Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský divadelní režisér Sam Mendes (nar. 1965) se doma i v zahraničí prosadil řadou pozoruhodných jevištních inscenací, mj. slavného muzikálu Kabaret nebo Schnitzlerova Reje (pod názvem Modrý pokoj), a bylo jen otázkou času, kdy si jeho talentu všimnou v Hollywoodu. V roce 1999 mu byl nabídnut scénář Alana Balla Americká krása a Mendes výzvu přijal, určitě i proto, že mu společnost DreamWorks zaručila značnou tvůrčí svobodu. Výsledek předčil veškerá očekávání. Americká krása se stala filmem roku s pěti Oscary na svém kontě (nejlepší film, režie, původní scénář, herecký výkon v hlavní roli – K. Spacey, kamera) a celou řadou dalších prestižních ocenění. Mendesova nečekaně hluboká a působivá sonda pod nablýskaný povrch spokojeného předměstského života si navíc získala i přízeň diváků... Hrdinou filmu je dvaačtyřicetiletý Lester Burnham (Kevin Spacey), který se v náhlém hnutí mysli rozhodne opustit teplé, ale nudné místo redaktora v místním inzertním časopise a dělat jen to, co ho baví. Jeho manželka Carolyn (Annette Beningová), která se snaží udělat kariéru jako realitní agentka, ho už dávno považuje za odepsaného a obdivem k němu neplane ani jeho zasmušilá pubertální dcera Jane (Thora Birchová). Lesterovo okouzlení dceřinou vyzývavou kamarádkou Angelou (Mena Suvariová) a příjezd nových sousedů, zakomplexovaného plukovníka Fittse (Chris Cooper), jeho vyhaslé ženy (Allison Janneyová) a podnikavého syna Rickyho (Wes Bentley), dávají do pohybu sled událostí, směřujících k neodvratnému konci... Mendesovi se podařilo dát Ballovu propracovanému scénáři svébytný filmový tvar (za mimořádné pomoci kameramanského veterána Conrada L. Halla), jehož jednotlivé složky jsou ve vzácném souladu. Mimořádné herecké výkony všech představitelů jen umocňují výsledný dojem. Americká krása je nemilosrdně ironickým portrétem americké posedlosti úspěchem, která, pokud propukne naplno, dokáže zničit všechno lidské, co v člověku je. Není divu, že po úspěchu jeho debutu byla i další Mendesova díla očekávána s nevšedním zájmem. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 662)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Americká krása je velmi nebezpečný film pro rodiny, ve kterých ve stínu pantofle žije pokrčený tvor podobný Lesterovi Burnhamovi - muž vlastnící jedinou věc a to krizi středního věku. Po zhlédnutí tohoto snímku by se totiž mohl narovnat, vykašlat se na potřeby rodiny a začít si užívat života. I já začínám pociťovat sílu, vylézám ze své ulity, vrhám suverénní pohled na manželku a hrdě odcházím žít. Večer se zase pokorně vrátím, ale jak říkám, je to nebezpečný film. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Snímek Sama Mendese AMERICKÁ KRÁSA se „točí“ okolo jedné normální, americké, „středostavovské“ rodiny – rodiny Burnhamových. Snímek ukazující, že i na „americké kráse a idylce“ není vždy vše tak třpytivé, zářivé, skvělé prostě: cool. Z dálky – z ptačí perspektivy – snad může vše vypadat v pořádku; při bližším pohledu však člověk (divák) nachází řadu trhlin, škrábanců a prasklin. Představit divákům dílo, které by bylo vyvážené a realistické (tj. bez glorifikace či démonizace americké společnosti, kterému bohužel někdy podléháme; či bez „černo-bílé“ charakteristiky postav), je úkol nadmíru obtížný. A Sam Mendes se toho úkolu zhostil výtečně. Silnou devizou tohoto filmu jsou také perfektní herecké výkony – Kevin Spacey (coby „rozverně rezignovaný“ otec a manžel, který se již smířil se svým údělem), Annette Bening (coby uvědomělá, cílevědomá, puntičkářská a hysterická matka a manželka), Thora Birch (coby zmatená a frustrovaná dospívající dcera), Wes Bentley (coby „kliďas“, který to však v životě nemá vůbec lehké) atd. (onen výčet herců a hereček by mohl pokračovat až do posledního žáka (komparsisty) typické americké „high school“). Shrnuto a podtrženo: Sam Mendes předkládá výjimečné dílo, na které se divák nepodívá 1x či 2x za život, ale průběžně ho během svého života vyhledává znovu a znovu. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale s Americkou krásou jsme si do oka nepadly. Je na ní něco, co se mi naprosto příčí. Místy mi film přijde až dost slizký a přehnaný. Obrovská snaha a dobré herecké výkony zničily veškeré emoce a udělaly film chladným. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Film, který měl nejdřív pověst takřka dokonalosti, aby se na něj dnes nalepilo hodně chytrých hot takes, které tvrdí, že jde o povrchní báchorku. Myslím, že je zásadní chyba vnímat satiru optikou posunutou o dvacet let, pokud chceme řešit, jak "hluboko" tne, protože dnes je svět zkrátka jinde. Ale to neznamená, že Americká krása neměla (a nemá) co říct. Mendes očividně pochopil zeitgeist a odvyprávěl příběh, který mluvil k hodně lidem - a stále se můžeme bavit o tom proč a jak mluví k lidem dnes. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Vynikající film o selhání amerického snu, o obyčejném životě a obyčejných lidech, kteří jsou vlastně cokoli jen ne obyčejní. Charaktery jsou mistrně napsány, na první pohled spadají do běžných archetypů, které můžeme vídat i okolo sebe, ovšem po nahlédnutí pod povrch odhalíme další zajímavé a zvláštní stránky lidskosti. Také je perfektní způsob, jakým je vykresleno vnitřní prožívání postav - zásluhu na tom mají i skvělí herci. Na závěr oceňuji, že film, ač bezpečně spadá do mainstreamu, je schopen vybídnout diváka k zamyšlení a říct, že vlastně ve všem neobyčejném je možné spatřit krásu... 9/10 ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Krásné podívání, leč jen v kině. TAK POZOR!!! Z nepochopitelných důvodů tento brilantní oskarový film pitomý distributor uvedl na dvd pro ČR pouze s českým dabingem a BEZ TITULKŮ! No vlastně titulky maďarské, turecké a řecké. Dovede někdo pochopit toto idiotské ignorantství??? Možná i proto skončilo toto dvd v Levných knihách... Doufám od srdce, že debilové prodělali gatě... ()

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Nerád by som sa dlhočízne rozpisoval o nesporných kvalitách tohoto filmu, nebolo by to na nič dobré. Veď sa len pozrite na všetky tie päť-hviezdičkové hodnotenia okolo, čo viac by som k tomu dodal? Snáď len toto - ak by som mal vybrať film, ktorý ma najviac ovplyvnil ako človeka, bola by to Americká krása. A niesú to len prázdne slová! Po jej pozretí som toho totiž veľa nenaspal - v hlave som dookola prevracal a analyzoval výsledky svojej doterajšej 'životnej púte' a prišiel som k hroznému záveru - niesom nikto, veru tak. Kedy som teraz otrčil kopytá, pár ľudí by si trochu popľakalo a to by bolo asi tak všetko. Kruté, ale pravdivé. Americká krása mi otvorila oči (snáď nieje príliš neskoro), zvyšok je už na mne. Resumé: Najlepší film aký som kedy videl. PS: Súčastnosť. Od napísania tohto komentu som o nejakých tých pár rokov a filmových skvostov podrástol, no nemám srdce niečo na ňom opravovať - ani gramatické chyby, čert to ber. Takže errata a nové resumé: Jeden z najlepších filmov, aké som kedy videl. A svedomie mám čisté. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů, co byl kdy natočen. Kevin Spacey má neuvěritelné charisma a jeho výkon ve filmu je naprosto ohromující. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší filmový úvod, který jsem kdy viděl. Stručný, výstižný a velice poutavý. Film má navíc skvělý soundtrack. Samotný příběh je povedeným mixem absurdity lidského života a snahy něco změnit. Kevin je velice přesvědčivý a hodně rychle si ho člověk oblíbí. Díky jeho postavě jsem si uvědomil, že na změnu životního stylu není nikdy pozdě. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Já už mám takový podivný zvyk přistupovat k filmům, které se nějak podezřele líbí všem, s despektem. V případě Americké krásy byl ten despekt tak velký, že napoprvé jsem si film vůbec nedokázala užít a ani se do něj patřičně vcítit (a taky to bylo nejspíš otřesným televizním dabingem). Postupem času jsem ale názor změnila a říkám, tenhle film ve mně vyvolává takové pocity, jaké vzbuzuje i písnička Because od Beatles, která (tedy v cover-verzi) hraje i k závěrečným titulkům. Takže se film nehodí k jednoduchému odsouzení, alespoň zatím ne. "Smile, you're at Mr. Smiley's." ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Americká krása se stala v době svého uvedení ve Spojených státech obrovským trhákem, který uchvátil shodně diváky i odbornou kritiku, a je mnohými hodnocena jako nejlepší americký film 90. let. Na to, že byla Mendesovým prvním velkým filmem, je to překvapivě zralé dílo, řemeslně zručně natočené, Mendes v něm zúročil své zkušenosti z divadla a prokázal talent pro výběr herců a jejich vedení. Na druhé straně jsem ale nikdy neměl pocit nějakého velkého filmu. Mám dojem, že trochu klouže po povrchu, nejde do hloubky, neukazuje kořeny chování, příčiny jevů a vytváří tak trochu šablonovité karikatury místo plnokrevných postav. Neukazuje žádná východiska, všechny postavy se chovají konvenčně a jejich vzpoura je naprosto neškodná a vychází z morálně hodně diskutabilních poloh. Přes to všechno je to ale film, který patří k tomu výrazně lepšímu, co v 90. letech vzniklo, a stojí za to ho vidět. Celkový dojem: 80 %. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si jasně na chvíli, když jsem vyšel z kina. Byl jsem jako omámený. Tak ohromný a dokonalý film jsem ještě do té doby neviděl. To nebyl klasický příběh, byl to příběh o chlapovi, který se ze "dna" dostal nahoru takovým způsobem, který mě dostal na kolena. Kevin Spacey se pro tu roli hodil přímo geniálně. S opětovným shlédnutím už to samozřejmě ztrácí na důrazu, ale ten první pocit ve mně zůstal. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Americká krása se mi velice dlouho dobu vyhýbala. Chtěl jsem jí vidět, strašně moc, ale příležitostí bylo jen málo. Můj vztah k ní je zvláštní, přestože se jedná o slavný snímek, který velice lidí pokládá za klenot kinematografie a jasný důkaz, že ještě nevymřela, nevěděl jsem o něm dopředu vůbec nic. Neměl jsem tušení o tom, jaký příběh vypráví a dokonce ani o tom, jaké herce tam uvidím - i když režiséra a hlavního herce jsem znal, to je zase pravda. A tento přístup se mi vyplatil a to myslím vážně. Dnes, když jsem konečně Americkou krásu viděl mám velice smíšené pocity. Je to úžasný film, skvěle natočený, ale bohužel ve mě nedokázal vzbudit byť jednu jedinou emoci, což rozhodně nepokládám za klad. Nepřičítám to však nikomu ze štábu, ale české jazykové verzi, která podobné věci prostě způsobuje. Přesto jsem však toho názoru, že se jedná o nadhodnocený film, který je sice velice kvalitní, ale rozhodně existuje i mnohem více lepších. Jednou věcí jsou věci, jako nevyužitý potenciál, který přímo bije do oči. Jedna z nejlepších odlehčených scén snímku se odehrává u výdejového okénka fast-foodu, všichni co snímek viděli jistě vědí o čem mluvím. Myslel jsem si, že bude skvostná a tvůrci ji bez jediného zaváhání dovedou ke skvělému konci, jenže to se nestalo. Až mě zamrazilo, jak je nakonec neúplná. Celkově tak považuji za vrchol záběr na rudé dveře, protože to je opravdu paráda. Gratuluji režisérovi a kameramanovi za tuhle scénku. 80% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

"Asi bych měl být naštvaný kvůli tomu, co se mi stalo. Ale je težké zůstat rozzlobený, když je na světě tolik krásy. Někdy cítím, že ji vidím všechnu najednou a je jí tolik, že mi naplní srdce jako balón a chce prasknout. A pak si vzpomenu, že se mám uvolnit a přestat zkoušet se toho držet a pak to mnou procloumá jako déšť a já necítím nic jiného, než vděk za každičkou chvilku mého malého pitomého života. Určitě nemáte ponětí, o čem tady mluvím. Nic si z toho nedělejte...Jednou to poznáte sami." To byl úžasně poetický závěrečný proslov. Jenže vůbec celý film byl skvělý. Možná to vypadá na obyčený snímek s divnejma postavama, ale když se na to podíváte z jiné stránky, zjistíte, že s nimi máte něco společného, a že ten příběh nemusí být vůbec nereálný, že třeba potkal/potká i vás. Film na mě obrovsky nejen emočně zapůsobil, prostě jsem si ho vychutnával, stejně jako suprové hudby, ironického humoru a výborných herekých výkonů v něm. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„You have no idea what I'm talking about, I'm sure. But don't worry... you will someday.“ Emoce vzbuzující hudba Newmana, voiceover mrtvého vypravěče, který si tak úspěšně převzaly Zoufalé manželky, precizní výkon sympatického losera Spaceyho a hlavně Chris Cooper, který v dalších letech jen dál potvrzuje, jaké herecké kvality se v něm skrývají. To vše v prvním režisérově pokusu o demýtizaci amerického snu schovaného za bílým plotem načančané zahrady, přes který nejsou vidět všechny ty ochladlé vztahy, vzájemná odcizení a kostlivci vedle nacistického nádobí ve skříních. Kdykoliv teď venku vidím poletovat sáček, nepřemýšlím o tom, za jak dlouho se ve volné přírodě rozloží, ale vzpomenu si na American Beauty a taky na to, že abyste poznali relativní krásu, musíte nejdříve zažít opravdový hnus. Citát z úvodu mého profilu tak sedí na Mendesův film jak prdel na hrnec. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Příliš sterilní a "dokonalé". Přijde mi, že Mendes často tlačí na pilu příliš a místo toho, aby se dostal pod povrch a řezal do živého, zůstává (paradoxně) na povrchu, kde jen obrušuje hrany. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Na Americkou krásu se musím podívat ještě jednou. Tohle je ÚŽASNÝ film, po jehož shlédnutí se mi chtělo tleskat. Kevin Spacey hraje Lestera, muže, který prožívá krizi středního věku a touží po kamarádce své dcery. Spacey je bez debat nejlepší dramatický herec vůbec. Jestli je na filmu něco vyjímečného, je to určitě příběh, který je neobvyklý a jedinečný, odehrávající se mezi několika rodinami v anonymním americkém předměstí. Natočeno je to opravdu krásně. Jistým způsobem to dělá film střídavě veselým, srdervoucím a strašným. Je určen především pro zralé publikum. Je zde trocha toho násilí a skoronahých scén (ovšem obojí je zde velmi vkusně zpracováno). Ovšem i starší školáci by si film mohli užít. Podívejte se nato. Nebudete litovat. ()

Související novinky

Sam Mendes jde do války

Sam Mendes jde do války

20.06.2018

Oscarový režisér Americké krásy a dvou posledních bondovských filmů Sam Mendes si vybral svůj další projekt. Napíše a natočí válečné drama 1917, na kterém se bude produkčně podílet i Steven Spielberg… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

09.11.2009

Filmový kanál HBO Vás srdečně zve na krvavý maratón do Bia Oko v Praze. V sobotu 14. listopadu od 18. hodin se na seriálové fanoušky chystá maratonová projekce seriálu True Blood - Pravá krev.… (více)

Reklama

Reklama