Reklama

Reklama

H0us3

(festivalový název)
  • Španělsko H0us3
Trailer
Španělsko, 2018, 105 min

VOD (1)

Obsahy(1)

K čemu jsou vlastně třídní srazy? Strávíte jeden příšerný večer ve společnosti lidí, kteří vás buď nezajímají, nepamatujete si je, anebo vám ztrpčovali dětství. Parta starých přátel z Ústavu výpočetní techniky v debutu režiséra Manola Munguia na vlastní kůži zjistí, jak moc se taková slezina může zvrtnout. Z obyčejné decentní večeře s partnery se totiž rázem stane peklo, když jeden z účastníků ostatním prozradí, že se mu podařilo rozkódovat jeden z nejtajnějších souborů na internetu. Otevírá tak jakousi virtuální Pandořinu skříňku, což pro účastníky sedánku rozhodně nemůže skončit dobře. (Future Gate)

(více)

Recenze (25)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Španielska, nenáročná scifi jedno hubka pre fanúšika dejovej originality, ktorej trošku trvá kým zaujme, no akonáhle vyjde najavo koľká bije, paranoja dostáva celkom slušný priestor. Mňa osobne to bavilo, no divák vyhľadávajúci živšie poňaté snímky, sa od nudy bez milosti odjebe. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Na to, že ide o režisérsku prvotinu, tak som milo prekvapený. Zo začiatku to síce nevyzeralo na žiadnu slávu, no akonáhle sa začali baviť o wikileaks a tajnom súbore, príbeh dostal spád a potrebnú dynamiku. Oceňujem tiež postupne rastúcu paranoju všetkých zúčastnených. A málokedy sa stáva, žeby úplne posledná veta na konci presne a do bodky objasnila celú pointu filmu. Viac nebolo treba. Padlo to ako riť na šerbeľ. Nápadité... Nadpriemer. 75/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nápadité, se spádem, občas se objeví mírně podivné dialogy, ale v celkovém kontextu jsou značně snesitelné. Pokud bych se již vícekráte nepřihlásila, změnila jsem si heslo tak, že na něj nedokážu ani sama přijít. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Nevyrovnaný film. Jednoducho povedané, čím viac odkryje, tým je to horšie. Začne ako výborná konverzačka, fakt ma to bavilo. Potom prídu s Assangeom a je to stále viac wtf a stále menej uveriteľné. A niekde od 70-tej minúty už sú všetci regulérne na smiech, dialógy ťahajú uši, herci sú afektovaní, réžia trápna a celé sa to skrátka rozpadne. Tie plamene vyzerali jak peklo v South Parku. Od nadšených štyroch hviezd, skoro až dole. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

FILMOVÝ SCI-FI MARATON 2023 – země č. 32: ŠPANĚLSKO: Samotné zjištění, v jak enormním stupni dokážou technologie ovládnout člověka, není už dnes (v rámci sci-fi tvorby teprve) ničím šokujícím, přesto se Manolo Munguiovi podařilo, abych se u jeho dosud jediného filmu dočkal působivě šokujícího zážitku, z jakého jsem se chvíli po skončení vzpamatovával a rozdýchával viděné – společně s postavami prožívané. Přestože alternativní pointa se zvratem v poslední větě umožňuje dvojí vnímání závěru, v obou verzích působí na mě sdělení H0us3 mrazivě, ať už půjde o pohled na aplikaci s lákavými a současně nebezpečnými možnostmi nepředstavitelných rozměrů nebo jen potenciální manipulaci pomocí již reálných technologických možností, účinnou napokon i v kruhu provařených znalců. *** H0us3 mi svojí geniální výstavbou směřující od oddechové komedie do čím dál hutnějšího thrilleru (u výjevu požáru či vycpaného vlka až s horrorovými prvky) evokuje mistrovství gradace, vyústění a pointy, na jaké jsem zvyklý u Hitchcocka a jemu podobných. Můj zážitek po skončení tak mohu bez potíží rovnat s nejednou žánrovou klasikou. Výborné civilní herecké výkony podtrhují kvalitu, zvláště se mi zamlouval herec v postavě Rafa. Přestože IT téma mě v jiných sci-fi filmech (např. Travelling Salesman) hodně míjelo, tady jsem si užíval už první třetinu plnou humorných konverzací kolem sociálních sítí, technologií či programátorství, i se slovními odkazy na nejednu starší slavnou sci-fi či hrou s hádáním hesel, kdy na mě H0us3 působil coby Naprostí cizinci posunutí do „vyššího“ levelu. Téma se tím stává snadno přístupné i pro naprosté laiky a zpracování explicitně splňuje podstatu sci-fi žánu v podobě posouvání současných vědeckých poznatků do dosud nemožného. Později jsem mohl v rámci scénáře také obdivovat, nakolik i zdánlivé vedlejší či původně ryze vtipné zmínky dostanou později další smysl. A zároveň jsem byl v poslední třetině vhozen do tak strhujícího napětí až strachu, jak už dlouho u žádného filmu ne. [95%] ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ona je to spíš divadelní konverzačka a dost možná by to na divadle i mělo lepší atmosféru, kdyby toho všeho, co se děje, byl divák přímo účasten a vtažen do děje. Ta hra s realitou a možnostmi by vynikla daleko víc. Takhle je to také dobré, ale žel se to pár lapsům a několika vatoidním scénám nevyhne. Proč třeba jsou vidět rodiče jedné z těch holek? Má to nějaký význam? Ostatně i celý úvodní exkurs do světa internetu, hackování, fungování Googlu, Facebooku, Instagramu, temných hlubin internetu... trval moc dlouho. Zápletka totiž přichází až po zhruba 50 minutách filmu, a pak už to jen jede jasně daným stylem... kdy by film mohl klidně být jakýmsi fanouškovským videem odehrávajícím se třeba před Terminátorem. Ale jinak jo - napětí to drží, poselství to má zcela jasné (Kdo z nás ostatně nepociťuje obavy ze zneužití technologií, centralizací dat a Internetu věcí kýmkoliv, nejen vládami?), herci hrají skvostně a úvodní záběry na krajinu mne fascinovaly. Jenom by mě zajímalo, jestli jedna z možností, jak se bránit, není nakonec tou nejlepší. Ostatně, i tuším Frank Drabin jednou zneškodnil bombu s nezbytným odpočtem jednoduše tím, že ji vypnul ze zásuvky. A dokud neexistuje alternativní zdroj energie, co by datová centra bez elektřiny dělala? Dále SPOILER SPOILER Nu, každopádně by mě zajímala jedna věc. Pokud David a Rafa jsou už nahrazeni, proč by appku ostatním prozrazovali? Pokud nejsou, proč se tak moc snažili, aby si ostatní nevypnuli mobil? Já vím, bylo potřeba nechat otevřená vrátka pro diváka, aby si nebyl jistý, jestli fakt šlo o hru, nebo realitu, ale přece jen - pokud šlo o hru, proč ta poslední věta, pokud šlo o realitu, proč by to vyzrazovali? A té holce nepřišlo divné, že by byla jediná na světě, která se do toho dokázala dostat a měnit binární kód za desítkový? ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Omílané téma nebezpečnosti internetu a UI v celkem zajímavě podané formě ze Španělska. Parta přátel a jeden super chytrý hacker, který rozšifroval appku, která umožní vidět budoucnost. Jejich vrtání se v appce ale přinese nepěkné následky, které nikdo z nich nečekal. Celý fílm je víceméně jen debata a neustálé mluvení na téma “co kdybychom viděli/měnili budoucnost” s překvapivě vpohodě postavama, občas dobrou atmosférou, ale neuspokojivým a prvoplánově utnutým koncem, který přišel právě když se film rozběhl. IT fandové si tady na tématice pošmáknou, normálně znalí fandové pochopí a ajťácky nepolíbení se budou občas ztrácet. Místy film připomíná něco mezi Coherence nebo The Invitation, ale ve výsledku si jde svým směrem. Takový zlatý průměr, který je ale ozvláštněn tím, že na něj divák bude za jeho originalitu ještě pár měsíců vzpomínat, a to si zaslouží body navíc. ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Snad nejrychleji uběhlých 105 minut za poslední dobu. Klidně bych zvládnul ještě dalších 20 minut navíc. Technické věci jsou ve filmu velmi dobře vysvětleny prostými slovy pro všechny, kteří nejsou zapojeni do světa IT. A myslím, že je to dobrý nápad, protože tento film je tím pádem pro všechny. Každý, kdo bude dávat alespoň trochu pozor tomu porozumí. Jako bonus sympatičtí a snaživě hrající herci plus pro mě nadmíru výtečný twist ( netwist ) a uspokojivý konec. Jen škoda pomalejšího rozjezdu, protože jakmile začne film gradovat tak mnoho času do konce nezbývá. Během sledování filmu jsem si vybavil film https://www.csfd.cz/film/351648-coherence/prehled/. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Viděno v rámci Future Gate festivalu. Z projekce samotné mám hodně zážitků a v mém komentáři by se mohlo všechno prolínat dohromady, ale pokud ten můj bude někdo číst a bude chtít vědět jenom moje pocity z filmu, tak zde to moje hodnocení rozdělím a je na vás, jestli si přečtete jednu část nebo obě. HODNOCENÍ FILMU - Tenhle typ filmů, který je celý zaměřený na tom, že několik lidí sedí u stolu, vedou dialogy a v nich se odehrává poměrně silný příběh (jako příklad uveďme Coherence nebo Pozemšťana), mám rád, ovšem má jeden obrovský problém a to je ten, že pokud nedokáže vytvořit hutnou atmosféru, tak dost nudí a celá ta snaha jde pak do háje. H0us3 tímhle problémem překvapivě netrpí. Úvod je poněkud pomalejší, ale vůbec to nevadí, jelikož obsahuje dost zajímavých částí - jako jeden příklad za všechny bych uvedl scénu, ve které hrají tu hru hádání hesel ostatních - a fakt to ukazuje, jak jednoduše se na to dá přijít. Postupně jsou dialogy (které jsou hlavně o moderních technologiích) a celý ten sraz čím dál tím méně příjemný a to hlavně od doby, kdy se jedna z postav, Rafa, přizná k tomu, že se mu povedlo dostat se do souboru, do kterého se ještě nikdo nedostal. A spustí to hodně věcí a rozhodně ne příjemných, nechci ale spoilerovat. Mě se každopádně tenhle film líbil, velmi dobře se vyvíjel, atmosféru měl hutnou a sice je znát, že Munguia tam zasadil scény, které hned připomenou jiné, žánrem podobné filmy, ale vzhledem k tomu, že to je jeho debut, tak s tím nemám žádný problém, já pokud někdy natočím celovečerák, dopadne to podobné. Kamera sice nijak extra vypiplaná, ale zaujmout dokáže, hudba se mi taky líbila, ale v některých scénách se mi tam moc nehodila a mělo to i celkem obstojné herecké výkony, i ty dialogy často fungují, takže já jsem byl opravdu spokojený, byť to na 5* není. MOJE POCITY Z PŘEDSTAVENÍ - Poprvé v životě jsem zažil představení, na kterém by byl sám režisér a po skončení s ním byla beseda. Já vlastně poprvé byl na představení v rámci nějakého festivalu a sám jsem netušil, že zažiji něco takového, každopádně já jsem z toho byl nadšený. Ta beseda byla sama o sobě dost zajímavá a opravdu jsem si ji užil. Největším zážitkem pro mě osobně ale byl po skončení besedy, kdy jsem potkal pana režiséra u baru a ještě jsem si s ním mohl soukromě popovídat. Je to neskutečně příjemný člověk a ani neměl problém s tou mojí trémou, kterou mám vždycky, když musím mluvit anglicky. Díky tomu jsem zjistil, že film financoval hodně z vlastních peněz a že do toho svého filmu obětoval fakt hodně (a vzhledem k tomu, jak na mě působil, nemám problém mu nevěřit), pak jsme taky probíraly filmy jako Pozemšťan, Coherence a The Invitation (osobně mě z těch čtyř, když k tomu připočteme tenhle, bavil nejvíc právě tenhle, protože The Invitation bylo sice zajímavé, ale nemělo tu silnou atmosféru, Coherence sice atmosféru má, ale zase mě dost zklamalo, jak ten film skončil a Pozemšťan, tam byla atmosféra, ale někdy mě to zaujalo a někdy ne - tady jsem byl v napětí celou dobu, ale možná za to může projekce v kině, nevím). Napsal bych i víc, ale momentálně mě dost tlačí čas, tak něco zkusím připsat ještě večer, každopádně já jsem s tím filmem dost spokojený a vůbec jsem nečekal, že za cenu 120kč za lístek ještě dostanu besedu s režisérem. 4* () (méně) (více)

dubinak 

všechny recenze uživatele

Intelektuální sci-fi nerd drama, které sice mele pantem od první až do 105. minuty, ale nepoleví v zajímavosti ani na chvíli. Extrémně rychle mi tento film utekl a jak jsem od něj měla vcelku velká očekávání, jsem překvapená ještě tak o 50 procent víc. Super nápad, super postavy, nenáročné prostředí, jednoduchá dějová rovina bez jakýchkoliv debilních odboček, omáček a podobných scénáristických nešvarů, stále se mluví k tématu. Prostě ideální kinematografický příspěvěk do seznamu moderní technologie a jejich potencionální ničivé důsledky. Fakt tleskám, protože tenhle film dokážu přirovnat akorát k další pětihvězdičkové záležitosti s názvem Coherence a to už je opravdu na pochvalu. Go Španělsko go! ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Manolo Munguia je moc chytrej chlap a šikovnej filmař k tomu. Jediná má výtka se týká mizerného hudebního vkusu. Jinak je H0us3 velká pecka pro každého, koho znepokojuje bouřlivý vývoj technologií v kombinaci s úpadkem západní civilizace a snahou různých uskupení, všechny kontrolovat a ovládat. Pokud nepatříte mezi spokojené a důvěřivé ovce, možná budete mít malou příhodu panické ataky jako já. Manolo Munguia už před pěti!!! lety poodkryl skutečnosti, které mnozí netuší, nebo je jako já ostentativně ignorují. Co taky jiného, že? Výsledkem není ani tak sci-fi, ale spíš silně znepokojivý a velmi věrohodně působící thriller. Zdejší nízká hodnocení odráží smutný fakt, že film založený jen na dialozích, spousta ádéhádistů nepobere. Málo výbuchů, robotů, vesmírných lodí a moc titulků... . Paradoxně to asi budou tito lidé, kteří by útok UI, společně se zvířátky a rostlinami přežili. ()

griph odpad!

všechny recenze uživatele

ᴰⁱˢ ˢʰⁱᵗ ᵐᵉʲ ᵏᵒⁿᵗᵉʲⁿ ˢᵃᵐ ᵒᶠ ᵈⁱ ⁱⁿᶠᵒʳᵐᵃᵗⁱᵒⁿ ʲᵘ ʷᵒⁿ'ᵗ ᵗᵘ ⁿᵒᵘ ᴶᵘ ʰᵉᵛ ᵇⁱⁿ ʷᵒʳⁿᵈ Appka na budoucnost? Začíná to celkem slušně, partička lidi se sejde sama v h0us3. Pak začínají klasický kecy, kdy nakonec dojde na nějakou gamesku, tady jsem vážně fíloval šanci něčeho podobnýho jako Naprosti cizinci, ale došlo momentálně jen na trapné hádání hesel, ty hesla byly fakt pičovina, nakonec se ještě dozvíme, že Rafa, kterej vypadá jak typek z Bollywoodu nějak rozšifroval tajnej soubor, trochu kokotina, ale ok. V tom souboru je fakt něco kůl, takže si jedna děvka odběhne udělat hlasovku na tojlet, tady jsem čekal, že Rafa to má pošefovaný a buď ji pěkně zabodne nebo aspoň zmizne, ať je to zajímavý, ale to se světě div se nestalo. Nakonec se všichni rozhodnou rozšifrovat ještě jeden soubor, protože waj not, hlavně že na to heslo přijdou za 2 minuty a je to snad nejdebilnější heslo. . Začnou si ještě hrát s časem jako kokoti, kde jsem já kokot znova začal věřit, že tam uvidí, jak jsou všichni mrtví a dostane to nějaký grady, ale zase hovno. Je to fakt kurva zklamání. A ten závěr to dojebal úplně, vůbec jsem jim to nežral. :) ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejdebilnějších sci-fi po Vivariu https://www.csfd.cz/film/722668-vivarium/komentare/ co jsem měl možnost vidět. Chlápek s přítelkyní/ženou jde na školní sraz a tam jeden spolužák je hacker co lozí lidem do počítačů a dělá mu to dobře jeho přítelkyně je podobně ujetá jelikož ji to nevadí. Tak tam zhruba 20 minut řeší proč to dělá co z toho má (stejně hovno vyřeší) a on jim pak řekne ještě něco jiného dostal se do souboru Juliana Assangeho a ví co tam bylo byla to apka díky , které se dostanou do budoucnosti a minulosti. Spoiler ohledně pointy (nebudu ji prozrazovat) mě osobně to začalo být divné hned jak ženská trefí hned napoprvé heslo na , které nepřišla ani americká ani estonská a ani ruská armáda a najde se více nelogičností co kdyby tam například dala jiné údaje viděla by to samé nebo byl někdo tak kreativní, že tam dal více obrázků a pointa to pohřbí úplně o konci nemluvím radši. Ten konec tak si to stáhla no a k čemu jí je ´´ taková,, apka? ()

Silwer 

všechny recenze uživatele

Paradni podivana..nic pro hlupaky..samozrejme je tam par veci nedotazenych a celkove ta appka je strasna volovina,ale film nenudi a jako komorni scifko to funguje skvele.. ()

jorgus 

všechny recenze uživatele

Inteligentní konverzacka na tema co kdyby..:)že začátku mě trochu trvalo než jsem si zvykl na herce, ale pak se to rozjelo a ten konec..vynikajici:) ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Štvalo mě to, protože kdybych se podobné sešlosti zúčastnil, tak bych byl za podobného "hejla" jako byli ti, co naprosto ničemu nerozumí a nechají se nachytat. Uznávám, že je to zručně natočeno, ale jako počítačový neexpert mě absolutně nezajímají žádné "čety, heky, fejsbůky" a jiné blbosti související s počítačem. Jako varování před stále se zdokonalující umělou inteligencí to fungovat může, ale tohle opravdu není film pro mne. Do odpadu to neházím jen proto, že se mi líbila pointa. ()

movemat 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne zaujímavý, originálny námet (ako inak, než zo Španielska), ktorý však výrazne ťahá ku dnu siahodlhý úvod. Prakticky celú prvú polovicu filmu sa len pripravujeme na zápletku, ktorá keď ale príde, tak už posadí do kresla. A tak trochu mi trhali uši aj občasné umelé, neprirodzené dialógy a nejaké to prehrávanie hercov. Každopádne sú takéto lacné, originálne (ideálne sci-fi) konverzačky mojím obľúbeným žánrom. ()

Reklama

Reklama