Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Jiřího Menzela podle stejnojmenného románu Vladislava Vančury je úsměvným vyprávěním, které nás přenese do doby prvních let samostatné republiky. Novými majiteli šlechtických sídel se tehdy stávali zbohatlíci, kteří sice měli peníze, neměli však noblesu starých zámeckých pánů. Jednoho dne se u poválečného regenta Stoklasy na zámku Kratochvíle objeví domnělý ruský kníže Alexej Megalrogov. Galantním chováním okouzlí celou společnost a do přízemní reality přinese romantiku starých časů, která však má své dny už sečtené... Humorný a melancholický žánrový obrázek je – podobně jako svého času Rozmarné léto – hereckým koncertem hlavních představitelů – Josefa Abrháma, Mariána Labudy, Rudolfa Hrušínského a Jaromíra Hanzlíka, umocněný Menzelovým režijním mistrovstvím a poetickou kamerou Jaromíra Šofra. (Česká televize)

(více)

Recenze (228)

Primavera 

všechny recenze uživatele

Film o tom, že nie peniaze z nás robia zaujímavých ľudí, ale naše vystupovanie. Peniaze možno budia rešpekt, naše správanie budí emócie. Nedalo sa nezamilovať sa do "kniežaťa" Alexeja (pán Abrhám bol exceletný), v ktorom som videla Casanovu a Baróna Prášila namixovaného do jedného mňam koktailu. Vadil mi však dosť nudný pomalý dej. Film, pri ktorom si pokojne odbehnem pre šálku čaju, už je len priemer .... ()

FireTight 

všechny recenze uživatele

Já vám fakt nevím, co si o tomto filmu vlastně myslet. Líbila se mi ta kritika doby, dobové scenérie, skvělý Abrhám, ale pořád ten film nějak nepobírám. A proto budu zřejmě hodnotit o hvězdičku méně, než je průměrné hodnocení. Možná film pochopím až při příštím zhlédnutí. ()

007. 

všechny recenze uživatele

Abrhámův výkon nic moc, jeho postava se chová dost zvláštně a většina filmu je nezáživná, skoro nic se tam neděje. Když to srovnám třeba se Saturninem, tak je to jako nebe a dudy.37% ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Tohle jde absolutně mimo mě a rázem tu mám příspěvek do sloupečku "nejnenáviděnější film". Přitom mám rád tu dobu, herce, Abrháma obzvlášť, ale doslova 90 minut trvající nudu bez ničeho si líbit nenechám. Totéž se mi stalo u Ostře sledovaných vlaků, začínám mít podezření, že samotným problémem je Menzelův styl. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Stylizované přepracování Vančurovi předlohy. Úroveň drží hlavně herecké výkony a hudební doprovod. Pan Abrhám je dokonalý. Je to celkem nostalgický příběh z první republiky, který nikam nespěchá a ukazuje nám různé lidské snahy a pachtění. Knihu jsem četl a musím podotknout, že se Menzelovi vcelku podařilo zachytit příběhovou atmosféru. Humor je laskavý a působí příjemně na lidskou duši. Jak jsem již zmínil, vybraní herci, předvádí výkony na velmi uspokojové úrovni. Hlavně pak Hrušinský nejstarší, Adamíra a Hartl. O Abrahámovi jsem již mluvil. Nebýt spíše televizního pojetí, měl by film daleko větší sílu a svým zpracováním by se mohl dobře přibližovat k zahraničním snímkům. Ale socialistické peníze mu to nedovolili. ()

lenzi 

všechny recenze uživatele

Pokus o naviazanie na kvalitu Rozmarného léta sa podľa mňa až tak nevydaril. Strašne ma vyrušovali herecké výkony niektorých, hlavne (vtedy) mladších hercov. ()

freyinec 

všechny recenze uživatele

Příjemný filmek s charismatickým Abrhámem v hlavní roli, který jako kníže Alexej budí pozdvižení na usedlém zámečku a láme srdce přítomných žen. Celková zvědavost, zda je Alexej opravdu kníže, nebo jen obyčejný malý podvodníček, mě udržela celý film v lehkém a příjemném napětí. Milý snímek, rád si ho zopakuji. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů s famózním výkonem Josefa Abrháma. Menzel prostě umí převést literární dílo na plátno, aby mu neublížil a zejména s Vančurou si rozuměl už v Rozmarném létu. Kdykoliv si mohu dát tenhle film znovu. ()

CaladanChmur 

všechny recenze uživatele

Ta Vančurova schopnost hrát si s češtinou a Abrhámovo umění přesné dikce, jsou pohlazením pro lidi, kteří to dokáží ocenit. Když k tomu přičtu režii Menzela a sešlost dalších hvězdných herců, kde co jméno, to osobnost, tak není divu, že je to už desítky let jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec.  V tomto filmu není až tak podstatná pointa, i když ta má taky význam, ale celková atmosféra ( podobně jako u třeba Slavností sněženek). ()

anyonecek 

všechny recenze uživatele

Skvělý Josef Abrhám v opět povedené komedii u které jsem se nesmírně bavil. Knihu jsem nikdy nečetl a vůbec mi to nevadí, protože film jsem si užil na 1*. ()

george82 

všechny recenze uživatele

Film o krásném působení ,,kníže" Alexeje na zámku. Abrhám roli zvládá naprosto skvěle a Hanzlík s Hrušínským jen zlostně závidí. Film je pro svou plynulost a pohodovost naprosto příjemným pokoukáním pro každou chvíli. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

V porovnání s dalšími Menzlovými filmy spíše průměr, což ovšem neznamená žádný propadák, právě naopak! Ačkoliv Abrháma příliš nemusím a myslel jsem si, že jako zarostlého ho budu mít radši ještě míň, tak mě mile překvapil hlavně svojí suverénností s jakou vtrhl do relativně poklidného žití na zámku Kratochvíle. Velmi mile nastíněná atmosféra a prostředí dvacátých let, spousta milostných vzplanutí téměř na každém kroku a nechybí ani trochu toho humoru. Konec starých časů se rozhodně vyplatí shlédnout alespoň minimálně kvůli kníratému Rudolfu Hrušínskému. ()

mikhail 

všechny recenze uživatele

Výborné, jednoducho skvelé odreagovanie. Vtipné, postavy sa s ľahkosťou nesú dejom . A tá plejáda hereckých hviezd! Paráda. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

V době premiéry tenhle film zcela minul moji pozornost. Ale vždy se na něj ráda podívám. Je kouzelný, uchvacující, stejně jako kníže Alexej. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Typický film Jiřího Menzela, ze kterého poetické momenty stříkají na všechny strany. A zároveň typický příběh Vladislava Vančury. Musím se přiznat, že i přes skvělé herecké obsazení i výkony mě samotný snímek příliš nezaujal. Má vtip, bohužel jen místy, a celkově mě od Jiřího Menzela zaujali jiné filmy víc. Stejně tak i jiné příběhy Vladislava Vančury. Na druhé straně, dobu první republiky miluji a takovýto poetický návrat rozhodně není k zahození. ()

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Marián Labuda 1944 - 2018

Marián Labuda 1944 - 2018

05.01.2018

Ve věku 73 let zemřel náhle slovenský herec Marián Labuda. Syn krejčího a nadšený ochotník absolvoval divadelní fakultu VŠMU v roce 1965 a hned nastoupil do činohry Slovenského národního divadla. O… (více)

Reklama

Reklama