Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský divadelní režisér Sam Mendes (nar. 1965) se doma i v zahraničí prosadil řadou pozoruhodných jevištních inscenací, mj. slavného muzikálu Kabaret nebo Schnitzlerova Reje (pod názvem Modrý pokoj), a bylo jen otázkou času, kdy si jeho talentu všimnou v Hollywoodu. V roce 1999 mu byl nabídnut scénář Alana Balla Americká krása a Mendes výzvu přijal, určitě i proto, že mu společnost DreamWorks zaručila značnou tvůrčí svobodu. Výsledek předčil veškerá očekávání. Americká krása se stala filmem roku s pěti Oscary na svém kontě (nejlepší film, režie, původní scénář, herecký výkon v hlavní roli – K. Spacey, kamera) a celou řadou dalších prestižních ocenění. Mendesova nečekaně hluboká a působivá sonda pod nablýskaný povrch spokojeného předměstského života si navíc získala i přízeň diváků... Hrdinou filmu je dvaačtyřicetiletý Lester Burnham (Kevin Spacey), který se v náhlém hnutí mysli rozhodne opustit teplé, ale nudné místo redaktora v místním inzertním časopise a dělat jen to, co ho baví. Jeho manželka Carolyn (Annette Beningová), která se snaží udělat kariéru jako realitní agentka, ho už dávno považuje za odepsaného a obdivem k němu neplane ani jeho zasmušilá pubertální dcera Jane (Thora Birchová). Lesterovo okouzlení dceřinou vyzývavou kamarádkou Angelou (Mena Suvariová) a příjezd nových sousedů, zakomplexovaného plukovníka Fittse (Chris Cooper), jeho vyhaslé ženy (Allison Janneyová) a podnikavého syna Rickyho (Wes Bentley), dávají do pohybu sled událostí, směřujících k neodvratnému konci... Mendesovi se podařilo dát Ballovu propracovanému scénáři svébytný filmový tvar (za mimořádné pomoci kameramanského veterána Conrada L. Halla), jehož jednotlivé složky jsou ve vzácném souladu. Mimořádné herecké výkony všech představitelů jen umocňují výsledný dojem. Americká krása je nemilosrdně ironickým portrétem americké posedlosti úspěchem, která, pokud propukne naplno, dokáže zničit všechno lidské, co v člověku je. Není divu, že po úspěchu jeho debutu byla i další Mendesova díla očekávána s nevšedním zájmem. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 662)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Zas jednou se mi vyplatilo potkat se s někdejším velehitem až po mnoha letech nedůvěřivého kroužení okolo. Dřív bych si asi tolik neužíval film, který není k svým hrdinům a k současné společnosti zdaleka tak nemilosrdný, jak by mohl být a jak se zdálo z popisů, z pověstí i z prvních pár desítek minut stopáže, takže se do něj vejde mnohem víc než jen chytrá uštěpačná satira, ale mimo jiné taky uměřené množství naděje a víry v naše lepší stránky (přičemž potenciální naivitu takové naděje a víry účinně kompenzuje hořkost příbuzná té woodyallenovské) a nakonec i ta titulní krása (v závěrečné předělávce beatlovské Because s vypíchnutými závratně se lámajícími vokálními harmoniemi pro mě až k ustrnutí). Navíc myslím, že právě tak byla Americká krása myšlena, právě v tom je jedinečná, žádat po ní radikálnější vyznění nebo realističtější postavy by znamenalo cpát ji násilím do škatulek, do kterých vědomě nechce patřit. A jelikož mi ten mix nadsazené karikatury s trochou středněvěkého existenčního krasosmutnění tak dokonale přilnul k důlkům a hrbolům na duši, až z toho mám sklon legračně básnit, dávám po dlouhé době čistých 100 %. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

... drahá spása... a my všichni ji hledali. Zdála se být nedostižná, vzdálená, zapovězená, až by jeden zaplakal, ta nejdůležitější lidská kapitola - ctít sám sebe, vlastní originál, ne předepsaný mýtus, pouhý plagiát. Sametová medovost stéká po střechách. Ve světě růžovém, kap, kap. Ale já nechci být strojenou loutkou ustrojenou v divadelní dokonalosti. Chci žít, zažít, prožít. Odložit původní. Vyměnit starý za nový, za svůj. Třpytky za smítka „babího léta.“ Toť možná mužná gesta. Vzpoura proti svázanosti, tomu, co se musí. Vydobytá svoboda pro snílky v kleci. Pro jednoho třeba pod sukýnkou dívčí svůdnosti. Tak neváhej a poupě ze sna rozvij v realitě v květy. Neopomíjej, nepopírej sebe. Buď svým pánem, ne existence sluhou. Nejsi v tom sám prostorově ani věkem, Keve. Nejtěžší zavazadlo, které s sebou každý den nosíme - je náš život, tak naskládejme do něj všechno to, co máme nejraděj. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Možná bych mohl být naštvanej na to, co se mi stalo, ale je těžké být naštvanej, když je na světě tolik krásy…“ Nějak nevím, jak k tomuto filmu přistupovat. Něco na něm určitě být musí, když jsem po jeho skončení zůstal na několik minut sedět jako opařenej… Ale na rozdíl od hlavního hrdiny Lestera v podání Kevina Speceyho jsem kolem sebe zdaleka neviděl jen samou krásu. Spíš jsem viděl hodně divných až hnusných věcí, ať už se týkaly nezdravých vztahů v rodině Burnhamových nebo třeba poněkud patologického vztahu mezi plukovníkem Fritz a jeho synem Rickym. A taky jsem viděl spoustu pokrytectví a předstírání. Líbila se mi dějová linka spojená se snahou Lestera překonat krizi středního věku, dostal mě závěr, přesto mi ale ten film přijde trošku přeceňovaný. 87%? Určitě jsou filmy, které se mi líbily mnohem víc. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Kultový snímok ktorý je ťažšie žánrovo zasadiť. Kevin Spacey opäť nesklamal a celková atmosféra mi sadla. Satirické vsuvky mixnuté s ťažšou drámou málokedy vidíte takto vyvážené. Verím že to nesadne každému, ide o zvláštny film ktorý opisuje jednoduchosť života originálne. Ani ja som nebol úplne odpálený, no rád sa vraciam k opakovaným vzhliadnutiam. ()

RabbitX 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film já miluju to je tak dobrej film, že ho opravdu řadím víš než třeba Foresta Gumpa. Vynikající dávám 100% a sto navrh! Jenom ten příběh je prostě takovej obyčejnej a o tom to asi bylo lidi prostě nadchne tyhle příběhy lidí který vysvětlují nějakou určitou věc a u některých to pochopíme až na konci filmu. Tento film je ale i po hudební stránce dobrý nejen kamera,nebo scénář ale hlavně to herecké obsazení. Dobrý bylo i s tím týpkem a trávou a taky by mě nenapadlo že jeho otec bude homosexuál nebo nádobí třetí říše jak ho pak zbije prostě bomba film!!! ()

Sonnik 

všechny recenze uživatele

... look closer. Na jednu stranu satirický ale na druhou stranu opravu vážný film. Lester je nádherně napsaná postava, která se prostě musí vzepřít stereotypu a systému ať už to stojí cokoliv, nebaví ho dělat poskoka a poslouchat manželku s dcerou jak o něm mluví jako o idiotovi. Bohužel jeho okolí to nemusí akceptovat. Spacey je tady obyčejný týpek, který se nasere a chce dělat věci po svém tak jak se mu líbí, chce být zase tím kým byl před patnácti lety. A jde mu to opravdu dobře. "I am 42 years old; in less than a year I will be dead. Of course I don't know that yet, and in a way, I am dead already." ()

Kamkon 

všechny recenze uživatele

Originální hudba, která skvěle funguje i mimo film, trestuhodně Oscarově opomenutý výkon Annette Bening, Chris Cooper v jedné z mála záporných rolí, která mě fakt dostala a samozřejmě Kevin Spacey, obracející svět na bezstarostnou jízdu životem. Škoda jen, že představitelé ostatních rolí se později výrazně neprorazili, ale hláška: "Jane, vždyť to máš domů nejmíň kilák" sděluje hodně. ()

PeterNet 

všechny recenze uživatele

Můj původní komentář zaváděl debilitou, tak jsem se jej po měsíci rozhodl smazat (než si toho někdo všimne!) Americká krása je možná (určitě!) nejlepší film o běžných životech rozmanitých typů lidí v našem okolí. Nejen Spacey, ale každý z herců podal dokonalý výkon. Manžílek co už nechce poslouchat na slovo se nasere a jde si dělat to co se mu zlíbí. Bez hledění do budoucna - prostě si zahulí, skončí v dobré práci a jde prodávat hamburgery. Piluje bicepsy, aby mohl ošukat nejlepší kamarádku své dcery. No kurva je tohle normální? No to si pište že je, v životě ano. Zlobíte se na mě za tu hromádku vulgárních výrazů? Ale jak by jste se mohli zlobit, když je na světě tolik krásy? ;-) ()

honx 

všechny recenze uživatele

Po asi čtvrté projekci přicházím na to, že 3* pro takový film jsou fakt málo a že to nebylo zas tak špatné. ()

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

Prvotina S. Mendese, kterou asi už nepřekoná. Today is the first day of the rest of our lives. Tohle, že je americký film. Naprosto dokonalé dialogy a postavy. Jejich zkaženost skrývající se za fasádami jejich domků a také naděje na to, že nikdy není pozdě začít se sebou něco dělat. Skvělí hlavní i vedlejší představitelé. ()

DaUr 

všechny recenze uživatele

Reálně vyznívající snímek o lehce nereálných lidech... I když, kdo ví? Třeba jsou americké ulice vážně plné loserů, jejich hysterických ženušek, cholerických válečných veteránů (se slabostí pro nacismus) a úchylů s videokamerou ;) ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Dráma jak noha. Takhle si představuju relativně nudný film, který si diváka drží svými dialogy, hudbou a zajímavými záběry. Když už se potom stane něco zásadnějšího, je to jak rána z čistého nebe. Kvůli tomu všemu se vždy rád na film znovu a znovu podívám. Hlavní devizou ale nadále zůstává Kevin Spacey a hlavně jeho bezprostřední postava. Že bych si film pouštěl každých 10 let? Nyní jsem ho chtěl vidět kvůli Wesi Bentleymu, který mi Americkou krásu připomene každým druhým záběrem v seriálu Yellowstone. Naopak Kevin Spacey mi po letech ze začátku filmu trochu vadil. Ta jeho ušlápnutost byla dost přehraná. A když jsou zmínky o přeceněném filmu, tak oscar za hlavní herecký výkon tomu asi odpovídá. Film je ale pořád úžasný a o jeho přecenění bych se hádal. ()

LiborGondek 

všechny recenze uživatele

Velmi podařené drama, byl jsem mile překvapen. Navíc je to dle mého názoru jeden z filmů, kde Kevin Spacey prokázal, že patří mezi světovou hereckou elitu, zejména v dramatech. 90% ()

Dado 

všechny recenze uživatele

Úplne jedinečný film, zážitok z ktorého sa iba veľmi ťažko dá opísať prostými slovami. Pokiaľ sa človek chce vyhnúť toľkokrát adorovaným výkonom hercov (Kevin Spacey vo svojej životnej úlohe, za ktorú zaslúžene získal Oscara), vynikajúcej hudbe Thomasa Newmana či jednotlivým nezabudnuteľným scénam, pri ktorých mu po chrbte nebehajú zimomriavky, ale hotová ľadová smršť, asi mu nezostane nič iné, len odporučiť tento skvost časti diváckej obci, ktorá s ním ešte nemala dočinenia. Len v krátkosti dodám, že týmto filmom si Sam Mendes získal pevné miesto medzi mojimi obľúbenými režisérmi. (95%) ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Asi ostatní nepotěším, ale na Oscara mi film přišel až moc "obyčejný". Zřejmě si ho zasloužil. I když si pan Burnham do poslední chvíle splnil vše, po čem toužil, nepřijde mi ničím výjimečný. Jistě, zasmál jsem se u několika záběrů a trochu zvedl obočí, když se stal nějaký zvrat. Abych dal filmu lepší hodnocení, musel bych se na něj podívat celý najednou. A to se opravdu nestalo a ani nestane. Důvod je jasný: to, co se předvádí tady, najdu ve kterémkoliv filmu, dokonce i českém. A zápletka je pro mě mnohem přitažlivější. Možná je to proto, že nemám vlastní auto, dům a činky a víc si užívám životních hodnot (i když tomu donedávna tak nebylo). Tady je ta myšlenka rozvedena do téměř dvou hodin a z komentářů ostatních jsem čekal něco velkolepějšího. Rovněž nechápu, jak film někomu může ovlivnit život, jak jsem se tady už dočetl. Jeden bod aspoň za Kevina. ()

kivetka 

všechny recenze uživatele

Kevin Spacey je prostě výbornej. Kdyby tam nebyl on, tak ten film nebude zdaleka tak dobrej. Nejlepší scény- Leštič potrubí :-D, Mrsknutí talířem s chřestem o zeď a podávání jídla okýnkem ve fastfoodu svojí manželce a jejímu milenci :-D ()

Související novinky

Sam Mendes jde do války

Sam Mendes jde do války

20.06.2018

Oscarový režisér Americké krásy a dvou posledních bondovských filmů Sam Mendes si vybral svůj další projekt. Napíše a natočí válečné drama 1917, na kterém se bude produkčně podílet i Steven Spielberg… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

09.11.2009

Filmový kanál HBO Vás srdečně zve na krvavý maratón do Bia Oko v Praze. V sobotu 14. listopadu od 18. hodin se na seriálové fanoušky chystá maratonová projekce seriálu True Blood - Pravá krev.… (více)

Reklama

Reklama