Reklama

Reklama

Co kdyby nadané dítě z jiného světa ztroskotalo na Zemi, ale místo aby se pro lidstvo stalo hrdinou, začalo by se projevovat velmi zlověstně? V Synovi temnoty přináší vizionářský tvůrce Strážců galaxieThe Belko Experiment děsivý zvrat a nový radikální žánr: superhrdinský horor. (Falcon)

Recenze (376)

Nevka 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus možná trochu utahané, ale jinak solidně zvládnutý námět, který zajistí minimálně jednu důležitou věc. Když vám na zahradu spadne děcko ve vesmírné lodi, asi se nejednou zamyslíte nad tím, jestli si ho nechat. Mohl by z něj sice vyrůst nový Superman, ale jisté to úplně není. Druhá varianta totiž čítá rozbombardovaný barák a šíleného emzáka, který povraždí každého, kdo by na něj chtěl práskat mamince a tatínkovi. Pokud by se na těchto základech vybudoval nějaký důstojný "gore" komiksový vesmír, asi bych si úplně nestěžoval. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Působilo to na mě zhruba asi tak, že jsme někde mezi plněním jakéhosi snu a docela nedomyšleným paskvilem. Výsledkem je jakýsi mezižánrový experiment, který bohužel nefunguje. To bylo asi tak: bezdětní manželé najdou u svého venkovského sídla cosi ztroskotaného, v jehož útrobách objeví nemluvně. Dítě si vysnili, hocha si nechají a do jeho dvanácti let jde o bezproblémového chlapce s velmi dobrou pamětí. Jenže pak se u něj začnou objevovat schopnosti, jaké známe „u toho chlapíka z oceli“. Že má velkou sílu by asi tolik nevadilo, jenže hošan nehodlá páchat dobro, ale zatouží po krvi. První kámen úrazu. Najednou je z něj totiž ultrarychlá a ultrasilná všudypřítomná hrozba (a nelogicky se chovající rodiče si dlouho nechtějí připustit, že je něco jinak) a za sebe vnímám jako velkou chybu, že nás k onomu chlapcovu stavu tvůrci nedovedli nějakou obhajitelnou cestou. Prostě to přišlo, což pak z divákovy strany omezuje nějaké emoce. Z počátku netušíme, co se děje, drobné náznaky jsou fajn, následně dojde ke zohavení několika vedlejších (v cestě stojících) postav, jenže pořád tomu chybí nějaký obhajitelný děj a ze solidního námětu je jen poslepované cosi. A marnost čímkoliv zaujmout. Ty dvě hvězdy jsou asi kruté, ale... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že tenhle film nepřinesl vůbec nic zajímavého. Jediné překvapení, tedy o 180 stupňů obrácený příběh Supermana ve stylu Přichází Satan!, zná každý, kdo viděl upoutávku, a žádných dalších už jsem se nedočkal. Napsal bych, že slibný nápad zůstal nevyužitý, ovšem je otázka, jestli se s takovým přístupem vůbec nějak využít dal. Není to ani pořádně hororové, ani psychologické, ani jakkoliv zábavné... Není to dobré. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Superhrdinský horor? Co všechno se dneska nevymyslí. No horor to moc není a super už vůbec ne. Jako pár originálních záblesků tu ocením, ale na víc jak na slabé 2* mi to stejně nevychází.25% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Gunnovic bráchové jsou vážně šílenci. Cáklých nápadů mají na rozdávání, a temný Superman je jedním z nich. Překvapila rozhodně brutalita, film se s divákem celkem nemaže a počítá s tím, že si své příznivce najde zejm. mezi zkušeným hororovým publikem. Maska jako vystřižená z herní Amnesie parádní. Moc fajn drsná jednohubka! ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Brightburn je premárnenou príležitosťou na originálny a kvalitný príspevok k superhrdinskej vlne. Namiesto ambícií sa vydal cestou obyčajného hororu, ktorý by mohol zaimponovať nenáročnému násťročnému publiku, ktoré urobilo hity už z omnoho horších filmov. Výsledkom je tak bohužiaľ iba klasická žánrová konfekcia akú sme v 80. a 90. rokoch minulého storočia mali plné videopožičovne.Vraždy však naplno využívajú R-kový rating a útlocitné povahy si oči určite párkrát zakryjú. Tempo je vzhľadom na absenciu rozohrávania potenciálne zaujímavých tém veľmi svižné (film má s titulkami skromných 90 minút) a ten nevyužitý námet je dostatočne dobrý, aby si mal pocit, že sleduješ niečo zaujímavé. Nenudil som sa, ale sklamaný som bol dosť. 5/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Luxusní námět, výborný gore, ale provedení se ne tak úplně povedlo. Hodně mě rušilo často nelogické chování postav, nejvíce tedy rodičů, kteří si dlouhou dobu odmítali připustit že si ukousli příliš veliké sousto, když chtěli natajňačku vychovávat mimozemšťana. Přerod Supermana z hodného na zlého pro mě není dostatečně vysvětlen. Rovněž zde jaksi chybí dovysvětlení jeho příletu na zem, potažmo role jeho mateřské lodě schované ve stodole. Škoda, tento příběh si zasloužil lépe promyslet. Alespoň že jde o svižnou jednohubku. 50% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Na farmu spadne ̶m̶e̶t̶e̶o̶r̶i̶t̶ kosmická loď, v níž sladce spinká ̶b̶u̶d̶o̶u̶c̶í̶ ̶S̶u̶p̶e̶r̶m̶a̶n̶ malý mimozemský zkurvysyn. Adoptují ho zde žijící ̶m̶a̶n̶ž̶e̶l̶é̶ ̶K̶e̶n̶t̶o̶v̶i̶ manželé Breyerovi a snaží se ho vychovávat jako obyčejného chlapce. Pak se všechno zkomplikuje, jelikož chlapec v sobě nalezne ̶p̶o̶t̶ř̶e̶b̶u̶ ̶c̶h̶r̶á̶n̶i̶t̶ ̶s̶l̶a̶b̶š̶í̶ touhu vykuchat původní obyvatele planety. Promlouvá k němu ̶d̶o̶b̶r̶o̶ ̶j̶e̶h̶o̶ ̶r̶o̶d̶i̶č̶ů̶ zlá mimozemská loď a navíc si uvědomuje, že díky svým nadlidským schopnostem může ̶l̶i̶d̶s̶t̶v̶o̶ ̶s̶n̶a̶d̶n̶o̶ ̶c̶h̶r̶á̶n̶i̶t̶ házet baráky na všechny prolhané hajzly, kteří neměli úctu ke zbytkům emocí v jeho emzácké autistické kebuli. Ve finále to není tak dobrý film, jak být mohl, každopádně není ani tak špatný, jak jsem slyšel - reverzní Kal-El je prostě zase nová variace ke všem těm příšerám, kyborgům, nemrtvým a démonům, kteří ve slasherech a jiných filmech lovili člověky dosud. Škoda jen, že scénář nepřekvapí absolutně ničím (vyjma až nečekaně brutálních scén). Dokonce si myslím, že by se výjimečně hodila i delší stopáž - jelikož téma "koukej co se stane, když začne vyrůstat psychopat z uťáplého dítka, které v sobě objevilo schopnosti Supermana" v sobě má obří multižánrový potenciál - každopádně chápu, že za šest mega si nevyskočíš tam, kde potřebuješ spoustu triků. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Předvídatelný mix Supermana a Přichází Satan! bez napětí a děsivé atmosféry. Chybějící strašání nenahradí ani osudný pohled do zářivek, ani hluboký zákus do volantu. Když se dům na farmě mění v ementál, trocha napětí se přeci jen dostaví, ale to už k závěru moc času nezbývá. Zřejmě z opatrnosti jdou některé drsnější záběry stranou, a tak, jak přesně dopadla Caitlyn při zvedání Brandona, se může divák jen dohadovat. Další kousek, co do kina nepatří (na premiéře jsme byli tři). ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

S nápadom na nevšedný hororový subžáner supermana naruby celá originalita filmu upadá. Brandon Breyer supermana pripomína iba ak svojím plášťom, nesmiernou silou a telekinetickými schopnosťami. Zvyšok napĺňa šablonovitý horor s detským záporákom, u ktorého ako inak než naivní rodičia vzhľadom k jeho nízkeho veku tolerujú skutočne nemiestne správanie príliš dlho. Až na niekoľko nechutných vrážd, pri ktorých tvorcovia zapojili zuby aj očné buľvy a ktoré v poslednej dobe v tomto žánri až tak obvyklé nie sú, využívajú k vydeseniu publika ohrané prvky ako blikajúce žiarovky alebo pomalé zábery snímajúce kladného hrdinu zozadu. Zhruba od polovice je navyše úplne evidentné, kam dej speje, čím film jasne smeruje k mainstreamu. Či tak alebo onak, žiadny zázrak sa v prípade druhého režisérovho filmového počinu nekoná. Nemilý zázrak, mylne považovaný za úžasný, zažijú len bezdetní manželia Breyerovci. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Hned na začátek si ujasněme, že Syn temnoty není nový alternativní origin Supermana. Minimálně oficiálně není nový alternativní origin Supermana . A taky si ujasněme, že i když některé internetové zdroje hlásí, že jde o film Jamese Gunna, režiséra obou dílů Strážců Galaxie (brzy od něj uvidíme nejen Sebevražedný oddíl 2 ale nakonec i ty Strážce Galaxie 3), Gunn ve skutečnosti jenom produkuje, scénář mají společně na starost jeho bratr Brian a bratranec Mark a režíruje David Yarovensky (klip Guardians Inferno). Ve finále v tom pravděpodobně tkví celý problém, protože i přesto, že je James Gunn geniálním tvůrcem, jeho bratr, bratranec i Yarovensky očividně nejsou tak schopnými tvůrci a bohužel se na tom podepsal i celý Syn temnoty. I přesto, že toto oficiálně není nový Superman, jen těžko se v tom ten Superman nevidí a i když se hlavní hrdina jmenuje Brandon Breyer, pořád vám hlavou bude prolítat Clark Kent a jeho rodiče Kyle i Tori pro vás budou Joseph a Marta (!) Kentovi. Syn temnoty si v rámci námětu ukousl opravdu neskutečně velký sousto, které se mohlo ve správných otěžích proměnit v naprostou pecku bourající superhrdinský žánr, podobně jako první X-Meni nebo Vyvolený si se žánrem pohraje trochu jinak. Syn temnoty je ale ve finále bohužel jen promarněnou příležitostí. A to hodně! V tom filmu nefunguje téměř nic- Atmosféra je vesměs nulová, postavy jsou nezajímavé, hloupé a předvídatelné a skrz dialogy je to poté přímé utrpení. Elizabeth Banks se jako matka sice snaží i když jí scénář nedává tolik prostoru zazářit, třeba takový Jackson A. Dunn je jako Brandon oukey ale jeho problém opět tkví v tom, že nemá co hrát, respektive, že Brandon není tak úplně skvěle vykreslená postava. Stačilo by málo a Brandon by mohl být charismatickou postavou jejíž osud nás bude dál zajímat. I přesto, že Dunn odvedl dobrou práci je ale problém v tom, že se stane zlým až příliš rychle a celkově je děj tak urychlený, že vlastně skoro na nic není čas- Brandonovu první lásku, Brandonovu startující pubertu a jisté úchylky při masturbaci, Brandonův vztah s tetou a jejím manželem, Brandonův vztah se spolužáky.... a především fakt, že je Brandon dítětem dvou světů, tudíž by měl být tak trochu rozpolcený mezi svou dobrou a zlou stranou. Když si vzpomenu na takového 6-let starého Muže z oceli a několik scén z mládí Clarka Kenta, říkám si, že by tyto scény skvěle seděli právě do Syna temnoty. Syn temnoty se prostě až příliš žene a přitom nedává vůbec nic. Postavy tohoto filmu jsou poté kapitola sama o sobě- Chovají se nelogicky, několikrát během filmu změní svůj charakter, který předtím projevili a především si přímo nahrávají proto aby umřeli bolestivou smrtí. Nikoho vám ani reálně nebude líto a především když se filmaři snaží aby působila smrt nějaké postavy dojemně, působí to bohužel spíše směšně. Syn temnoty není ani zajímavě natočený, ten film celkově působí jako by byl znuděný sám sebou. Z námětu ze kterého se klidně mohl stát film bořící žánr se bohužel stal foů, hloupý a velice podprůměrný. Ani producentská ruka Jamese Gunna bohužel Syna temnoty nespasila a Syn temnoty tak bude bolestivě rychle zapomenut. Škoda převeliká, v Sony svého temného Supermana jednoduše nenakopli... a snad se s ním nepokusí nějak dál pracovat! () (méně) (více)

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Fakt jsem se těšila na superhrdinský horor a bylo velké zklamání, že ve filmu žádný anti super hrdina není, jen další ďáblem posedlé děcko. Hlavně v devadesátkách se na tohle téma točili filmy snad každý týden, takže nic nového. Film byl pro mě ďábelsky nudný. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Moc nechápu celkový smysl filmu. Působí to jak nějakej 15 minutovej kraťák extrémně nuceně nataženej do celovečeráku, kterýmu, kromě slušnýmu gore a chvilkový fajn atmosféry, chybí úplně všechno to, co by ho mělo dělat dobrým filmem. Postavy nezajímavý a díky divnýmu scénáři absolutně žádný emoce... o "vývoji" postav ani nemluvím. Celý je to pak naprosto předvídatelný a už cca v polovině mi bylo jasný, jak to skončí. Škoda, docela jsem se na to těšil a fakt jsem od Gunnů nečekal, že to bude obsahově tak prázdný a odfláklý. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoc, ale ani jako průměr zlého Supermana nevidím. Potenciál byl, ale ztroskotal a kromě krve a pár slušných scén smrti se jedná o totální slátaninu, která ničím nepřekvapí a nevybočí. Jede si v klidu z bodu A do bodu B, ale nic navíc nenabídne. 4/10 = 40% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Taký superman naruby. Nič zvláštne, aj keď trochu zaujala postava toho chalana, všetci ho považovali za čudáka a on pritom obyčajný Klark Kent... No chýbala tomu atmosféra, viac mordov a tiež by som pritvrdil v gore. V tomto smere obstál iba ten chudák v aute. Veľmi slabý priemer 50/100 ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Prostě smůla, ne každému spadne z vesmíru dobrotivý superman, i když tenhle taky lítá a pouští lasery z očí. Docela zábavný film, který ale srandu neměl v úmyslu. [Kino Citadela - Litvínov] ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(65%) Viděno v kině. Ani se mi na to moc nechtělo do kina, ale nakonec jsem se přeci jenom na to vrhnul. A ve finále nejsem vůbec zklamaný. V podstatě jsem dostal zhruba tak to, co jsem v pozitivním slova smyslu čekal. Tématem to nepřinese vůbec nic nového, je to prostě takový zlý Superman. S ohledem na nízký rozpočet, možnosti atd to asi ani lépe dopadnout nemohlo. Možná by to chtělo o něco delší stopáž či víc nápadů, ale co už. Nuda zde nehrozí ani na minutu, tempo to má poměrně velké. Asi tak ta ½ snímku mě až tolik nebrala, ale v druhé části už mi to chvílemi přišlo i trochu napínavé a zábavnější. Na tak malý rozpočet to bylo ale celkově obstojné. Má to slušnou kameru, dobré herce a hlavně je to dobře ozvučněné. Rko je zde docela solidně využité – ta scéna s natrhlou čelistí byla opravdu top. Takže, není to film, který bych chtěl vidět víckrát, ale v rámci jednohubky to vcelku zabavilo. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Superhrdinský horor ? To neznělo jako špatnej nápad. Horší už je to se zpracováním. Nemůžu říct, že by mě tenhle 12iletej, zlej superman nudil, ale žádná pecka to taky není. Jsem rád, že jsem na tom nebyl v kině. Ale jako snímek k nedělnímu obědu dostačující. Slabší 3 hvězdy. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Spadl z oblaků. Superman měl nutkavou potřebu pomáhat, oproti němu má dvanáctiletý "Superman" Brandon nutkavou potřebu lidem jen ubližovat. Adoptivní rodiče tomuto "kukaččímu" dítěti sice dali vzornou výchovu, jeho temného poslání už ho ale nedokázali zbavit. Bratři Gunnové už chtěli se záplavou comicsových hrdinů všeho druhu učinit pomyslnou stopku a podnikli menší inovaci v podobě zlého haranta, co bude hodně nevraživě úřadovat v zapadákově Brightburn, kde hodná maminka Elizabeth Banks a hodný tatínek David Denman budou nějakou dobu ochotni nepřipustit si, že jejich pubertální synek v rozpuku likviduje jejich sousedy, kamarády i pěstovanou drůbež. David Yarovesky toho v minulosti nenatočil tolik, ovšem jeho dynamický režijní přístup filmu hodně pomohl. K ruce dostal kvalitní kolegy z řad hudebních skladatelů, kameramanů a nezaostával ani tým maskérů. Dostavil se poměrně originálně vyladěný film, co má řadu skvostných pasáží, co záměrně a sympaticky jdou proti zaběhaným proudům mainstreamu, úmrtí mají svoji originalitu, choulostivějším divákům nebude párkrát úplně dobře od žaludku a kupodivu se dostavilo i příslušné napětí. Jackson A.Dunn se sice do análu nezapíše coby nejděsivější chlapeček z neznáma, určitě se prezentoval v obstojné formě. Celkově měl film vyhovující tempo a nešetřilo se na technickém zázemí. Nabídka na pokračování asi nepřijde, určitě by ve stejné tvůrčí sestavě ještě mohl vzniknout nějaký hororově laděný projekt, který dává vale (klišé) konvencím. 10/10 ()

Reklama

Reklama