Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský divadelní režisér Sam Mendes (nar. 1965) se doma i v zahraničí prosadil řadou pozoruhodných jevištních inscenací, mj. slavného muzikálu Kabaret nebo Schnitzlerova Reje (pod názvem Modrý pokoj), a bylo jen otázkou času, kdy si jeho talentu všimnou v Hollywoodu. V roce 1999 mu byl nabídnut scénář Alana Balla Americká krása a Mendes výzvu přijal, určitě i proto, že mu společnost DreamWorks zaručila značnou tvůrčí svobodu. Výsledek předčil veškerá očekávání. Americká krása se stala filmem roku s pěti Oscary na svém kontě (nejlepší film, režie, původní scénář, herecký výkon v hlavní roli – K. Spacey, kamera) a celou řadou dalších prestižních ocenění. Mendesova nečekaně hluboká a působivá sonda pod nablýskaný povrch spokojeného předměstského života si navíc získala i přízeň diváků... Hrdinou filmu je dvaačtyřicetiletý Lester Burnham (Kevin Spacey), který se v náhlém hnutí mysli rozhodne opustit teplé, ale nudné místo redaktora v místním inzertním časopise a dělat jen to, co ho baví. Jeho manželka Carolyn (Annette Beningová), která se snaží udělat kariéru jako realitní agentka, ho už dávno považuje za odepsaného a obdivem k němu neplane ani jeho zasmušilá pubertální dcera Jane (Thora Birchová). Lesterovo okouzlení dceřinou vyzývavou kamarádkou Angelou (Mena Suvariová) a příjezd nových sousedů, zakomplexovaného plukovníka Fittse (Chris Cooper), jeho vyhaslé ženy (Allison Janneyová) a podnikavého syna Rickyho (Wes Bentley), dávají do pohybu sled událostí, směřujících k neodvratnému konci... Mendesovi se podařilo dát Ballovu propracovanému scénáři svébytný filmový tvar (za mimořádné pomoci kameramanského veterána Conrada L. Halla), jehož jednotlivé složky jsou ve vzácném souladu. Mimořádné herecké výkony všech představitelů jen umocňují výsledný dojem. Americká krása je nemilosrdně ironickým portrétem americké posedlosti úspěchem, která, pokud propukne naplno, dokáže zničit všechno lidské, co v člověku je. Není divu, že po úspěchu jeho debutu byla i další Mendesova díla očekávána s nevšedním zájmem. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 660)

KateVonTee 

všechny recenze uživatele

Úžasná ukázka toho,jak vypadá rodinka,která je na povrchu jako z reklamy,ale uvnitř umírá a hnije.Matka je arogantní workoholička,dcera,která čím víc se snaží zapadnout do davu tím víc vyčnívá a otec který je pod taktouvkou jich dvou.Najednou se v něm něco zlomí a tím se rozhýbou všechny události okolo.Hlavní linie příběhu je vcelkem jasná.Důležitější je ale linka vedlejší.To co si i po nějakých 10 letech co byl film natočen neuvědomujeme.Že krása je všude kolem nás,jen ji musíme hledat.Hledat to krásné a dobré ne opak.A dá se najít va každé drobnosti.Každého z nás potěší něco jiného,nějaká jiní ''pitomina''.Někoho potěší když najde v kapse dvacku,někoho když vidí smějící se mimino a tak dál.Takže hlavně za tuhle myšlenku to má můj hlas. ()

cunicekb 

všechny recenze uživatele

Mnoho lidí mi po shlédnutí filmu tvrdí, jak je film smutný, což mě naprosto nepřijde. Film je opravdu krása a jeho závěr je opravdu krásný. Přece komu se povede, aby zemřel šťastný? Většina lidí zemře jako "starý" nešťastný Lester. ()

mnx 

všechny recenze uživatele

Popravdě? Mě tento americký blázinec vůbec neoslovil, nic krásného mi na něm nepřijde, a neustálé hysterčení herců ve mně vyvolává spíš pocity hnusu (shlédnuto 2x). Umaštěný pytlík u zdi, na který filmaři pouští vzduch, to vůbec nezachraňuje a nevidím na tom pranic uměleckého. Navíc nemám rád podobně vyostřené dramata, kde se osudy všech rozuzlí v jednom "velkolepém" okamžiku - tohle opět nemá podle mě s uměním nic společného. Dávám hvězdu za dobrou kameru a druhou za tu svlíkající se holku. ()

irri 

všechny recenze uživatele

Když jsem si film pouštěla, opravdu nic jsem si od toho neslibovala. Nějaká americká hloupost, která se hodí akorát tak k žehlení. To jsem se ale šeredně spletla... U Americké krásy se ani minutku nenudíte, má to obrovskou atmosféru a posledních pět minut se už nemůžete ubránit jenom nevěřícně a s otevřenou pusou civět na obrazovku.Prostě nádhera! ()

chrchel 

všechny recenze uživatele

Kevin Spacey je jednička, a ačkoliv se všichni snaží (a daří se jim), tenhle film je prostě hlavně jeho show (a pak samozřejmě pana Mendese.) Baví mě od začátku do konce, střídání dramatu a komedie je bravurně zvládnuté. Další z řady (pro mě) pětihvězdičkových genialit. ()

vodkasesemte 

všechny recenze uživatele

tento satyrický film o homosexuálech všude, kam se podíváš, opravdu zásadně neovlivnil muj život! nicméně poletující pytlíky mě fascinují a při premiéře mi vytryskly do očí slzy. zatím se na to znova dívat nechci. jo a tu nadrženou školačku bych ńa jeho místě ojel, i když se mi nelíbila. někdy ve skutečnosti opravdu nevíme, co nám za to stojí a co ne, dokud to neleží mezi podlahou s roztaženýma nohama a dobře mu tak! ()

Mišísek 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se fakt povedlo. Vtip i genialita. I když ten konec byl trochu... drastický, i tak jsem zírala na obrazovku se slovy: "ÁÁÁ". ()

generalmagor 

všechny recenze uživatele

Páni... Ještě vydýchávám. Právě jsem dokoukal film, který mě prozatím jako pátý v pořadí totálně oddělal a ještě ted' mi tečou slzy. Jsem ve stavu totálního rozložení s flaškou v ruce a jako vždy totálně na dračky. Po Zelené míli, Z. Vojína Rayna, Přelet nad kukaččím hnízdem a Road To perdition se řadí právě tento uchvacující snímek jakožto pátý v pořadí THE BEST of mine) Odvod'te si sami, jaké kvality mám a podle již zmíněných filmů posuzuji kvalitu. 100%. Geniální a neuvěřitelný výkon Kevina Spaceyho. ()

Turby 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších příběhů, na konci kterého sedíte s otevřenou pusou. Je to spíš na zamyšlení a je to fakt dabest pecička. ()

Stanmi 

všechny recenze uživatele

Lester Burnham (Kevin Spacey) žije zdánlivě idylický život, ve kterém má velký dům, auto, práci, ženu a dospívající dceru. Vše, ale není jak se zdá, práce jej nebaví, manželka je k němu citově chladná a s dcerou si nerozumí. Poté se však zamiluje do kamarádky své dcery a rozhodne se radikálně změnit svůj dosavadní život... Ne každému se podaří takový debut, jako režíserovi Samu Mendesovi, který za Americkou krásu dostal jak Oscara, tak Zlatý Glóbus a nutno podotknout, že vcelku oprávněně, protože film je vskutku kvalitně napsán, natočen, výprávěn a také zahrán. Prim samozřejmě hraje Kevin Spacey v titulní roli, ale pochvalu zaslouží také další herci v ústředních úlohách, jmenovitě Anette Benning, Wes Bentley, Chris Cooper, Mena Suvari a Thora Birch. Taky je třeba ještě zmínit povedenou hudbu od Thomase Newmana. Snímek se sice zdánlivě věnuje především Lesterově krizi středního věku, ale nabízí tolik témat, že prakticky každý si najde to svoje, ať už jsou to manželské a rodičovské vztahy, láska, nevěra, přátelství, touha po lepším zítřku či prosté obdivování všedních krás života, to vše během necelých dvou hodin Americká krása nabízí měrou vrchovatou. ()

Hruskovice 

všechny recenze uživatele

A dal bych to jako povinný film do všech škol. Ať si každý popřemýšlí co je v životě důležité. Zvrácená doba, zvrácení lidé krásný film. 5,25/5 (1. 16.12.2014) ()

Kilos35 

všechny recenze uživatele

Opravdu originální film. Na tu 5. hvězdičku mi tam ale něco chybí I tak je to ale úžasný kousek, který nelze jinak než doporučit (y) ()

Weany 

všechny recenze uživatele

Filmová láska mého života. Žádný film, který jsem viděla, se nevyrovnal Americké kráse a nevěřím, že na světě existuje nějaký, který by ji překonal. Protože Americká krása v čele s nepřekonatelným Kevinem Spaceym, který vás něžně provází celým příběhem, je naprostá dokonalost, která značně ovlivnila můj pohled na svět. ()

koza3 

všechny recenze uživatele

Americký sen rozpadající se na prach v hromádkách různých postav a různých charakterů. Všichni jsou sráči, vychází mi z tohoto filmu. Škoda, že jsem se na něj nepodíval v době, kdy byl natočen. Všichni o něm mluvili a všichni ho doporučovali. Mě to podle názvu znělo, jako nějaká slaďárna. Kdybych nebyl máslo a přečetl si o čem tahle šílenost je, podíval bych se na něj už dávno. Moc nevím co k tomu dodat, asi mě to zase tak neoslovilo. 4 hvězdy dávám buď za to, že je to dobrý film nebo jsem tlačený výše uvedeným "marketingem". Témata, která film přibližuje byly dále provařována stovkou dalších, proto asi nedokážu objektivně posoudit. Asi bude potřeba ještě jedna projekce někdy časem. ()

silak_xup 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl poprvé cca před deseti lety kdy jsem ho vnímal uplně jinak než teď, když je mi 28 let. Dřív bych tomu dal také 5 hvězd, ale z uplně jiného pohledu. Dnes to vidím tak, že až tu jednou přistanou mimozemšťani, tak bych jim tohle pustil, ať vidí, jak jsme jako lidi hrozně vtipný. Bohužel, tenhle příběh a mnoho jim podobných vidím čím dál častěji ve svém okolí v reálu a fakt si říkám, jestli se ve mě někdy něco zlomí a stane se ze mě taky takovej debil, nebo ne. To ukáže čas. Každopádně doporučuju všem věkovejm kategoriím, o zábavu budou mít postaráno. ()

Hezonja7 

všechny recenze uživatele

Kevin Spacey procházející krizí středního věku... odolávající pokušení... To musí být dobré. A skutečně je, jeden by nevěřil, kolik se toho může udát za zdmi domů několika navenek dokonale působících rodin. Možná jsem si o všech postavách myslel, že jsou to šílenci - ale všichni jsme šílenci. Tak se nad tim aspoň můžeme zamyslet nad velmi podařeným filmem s krásným soundtrackem Thomase Newmana. Perfektní prolínání satiry s reálným dramatem. Perfektní výkon Kevina Spaceyho v roli muže, který se potýká s čítankovou krizí středního věku a za patami mu sekunduje Mena Suvari v roli pubertálního spratka, která se naopak snaží dělat dospělou. Ve filmu bylo vidět snad na tucet úchylek, dogmat a daších věcí se kterými se každý z nás již někdy potkal nebo dokonce ji prožívá a tak si každý najde tu svou část z tohoto koláče s názvem Americká krása. ()

Související novinky

Sam Mendes jde do války

Sam Mendes jde do války

20.06.2018

Oscarový režisér Americké krásy a dvou posledních bondovských filmů Sam Mendes si vybral svůj další projekt. Napíše a natočí válečné drama 1917, na kterém se bude produkčně podílet i Steven Spielberg… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

09.11.2009

Filmový kanál HBO Vás srdečně zve na krvavý maratón do Bia Oko v Praze. V sobotu 14. listopadu od 18. hodin se na seriálové fanoušky chystá maratonová projekce seriálu True Blood - Pravá krev.… (více)

Reklama

Reklama