Reklama

Reklama

Poslední naděje Věry Bílé

(TV film)
  • angličtina The Last Hope of Věra Bílá (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Věra Bílá byla na přelomu tisíciletí nejznámější zpěvačkou z Česka ve světě. Vyprodala pařížskou Olympii. V Bílém domě zpívala americkému prezidentovi Billu Clintonovi. Společně s rokycanskou kapelou Kale získala ve Francii za album Rom pop ocenění za nejlepší desku roku v kategorii world music. Věra Bílá stála na pódiu naposledy před deseti lety. Pak dala přednost „výherním“ automatům v Rokycanech před vystoupením v Královské opeře v Madridu a v newyorské Carnegie Hall. Po smrti syna a manžela se Věra topí v depresích. Má existenční starosti, bydlí na sociální ubytovně. Před dvěma lety jí nabídl účinkování ve skupině Džino Rom-Rock kapelník Dušan „Džino“ Čonka. Ten se pokouší o propojení romského folklóru a tvrdého rocku. Věra je náhle plná pokory. Nachází po letech trápení opět smysl existence: zpívání. Po dvou letech úmorných zkoušek mají Džino s Věrou hrát poprvé na veřejnosti. Míří na koncerty do Norska. Do generálky ale vstupuje nečekaná šokující zápletka… (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

tron 

všechny recenze uživatele

Kebyže je to normálny celovečerák, tak krútim hlavou a tvrdím, že to scenárista prehnal. No ale ono je to skutočnosť. Tie veci sa naozaj diali. Tie zvraty. Tie postavy, tí ľudia. Tie momenty. Mrzí ma, že sa Věry včas nechopila Helena Třeštíková a nespravila o nej mrazivý časozberný dokument. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné... a co na to Clinton? Kdo neviděl, ať nezoufá, stačí náhled do galerie - úplně jako ze života obojživelníků... a při zkouškách u „Džino“ Čonky chyběla už jen stylovka Ja sam mala pit bull - teriééér, tak jakápak šokující zápletka, i kdyby se obsah zmínil o její povaze, ani tak by nekráčelo o spojler... a možná by nebylo od věci doplnit v infu za "dokumentární" také slůvko "tendenční". Zcela zbytečný dokument, bohatě by vystačila nějaká nekorektní 13. komnata, za tu ale asi nebudou granty, předpokládám. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

V jistém momentu mi přišlo, že se celý dokument láme do komediální roviny - bylo to ve chvíli, kdy Věru odvezli na ten pobouraný ranč, kde měla nahrávat. Nevím, jestli byla Věra tak naivní, nebo to nechtěla vidět, ale bylo to celé špatně. Souhlasím s uživatelem MyrnaAlec, že dokument naprosto přesně zachytil důvod, proč Věra Bílá nemá šanci vrátit se do normálního života. Svým způsobem je jako Christiane F. ze stanice ZOO: Věra Bílá sní o životě, který neumí žít. ()

kapsomut odpad!

všechny recenze uživatele

Bohužel asi spíše hodnotím obsazení dokumentu, než dokument jako takový. Nemohu se tomu ubránit. Zbytečný dokument. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Je tu pár hrozně silných obrazů na chátrající tělo a životní podmínky Věry Bílé, ale do její psychologie se nepodíváme, a ani narativně se tu nic moc nestane. Jeden zvrat tu ke konci sice je, ale těch ucáraných předchozích 40 minut nezachrání. Kdyby to bylo postříhané na 15 minut dlouhý GEN, tak super, ale takhle v hodinové stopáži to jde jenom po povrchu. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Není až tak výjimečně prosrat si talent,on talent a zralost, či zodpovědnost nejdou vždycky ruku v ruce...U Bílé je patrná apatie rezignace... Čonka je zajímavý hudebník... ()

fisus 

všechny recenze uživatele

Proč mě tenhle dokument zajímal?Protože jsem z Rokycan a vidět tolik známých tváří si nenechám ujít. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Dokument i podané skutečnosti - dobré. Jinak se mi na určité pasáže nepříjemně dívalo. Prostě mám jiný přístup k životním hodnotám, než ta paní, které kdysi ležel svět u nohou. Ale rozvinuté hodnocení těchto faktů si ponechám pro sebe, protože to nepatří k hodnocení filmu. ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Polovinu dokumentu jsem měl pocit, že je to o "Džino" Čonkovi. Ten ovšem v dokumentu Bílou docela dobře charakterizuje - nemá žádnou disciplínu a kouření jí ničí hlas, nepomáhá mu. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Náhled do posledních let života Věry Bílé. Že má vrtkavé zdraví bylo celkem pochopitelné, když zde člověk vidí, jakou měla životosprávu a jak žila. Celkem mě překvapilo, že byla do jisté míry uvědomělejší, než jsem si myslel a taky že jí to ještě celkem zpívalo. Ovšem dokument je lehce zapomenutelný a viditelně televizní. Což není velká výtka, ale je poznat, že měli tvůrci omezené možnosti. Pro zajímavost je to dobré shlédnout. ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Tento sociální dokument jasně ukazuje, proč z ní nikdy nebude nic víc než sebelítostivá troska využívající všechny kolem. Třešničkou je uvěznění rockového kolegy na 10 let. ()

koza3 

všechny recenze uživatele

Zajímavá osobnost, ale bohužel zahodila svoji šanci udělat si hezký život. Rodinné tragédie ji poznamenaly, ale chlast a cigára jí asi moc nepomohly se z toho dostat. Dokument má jeden zajímavý zvrat, ale jinak nenabízí moc zajímavých informací, spíše nastiňuje, že Věru nejspíš už zářivá kariéra nečeká. Škoda... ()

Reklama

Reklama