Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský divadelní režisér Sam Mendes (nar. 1965) se doma i v zahraničí prosadil řadou pozoruhodných jevištních inscenací, mj. slavného muzikálu Kabaret nebo Schnitzlerova Reje (pod názvem Modrý pokoj), a bylo jen otázkou času, kdy si jeho talentu všimnou v Hollywoodu. V roce 1999 mu byl nabídnut scénář Alana Balla Americká krása a Mendes výzvu přijal, určitě i proto, že mu společnost DreamWorks zaručila značnou tvůrčí svobodu. Výsledek předčil veškerá očekávání. Americká krása se stala filmem roku s pěti Oscary na svém kontě (nejlepší film, režie, původní scénář, herecký výkon v hlavní roli – K. Spacey, kamera) a celou řadou dalších prestižních ocenění. Mendesova nečekaně hluboká a působivá sonda pod nablýskaný povrch spokojeného předměstského života si navíc získala i přízeň diváků... Hrdinou filmu je dvaačtyřicetiletý Lester Burnham (Kevin Spacey), který se v náhlém hnutí mysli rozhodne opustit teplé, ale nudné místo redaktora v místním inzertním časopise a dělat jen to, co ho baví. Jeho manželka Carolyn (Annette Beningová), která se snaží udělat kariéru jako realitní agentka, ho už dávno považuje za odepsaného a obdivem k němu neplane ani jeho zasmušilá pubertální dcera Jane (Thora Birchová). Lesterovo okouzlení dceřinou vyzývavou kamarádkou Angelou (Mena Suvariová) a příjezd nových sousedů, zakomplexovaného plukovníka Fittse (Chris Cooper), jeho vyhaslé ženy (Allison Janneyová) a podnikavého syna Rickyho (Wes Bentley), dávají do pohybu sled událostí, směřujících k neodvratnému konci... Mendesovi se podařilo dát Ballovu propracovanému scénáři svébytný filmový tvar (za mimořádné pomoci kameramanského veterána Conrada L. Halla), jehož jednotlivé složky jsou ve vzácném souladu. Mimořádné herecké výkony všech představitelů jen umocňují výsledný dojem. Americká krása je nemilosrdně ironickým portrétem americké posedlosti úspěchem, která, pokud propukne naplno, dokáže zničit všechno lidské, co v člověku je. Není divu, že po úspěchu jeho debutu byla i další Mendesova díla očekávána s nevšedním zájmem. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 660)

Bilky 

všechny recenze uživatele

Odkedy mám domáce kino (ale nie AllinOne za 9tis) a odkedy frčia DVD - do kina xodím tak 10x za rok...veď načo aj, keď si film vyxutnám s vínkom a zvukom akým xcem! Na AMERICKEJ KRÁSE som bol 4x + 1x čo si to veľmi nepamätám,lebo som oslavoval! Ale to bol spôsob ako oslavovať! Geniálnym filmovým dielom! Tak triviálne obrazy na jednej strane a tak úžasné herecké výkony celej zostavy ma úplne fascinovali! Je ťažké niekoho vyzdvihovať ale s nožom na krku by som asi ukázal na ANNETTE, THORU a CHRISa. Sorry KEVIN ale ty si proste dobrý fšade! :) Origoš už mám nejaký polrok doma a teším sa z neho jak malý Jojo! :) Bol som z filmu doslova očarený a už sa tešákujem na ďalšie filmy SAMA MENDESA, dúfajúc že to nebol len ojedinelý výstrel do tmy...lebo pre mňa to bolo ako výstrel z AURORY! :) 99% ()

Yin 

všechny recenze uživatele

Na svoji dobu v odvaze ukázat "dokonalou" Ameriku pod povrchem, její typickou pokryteckou středostavovskou rodinu, která žije svázána konvencemi a přesně podle sice nepsaných, ale přísných pravidel konzervativní vrstvy. V tom vidím největší sílu Americké krásy. Proměna nenápadného uťáplého čtyřicátníka v člověka nabitého životní energií byla přímo brilantní. ()

gargamel22 

všechny recenze uživatele

Kevin Spacey je zkrátka dokonalý. Předvedl neopakovatelný výkon a díky úžasně satirickému rozboru amerického života je tenhle film kultem nad kulty. Sam Mendes si mě naprosto získal. ()

Jenda1 

všechny recenze uživatele

První setkání s geniálním hercem K. Spacey a neméně skvělou A. Bening, zamiloval jsem si ji už když jsem viděl Valmonta a tady to byla další nádherná role, ale Spacey byl neuvěřitelnej, nechápu jak to ten chlap s tuctovým ksichtem dělá, ale hraje skvěle. O morálce a životě americké střední třídy jsem si vždycky myslel svoje a tenhle film to jen potvrdil - mrkněte na to a uvidíte že je v čechách dobře... ()

psohli 

všechny recenze uživatele

Úžasný výkon Kevina Spaceyho..muže, který se rozhodl skoncovat se stereotypem života v nespokojeném manželství a v nezajímavé práci, Annette Bening jako manželka navenek spokojená se životem, avšak vnitřně strádající, podivínský dealer marihuany Wes Bentley, který ve filmu vystupuje jako jeden z morálně nejčistších a snové scény s Menou Suvari..to vše podbarvené skvělou hudbou Thomase Newmana tvoří skvělý celek, který stojí za to shlédnout! ()

PROTIVETRU 

všechny recenze uživatele

Príjemný film, pozretý v správnej nálade a v správnych podmienkach vás dokáže chytiť za srdce. Pri opakovanom vzhliadnutí to kúzlo mierne ustúpi. ()

Daves97 

všechny recenze uživatele

Co říct o filmu, ve kterém jste sledovali každý ,,štastný den'' hlavního hrdiny s úsměvem na tváři stejném jaký měl on. „It was one of those days when it's a minute away from snowing and there's this electricity in the air, you can almost hear it. And this bag was, like, dancing with me. Like a little kid begging me to play with it. For fifteen minutes. And that's the day I knew there was this entire life behind things, and... this incredibly benevolent force, that wanted me to know there was no reason to be afraid, ever. Video's a poor excuse, I know. But it helps me remember... and I need to remember... Sometimes there's so much beauty in the world I feel like I can't take it, like my heart's going to cave in.“ ()

Maria-Rosa 

všechny recenze uživatele

Musím nejdřív konstatovat, že nejsem velký vyznavač amerických „trháků“ oceněných spoustou „Oskárků“, ale člověk je tvor omylný. To se mi přihodilo právě u tohohle filmu. Sám název mi vyloudil na tváři ironický úsměv. Přesto jsem se k němu dostala úplnou náhodou, když ho dcera přinesla domů. To, co následovalo po shlédnutí pouhých pár minut, předčilo jakékoliv očekávání. Seděla jsem jak přibitá a s přibývajícím dějem jsem už nevnímala nic okolo. Nevím, zda byl Kevin Spacey lepší jako roztomilý „blb“ nebo jako „sexy“ borec. Oboje mělo svoje klady i zápory, ale člověk mu musel fandit pořád. O to horší byly okolnosti, ke kterým docházelo a zřejmě k nim i dojít muselo. Konec ale byl tak děsivý, že jsem se z něj vzpamatovávala hodně dlouho a myslím na to celé dva roky. Chci ovšem zmínit i ostatní postavy – Wes Bentley, podivný mladík se sousedství, který shodou okolností zavinil tragický konec, „příjemná manželka“ apod. Před tímto filmem opravdu smekám!!!!!!!! ()

(fjw) 

všechny recenze uživatele

Další filmový klenot! Nádhera. Kevin Spacey je další z řady herců, kteří ani hrát nemusejí. Film je dojemný, krásný, satirický... Nečekaný konec je vlastně velmi nádherný:) ()

me3x® 

všechny recenze uživatele

bolo to sladkohorke, Spacey ako vždy super, Mena mňam, ale celkovo ma to až tak nevzalo ako niektorých... ale asi taká je Amerika, keď sa to tam hneď stalo takým hitom. ()

Vica 

všechny recenze uživatele

Pre mňa abolútne nezabudnutelný a nenahraditelný snímok od Mendesa, kďe predvádza, že oscara si domov odniesol právom. Úplne sa stotožňujem s filozofiou filmu, ktorú Mendes pred nás predložil. Postava Lestera predvádza v čírej dokonalosti ako drvivá väčšina z nás žije. Len tak prechádzame životom, než by sme si stihli uvedomiť, že toto je ono, toto je život, nie je žiadne predtým, alebo potom, je len teraz. Jeho osvietenie prichádza v podobe mladej prítažlivej Angely, ktorá ho posunie k odhodlaniu konečne začať žit a žiť tak ako sa mu páči. Až na okraj priepaste, tak aby nakoniec skončil s úsmevom na perách. No Lester nie je jediná postava, ktorá predvádza v úplnej paráde životnú obnovu či premenu. Každá postava v tomto snímku prekonáva určitú zmenu. A mnoho z nás sa može nájsť práve v jednej z týchto postáv. ()

sa_kra 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý převrat díky Meně. Na nic si nehrající prostředí, jež US & A předměstí nikterak neidealizuje. Ohromující Kevin Spacey, jehož snaha se změnit a užívat si život je šíleně inspirativní. Mendes se postupem času dostal na vrchol žebříčku mých top režisérů a tenhle film je dobrej argument proč. ()

Via 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, se dostat k takovému filmu až deset let po jeho natočení... Amerika a její společnost... vnímání okolních lidí, maloměšťáctví, manželství a jeho postupné vyhasínání, nová energie do života, homosexuálové, dospívání... Všude stejné a přesto jiné... Kevin Spacey - takhle mladý a už tak dobrý, velmi kvalitní výkon. Hudba - Thomas Newman - jeden ze soundtracků, které mám velmi velmi ráda :) ()

sendisis 

všechny recenze uživatele

V tom filmu je takový klid, souznění, krása, až je to neuvěřitelné. Emoce jdou ze všech postav přirozeně a jednoduše. Popsat film však není možné, je to jen probíhající pocit ze života, světa a lidské existence. ()

Související novinky

Sam Mendes jde do války

Sam Mendes jde do války

20.06.2018

Oscarový režisér Americké krásy a dvou posledních bondovských filmů Sam Mendes si vybral svůj další projekt. Napíše a natočí válečné drama 1917, na kterém se bude produkčně podílet i Steven Spielberg… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

09.11.2009

Filmový kanál HBO Vás srdečně zve na krvavý maratón do Bia Oko v Praze. V sobotu 14. listopadu od 18. hodin se na seriálové fanoušky chystá maratonová projekce seriálu True Blood - Pravá krev.… (více)

Reklama

Reklama