Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský divadelní režisér Sam Mendes (nar. 1965) se doma i v zahraničí prosadil řadou pozoruhodných jevištních inscenací, mj. slavného muzikálu Kabaret nebo Schnitzlerova Reje (pod názvem Modrý pokoj), a bylo jen otázkou času, kdy si jeho talentu všimnou v Hollywoodu. V roce 1999 mu byl nabídnut scénář Alana Balla Americká krása a Mendes výzvu přijal, určitě i proto, že mu společnost DreamWorks zaručila značnou tvůrčí svobodu. Výsledek předčil veškerá očekávání. Americká krása se stala filmem roku s pěti Oscary na svém kontě (nejlepší film, režie, původní scénář, herecký výkon v hlavní roli – K. Spacey, kamera) a celou řadou dalších prestižních ocenění. Mendesova nečekaně hluboká a působivá sonda pod nablýskaný povrch spokojeného předměstského života si navíc získala i přízeň diváků... Hrdinou filmu je dvaačtyřicetiletý Lester Burnham (Kevin Spacey), který se v náhlém hnutí mysli rozhodne opustit teplé, ale nudné místo redaktora v místním inzertním časopise a dělat jen to, co ho baví. Jeho manželka Carolyn (Annette Beningová), která se snaží udělat kariéru jako realitní agentka, ho už dávno považuje za odepsaného a obdivem k němu neplane ani jeho zasmušilá pubertální dcera Jane (Thora Birchová). Lesterovo okouzlení dceřinou vyzývavou kamarádkou Angelou (Mena Suvariová) a příjezd nových sousedů, zakomplexovaného plukovníka Fittse (Chris Cooper), jeho vyhaslé ženy (Allison Janneyová) a podnikavého syna Rickyho (Wes Bentley), dávají do pohybu sled událostí, směřujících k neodvratnému konci... Mendesovi se podařilo dát Ballovu propracovanému scénáři svébytný filmový tvar (za mimořádné pomoci kameramanského veterána Conrada L. Halla), jehož jednotlivé složky jsou ve vzácném souladu. Mimořádné herecké výkony všech představitelů jen umocňují výsledný dojem. Americká krása je nemilosrdně ironickým portrétem americké posedlosti úspěchem, která, pokud propukne naplno, dokáže zničit všechno lidské, co v člověku je. Není divu, že po úspěchu jeho debutu byla i další Mendesova díla očekávána s nevšedním zájmem. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 662)

Lilith_ 

všechny recenze uživatele

Horkosladký film, ktorý môžeme chápať ako satyru na dokonalú americkú idylku. Motív ruží a dobrý výber hudby nádherne dotvára atmosféru, ktorú chcel režisér docieliť. Výborné herecké výkony Kevina Spaceyho a Annette Benning plus krásna a mladá Mena Suvari. ()

Fleuretka 

všechny recenze uživatele

Můj děda měl 84 let, celý život byl (a je) vědcem ve vojenské sféře a v téhle bublině- já vědec, co se všemi hýbe jako s pěšáky-i odejde. Když jsem si "dovolila" tento svůj oblíbený film pustit na nucených prázdninách u něj (a s ním) získal nečekaně další rozměr. Tím spíš, že druhý den ráno se mnou děda mluvil. Obvykle totiž přednáší. Začal sám, nečekaně o Americké kráse a dostal se najednou i k jiným věcem, které jsem nemyslela, že bych od něj kdy mohla slyšet. Ta bublina na chvíli splaskla a já jsem u starého objektivně velmi sebestředného člověka zacítila tu stejnou touhu po změně jako kdysi po prvním shédnutí u sebe. Není co dodat... ()

Kulikulo 

všechny recenze uživatele

Hm. Je to podané takým umelým spôsobom, aký nemám celkom rád, nejak tomu sčasti nechcem veriť. Napriek tomu si v tom každý môže nájisť niečo zaujímavé. Vyzneje to slovami hlavného hrdinu celkom povzbudivo a počas filmu si vediete rebríček ktoré postava je väčší psychopat, alebo príliš všedná... a bliah bliah, becouse the sky is blue.. Vzchopiť sa celej v tej ľahkosti bytia je podstatné, aj o tom to je. ()

Zerathus 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem se bál se na tento film podívat. Film vyšel když jsem byl malý a měl jsem z něj divné pocity (scény s růžemi apod.) Teď po víc než 10 letech jsem se odhodlal.Zpočátku jsem očekával průměr.O páni jak jsem byl překvapen.Film vypráví příběh rodiny Burnhamových. Otec znuděný životem,workoholická matka a vzdorná dcera.Postupně se všechny tři linie propojí. Pro mně byl konec jeden z nejlepších finále co jsem za poslední rok viděl. Nebudu nic vyzrazovat ale film doporučím všem kteří ho ještě neviděli. Je to perfektní dílo o tom jak někdy zapomeneme jak žít. A když si na to zase vzpomeneme může být už pozdě. ()

olly32 

všechny recenze uživatele

Ono je k tomuto filmu vôbec ťažko niečo písať - silne psychologická dráma so zaujímavou životnou filozofiou od zaujímavého filozofa Alana Balla s hereckým koncertom Kevina Spaceyho... ()

Annulka 

všechny recenze uživatele

Krásna a nevtieravá ukážka toho akí pokrytci ľudia naozaj sú. Hoci to môže znieť miestami až neuveriteľne. ()

Zumi 

všechny recenze uživatele

Prepracovaná, sarkastická snímka s bravúrnymi hercami, fascinujúcou hudbou, nemilorsdne bodajúca do duše, brilantne odkrývajúca neúprimnosť voči ostatným okolo nás, ale najmä voči samým sebe. ()

andrea1661 

všechny recenze uživatele

Když jsem film viděla poprvé fascinoval mě svým rytmem a během událostí. Téma velice složité americká rodina, rozpadající se manželství, věčně nespokojená puberťačka, zamilovaný tatík do spolužačky své dcery. Povrchnost žití v americkém světě být dokonalý, usměvavý , ale skutečnost je daleko bolestivější a to je celkový problém americké společnosti. Kevin Spacey je excelentní herec a v tomhle filmu to znovu dokazuje. Dokonalá hudba. ()

Turtle 

všechny recenze uživatele

Nechápu jak jsem moh tenhle dokonalý film tak dlouho přehlížet. Perfektně pojatá temná komedie kde nic není takové jako se zdá. Člověku je líto Lestera pro kterého vše skončí zrovna když si vybojuje svůj život zpět. ()

Garfield007 

všechny recenze uživatele

Vtipně vyprávěný příběh o obyčejném životě muže ve středním věku člověka totálně dostane na kolena. I když divák na začátku filmu zjistí, že hlavní hrdina na konci zemře tak je po celou dobu nepředpovídatelné kdo tento čin vykoná. Tento snímek sice patří mezi ty starší,ale zároveň patří mezi ty nejlepší. ()

nogi 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně strhující snímek. Výborná hudba, skvělé herecké výkony. Hořko-sladký příběh plný naděje a otazníků.. A taky trochu předvídatelné zápletky ;) ale rozhodně nelituju, že jsem si na tenhle film počkala. Teprve teď ho dokážu plně docenit. ()

+sfinx+ 

všechny recenze uživatele

První co mne napadne je hudba - kdo by neznal tu úžasnou melodii, která se k filmu naprosto dokonale hodí (a to ani neumím popsat proč). Příběh sám je plný kontrastů - především mezi úvodem a závěrem. Kromě života a smrti, což mne na konci naprosto uchvátilo, je tam spousta dalších protimluvů a zvratů. Od zkušené panny přes homofóbního teplouše až k rebelujícímu slušňákovi. Jen to druhé spojení se mi nelíbilo. Spíše to působilo jako reklama čtyřprocentní menšiny, kterou následně převzal Ken Park. Co se ale týká té ústřední spořádané rodinky, tak tam je její pravý obraz doveden k dokonalosti. Nejoblíbenější postavy jsou samozřejmě otec K.Spacey, dceřina kamarádka M.Suvari a ta málomluvná matka od sousedů A.Janney. ()

EvaPalicata 

všechny recenze uživatele

Co je vlastně americká krása? Moc, peníze nebo kariéra? Nebo je krása pravda jak ptvrdí Tarkovskij nebo láska? Je těžké vyskočit z nádherného snu americké dokonalosti. Prázdný sáček ve vzduchu, jen ta poletující ve větru má svou pravdu i lásku, záleží na nás . . ()

Paan 

všechny recenze uživatele

Před deseti lety pro mě Americká krása byla spíš Nudou za velkou louží, snímkem tak nějak o ničem. Nedávno jsem jí ale dal druhou šanci a překvapivě se mi líbila, ba co víc, nečinilo mi problém se s hlavním hrdinou, životem znuděným a unaveným dvaačtyřicátníkem, ztotožnit. Asi začínám stárnout. ()

P_Soar 

všechny recenze uživatele

Na první pohled je to film kritizující konvence, konzumní způsob života a bořící americký sen. To jistě také, ale samo o sobě by to zdaleka nestačilo na výjimečný snímek, jakým Americká krása je, neboť podobné téma bylo zpracováno již mnohokrát předtím i potom. Výjimečná a novátorská je skutečnost, že konvence tu neboří hrdina, nýbrž antihrdina, jež je vykreslený jako pošetilý, byť "sympaticky" praštěný, cynik. Celý jeho vzdor je záměrně parodický, směšný, bezvýchodný a předem odsouzený k nezdaru, což je divákovi avizováno hned v první scéně. Čím dál cyničtější Spacey má svůj psychologický protipól v disciplínou posedlém vysloužilém vojákovi ze sousedství v podání Chrise Coopera. Zatímco Spacey představuje dekadenci a rozpad všech hodnot, despotickému Cooperovi naopak křečovité lpění na společenských a vojenských hodnotách pomáhá překonávat vlastní nepřiznané homosexuální sklony. Myslím si proto, že film má vyšší ambice, než být jen "banální" kritikou společnosti: dotýká se totiž mnohem osobnějšího tématu - v každém člověku zuřícího konfliktu mezi pudovým a kulturním, dekadentním a konvenčním...a proto je také tak působivý. ()

Související novinky

Sam Mendes jde do války

Sam Mendes jde do války

20.06.2018

Oscarový režisér Americké krásy a dvou posledních bondovských filmů Sam Mendes si vybral svůj další projekt. Napíše a natočí válečné drama 1917, na kterém se bude produkčně podílet i Steven Spielberg… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

09.11.2009

Filmový kanál HBO Vás srdečně zve na krvavý maratón do Bia Oko v Praze. V sobotu 14. listopadu od 18. hodin se na seriálové fanoušky chystá maratonová projekce seriálu True Blood - Pravá krev.… (více)

Reklama

Reklama