Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský divadelní režisér Sam Mendes (nar. 1965) se doma i v zahraničí prosadil řadou pozoruhodných jevištních inscenací, mj. slavného muzikálu Kabaret nebo Schnitzlerova Reje (pod názvem Modrý pokoj), a bylo jen otázkou času, kdy si jeho talentu všimnou v Hollywoodu. V roce 1999 mu byl nabídnut scénář Alana Balla Americká krása a Mendes výzvu přijal, určitě i proto, že mu společnost DreamWorks zaručila značnou tvůrčí svobodu. Výsledek předčil veškerá očekávání. Americká krása se stala filmem roku s pěti Oscary na svém kontě (nejlepší film, režie, původní scénář, herecký výkon v hlavní roli – K. Spacey, kamera) a celou řadou dalších prestižních ocenění. Mendesova nečekaně hluboká a působivá sonda pod nablýskaný povrch spokojeného předměstského života si navíc získala i přízeň diváků... Hrdinou filmu je dvaačtyřicetiletý Lester Burnham (Kevin Spacey), který se v náhlém hnutí mysli rozhodne opustit teplé, ale nudné místo redaktora v místním inzertním časopise a dělat jen to, co ho baví. Jeho manželka Carolyn (Annette Beningová), která se snaží udělat kariéru jako realitní agentka, ho už dávno považuje za odepsaného a obdivem k němu neplane ani jeho zasmušilá pubertální dcera Jane (Thora Birchová). Lesterovo okouzlení dceřinou vyzývavou kamarádkou Angelou (Mena Suvariová) a příjezd nových sousedů, zakomplexovaného plukovníka Fittse (Chris Cooper), jeho vyhaslé ženy (Allison Janneyová) a podnikavého syna Rickyho (Wes Bentley), dávají do pohybu sled událostí, směřujících k neodvratnému konci... Mendesovi se podařilo dát Ballovu propracovanému scénáři svébytný filmový tvar (za mimořádné pomoci kameramanského veterána Conrada L. Halla), jehož jednotlivé složky jsou ve vzácném souladu. Mimořádné herecké výkony všech představitelů jen umocňují výsledný dojem. Americká krása je nemilosrdně ironickým portrétem americké posedlosti úspěchem, která, pokud propukne naplno, dokáže zničit všechno lidské, co v člověku je. Není divu, že po úspěchu jeho debutu byla i další Mendesova díla očekávána s nevšedním zájmem. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 660)

Kochanski 

všechny recenze uživatele

tenhle film se musí vidět víckrát. Po druhém shlédnutí mí přišel skvělý, po třetím geniální. Stále se mi ovšem mnohem více líbí nedoceněná Ledová Bouře (A. Lee), kde je podle mého mnohem lépe zpracována psychika nás teenagerů!!! ()

gusman 

všechny recenze uživatele

Nic moc. Trochu nesmyslné, pokulhávající a bez nboje, trochu vykradená Lolita, výsledek je asi kvalitní, leč pro mě ne moc zajímavý.. ()

troxor 

všechny recenze uživatele

Existenciálně filosofický film pro hloupé. To co je na něm dobré, už bylo stokrát někde jinde (leč v záležitostech poněkud náročnějších - scénu s mrtvou labutí vykradl myslím Mendes z Andreje Rubleva, že?). Ale za to, že je Americká krása podala popcornově smýšlejícímu diváku srozumitelnou formou zaslouží dvě hvězdičky. ()

PaSup 

všechny recenze uživatele

Myšlenku, kterou prosazuji celý svůj dosavadní krátký život, jsem konečně našel i ve filmovém díle... Americká krása je snímek, kterému musíte tiše naslouchat a nechat se jím unést, jinak vám přijde JEN mírně nadprůměrný... ÚŽASNÉ! Mendes si mě získal na svoji stranu stejně jako Spacey...Americká krása si zaslouží 5* a to nejen proto, že mi rozumí ale i proto, že právě drsným způsobem narušila mých TOP TEN...! :-) ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Ten film jsem viděl náhodou, v programu jsem si ho ani nevšiml. Prostě jsem náhodou přepl a tak nějak mě zaujalo, co se tam zrovna dělo (už ani nevím co to zrovna bylo) a nemohl jsem se od toho odtrhnout. A to jsem ani neviděl první půl hodinu. (Po asi dvou letech viděno podruhé: a stejně velká bomba!) ()

Wargoo 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo, ale asi som tomuto filmu buď neporozumel (o čom pochybujem) alebo to skrátka nieje môj šálok kávy. Obsadenie a aj herecké výkony netreba extra komentovať, tie boli ako inak skvelé, ale ako celok u mňa len za 3***. 60,837%. Dec ol ()

Mary19 

všechny recenze uživatele

A já tak dlouho nechápal, proč je Kevin Spacey tolik oblíbený :) ... Americká krása je velice zvláštní film, plný emocí, dráždivosti a smyslnosti... Po druhém shlédnutí se ale většina emocí vytratila a v mysli zůstal už pouze jen zážitek z ohromujícího hereckého výkonu Kevina Spacey... 80% ()

solid 

všechny recenze uživatele

Jo je to dobrý film. Má emoce hloubku a myšlenku, ale opravdu to není pro mě to pravé ořechové. Jednou mi to prostě stačilo. Mhohem víc jsem si užil různé parodické scénky např. v Not Another Teen Movie. ()

merigieren 

všechny recenze uživatele

Nejhorší je býti obyčejným, tento film určitě obyčejným není. Má jen drobnou vadu, buď jste již dospěli do bodu kterým končí a připadá vám vše uvnitř okouzlující, nebo stojíte stále před branou s pocitem znudění a zcela opačného smýšlení. Nevidím nic fascinujícího na mrtvém ptactvu, hákových křížích, či létajícím kusu umělé hmoty (ten igeliťák není tak špatný nápad, ale v kombinaci s obdivem té mrtvoly v záběru předchozím mi to prostě mozek vyhodnotil, jako neuvěřitelný zvrat ve vnímání našeho kameramana). Dealování drog mě také netrápí, dokonce by se u mě dal pozorovat nezájem o jednotlivé příběhy postav. podle mě se chovali divně. Ty 2* dávám hlavně za celkem hezky odehraný klidný výraz tváře otce rodiny a sklepní scénku (docela vtipný). Závěr filmu byl poněkud méně chutný, i když potvrdil předchozí smysl chování postav. Posledním výstřelem si pak film zpečetil 2* ani o chlup víc. Co se asi stane s obličejem, když za zadní částí hlavy vodorovně vystřelíte z pistole ? - po čase, nadrženej otec a ta ošlkivá blondýnka se mi taky nelíbili... ()

optimus0s 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a i povedený pohled na muže s krizí středního věku. Rád bych mu dal pět hvězdiček, ale něco mi tam chybělo... ()

bulbasaur 

všechny recenze uživatele

Ďalší z dôkazov toho že amerika vie natočiť aj niečo iné ako je brak. Krásny film plný kvalitných hereckých a filmárskych výkonov. BRAVO! ()

Ippolito 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem od tohohle kultovního, všemi tolik opěvovaného snímku, čekala rozhodně víc. Jak tady bylo už několikrát řečeno, první polovina filmu se tváří jako romantická komedie, a k nějakému hlubšímu ponoru dochází až v půlce druhé, kdy se děj konečně začíná dramatizovat, kostlivci ve skříních hlavních postav vycházet, a kdy se pomalu začne odhalovat celková pointa filmu. Ten zbytečně dlouhý "úvod" je ale asi to jediné (i když celkem zásadní), co bych Americké kráse vytkla. Naopak konec mě příjemně překvapil a myšlenkové poselství dostalo do kolen. ()

issoumaila 

všechny recenze uživatele

Zjavne som ani cez tak markantné csfd hodnotenie nepochopil ako filmu ani myšlienke. Osobne mi to prišlo ako wtf??? V prvej polovici moju zaujatosť strieda nuda... V polovici druhej už nuda strieda zaujatosť. Fakt. niektoré scény resp časti filmu mi nedali uhnúť pohľadom no niekde som však musel hľadať niečo čím sa zabavím.xD Asi by som sa mal venovať a uprieť svoje filmové chute iným smerom.;) "Vidíte mě? Honím si ho ve sprše. To je vrchol dnešnío dne. Od teď to už pújde jenom z kopce." xDDD Rofl. xD ()

NGP 

všechny recenze uživatele

S nepředvídatelným a nečekaným koncem, nechá to diváka hádat co asi bude. A to je asi největší plus tohoto filmu. Chtělo to být působivý, ale nelíbil se mi tam ten sáček. ()

lu-cinka 

všechny recenze uživatele

Carol: Začínám mít pocit, že narůstá propast mezi tebou a Jane. Lester: - Nenávidí mě. Carol: - Jen je tvrdohlavá. Lester: - Tebe taky nenávidí. Jsou tam dobré hlášky. ale nemusim mít všechno... ()

Související novinky

Sam Mendes jde do války

Sam Mendes jde do války

20.06.2018

Oscarový režisér Americké krásy a dvou posledních bondovských filmů Sam Mendes si vybral svůj další projekt. Napíše a natočí válečné drama 1917, na kterém se bude produkčně podílet i Steven Spielberg… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

09.11.2009

Filmový kanál HBO Vás srdečně zve na krvavý maratón do Bia Oko v Praze. V sobotu 14. listopadu od 18. hodin se na seriálové fanoušky chystá maratonová projekce seriálu True Blood - Pravá krev.… (více)

Reklama

Reklama