Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský divadelní režisér Sam Mendes (nar. 1965) se doma i v zahraničí prosadil řadou pozoruhodných jevištních inscenací, mj. slavného muzikálu Kabaret nebo Schnitzlerova Reje (pod názvem Modrý pokoj), a bylo jen otázkou času, kdy si jeho talentu všimnou v Hollywoodu. V roce 1999 mu byl nabídnut scénář Alana Balla Americká krása a Mendes výzvu přijal, určitě i proto, že mu společnost DreamWorks zaručila značnou tvůrčí svobodu. Výsledek předčil veškerá očekávání. Americká krása se stala filmem roku s pěti Oscary na svém kontě (nejlepší film, režie, původní scénář, herecký výkon v hlavní roli – K. Spacey, kamera) a celou řadou dalších prestižních ocenění. Mendesova nečekaně hluboká a působivá sonda pod nablýskaný povrch spokojeného předměstského života si navíc získala i přízeň diváků... Hrdinou filmu je dvaačtyřicetiletý Lester Burnham (Kevin Spacey), který se v náhlém hnutí mysli rozhodne opustit teplé, ale nudné místo redaktora v místním inzertním časopise a dělat jen to, co ho baví. Jeho manželka Carolyn (Annette Beningová), která se snaží udělat kariéru jako realitní agentka, ho už dávno považuje za odepsaného a obdivem k němu neplane ani jeho zasmušilá pubertální dcera Jane (Thora Birchová). Lesterovo okouzlení dceřinou vyzývavou kamarádkou Angelou (Mena Suvariová) a příjezd nových sousedů, zakomplexovaného plukovníka Fittse (Chris Cooper), jeho vyhaslé ženy (Allison Janneyová) a podnikavého syna Rickyho (Wes Bentley), dávají do pohybu sled událostí, směřujících k neodvratnému konci... Mendesovi se podařilo dát Ballovu propracovanému scénáři svébytný filmový tvar (za mimořádné pomoci kameramanského veterána Conrada L. Halla), jehož jednotlivé složky jsou ve vzácném souladu. Mimořádné herecké výkony všech představitelů jen umocňují výsledný dojem. Americká krása je nemilosrdně ironickým portrétem americké posedlosti úspěchem, která, pokud propukne naplno, dokáže zničit všechno lidské, co v člověku je. Není divu, že po úspěchu jeho debutu byla i další Mendesova díla očekávána s nevšedním zájmem. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 660)

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Tento film obsahuje čistotu a plnost reakce. Skláním klobouk. Je to dílo a uchvátilo mě to. Je něco vevnitř co vám nechci popsat. Podívejte se a nechce cítit. Pohled a smrt,,aughhh. Chci vyjádřit bolest. 4 hvězdy. ()

senyor 

všechny recenze uživatele

Dokonalá karikatúra americkej spoločnosti, zaodetá do úžasného príbehu o ľudských túžbach, a o tom ako málo stačí, aby človek zobral svoj život do vlastných rúk. Spacey je skvelý, Wes Bentley ešte lepší a Sam Mendes stvoril najkomerčnejšiu nemainstreamovú drámu za posledné roky. Že to má šablónovité postavy, emócie sú umelo vyvolané pátosom a vôbec to nejde do hĺbky? Chcem vidieť, koľko režisérov dojme masy len zábermi poletujúceho sáčku... 100% ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych mít tolik vnitřní síly, jako Lester Burnham - jsem totiž v podobné situaci, ale má to dva háčky. Za prvé,asi jsem zbabělejší a za druhé - nežiji v USA, kde si lze i takovouto revoltu dost dobře představit. Vynikající film, který si na nic nehraje - dobře vybraní herci a skvěle vypointovaný závěr. ()

Pidzey 

všechny recenze uživatele

Skvělý film,skvělá hudba,Mena Suvari ležící mezi květy růží,grandiózní Kevin Spacey a ten konec,WAW.Další film Sama Mendése který mě dostal,ale malinko mi tu něco chybělo,abych mohl dát absolutní hodnocení.8/10 ()

Druury 

všechny recenze uživatele

Kevin Spacey tento film zachraňuje a dodává mu kvalitu.. Opět nám ukazuje to co o něm všichni dobře víme > že je to pan herec a muž mnoha tváří.. Potlesk hlavně jemu.. celkový dojem je více než dobrý:) =4* ()

Lukin413 

všechny recenze uživatele

Ani mi ten film nepřišel slzopudný (na to jsem asi moc velký cynik), jako spíše satirický - nejvíce jsem si užíval výjevy z omezeného a falešného světa amerického předměstí. Kevin Spacey je jako chlap, chytající druhou mízu, úžasný, ale ne příliš sympatický, přece jen se chová místy chová jak malý spratek, takže závěr filmu mnou nijak neotřásl. Ostatní postavy jsou také v pohodě, příběh se vyhýbá vyjetým kolejím, hledá poměrně originální cestičky, kam se ubírat, a proto udží pozornost po celou délku. Oscar je pochopitelný, protože tohle je typ filmu, který mají akademici tak rádi. PS: Jestli se ve čtyřiceti začnu chovat jako Spacey v tomto filmu, zastřelte mě. ()

ElManiacus 

všechny recenze uživatele

Film, který zanechává odkaz v každém kdo mu věnuje dvě hodiny života, mnozí si to v době sledování neuvědomí, ale je to tak - 94%. ()

Chundys 

všechny recenze uživatele

Kevin Spacey je v každém filmu jak to pospat správně! Prostě je to pan Herec! Americká krása je nádherný film :-) s hezkým soundtrackem a samozřejmě velkolepým a úžasným Spaceym :-) ()

Aere 

všechny recenze uživatele

Freud by měl radost, libido skutečně žene člověka dopředu. Lesterovi stačil jeden pohled na to, aby od základů překopal svůj život a začal ho konečně žít, ne jen přežívat. Pro mě byl Lester velmi inspirativní postava. Jak je důležité nebát se změny, nebát se vzdorovat a najít sebedůvěru. :) Později možná zjistíte, že už nejde ani tak o ten cíl, ale že cesta bylo to pravé potěšení. Miluji tento film a bez skrupulí ho řadím do své TOP 10. Kevina Spaceyho jsem si po jeho výkonu zamiloval a na Thomase Newmana a jeho hudbu nedám dopustit. Výjimečný film, který mě pokaždé přiková k obrazovce a nepustí až do konce. Tleskám. ()

andaa 

všechny recenze uživatele

Amerika mě fascinuje a imponuje mi celý můj život. I můj přítel mi jednou řekl, že jsem duchem američanka... Ti lidé jsou jiní, jinak pržívají. A americká krása je toho pravým obrazem. Lidé, kteří si hrají na něco co nejsou, jen aby se zalíbili ostatním a vlastně i sami sobě. T pozéři, kteří ale mají emocí spoustu. Kouzelný svět, pro nás téměř jako za zrcadlem, kde je všechno bláznivé a zhuštěné. Psychologie všech je nádherně vykreslená, perfektně zahráno. A hvězda navrch za scénu s poletujícím sáčkem. ()

kamigava 

všechny recenze uživatele

Zajímavé drama o zajímavých lidech, kteří nakonec najdou toho pravého a uvědomí si, co je v životě nejdůležitější. Film mě bavil a poskytnul mi nějaké ty životní moudra a poučení. Sem tam může být film morálně nepřípustný, ale věřím, že na konci vám to bude jedno. Zasmál jsem se také nad vtipnými poznámkami a okamžiky, které hlavní hrdiny odpuzují od sebe. Kevin Spacey se na tuhle roli vyloženě hodí. V mžiku se mu rozsvítí a příběh nabírá úplně jiné otáčky. I to se v životě může stát. Vždyť změna nikdy neuškodí. Někomu se film může zdát hodně iritující, ale proč se nad všechny své morální zásady nepodvznést a začít opravdu žít? ()

Silencia90 

všechny recenze uživatele

Asi jsem to nepochopila tak, jako všichni tady. Ten film mi přišel dost cizí, chladný, neupřímný. Co hodnotím pozitivně, je to celkové jeho "prozření" a nově nabyté sebevědomí. ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Výbornej scénář a ještě lepší Kevin Spacey, asi jeho nejlepší role, co jsem měl tu čest vidět. Celkový dojem z filmu je více než příjemný, hlavně se mi líbilo to Spaceyho snění, ale podruhé bych se na to asi už nepodíval (ikdyž na Thoru Birch v okně se koukalo hezky:-) ) 78% ()

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Tolik magorů v jediném filmu, to musí být velice zvláštní a působivé. A taky je, možná až moc. Za jednoho zhlédnutí to prostě člověk vstřebat nedokáže, takže uvidíme co s tím udělá čas. Je ale znepokojivé, v co dokážou vyvrcholit v podstatě normální rodinné problémy, velmi znepokojivé. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Film, jenž si hraje na něco, co není. Osudové zvraty, jenž nám ve filmu předestřeli jsou šablonovité, ploché a navíc u některých těžko uvěřitelné. Jistě Kevin Spacey je výborný, tento styl mu sedne, ale jako celek nic moc. Námět zajímavý, ale styl jakým se tvůrci vydali příběhu dle mého nesvědčí. i tak slušný zážitek, který stojí za tři hvězdy. ()

Deleatur 

všechny recenze uživatele

Scénárista Alan Ball je homosexuál, tak by nemělo být překvapení, že gay postavy a témata byly sice vedlejší, ale výrazné a silné. A citlivě podané i v případě stereotypů (hlavně postava homofoba). Stejně se mi ale nejvíce líbil jízlivý kontrast ztepilých, zdravím a energií sršících partnerů "ne v podnikání" (= až na tu sexuální orientaci ideálních představitelů americké konzervativní střední třídy) vedle sešlého, dýchavičného a požadavky stejné třídy frustrovaného heteráka. A dvojsmyslná nabídka: "Chcete se pobavit?" od uhrančivého Bentleyho s nevyzpytatelným pohledem je pro mě jednou z nejpůsobivějších filmových scén balení s gay podtextem. I když připouštím, že ještě působivější byla i pro mě elektrizující scéna prvního Angelina dotyku Lesterovy paže. // 90% ()

Martyr 

všechny recenze uživatele

Prvy x som tom to videl ako tinedzedzer, nadseny dospievajuci chlapec tomu samozrejme bez rozmyslania nasoli 5. Preslo par rokov, ples sa este sice nerobi ale ale k Lesterovej 42ke mi uz tiez chyba len par, milostny zivot, nadsenie a vyhliadky v praci sa mu tiez zacinaju nenapadne podobat, dcera uz zacina vystrkovat rozky, a ja to uz citim a chapem, kurva trochu inak..Well.. ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Já jsem v naprostém šoku, protože vůbec nechápu, jak se někdo někdy mohl takhle vyšvihnout v takovém stylu a natočit jako svůj debutový film Americkou krásu. Nevzpomínám si, kdy jsem u filmu cítil takové silné signály, které směřovaly k ještě silnějším, větším a především pravdivým moudrům, která jsou i po 20 letech naprosto zásadní. Tenhle nadčasový snímek by si měl každý alespoň jednou ve svém životě pustit a uchovat v paměti, a když už ne kvůli pointě, tak proto, že je to řemeslnický masterpiece, na který opravdu nenarazíte každý den. A doporučuju po zhlédnutí ještě ending explained, budete ho potřebovat. 5* ()

mls 

všechny recenze uživatele

"I quess I could be pretty pissed off about what happend to me. But it's hard to stay mad when there's so much beauty in the world. Sometimes I feel like I'm seeing it all at once and it's too much. My heart feels up like a balloon thats about to burst. And then I remember to relax. And stop trying the hole lone do it. And then it flows through me like rain. And I can't feel anything but graduate for every single moment of my stupid little life. You have no idea what I'm talking about. But don't worry. You will some day." - Som rád, že chápem. A milujem filmy, ktoré sa stotožnujú s mojimi pocitmi. ()

Související novinky

Sam Mendes jde do války

Sam Mendes jde do války

20.06.2018

Oscarový režisér Americké krásy a dvou posledních bondovských filmů Sam Mendes si vybral svůj další projekt. Napíše a natočí válečné drama 1917, na kterém se bude produkčně podílet i Steven Spielberg… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

09.11.2009

Filmový kanál HBO Vás srdečně zve na krvavý maratón do Bia Oko v Praze. V sobotu 14. listopadu od 18. hodin se na seriálové fanoušky chystá maratonová projekce seriálu True Blood - Pravá krev.… (více)

Reklama

Reklama