Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský divadelní režisér Sam Mendes (nar. 1965) se doma i v zahraničí prosadil řadou pozoruhodných jevištních inscenací, mj. slavného muzikálu Kabaret nebo Schnitzlerova Reje (pod názvem Modrý pokoj), a bylo jen otázkou času, kdy si jeho talentu všimnou v Hollywoodu. V roce 1999 mu byl nabídnut scénář Alana Balla Americká krása a Mendes výzvu přijal, určitě i proto, že mu společnost DreamWorks zaručila značnou tvůrčí svobodu. Výsledek předčil veškerá očekávání. Americká krása se stala filmem roku s pěti Oscary na svém kontě (nejlepší film, režie, původní scénář, herecký výkon v hlavní roli – K. Spacey, kamera) a celou řadou dalších prestižních ocenění. Mendesova nečekaně hluboká a působivá sonda pod nablýskaný povrch spokojeného předměstského života si navíc získala i přízeň diváků... Hrdinou filmu je dvaačtyřicetiletý Lester Burnham (Kevin Spacey), který se v náhlém hnutí mysli rozhodne opustit teplé, ale nudné místo redaktora v místním inzertním časopise a dělat jen to, co ho baví. Jeho manželka Carolyn (Annette Beningová), která se snaží udělat kariéru jako realitní agentka, ho už dávno považuje za odepsaného a obdivem k němu neplane ani jeho zasmušilá pubertální dcera Jane (Thora Birchová). Lesterovo okouzlení dceřinou vyzývavou kamarádkou Angelou (Mena Suvariová) a příjezd nových sousedů, zakomplexovaného plukovníka Fittse (Chris Cooper), jeho vyhaslé ženy (Allison Janneyová) a podnikavého syna Rickyho (Wes Bentley), dávají do pohybu sled událostí, směřujících k neodvratnému konci... Mendesovi se podařilo dát Ballovu propracovanému scénáři svébytný filmový tvar (za mimořádné pomoci kameramanského veterána Conrada L. Halla), jehož jednotlivé složky jsou ve vzácném souladu. Mimořádné herecké výkony všech představitelů jen umocňují výsledný dojem. Americká krása je nemilosrdně ironickým portrétem americké posedlosti úspěchem, která, pokud propukne naplno, dokáže zničit všechno lidské, co v člověku je. Není divu, že po úspěchu jeho debutu byla i další Mendesova díla očekávána s nevšedním zájmem. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 662)

BioRaj 

všechny recenze uživatele

Vše už bylo řečeno , ano tohle je pán film . Každý si musí něco odnést , zážitek se Vám vryje do srdce tak silně , že Vás už celý život neopustí . Pomyslná laťka je tak vysoko posazená , že i Bubka by měl problém . Z filmu jsem si odnesl zajímavý postřeh , že pokud člověk vše to bytí vůkol pochopí a tzv. prozře...... tak následně umírá . ()

susilson 

všechny recenze uživatele

Úžasnej film o životě a lidských vztazích. Zajímavě napsané jednotlivé role, ve kterých jsem přesvědčen se leckdo v průběhu snímku sám najde... K tomu můj oblíbený Kevin Spacey. Dávám 95% ()

the.Garion 

všechny recenze uživatele

Mezilidské vztahy táhnou a táhnout budou. Zvlášť pokud se podaří veškeré konfrontace předávat na "realných vlnách" všedních dní. Co můžeme udělat a především, co musíme udělat, abychom přestali přežívat a začali žít? K tomu pan herec Spacey a nádherný kukadla Meny Suvari... ()

jackie3 

všechny recenze uživatele

Pořádně ani nevím, co k tomu napsat, protože o první půlce jsem si nemyslela nic moc dobrého, ale naopak druhá polovina mě naprosto uchvátila. Nutí mě to přemýšlet nad tím, zda je to geniální drama, či naopak podbízivá blbost. Ale jedno vím naprosto jistě ... asi nemáte ani ponětí, o čem to mluvím. Ale nebojte se, jednou to pochopíte. ()

adelka11 

všechny recenze uživatele

Každý tento film chválil. Možná jsem od něj čekala trochu víc..zkrátka mě zklamal a nenaplnil mé očekávání. ()

pablo3 

všechny recenze uživatele

Na tento film mě opakovaně upozorňoval kolega, jehož rady jsou zárukou kvality, ale přesto se mé cesty s tímto snímkem dlouho míjely... Inu, vše chce svůj čas... Dnes přišel ten den, a já dal konečně této radě šanci. A teď jsem za ni vděčný. Původně bez většího zájmu a téměř znuděně jsem stisknul Play, aniž bych tušil, co mě čeká... Zaujalo a vtáhlo okamžitě, ale trvalo mi pár desítek minut, než jsem se naladil a trochu zorientoval, s čím mám tu čest... Film má fantastickou gradaci - čím blíže ke konci, tím je silnější, tím zřetelněji vystupuje poenta - v podstatě hluboce spirituální, ale sdělená tou nejobyčejnější, téměř geniální řečí samotné reality života... Ó, jak hluboce jsem cítil s Lesterem, jak blízký mi byl a jak bratrsky jsem mu fandil v jeho vnitřním osvobození, v jeho v podstatě velmi jemné a elegantní, i když naprosto vědomé vzpouře vůči diktátu pracovní a rodinné kazajky, v níž vězí všechny ty za úspěchem či za pravidly se pachtící, neživé ovce systému. Jak ubohý by se mohl jevit tento ztroskotanec, ačkoliv právě on to v celkové bilanci nakonec zvládnul se ctí! Ačkoliv právě on se dokázal probudit a tím zachránit svůj život, i když o ten svůj fyzický nakonec paradoxně přichází... Ale stálo to za to! Jo, takhle nějak je to třeba - najít si svou cestičku uprostřed marasmu nevědomých obětí, chycených v pasti svých omezených kritérií na život, vyhrabat si kousek vlastní svobody a rehabilitovat svoje já s jeho skutečnými touhami... Nádherný film, kterému nechybí nic. Má více rovin i dějových linií, které se přirozeně prolínají, přičemž jednotlivé postavy jakoby představovaly přímo až archetypální, základní druhy, které produkuje tato společnost, či - chcete-li - které produkuje nějaká forma frustrace. Jsou vykresleny bez posuzování, naopak s možností hlouběji pochopit pohnutky chování každé z nich. Krásně hořké, ačkoliv místy i skvěle pobaví a především - velmi, velmi potřebné! ()

syvida 

všechny recenze uživatele

Wau tak tohle jsem nečekal. Myslím že zdejší hodnocení mluví za vše tohle je jasných 5* pro mě. Bezchybné herecké výkony a výborné zvolené charaktery jednotlivých osob. ()

vena199204 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem srdcovka:) Výborný scénář a jako vždy dokonalý Kevin Spacey, který opět dokazuje, že je jedním z nejlepších herců současnosti. ()

silverfuck 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, jako by první a druhou část psali dva různí lidé. První hodina je naprosto zoufale nudná, trapná a absurdní, s dialogy které znějí jak kdyby je psal žák páté třídy základní školy. V několika momentech jsem si klepal na čelo, jak někdo může takový na hlavu postavený nesmysl natočit. Jak se ale přehoupnete přes půlku, začne to celkem dávat smysl, dialogy přestanou být tak hloupé a film začne mít spád. Konec je moc pěkný. Kdyby se první hodina zkrátila na 10 minut, uvažoval bych i o pěti hvězdičkách. Musím ještě podotknout, že film má moc pěknou kameru. ()

subo.psycho 

všechny recenze uživatele

tento snímok mi prišiel ako nejaká alternatíva dobrého filmu :) v roli Lestera som sa skutočne objavil..každí sa občas potrebuje prebudiť a vychutnať si tento život :) ()

Brain32 

všechny recenze uživatele

Já si myslím, že oscar byl udělen naprosto po právu. To byl doslova herecký koncert Kevina Spaceyho, který nebral konce. Jedinečný snímek :-) na který se nezapomíná. Navíc se mi k němu (jako ke spoustě filmů) váže několik vzpomínek z mého dětství. Pět hvězd! ()

namo3nik 

všechny recenze uživatele

Americká krása.Soused zastřelí Kevina Spaceyho.Prý mu dělal ze syna homosexuála.To je celá zápletka.Avšak v životě v U.S.A. reálná záležitost. ()

rdman01 

všechny recenze uživatele

Naco sa budeme hnevat ked vsade navokol je tolko krasy. Ak dospejeme do okamihu, ked pochopime co je v zivote naozaj dolezite, zistime, ze prave tie malickosti, ktore ho robia krasnym. Silny citovy zazitok, a mnohe odpovede na male aj velke otazky. Zostava uz iba odchod, zamozrejme s usmevom na perach. ()

nihiliste 

všechny recenze uživatele

Nádherný a pro spoustu diváků kultovní film se skvělým Kevinem Spaceym, tady okouzlující Menou Suvari a silným příběhem, za který si Sam Mendes naprosto zaslouženě převzal Oscara. ()

e_BRAN_it 

všechny recenze uživatele

Najviac broja proti buzerantom (Cigánom, čiernym, iným, nie našim ...) práve tí, ktorí nimi najviac sú. Nie navonok, fyzickými očami a ušami viditeľní, počuteľní, tými vnútornými ale celkom určite. Menu Suvari baliacu 40-nika(???) ako štyridsiatnik jednoducho nemôžem iné ako zbožňovať. Aj keď viem, aké riziká to prináša. No pre tých 15 minút AndyWarholovskej slávy vo svojom vlastnom malom svete to stojí za to. Even if I had to to die. Tomorrow or today. Veď Veď(interesting - na konci riadku to nedáva mäkčeň) pozemskou smrťou tak málo končí a tak veľa ešte len začína. ()

Související novinky

Sam Mendes jde do války

Sam Mendes jde do války

20.06.2018

Oscarový režisér Americké krásy a dvou posledních bondovských filmů Sam Mendes si vybral svůj další projekt. Napíše a natočí válečné drama 1917, na kterém se bude produkčně podílet i Steven Spielberg… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

09.11.2009

Filmový kanál HBO Vás srdečně zve na krvavý maratón do Bia Oko v Praze. V sobotu 14. listopadu od 18. hodin se na seriálové fanoušky chystá maratonová projekce seriálu True Blood - Pravá krev.… (více)

Reklama

Reklama