Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský divadelní režisér Sam Mendes (nar. 1965) se doma i v zahraničí prosadil řadou pozoruhodných jevištních inscenací, mj. slavného muzikálu Kabaret nebo Schnitzlerova Reje (pod názvem Modrý pokoj), a bylo jen otázkou času, kdy si jeho talentu všimnou v Hollywoodu. V roce 1999 mu byl nabídnut scénář Alana Balla Americká krása a Mendes výzvu přijal, určitě i proto, že mu společnost DreamWorks zaručila značnou tvůrčí svobodu. Výsledek předčil veškerá očekávání. Americká krása se stala filmem roku s pěti Oscary na svém kontě (nejlepší film, režie, původní scénář, herecký výkon v hlavní roli – K. Spacey, kamera) a celou řadou dalších prestižních ocenění. Mendesova nečekaně hluboká a působivá sonda pod nablýskaný povrch spokojeného předměstského života si navíc získala i přízeň diváků... Hrdinou filmu je dvaačtyřicetiletý Lester Burnham (Kevin Spacey), který se v náhlém hnutí mysli rozhodne opustit teplé, ale nudné místo redaktora v místním inzertním časopise a dělat jen to, co ho baví. Jeho manželka Carolyn (Annette Beningová), která se snaží udělat kariéru jako realitní agentka, ho už dávno považuje za odepsaného a obdivem k němu neplane ani jeho zasmušilá pubertální dcera Jane (Thora Birchová). Lesterovo okouzlení dceřinou vyzývavou kamarádkou Angelou (Mena Suvariová) a příjezd nových sousedů, zakomplexovaného plukovníka Fittse (Chris Cooper), jeho vyhaslé ženy (Allison Janneyová) a podnikavého syna Rickyho (Wes Bentley), dávají do pohybu sled událostí, směřujících k neodvratnému konci... Mendesovi se podařilo dát Ballovu propracovanému scénáři svébytný filmový tvar (za mimořádné pomoci kameramanského veterána Conrada L. Halla), jehož jednotlivé složky jsou ve vzácném souladu. Mimořádné herecké výkony všech představitelů jen umocňují výsledný dojem. Americká krása je nemilosrdně ironickým portrétem americké posedlosti úspěchem, která, pokud propukne naplno, dokáže zničit všechno lidské, co v člověku je. Není divu, že po úspěchu jeho debutu byla i další Mendesova díla očekávána s nevšedním zájmem. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 662)

Noviik 

všechny recenze uživatele

Proč mi trvalo tak dlouho, než jsem se na to podíval?? Tento film mi ukázal krásu pohledu na svět, na život, na smrt. Krásná práce pane Mendes! ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tento film si opravdu zaslouží být v Top žebříčku. Až se mi nechce někdy věřit, ža Mendes něco takového natočil. 100% ()

eisha3 

všechny recenze uživatele

Americké kráse nelze po všech stránkách odepřít velkou kvalitu. Kdybych řekla, že jsem ji viděla třicetkrát, myslím si, že nebudu příliš přehánět. Je to už dlouhou dobu taková moje srdcovka a nese v sobě určitou nostalgickou hodnotu. Co určitě stojí za zmínku, je kvalitní hudba. A co se týče postav - nejradši mám Lestera, co by chtěl dobře vypadat nahej. "Moje žena i dcera si myslí, že jsem naprostý ubožák. Mají pravdu." A taky Rickyho, co si všechno nahrává na kazetu. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

To nejhorší není být obyčejným člověkem, skutečnou tragédií může být (a skončit) obyčejná chyba v komunikaci. Že si člověk začne vážit toho, co má, až když o to přijde, je známá věc. Lester si to sice uvědomil dřív, než bylo pozdě, ale jen o vlásek. Nebo o minutu. ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Když dokáže film zaujmout jen svou jednoduchostí něco to znamená. Jen prostá jednoduchost a krása. Všechny postavy jsou sympatické a mají svou typický charakter, který se od ostatních odlišuje. Ta jednoduchost mi zkrátka vyrazila dech. ( 5.4.15/PC ) ( 13.11.16/MAC ) ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Mendes dokázal natočit opravdu malé velké dílo. Tento film má v sobě takovou hloubku,že to člověk musí vidět ne jenom jednou. Když jsem nedávno Americkou krásu viděl po hodně dlouhé době, při závěrečné “řeči“ Kevina Spaceyho úplně mě mrazilo v zádech. Skvěle propilovaný scénář, skvělá kamera, skvělá hudba, skvělá režie a perfektní herecký výkony z hlavních hrdinů (Kevin Spacey exceluje a Annette Bening je neuvěřitelná), ve vedlejších postavách (Mena Suvari, Thora Birch, Wes Bentley, Chris Cooper, Allison Janney super). Některé scény (např. létající igelitový pytlík) jsou nezapomenutelné. A konec? Ten byl na filmu snad nejlepší. Šokujicí a nepředvídatelný. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to po letech a říkal jsem si, co na tom filmu bylo tak legendárního, že jsem tenkrát dal plný počet hvězdiček. Už to asi nepotřebuju vidět znovu, ale chápu. Kromě toho, že to bylo vážné, to totiž taky byla sranda (přesně jak jiný počin Alana Balla - Odpočívej v pokoji). Legendární jsou některé scény a dialogy - odchod z práce, hádka o nedostatku sexu/honění, společné napjaté večeře, překvápko v rychlém občerstvení a samozřejmě poletující igeliťák. A taky ty nadržené poetické fantazie o mladé kámošce od dcery. Ale nejde jen o postavu Lestera Burnhama, i ostatní dostanou velký prostor a vytvoří tak originální mozaiku, která přirozeně plyne a nenechá vás od filmu odejít. Líbila se mi hláška "Vzpomínáte na ty plakáty s nápisem: Dnes je první den zbytku vašeho života? Tak to je pravda o každém dni, kromě jednoho... Toho, kdy zemřete." Každej má něco a v Americe tomu říkaj americká krása. I když to často zní jako ironie. A o to tady přesně jde. ()

Columbus 

všechny recenze uživatele

Kasirovany patos a podivna sonda do soucasne americke spolecnosti bez naboje. Jediny, kdo umi dobre sit do vlastnich rad je Stone. Mendes back to Theatre! ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Je málo filmov, ktoré by sa dali zaklasifikovať ako určité generačné výpovede (s tým, že nimi naozaj musia byť, snaha nestačí). Pre mňa osobne sú zatiaľ tri--- Trainspotting, Fight Club a práve Americká krása. Napriek tomu, že kríza stredného veku ma ešte pekných pár rôčkov nečaká, tomuto filmu som rozumel veľmi dobre. Všetok ten celospoločenský tlak, ktorý nám vedie životy je skrátka zrkadlom toho ako dopadol napríklad taký Lester Burnham. Robíte presne to čo sa od vás čaká- vyštudujete, založíte si rodinu, vychovávate deti- a napriek tomu vo vás zostáva akási zvláštna otupelosť. Život vám pre blbosti, ktorými vás systém zahĺca doslova uteká medzi prstami, pretože vás drží v jednom kole a nedovolí vám vydýchnuť. A Lester chytil celý systém poriadne za gule a zároveň mu ešte aj ukázal prostredný prst- žiť treba tak, aby sme boli šťastní a nie tak ako sa po nás chce. Rozhodnúť sa treba sám za seba. Rozpisujem sa o blbostiach. :-) Vo mne skrátka tento film vzbudzuje hromadu pocitov a myšlienok, pričom sa mi páči precíznu profilácia všetkých postáv. Myslím, že keď si Americkú krásu o takých desať rokov pustia dnešní ambiciózni dvadsiatnici a tridsiatnici, tak ich ešte v mnohom osloví.///////////UPDATE 2014: Po cca 10 rokoch som Americkú krásu zhliadol v TV. Nepozeral som film celý, skôr len úkosom popri konverzácii s ľuďmi, s ktorými som trávil večer. Dnes mi už ťahá na 30 a vnímal som celú vec inak. Je však krásne, že všetko stále úžasne funguje a je úžasne kompaktné. Mendes a spol. skrátka v tomto konkrétnom prípade mali týždne geniality a neuveriteľného šťastia, kedy triafali čisté koše v absolútne všetkých smeroch. S odstupom času viem ešte lepšie oceniť ako poctivo sú všetky postavy psychologicky prepracované. Predstavujú prierez typmi ľudí, s ktorými sa v živote človek naozaj stretne a vystihujú ich dosť presne. Najzvláštnejšie pre mňa je, že pred rokmi som síce pointu chápal pomerne dobre, ale pocitovo som filmu rozumel dosť oklieštene. Najbližšia pocitovo mi bola v tom čase asi dcéra Jane, hoci mi to vôbec nedochádzalo. Dnes už omnoho lepšie rozumiem aj starším postavám a viem ich osud tiež patrične precítiť. Otvorene priznám, že keby som nesedel v spoločnosti iných ľudí, pri poslednej scéne by mi asi vybehli slzy do očí. Vynikajúca záležitosť, ktorá možno v povrchnostiach trochu starne, ale obsahovo je aktuálna a presná aj dnes - čo mimochodom krásne korešponduje aj so súbojom umelosti a prirodzenosti, resp. povrchnosti a vnútru, ktoré prezentuje samotný film. Herci všetci hrajú presne čo sa od nich žiada - Cooper je absolútne bezkonkurenčný. To som pred rokmi ešte doceniť nevedel, ale predviedol špičkový výkon. ()

Klenotka 

všechny recenze uživatele

Neumím úplně popsat, proč je tenhle film tak působivý, a skvělý. Sam Mendes dokáže tak nádherně pracovat s filmem a postavami.. Hlavní představitelé jsou bez výjimky skvělí, Kevin Spacey je dokonalost sama a Annette Bening jako "zoufalá manželka", která ani neví, co chce, podává myslím jeden ze svých životních výkonů. Ve své době na mě film udělal obrovský dojem svým koncem, který je dost sladkobolný. Americké kráse nelze vytknout vlastně vůbec nic. Nenapadá mě jediná věc, která by se mi tu nelíbila. A to se mi nestává často. ()

Jaňo 

všechny recenze uživatele

Naozaj zaujímavý (a fakt čudný) film, ktorý toho vie dosť povedať. Hudba na výbornú takisto aj Kevin Spacey. Nie je to hlavný chod, ale dobré víno k nemu, preto štvorka... ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Je téměř k neuvěření že "Americká krása" je Mendesův režijní debut, bezchybně odvedená práce, perfektní scénář, skvělá kamera, stříh a hudba a dokonale vybrané obsazení v čele s famózním Kevinem Spaceyem a Annette Bening. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Vskutku výborný film. Ani chvilku jsem se nenudil. To je asi dáno tím, že tento film poukazuje na realitu běžného života. Téměř v žádné rodině není vše, jak má být. Opravdu výborné vykreslení denodenních útrap života, lásky, touhy si užít. 94% (viděl 3x) Výdělek celosvětově k 24.9.2012: $356,296,601..........201. nejvýdělečnější film historie ()

skrblik007 

všechny recenze uživatele

Geniální film! Kevin Spacey se vzepřel společenským standardům a to tak, že epicky. Geniální hlášky a dialogy a strhující příběh. Jo a krásní, sympatičtí, pohodoví a skvělí herci a herečky. ()

Tyny 

všechny recenze uživatele

,,Moje žena i dcera si myslí, že jsem naprostý ubožák... Mají pravdu." Už je to dávno, kdy jsem tento úžasný film viděla poprvé a musím říct, že stále patří mezi nejlepší filmy svého žánru, jaké jsem kdy viděla. Drama, které odbočuje do různých odvětí dalších žánrů.. Sem tam trošku psychologické, sem tam romantika, sem tam nepatrně komedie. ()

Související novinky

Sam Mendes jde do války

Sam Mendes jde do války

20.06.2018

Oscarový režisér Americké krásy a dvou posledních bondovských filmů Sam Mendes si vybral svůj další projekt. Napíše a natočí válečné drama 1917, na kterém se bude produkčně podílet i Steven Spielberg… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

09.11.2009

Filmový kanál HBO Vás srdečně zve na krvavý maratón do Bia Oko v Praze. V sobotu 14. listopadu od 18. hodin se na seriálové fanoušky chystá maratonová projekce seriálu True Blood - Pravá krev.… (více)

Reklama

Reklama