdá líbilo" a tak to zkoukne znova a uvědomí si že tenkrát mu to přišlo naprosto skvělý a teď na podruhý je to jen "dobrej film". Naprosto dokonalé vykreslení ukázkových problémů naprosto ukázkového vzorku americké konzumní společnosti zatoupeného jednotlivými osobami mi bohužel příliš neříká a nedokážu se do něj vcítit...ani do jednoho z těch vzorků. Možná je to tím že nejsem američan, možná je to tím že mám zcela odlišné problémy, možná jsem u toho jen v obou případech málo přemýšlel. Každopádně pokud toto u mě neproběhlo, zbývá už jen to že je to pěkně zahraný a pěkně natočený... ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Tento film přišel, byl viděn a zvítězil. Soundtrack geniální, Spacey dokonalý a snový snímek je na světě. Zasloužený oskar i popularita napříč generacemi... ()

Maty85 

všechny recenze uživatele

Vše již bylo řečeno. Sem moc rád, že při vyplňování mezer z prvních TOP 100 filmů sem se nakonec dostal i k tomudle snímku. Kdo uvidí, neprohloupí :) ()

EstéCaňa 

všechny recenze uživatele

Tento film byl pro mě největším zklamáním. Film jsem si pustil s určitým přesvědčením o jeho kvalitách. Po bezmála dvou hodinách mě tento film vyvedl z mé doměnky. Kdybych měl definovat o čem tento film vlastně byl ani bych nevěděl co mám vám o tom filmu říci. Pro mě to bylo bezduché nic. 2/10 ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Spíše než American Beauty by se měl film jmenovat American Obsessions, protože každá postava vyjadřuje nějakou mánii či posedlost. Lester je se svou zbytečnou vzpourou směšný, protože se jedná jen o útěk před zodpovědností za svůj život korunovaný touhou po mladším vydání své manželky, která jde pořád za modlou úspěchu, Jane chce být za každou cenu jiná a neuvědomuje si, že jsou různé druhy průměrnosti... Nedivím se, že Mendes pomáhal oprášit polozapomenutého autora Richarda Yatese a adaptoval jeho Revolutionary Road (česky Nouzový východ), protože Americká krása navazuje na jeho živočichopis maloměšťáků. Jako film za čtyři hvězdičky, pátou za tvrdý odsudek maloměšťáků - buď jsou to náckové, nebo se chovají jako igelitové pytlíky ve větru. ()

Související novinky

Sam Mendes jde do války

Sam Mendes jde do války

20.06.2018

Oscarový režisér Americké krásy a dvou posledních bondovských filmů Sam Mendes si vybral svůj další projekt. Napíše a natočí válečné drama 1917, na kterém se bude produkčně podílet i Steven Spielberg… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

09.11.2009

Filmový kanál HBO Vás srdečně zve na krvavý maratón do Bia Oko v Praze. V sobotu 14. listopadu od 18. hodin se na seriálové fanoušky chystá maratonová projekce seriálu True Blood - Pravá krev.… (více)

Reklama

Reklama